Litwa, ojczyzna moja

Okładka książki Litwa, ojczyzna moja autora Tomas Venclova, 9788366419643
Okładka książki Litwa, ojczyzna moja
Tomas Venclova Wydawnictwo: Międzynarodowe Centrum Kultury Seria: Biblioteka Europy Środka historia
historia
Biblioteka Europy Środka
2024-09-09
2024-09-09
9788366419643
Beata Kalęba

Kup Litwa, ojczyzna moja w ulubionej księgarnii

Oceny książki Litwa, ojczyzna moja

OPINIE i DYSKUSJE o książce Litwa, ojczyzna moja

900 stron, a czyta się z zapartym tchem.

900 stron, a czyta się z zapartym tchem.

Re-we-lac-ja! Niesamowicie bogata przeszłość Litwy. Bardzo ciekawie napisana.

Re-we-lac-ja! Niesamowicie bogata przeszłość Litwy. Bardzo ciekawie napisana.

Zawsze warto znać perspektywę sąsiadów na wspólną historię ale ta napisana przez Tomasa Venclovę jest zwyczajnie powierzchowna i to mimo 900 stron. Może dlatego że pisana przez intelektualistę, nie historyka, z wyraźną intencją. Historia nowożytna nie przynosi żadnej nowej wiedzy poza wiedzą z podręczników szkoły średniej, podaje anegdoty niezweryfikowane historycznie, nie uwzględnia współczesnych badań historycznych. Historia współczesna jest pisana z tezą.

72 użytkowników ma tytuł Litwa, ojczyzna moja na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Litwa, ojczyzna moja na półkach dodatkowych

Okładka książki Magnetyczna północ Ellen Hinsey, Tomas Venclova
Magnetyczna północ Ellen Hinsey, Tomas Venclova
Okładka książki Hortus (In)Conclusus. Polska i Ukraina: rozmowy o filozofii i literaturze, pod red. Antona Marczyńskiego Marek Bieńczyk, Józef Bremer SJ, Anna Dziedzic, Mateusz Falkowski, Tadeusz Gadacz, Michał Głowiński, Dorota Hall, Zbigniew Kloch, Andrzej Kołakowski, Julia Marczyńska, Anton Marczyński, Zbigniew Mikołejko, Monika Milewska, Adam Pomorski, Jerzy Prokopiuk, Barbara Skarga, Władysław Stróżewski, Tomas Venclova, Jan Woleński, Arkadiusz Żychliński
Okładka książki Księga przyjaciół. Dla Barbary Toruńczyk Agnieszka Kosińska, Adam Michnik, Jerzy Pilch, Anna Piwkowska, Tomas Venclova, Marta Wyka, Adam Zagajewski
Tomas Venclova
Tomas Venclova
Zdobywca Międzynarodowej Nagrody Literackiej im. Zbigniewa Herberta 2023. Urodzony w 1937 roku w Litwie Venclova jest najwybitniejszym żyjącym poetą litewskim.  Jako dysydent i współzałożyciel Litewskiej Grupy Helsińskiej wyjechał z ZSRR i Litwy w 1977 roku. Zamieszkał w USA, gdzie przez wiele lat wykładał literaturę słowiańską na Uniwersytecie Yale. Tomas Venclova jest laureatem wielu nagród literackich i tytułów honoris causa. Jego poezję wprowadził do języka polskiego Czesław Miłosz, publikując w 1973 roku na łamach paryskiej „Kultury” przekład wiersza „Rozmowa w zimie”. Po polsku ukazały się liczne zbiory wierszy i esejów oraz tom korespondencji z Czesławem Miłoszem. Wśród najważniejszych tomów należy wyróżnić zbiory wierszy „Rozmowa w zimie” i „Obrócone w ciszę”, a także tom esejów „Opisać Wilno” oraz rozmowę rzekę „Magnetyczna północ”. Wiersze i eseje Tomasa Venclovy były ponadto publikowane w przekładach m.in. na angielski, chiński, niemiecki, włoski, szwedzki i ukraiński. Od lat 70. Tomas Venclova był zaprzyjaźniony z polskimi pisarzami i intelektualistami, w latach 80. związał się z kręgiem polskich pisarzy na emigracji i w 1983 dołączył do zespołu redakcyjnego „Zeszytów Literackich”, gdzie przez ponad trzy dekady publikował swoje wiersze i eseje. Tłumaczył na litewski polskich poetów, m.in. Cypriana Kamila Norwida, Zbigniewa Herberta, Czesława Miłosza i Wisławę Szymborską, ogłosił także monografię twórczości Aleksandra Wata.  Po upadku ZSRR angażował się w życie kulturalne Litwy, działał – wraz z Czesławem Miłoszem – na rzecz zbliżenia Litwy i Polski.  Wszechstronnie wykształcony twórca należy do najwybitniejszych erudytów i humanistów w literaturze naszych czasów. Podobnie jak Zbigniew Herbert, w swojej twórczości często nawiązuje do historii klasycznej, a przede wszystkim przeciwstawia się okrucieństwu i niesprawiedliwości. Nie stroni od tematów trudnych, nie narzuca odpowiedzi, zachęca do odwagi myślenia. Więcej informacji na temat Laureata Międzynarodowej Nagrody Literackiej im. Zbigniewa Herberta znajdziecie w tym artykule: https://lubimyczytac.pl/znamy-laureata-miedzynarodowej-nagrody-literackiej-im-zbigniewa-herberta-2023

Cytaty z książki Litwa, ojczyzna moja

Dodaj cytat z książki Litwa, ojczyzna moja

Ciekawostki historyczne