Żywy beton

Okładka książki Żywy beton
Michał Głowacz Wydawnictwo: Fabryka Słów fantasy, science fiction
2024-10-09
2024-10-09

Kup Żywy beton w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żywy beton

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żywy beton

Jak na debiut pisarski to nawet dobra. Jest akcja,wizja autora świata postapokaliptycznego i trochę science

Wyobraźcie sobie świat post-apo. Co widzicie? Pewnie zgliszcza, ludzi ukrywających się, żyjących w małych grupkach, walczących o jedzenie i inne dobra. Może nieco zmutowanych po broni jakiej użyto do zagłady. A co gdybyście niewiele wiedzieli o tym świecie? Ale z obrazu jaki przedstawia wam autor wyciągnęli wnioski, że nie jest aż tak źle?

Wiemy, że natura zaczęła się upominać o swoje. Próbuje przejąć jak największą część świata. I raczej jest agresywna w swoich dążeniach. Wiadomo - z przyrodą nic nie wygra, jeśli tylko ma warunki by istnieć. Jednak w czasie wojny wymyślono sposób by nieco ją ujarzmić. Choć do końca nie wiemy czym jest tytułowy żywy beton, wiemy, że też jest niebezpieczny. I to on ma zapanować nad naturą. Teraz walczą o dominację: on i technologia.

Ludzie po wojnie wymagają niekiedy naprawy. Gdy nie da się wykorzystać wiedzy i umiejętności, sięga się po cybernetyczne zamienniki. Gdy poznajemy Lulu wiemy, że przeżyła koszmar, stara się funkcjonować jako detektyw - najemnik do zadań specjalnych. I ma mechaniczne nogi, które stara się ukrywać pod długim płaszczem. Gdy dostaje niecodzienne zlecenie waha się czy je podjąć. Ciekawość i niechęć do dronów i robotów sprawia, że wkracza do akcji. Wkrótce przekonuje się, a wraz z nią czytelnicy, że nie wszystko jest takie, jakie się na pierwszy rzut oka wydaje.

Książka podzielona jest na trzy części. Pierwsza rozgrywa się w mieście i tu jest ciekawie, jest wartka akcja. Druga wkracza do lasu i tu zaczyna się robić dziwnie, zwalniamy tempo. Ale dopiero na pustyni odkrywamy całą prawdę, choć jest mocno filozoficznie.

Dylematy moralne, nad etycznym postępowaniem, dywagacje czy dobro ogółu ma wyższy priorytet niż dobro jednostki. Inne spojrzenie na wojnę, na pojęcie człowieczeństwa. Bardzo ciekawe, choć ciut przegadane.

Wiemy, że natura zaczęła się...

Opinia jest moja i możesz się z nią nie zgadzać.

Nieplanowana książka. Ocena bardziej 6,8 bo fabularnie jest, według mnie, naprawdę nieco nudnawa, zwłaszcza gdy bohaterowie szli przez las. Mało tu akcji, uważam nawet że fabuła i postacie wychodzi tu bardziej jako dodatek, bo tematy technologii, androidów i robotów, Zwierzoludzi, ewolucji ludzi, żywego Lasu, światów jest naprawdę ciekawa i zajmuje połowę książki. To powinno wyjść w formie poradnika lub czegoś w stylu: "Jak możliwie wyglądałby świat w przyszłości".
Dlatego fabułę oceniam tu na 5, a to w jakim momencie dochodzi do słowotoku głównej bohaterki, przedstawiającej jej historię i gruby temat "mechaniki/fizyki kwantowej", jest dość absurdalny. Jednak autor sporo wiedzy i ciekawych rzeczy przekazał w tej książce, jest tu naprawdę sporo przydatnej wiedzy, nawet bym brała przykład z niej jeśli chodzi o te tematy które wypisałam na górze. Dosłownie spora ilość wiedzy. Dlatego za całokształt duże 7, czyli dobre. Ale fabuła nieco nudna.
Chyba najnudniejsza ze wszystkich książek jakie czytałam póki co, ale możliwie że też szybciej się nudzę przy sci fi, bo po prostu czysta fantastyka zawsze mnie bardziej interesowała.

Bohaterowie byli tu mało rozwinięci i nudni, oprócz głównej bohaterki, ja naprawdę ją polubiłam. Ale driada była irytująca. Ciężko ją polubić. Także główna bohaterka 6, a pozostałe 5.
Jak dla mnie też mało rozwinięty świat, mogłaby powstać kontynuacja Loli, bo czemu nie, ale fajnie by było jakby został bardziej rozwinięty i opowiedziany ten świat ludzi w mieście.

Z czystej ciekawości chciałabym kiedyś przeczytać pozostałe i nowe książki autora, a za wiedzę i wyobraźnię podziwiam. Te tematy które wypisałam na górze, są najciekawsze.

Jeśli chodzi o książki z tematem różnych światów, które czytałam, mogę polecić serie "Porta Coeli" (naprawdę klimatyczna seria) i "Między życiem a życiem" (to akurat romans, melodramat).
Są jeszcze seriale jak np "Dark".

Jeśli chodzi o gry to na pewno polecam "The Talos Principle", "Detroit Become Human", "MIO: Memories in Orbit", "NieR: Automata", "Death Stranding", "Stray", "ABZU". Gry są bardzo powiązane z tematami filozoficznymi, androidami, technologią i ewolucją świata ludzi.

Opinia jest moja i możesz się z nią nie zgadzać.

341 użytkowników ma tytuł Żywy beton na półkach głównych
72 użytkowników ma tytuł Żywy beton na półkach dodatkowych

Michał Głowacz
Michał Głowacz
Michał Głowacz urodził się 2 lipca 1986 roku i od tamtej pory zaskakuje wszystkich, że w ogóle przetrwał w tym świecie. Posiada tytuł magistra socjologii, co tylko potwierdza jego zdolność do analizowania, lubienia i nie lubienia ludzi. Spędza czas na długich spacerach, gapieniu się w ekran komputera i udawaniu, że cieszy go życie w kapciach. Jego ulubione miejsce to zielone góry Beskidów, gdzie jednak zbyt rzadko wraca, pewnie z obawy, że mogłoby mu się tam spodobać. Utrzymuje, że jest szeroko pojętym niczym.

Cytaty z książki Żywy beton