Nowy Jork 400 lat. New York 400 years

Okładka książki Nowy Jork 400 lat. New York 400 years autorstwa Czesław Czapliński
Czesław Czapliński Wydawnictwo: Bernardinum albumy
albumy
2024-10-24
2024-10-24
Historyczne korzenie Nowego Jorku sięgają roku 1624, kiedy miasto zostało założone jako faktoria handlowa przez holenderskich kolonistów. Począwszy od 1790 roku Nowy Jork pozostaje największym amerykańskim miastem. Warto poznać historię tego wyjątkowego miasta opowiedziana słowem i obrazem.
Książka została wydana w polskiej i angielskiej wersji językowej.

Czesław Czapliński – światowej sławy artysta fotograf, dziennikarz i autor filmów dokumentalnych, urodzony w 1953 roku w Łodzi. Od roku 1979 mieszka w Nowym Jorku i Warszawie. Autor 45 albumów i książek, wielu filmów dokumentalnych, miał ponad 100 wystaw fotograficznych, m.in. w Narodowej Galerii Sztuki „Zachęta” w Warszawie, Muzeum Sztuki w Łodzi, Muzeum Narodowym w Warszawie, Muzeum Łazienki Królewskie w Warszawie, a także w Nowym Jorku, Chicago, Nicei, Moskwie, Londynie, Monachium i Brukseli. W ciągu 40 lat kariery fotografował najbardziej znane osobistości ze świata biznesu, kultury, polityki, sportu, wśród nich znajdziemy takie postacie, jak: Muhammad Ali, Maurice Béjart, Leonard Bernstein, Bernardo Bertolucci, Cindy Crawford, Oscar de la Renta, Catherine Deneuve, Placido Domingo, Umberto Eco, Michael Jackson, Henry Kissinger, Calvin Klein, Jerzy Kosiński, Luciano Pavarotti, Paloma Picasso, Roman Polański, Isabella Rossellini czy Andy Warhol. Zdjęcia Czaplińskiego publikowane były na całym świecie, np. w pismach: „The New York Times”, „Time”, „Vanity Fair”, „The Washington Post”, „Newsweek”, „Twój Styl”, „Sztuka”, „Viva”, „Rzeczpospolita”. Prace artysty znajdują się w zbiorach Library of Congress w Waszyngtonie, New York Public Library, Muzeum Narodowym w Warszawie i Wrocławiu, Muzeum Sztuki w Łodzi, Bibliotece Narodowej w Warszawie i wielu kolekcjach prywatnych na całym świecie.

Kup Nowy Jork 400 lat. New York 400 years w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Nowy Jork 400 lat. New York 400 years

Opinie i dyskusje o książce Nowy Jork 400 lat. New York 400 years

Niesamowity album. Świetnie się czyta, a jeszcze lepiej ogląda. Nowy Jork jawi się jako miasto niezwykłe, fascynujące, urzekające i bardzo, bardzo różnorodne.
Czesław Czapliński, autor książki, jest światowej sławy fotografem, dziennikarzem, autorem filmów dokumentalnych i wielu książek. Miał dziesiątki wystaw w galeriach na całym świecie i portretował najwybitniejsze osobowości sportu, kultury, mody. Jego zdjęcia pojawiały się w największych tytułach na świecie. Mieszka w Nowym Jorku i w Warszawie.
I to bardzo widać. Doskonałe zdjęcia, pokazujące miasto inne niż na fotografiach turystów. Śledzimy je przez cztery pory roku. Zostały zrobione zarówno kilka, jak i kilkadziesiąt lat temu w latach 70., 80. 90 ubiegłego wieku. Ludzie, budowle, miejsca, panoramy... Autor unika jednak oczywistości. Pokazuje Nowy Jork jego oczami. Ten kolorowy i ten czarno-biały. Wiele zdjęć urzeka klimatem, szczegółem, podejściem. Chce się oglądać jeszcze i jeszcze, i jeszcze raz.
Jednak ta książka to nie tylko zdjęcia, ale też tekst pokazujący historię i dzień dzisiejszy Nowego Jorku. Inne podejście niż dotychczas czytałam. Sporo ciekawostek. Widać, że autor wie, jak trzeba szybko przyciągnąć uwagę widza i czytelnika. Niesamowite są też wypowiedzi znanych osób o tym mieście. Całość w języku polskim i angielskim.
Prawda jest taka, że można je kochać, albo nie ale raczej obojętnym być nie można.
Elżbieta Podolska
Jadę do Paryża, jadę do Londynu, jadę do Rzymu i zawsze mówię: Nie ma takiego miejsca jak Nowy Jork. To obecnie najbardziej ekscytujące miasto na świecie. Tak to jest. Otóż to”
Robert de Niro

Dwujęzyczna fotoksiążka wydana z okazji 400-lecia założenia Nowego Jorku.
Na początku mamy bardzo zwięzłe przedstawienie historii miasta. Dalej następuje zwyczajne wyliczanie najważniejszych nowojorskich zabytków, wydawnictw, drużyn sportowych. Na plus zestawienie polskiego i angielskiego tekstu- może komuś pomoże w nauce języka :) a poza tym to całe 20 stron nic nowego, nic specjalnego.
Pozostała część to zdjęcia fotografa Czesław Czapliński, który od lat 80 mieszka w Nowym Jorku. I tutaj największe nieporozumienie. Książka formatu A3, a większość zdjęć wielkości 10x15, czyli w połowie czytelnik dostaje białe strony. Chociaż nie jestem ekspertem od forografi to same zdjęcia nie polawają. Są łade i estetyczne, natomiast takie lub podobne motywy większość turystów i mieszkańców NY ma na swoim Instagramie.

Dwujęzyczna fotoksiążka wydana z okazji 400-lecia założenia Nowego Jorku.

8 użytkowników ma tytuł Nowy Jork 400 lat. New York 400 years na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Nowy Jork 400 lat. New York 400 years na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nowy Jork 400 lat. New York 400 years

Czesław Czapliński
Czesław Czapliński
fotograf i dziennikarz, urodzony w Łodzi. Od 1979 r. mieszka w Nowym Jorku. Autor 23 książek i albumów, które znajdowa- ły się na listach bestsellerów, kilkuset artykułów oraz tysięcy zdjęć, opublikowanych na całym świecie. Miał ponad 100 indywidualnych wystaw fotograficznych m.in. Twarzą w twarz i Nowy Jork w Galerii Zachęta w Warszawie, Portrety i Nowy Jork w Muzeum Narodowym w Warszawie i Twarz i maski Jerzego Kosińskiego w Muzeum Sztuki w Łodzi, oprócz tego wystawiał w Nowym Jorku, Chicago, Nicei, Londynie i Moskwie. O Czaplińskim zrealizowano kilka filmów: Wernisaż Czesława Czaplińskiego, Fotograf, Twarze, Twarzą w twarz, Czarne i białe w kolorze. Prace Czaplińskiego znajdują się w zbiorach: New York Public Library, Library of Congress w Waszyngtonie, Bibliotece Narodowej w Warszawi

Cytaty z książki Nowy Jork 400 lat. New York 400 years

Dodaj cytat z książki Nowy Jork 400 lat. New York 400 years