Major

- www (tom 2)
- 2010-01-27
- 2010-01-27
Sierpień 2007 roku.
Pierwszy Samodzielny Batalion Rozpoznawczy wyrusza na wojnę do Afganistanu. W wyniku diabolicznego spisku trafia jednak na pola bitew Wojny Obronnej w roku 1939…
Kwiecień 1943 roku.
Uwięzieni w czasie żołnierze batalionu kontynuują walkę z niemieckim okupantem i chronią pozostałości sprzętu przed niemieckimi i sowieckimi agentami. Generał Rowecki, wspierany przez porucznika Wojtyńskiego, rozpoczyna negocjacje z Amerykanami starając się pozyskać ich wsparcie w zamian za technologię z przyszłości.
Jednocześnie do Warszawy przybywa SS-Brigadeführer Jürgen Stroop z powierzoną mu osobiście przez Heinricha Himmlera misją przeprowadzenia ostatecznej likwidacji getta warszawskiego…
Posłuchaj fragmentu
- Audiobooki 21
- Fantastyka 18
- Audio 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Major
Poznajemy dalsze losy żołnierzy przeniesionych w czasie do II wojny światowej, ich zmagania z rzeczywistością i myślą, że jednak nie mają szans wrócić do swoich czasów.” Ta część historii jest bardziej refleksyjna i emocjonalna. Obok wciągającej akcji pojawia się ciężar zwątpienia, bezradności i psychicznego zmęczenia bohaterów.
Ciszewski świetnie buduje napięcie i atmosferę niepewności. To książka, która zostawia niedosyt – „Nie mogę się doczekać kolejnej ostatniej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiszewski świetnie buduje napięcie i...
Interesująca książka przygodowa z wątkiem historycznym.
Interesująca książka przygodowa z wątkiem historycznym.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że sporo się dzieje, uważam że pierwsza część jednak było dużo lepsza. Mamy środek wojny, Warszawa, walka konspiracyjnej Armii Krajowej i oddziału z okupantem oraz likwidacja Getta.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepsze od pierwszego tomu. Jakieś takie bardziej zwarte. Do tego dużo postaci historycznych, akcja wartka, czyta się migiem. Naprawdę zacna seria.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie polecam. Kilkadziesiąt pierwszych stron trochę nużyło, ale później już prawie cały czas była akcja i książka mocno wciągnęła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż to było dobre! I po cóż nam oglądać -często kiepskie- filmy, seriale na streamingowych kanałach, jak można spędzić fantastycznie czas w takim towarzystwie jak w serii www... Pana Ciszewskiego? Mamy tutaj wszystko co trzeba, aby przeżyć dobrą przygodę: historia i jej alternatywa, sensacja, szpiegostwo, bitwy w powietrzu i na ziemi.
Ja słuchałam audiobooka w świetnej interpretacji Adama Ferency. Gorąco polecam!!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa słuchałam audiobooka w świetnej...
Marzenie z dzieciństwa spełnione w sposób literacki- cofnąć się w czasie i likwidować wroga :) pomimo fragmentów, w których trudno było zlokalizować czas i miejsce akcji, dla mnie rewelacja. Ulubiona tematyka i spełnienie dziecięcych fantazji. Dziękuję autorowi!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook. Czyta Adam Ferency. Rewelacja.
Audiobook. Czyta Adam Ferency. Rewelacja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy pomysł. Czasami brakuje tu logiki, ale w sumie wielowątkowa akcja trzyma w napięciu. Dodatkowa gwiazdka z lektora. A.Ferency dodaje tutaj sporo od siebie. Polecam
Momentami książka monotonna bo bardzo dużo opisów broni, dla zainteresowanych ciekawe, u mnie nie bardzo. Słuchałam audiobooka, czytał pan Ferency. Mam wrażenie że ta część jest uzupełniająca, dla mnie wiele tam się dzieje ale opowiadane wątki są jakby nieskończone. Zacznę więc następna część może wszystko się wyjaśni
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem dawno dawno temu jak wyszła, teraz przy okazji audioserialu wojna 1939 i wojna1942 przypomniałem sobie Majora.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dalszym ciągu dla mnie sztos, często bywa tak przy historiach alternatywnych że autorów ponosi fantazja, tutaj jest akcja bardzo "urealniona" i możliwie w dużej mierze trzyma się historii jaką znamy. Zdecydowanie czekam na więcej z tego uniwersum!