Najdroższa. Podwójne życie Damy z gronostajem

- 2025-01-20
- 2019-08-26
Wydanie drugie poszerzone
Miłość, intryga, pożądanie zamknięte w obrazie mistrza
Jest rok 1490. W pałacu Sforzów w Mediolanie Leonardo maluje portret. Zasłony w pokoju są zaciągnięte. Modelka siedzi na krześle. Ma 17 lat i spodziewa się dziecka. Nigdy nie wyglądała piękniej niż teraz: szczupła, w czerwonej sukni ze złotym haftem, na lewej ręce trzyma białe zwierzątko, a prawą głaszcze jego futerko. Skrzypnęły drzwi. Wpadający promień światła podkreśla porcelanową bladość skóry dziewczyny. Modelka odwraca nagle głowę do tyłu. W jej ciemnych, dużych oczach maluje się ciekawość i inteligencja. Kogoś wita? A może żegna się z kimś?
Była kochanką Ludovico Sforzy, przyszłego władcy Mediolanu, jednego z najpotężniejszych ludzi renesansowych Włoch, i uznaną poetką.
Ta książka to nie tylko opowieść o niezwykłej kobiecie z obrazu. To również historia jednego z najbardziej pożądanych dzieł sztuki na świecie, którego dzieje nierozerwalnie splecione są z Polską.
Kup Najdroższa. Podwójne życie Damy z gronostajem w ulubionej księgarni
Oceny książki Najdroższa. Podwójne życie Damy z gronostajem
361 użytkowników ma tytuł Najdroższa. Podwójne życie Damy z gronostajem na półkach głównych- Chcę przeczytać 237
- 2025 9
- 2021 3
- 2020 3
- Popularnonaukowe 2
- Reportaż, proza dokumentalna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najdroższa. Podwójne życie Damy z gronostajem
Ta książka naprawdę bardzo mi się spodobała i przeczytałam ją właściwie jednym tchem. Najbardziej ucieszyło mnie to, że jest w niej mnóstwo ciekawych informacji o Leonardzie da Vinci, nie tylko o samym obrazie Dama z gronostajem, ale też o jego innych dziełach i o czasach, w których tworzył.
Czytając, miałam też dużą przyjemność z powrotu do miejsc, które znam. Sporo jest tu o Mediolanie, którego atmosferę łatwo sobie przywołać podczas lektury. Pojawia się też Florencja i inne dzieła Leonarda, więc książka daje taki szerszy obraz epoki i świata sztuki.
Bardzo ciekawy jest też wątek Czartoryskich i tego, jak powstawała ich kolekcja. Interesujące są również historie późniejszych losów obrazu, jego podróży i wypożyczeń do muzeów na świecie, a także momentu, gdy kolekcję wykupiło państwo polskie.
Dla mnie to była naprawdę przyjemna lektura. Jeśli ktoś lubi sztukę, historię obrazów i ciekawostki z życia artystów, to znajdzie tu sporo dla siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając, miałam też dużą przyjemność z powrotu do miejsc, które znam. Sporo jest...
Książka sama w sobie jest dobra, ale to nie jest biografia obrazu Leonarda da Vinci. Tytuł jest mylący, jestem więc trochę rozczarowana treścią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak Ci się podoba "Dama z gronostajem"?
Już wiem, kim była Cecylia Gallerani. Mimo młodego wieku ciekawa osobowość, intrygująca uroda, zaskakujące koneksje. Już wiem, jakim niewyjaśnionym do końca cudem znalazła się w Polsce. Zasługa niesamowitej Izabeli Czartoryskiej. Już wiem, że jest tułaczką, przechodziła z rąk do rąk, zaginęła, powróciła, podróżowała, wyznaczano jej misje.
Po prostu "NAJ"! Najdroższa. Najcenniejsza. Najpiękniejsza. Bohaterka wielu dramatów, westchnień i pożądania w sensie "mienia". Jej dom to Muzeum Czartoryskich w Krakowie, co długo nie było oczywiste. Opowieść o dziejach tego miejsca równie pasjonująca.
Autorka tworzy panoramiczny, szerokaśny obraz zdarzeń i okoliczności, czasem dość odległych od samego dzieła. Oprócz bogatej historii Leonarda mamy tu sporo faktów na temat innych artystów, przyjaciół, rywali, antagonistów czy mecenasów. Ważne miejsce zajmuje Cecylia i księżna Izabela.
Mały kurs historii sztuki. Niezwykły, szczegółowy wykład erudytki, intrygujący, pełen odniesień, źródeł, faktów. Od renesansu do współczesności. Pięknie ujęty rozwój sztuki, sugestywne opisy dzieł i techniki ich wykonania oraz dysputy na temat owych.
Absolutnie cudowna, niepowtarzalna i głęboka opowieść nie tylko o wytworach ludzkiego geniuszu, ale również o duszy człowieka, jego potrzebach, nieoczywistych pomysłach, celach, słabościach i "uporach". A wszystko ubrane w gustowną językową szatkę.
Brakuje mi tylko większej ilości fotografii, świetnie by było, gdyby każde omawiane dzieło znalazło miejsce w tej książce. Ułatwiłoby to czytanie i rozumienie omawianych zawiłości.
3xTAK!
8/10 - to u mnie niebotyczna nota ;)
Jak Ci się podoba "Dama z gronostajem"?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMnie zauroczyła. Tym bardziej uległam jej magii, że poznałam tajemnicze losy dzieła, losy jej autora oraz modelki, tudzież tych, co się tym portretem interesowali.
Podzielam opinie, że książka jest niestety trochę nudna. Może czegoś innego spodziewałam się po tytule? Jakby za mało tutaj było "Damy" w damie, więc co by nie było za krótko, to uzupełniło się wstawkami o innych dziełach. Poza tym - to już bardziej uwaga dotyczącą składu. Jeżeli czytam o jakimś obrazie, a w zamyśle wydawniczym jest przewidziana wkładka z ilustracjami dzieł malarskich - to dałabym ją bliżej tychże fragmentów albo przeplatałabym wręcz nimi te opisy. Autorka zwraca uwagę na detale w obrazach, żeby je wypatrzeć, sięgałam po prostu po reprodukcje w telefonie zamiast wertować bez sensu kolejne karty książki. Daje więc mocną szóstkę za ogrom pracy, kwerende autorki, ale ostatecznie nie jest to lektura, do której będę wracać myślami.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem jakoś fanką sztuki, chyba, że w kontekście historii. Byłam ciekawa losów obrazu "Dama z gronostajem", ale w miarę czytania tej książki moja ciekawość opadła. Napisana podręcznikowym stylem książka jest jednym słowem nudna. Dobra na czytanie przed snem, znużenie lekturą powoli nam szybko zasnąć, jak mi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Najdroższa. Podwójne życie Damy z gronostajem” to książka, w której na kanwie opowieści o jedynym w Polsce obrazie, portrecie Cecylii Gallerani Leonarda da Vinci
Autorka, opowiedziała kilka historii. Przeczytamy tu dzieje modelki czyli Cecylii, Leonarda czyli artysty-malarza, Izabeli Czartoryskiej - dzięki której portret jest w polskich zbiorach, samego portretu - jego losów od powstania do chwili obecnej i na koniec perypetii związanych z wykupem kolekcji Czartoryskich przez Ministerstwo Kultury w 2016 roku.
Autorka doskonale zna temat - jako były pracownik Muzeum była świadkiem wielu wydarzeń. Przytacza wypowiedzi specjalistów i znawców tematu. Cytuje literaturę przedmiotu. Z resztą publikacja ma bogaty aparat naukowy - przypisy, indeks, bibliografię.
Dla mnie, zakochanej w od lat w Łasicy, jest to pozycja bardzo ciekawa. Podobało mi się to, że historie się przeplatają, że bardziej chodzi o zamknięcie wątku niż o układ chronologiczny - bo opowieści nachodzą na siebie niezależnie.
Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka, opowiedziała kilka historii. Przeczytamy tu dzieje modelki czyli Cecylii, Leonarda czyli artysty-malarza, Izabeli Czartoryskiej - dzięki której portret jest w polskich zbiorach, samego portretu - jego...
Znasz obraz Leonarda da Vinci “Dama z gronostajem”? Może widział*ś go na żywo w muzeum?
Najdroższa. Podwójne życie damy z gronostajem. Katarzyna Bik
@wydawnictwoznakpl
Historyczka sztuki Katarzyna Bik przez wiele lat pracowała w Muzeum Narodowym w Krakowie. Pisząc “Najdroższa…” nie tylko opowiada o niezwykłej kobiecie z obrazu Dama z gronostajem ale i o historii jednego z najbardziej pożądanych dzieł sztuki Leonarda da Vinci.
Na ponad 400 stronach mamy połączenie publikacji o historii malarstwa, biografii malarza Leonardo da Vinci jak i jego modelki z obrazu. Autorka umiejętnie wplata również historię o wielowiekowych kolejach losu “Damy z gronostajem”
Książka ta to nie tylko propozycja dla miłośników malarstwa czy historii sztuki, to pozycja dla każdego kto jest ciekawy historii obrazu “Dama z gronostajem” i osób znajdujących się wokół niego.
Ciekawa, wartościowa pozycja, która zaskakuje, wciąga i przekazuje mnóstwo wiedzy.
• malarstwo • sztuka • portret • Dama z gronostajem • Leonardo da Vinci
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to“Nie jest łatwo zrekonstruować wydarzenia z tamtego okresu. Dokumenty właściwie nie istnieją, przetrwały nieliczne zapiski i wspomnienia osób żyjących już później (…). W końcu minęło ponad pięćset lat i czas, ten “pożerca wszystkich rzeczy” - jak mawiał malarz - mógł strawić i to”...
Jeśli na chwilę mogłabyś zmienić zawód jaki wykonujesz, to co by to było? 🤔
Ja stawiam na konserwatora zabytków/malarstwa lub kustosza w muzeum. W moim odczuciu te profesje są epickie! Po pierwsze mieć możliwość obcowania z dziełem sztuki tak bezpośrednio, tak wnikliwie, tak blisko, tak szczegółowo, to jest spełnienie marzeń. Po drugie podążanie śladami, tropami danego obrazu i malarza, tworzenie wystaw, tekstów naukowych, na samą myśl mam dreszcze radości…choć tak na jeden dzień… psssst wiesz co jest najlepsze, w obu dziedzinach znam ludzi, więc może, może, kiedyś , choć na chwilę… 😉
Damy z gronostajem chyba nikomu nie musze przedstawiać. To obraz Leonarda da Vinci, który stał się nie tylko wybitnym arcydziełem, ale również ikoną kultury, popkultury. Czy młoda Cecylia Gallerani stając się modelką dla artysty zdawała sobie sprawę, jak wiele miejsc na świecie zobaczy, jak będzie znana i ceniona wsród znawców sztuki, koneserów, miłośników piękna i zwykłych obywateli? Z pewnością nie… po latach wędrówek, tułaczek staje się jednym z najbardziej rozpoznawalnych dzieł artysty, to już nie Mona Lisa, nie Madonna wśród skał, nie Ginevra Bencii, a ona Dama z gronostajem plasuje się na podium.
Książka NAJDROŻSZA to wnikliwa analiza nie tylko obrazu Leonarda da Vinci, jego warstw malarskich, szkiców, detali, czy znaczeń. To również historia wędrówki tego dzieła. To opowieść stawiająca wiele ptań, dlaczego obraz ten można podziwiać w Krakowie, w jakich innych miastach bywał, co oznaczają napisy na odwrociu, jaka jest właściwa data powstania, dlaczego Hitler chciał mieć go w swoim posiadaniu, jak znalazł się w rękach rodziny Czartosrystkich i wiele wiele innych…
Mały obraz o wymiarach 54,7 cm × 40,3 cm, a skrywający w sobie tak wiele sekretów, tajemnic, niedopowiedzeń, niuansów i piękna.
To nie lada gratka dla miłośników sztuki, malarstwa i historii nie tylko tej „sztucznej” 😉 jeśli chcesz spędzić trochę czasu w niezwykłym towarzystwie, damy, która z pozoru milczy, ale tak wiele ma do opowiedzenia sięgnij po tę książkę.
Jeśli na chwilę mogłabyś zmienić zawód jaki wykonujesz, to co by to było? 🤔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa stawiam na konserwatora zabytków/malarstwa lub kustosza w muzeum. W moim odczuciu te profesje są epickie! Po pierwsze mieć możliwość obcowania z dziełem sztuki tak bezpośrednio, tak wnikliwie, tak blisko, tak szczegółowo, to jest spełnienie marzeń. Po drugie podążanie śladami, tropami danego...
W roku 1490, w pałacu Sforzów w Mediolanie, Leonardo da Vinci maluje portret Cecylii Gallerani, kochanki Ludovico Sforzy, przyszłego władcy Mediolanu. Modelka Leonarda ma siedemnaście lat i właśnie spodziewa się dziecka. Wygląda pięknie i wytwornie, bladość cery odbija się od strojnej, haftowanej złota nicią sukni. Postać młodej kobiety uchwycona jest w ruchu, ma ona delikatnie odwróconą głowę, jakby spoglądała poza ramię. Na jednej ręce trzyma białe zwierzątko, które głaszcze drugą dłonią. O tym właśnie dziele malarskim, któremu nadano tytuł „Dama z gronostajem” opowiada wyjątkowa książka Katarzyny Bik, która przeniosła mnie w czasy dawne, ale i współczesne. Przedstawiła mi życie Leonarda da Vinci, jego artystyczną twórczość, stworzone przez niego wynalazki i efekty pracy naukowej. Dzięki niej poznałam losy Cecylii Galleriani i postać jej kochanka. „Najdroższa...” to także niewyobrażalnie bogata skarbnica informacji o historii powstania dzieła i zastosowanych przez Leonarda metodach malarskich oraz późniejszych dziejach portretu, którego losy od wielu lat nierozerwalnie splecione są z Polską.
Książkę „Najdroższa. Podwójne życie damy z gronostajem” podzielić można na dwie części. W części, nazwijmy ją „historyczną”, autorka przedstawia czytelnikom życie Leonarda da Vinci, postać jego modelki, jak również podglądnąć możemy jak wyglądało życie w XV wiecznym Mediolanie. Druga część książki przybliża czytelnikom „polski” okres „Damy z gronostajem” - obecny stan obrazu, jej wartość artystyczną i historyczną, meandry zdarzeń związanych z przekazaniem praw do jego własności, miejsca jego wystawiania, sposoby jego konserwacji i prowadzenia badań naukowych.
Około 1800 roku „Dama z gronostajem” została zakupiona przez syna Izabeli Czartoryskiej -Adama Jerzego i trafiła do ich prywatnego muzeum w Puławach. Od tej pory losy portretu Cecylii Gallerani związane są z Polską. Dzięki ukrywaniu portretu przez rodzinę Czartoryskich przetrwał on okres zaborów i powstań wyzwoleńczych. Obraz wyszedł również cało przez zawirowania II wojny światowej oraz grabieży dzieł sztuki dokonywanych w tym okresie historycznym. Katarzyna Bik przybliżyła czytelnikom niezwykle zawiły, przyznam się, że nieznany mi dotąd, proces odkupienia tego dzieła przez państwo polskie od Fundacji Czartoryskich, dzięki czemu finalnie znalazło ono stałe miejsce w Muzeum Narodowym w Krakowie.
Bardzo ciekawym dla mnie fragmentem publikacji był ten, mówiący o najbliżej nam historii obrazu związanej z podróżami dzieła Leonarda da Vinci, wynikającymi z jego wypożyczaniem do wielu znanych muzeów świata. „Dama z gronostajem” podróżowała min. do Stanów Zjednoczonych, Japonii, Szwecji, Włoch, czy na Węgry. Wypożyczenia portretu, który z każdą jego podróżą narażony jest na zniszczenia lub jego utratę, uzasadniane są tym, że z funduszy pozyskanych w ten sposób finansowane jest utrzymanie Muzeum Narodowego w Krakowie. Niezwykle interesująco opisała Pani Katarzyna logistyczne działania związane z transportem dzieła, począwszy od wysokiej klasy zabezpieczeń, ubezpieczeń obrazu na ogromne sumy, klimatyzowanych skrzynek i sejfów przystosowanych do transportu dzieł sztuki, aż po specjalnie wyczarterowane samoloty.
Ta ponad 400 stronicowa książka jest połączeniem publikacji o historii malarstwa, biografii malarza jak i jego modelki oraz dokumentu o wielowiekowych kolejach losu „Damy z gronostajem”. Mimo ogromnej ilości przekazywanej tu wiedzy, książkę czyta się lekko, z ogromnym zainteresowaniem, a niekiedy i z zaskoczeniem. To nie tylko propozycja dla miłośników malarstwa czy historii sztuki. Zachwycą się nią z pewnością czytelnicy chcących wiedzieć więcej, lubiący oczarować towarzystwo ciekawostkami, oczytaniem i wiedzą ogólną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZastanawialiście się kiedyś w jakich okolicznościach powstał tak rozpoznawalny dziś, portret damy z gronostajem? Kim była namalowana kobieta? Jak to się stało, że ten słynny obraz zawisnął na ścianie Muzeum Książąt Czartoryskich w Krakowie?
Odnajdziemy tu także informacje o samych Czartoryskich i ich wyjątkowej kolekcji dzieł sztuki. Poznamy życiorys i twórczość Leonarda da Vinci, symbolikę dzieła, fakty z życia Cecylii Galerianii - tytułowej damy oraz doświadczymy zachwycającego klimatu renesansowego Mediolanu.
Książka jest napisana w bardzo ciekawy i przystępny sposób, w porównaniu do innych książek gatunku wypada w tej kwestii naprawdę świetnie. Zaintrygowała mnie już od pierwszych stron. Pozycja jest przepięknie wydana, w twardej oprawie z pozłacanym tytułem, z licznymi przypisami i reprodukcjami fotografii wewnątrz książki, które stanowią świetne uzupełnienie treści.
Książka idealna dla miłośników historii sztuki i pasjonatów malarstwa.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Najdroższa” odpowiada na te pytania oraz porusza wiele innych pobocznych wątków związanych z obrazem.
Odnajdziemy tu także...