Extremity. Tom 2: Wojowniczka

Okładka książki Extremity. Tom 2: Wojowniczka autora Daniel Warren Johnson, Mike Spicer, 9788367725439
Okładka książki Extremity. Tom 2: Wojowniczka
Mike SpicerDaniel Warren Johnson Wydawnictwo: NAGLE! Cykl: Extremity (tom 2) komiksy
komiksy
Elżbieta Janota

Kup Extremity. Tom 2: Wojowniczka w ulubionej księgarnii

Oceny książki Extremity. Tom 2: Wojowniczka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Extremity. Tom 2: Wojowniczka

Extremity Tom 2: Wojowniczka to bezpośrednia kontynuacja dramatycznych wydarzeń z pierwszego tomu. Thea wraz z bratem trafiają do Przedwiecznej Ciemności – miejsca skrajnie odmiennego od dryfujących wysp na górze. Tutaj ludzie żyją inaczej. Spokojniej. Bez nieustannej zawieruchy wojennej.
Okazuje się, że nawet w uniwersum zbudowanym na przemocy możliwy jest inny model egzystencji. Pytanie tylko, czy da się naprawdę odwrócić od wiecznej wojny? Czy pokolenia wychowane w konflikcie potrafią porzucić tożsamość zbudowaną na nienawiści? I wreszcie – do czego prowadzi ślepa zawiść oraz ambicja podszyta gniewem? Tematów jest tu naprawdę sporo.
Problem w tym, że wszystko dzieje się za szybko. Sceny, które mogłyby wybrzmieć mocniej, przelatują przed oczami w zawrotnym tempie. Świat przedstawiony aż prosi się o głębszą eksplorację – potencjał jest ogromny i można było z niego wycisnąć znacznie więcej. Z tego samego powodu cierpi trochę cała konstrukcja tomu.
Ale żeby była jasność: to wciąż bardzo dobry komiks. Po prostu pierwszy tom zostawił po sobie lepsze wrażenie.
Za to wizualnie? Pełna moc DWJ. Dynamika, energia, brutalność i emocje wylewające się z każdej planszy. Kadry pękają od ruchu, walki mają ciężar i impet, a bardziej kameralne momenty potrafią uderzyć surową ekspresją. Jeśli lubisz styl DWJ, nie ma opcji, żebyś był zawiedziony. Choć i tu – mam wrażenie, że w pierwszym tomie wszystko było jeszcze odrobinę bardziej spójne.
Trochę narzekam, ale prawda jest taka, że bawiłem się świetnie. To wciąż intensywna, emocjonalna jazda bez trzymanki. Mimo niedosytu – zdecydowanie polecam.

Komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek

Na półkach: , , , ,

Fenomenalny komiks. Styl i pomysły Daniela Warrena Johnsona zasługują na honorowe miejsce na półce każdego komiksiarza.

Pierwsza część klasycznie odrobinę lepsza, ale całość trzyma fantastyczny poziom. Można wsiąsknąć w tę historię bez reszty.

Szkoda, że nie udało się wydać zbiorczo, bo te dwa tomy to jednak spójna, zamknięta historia. No ale tak czy siak, świetna to była zabawa, tym razem w wydaniu postapo, ale na szczęście o wiele lepsza od mocno przeciętnej "Wonder Woman: Martwa ziemia" tego autora. Pod względem emocji, niestety, zabrakło nieco do poziomu znanego z "Z całej pety" i "Murder Falcona", ale nie zmienia to mojej opinii, że autorskie projekty Daniela Warrena Johnsona to złoto, które trzeba znać.

30 użytkowników ma tytuł Extremity. Tom 2: Wojowniczka na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Extremity. Tom 2: Wojowniczka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Extremity. Tom 2: Wojowniczka

Okładka książki Transformers. Tom 2: Wyprawa w otchłań Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Transformers. Tom 2: Wyprawa w otchłań Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Okładka książki Transformers. Tom 1: Zamaskowane roboty Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Transformers. Tom 1: Zamaskowane roboty Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Okładka książki Murder Falcon Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Murder Falcon Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Okładka książki Z całej pety! Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Z całej pety! Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Okładka książki Wonder Woman: Martwa ziemia Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Wonder Woman: Martwa ziemia Daniel Warren Johnson, Mike Spicer
Okładka książki Stillwater vol 01 : Rage, Rage Ramón Pérez, Mike Spicer, Chip Zdarsky
Stillwater vol 01 : Rage, Rage Ramón Pérez, Mike Spicer, Chip Zdarsky
Okładka książki Head Lopper & Wyspa albo Plaga Bestii Andrew MacLean, Mike Spicer
Head Lopper & Wyspa albo Plaga Bestii Andrew MacLean, Mike Spicer

Okładka książki Nie puszczaj mojej dłoni Michel Bussi, Didier Cassegrain, Fred Duval
Nie puszczaj mojej dłoni Michel Bussi, Didier Cassegrain, Fred Duval
Okładka książki Błędne koło Lee Bermejo, Mattson Tomlin
Błędne koło Lee Bermejo, Mattson Tomlin
Okładka książki Ernie Pike Héctor Germán Oesterheld, Hugo Pratt
Ernie Pike Héctor Germán Oesterheld, Hugo Pratt
Okładka książki Pingwin: Długa droga do domu Tom King, Marcelo Maiolo, Rafael de Latorre
Pingwin: Długa droga do domu Tom King, Marcelo Maiolo, Rafael de Latorre

Cytaty z książki Extremity. Tom 2: Wojowniczka