Świąteczna mordercza układanka

- The Christmas Jigsaw Murders
- 2024-11-13
- 2024-11-13
- Jolanta Kozak
Czy uda ci się dopasować elementy układanki i znaleźć mordercę, zanim będzie za późno?
Edie O'Sullivan ma osiemdziesiąt lat i nie przepada za świętami. Uwielbia za to łamigłówki, krzyżówki i anagramy. Nie spodziewa się, że tej zimy będzie musiała zmierzyć się z najtrudniejszą w swoim życiu zagadką. Na dodatek śmiertelnie niebezpieczną…
Gdy na progu domu znajduje tajemniczą paczkę, nie ukrywa zdziwienia. Nie spodziewała się żadnych przesyłek… W środku znajduje pudełko z układanką i sześć przerażających puzzli: czarno-białe płytki pokryte krwią i fragment obrysu ciała. Dołączona do przesyłki wiadomość mrozi krew w żyłach: „Cztery, a może więcej osób zginie przed północą w Wigilię Bożego Narodzenia, chyba że uda ci się połączyć wszystkie elementy i mnie powstrzymać.” Podpisano: Spoczywający w Kawałkach.
Zdezorientowana i zaniepokojona Edie natychmiast kontaktuje się ze swoim bratankiem, detektywem Seanem Brand-O'Sullivanem, pragnąc odkryć, kto stoi za tą makabryczną przesyłką.
Kiedy jeden z jej sąsiadów zostaje znaleziony ledwo żywy z kawałkiem układanki w dłoni, Sean decyduje się odsunąć Edie od śledztwa, obawiając się o jej bezpieczeństwo. Jednak staruszka, zdeterminowana i zaintrygowana, postanawia poprowadzić własne dochodzenie. Wspierana przez swoją przyjaciółkę i sąsiadkę Rigę, rozpoczyna wyścig z czasem, by powstrzymać mordercę przed wigilią.
Czy Edie zdoła rozwiązać tę morderczą układankę i ocalić życie kolejnych ofiar? Jakie mroczne sekrety z przeszłości wyjdą na jaw podczas tego śledztwa?
Jeśli lubisz klasyczne kryminały, nieoczywiste zagadki oraz pełnokrwiste, zadziorne bohaterki – to książka dla ciebie. Przygotuj się na niezwykłą literacką podróż.
Kup Świąteczna mordercza układanka w ulubionej księgarni
Oceny książki Świąteczna mordercza układanka
547 użytkowników ma tytuł Świąteczna mordercza układanka na półkach głównych- Przeczytane 363
- 2024 36
- 2025 27
- Audiobooki 10
- Legimi 10
- Ebook 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świąteczna mordercza układanka
Taka średnia, trochę zagmatwana.Detektyw w spódnicy rozwiązująca zagadkę tajemniczego mordercy
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to zła książka, ale niestety, nie jest też dobra. Świąteczna mordercza układanka to dla mnie lektura, która pozostawiła spory niedosyt.
Sam pomysł na świąteczny kryminał, osadzony w klimacie zagadek i dziedziczenia, jest świetny, ale realizacja już niekoniecznie. Po tytule spodziewałam się mnóstwa intrygujących łamigłówek, a tych było zdecydowanie za mało.
Największą przeszkodą w odbiorze była dla mnie niestety główna bohaterka. To taka typowa, trudna do polubienia postać w stylu Scrooge'a, która skutecznie utrudniała mi zaangażowanie się w jej historię. Choć rozumiem zamysł autorki, ciężko było mi jej kibicować.
Ostatecznie, mimo świątecznego tła, ta historia mnie nie porwała. Raczej nie sięgnę po kolejne części tej serii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam pomysł na świąteczny kryminał, osadzony w klimacie zagadek i dziedziczenia, jest świetny, ale realizacja już niekoniecznie. Po tytule spodziewałam się mnóstwa intrygujących łamigłówek, a tych było zdecydowanie za...
Ciekawa i zabawna historia, rozgrzewająca serce na czas Świąt.
Ciekawa i zabawna historia, rozgrzewająca serce na czas Świąt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo był kolejny bardzo dobry kryminał tej autorki. Od początku wciągnęła mnie zagadka i w ogóle sam pomysł na fabułę był świetny. Autorka doskonale wybudowała napięcie, choć nie czułam tego od początku. W jednym momencie nawet poczułam dreszczyk grozy i strachu. Choć zakończenie mnie nie zawiodło, to trochę za łatwo chyba do niego doszło, ale to jedyny mankament. Uwielbiam relację Edie i Seana, ta książka oprócz napięcia dała mi ciepło, komfort i świąteczną atmosferę. Rozczuliłam się trochę patrząc na Edie i jej relacje z bliskimi.
To był kolejny bardzo dobry kryminał tej autorki. Od początku wciągnęła mnie zagadka i w ogóle sam pomysł na fabułę był świetny. Autorka doskonale wybudowała napięcie, choć nie czułam tego od początku. W jednym momencie nawet poczułam dreszczyk grozy i strachu. Choć zakończenie mnie nie zawiodło, to trochę za łatwo chyba do niego doszło, ale to jedyny mankament. Uwielbiam...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6.5
6.5
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo powiesz na powieść świąteczną, ale w wersji napakowanej zbrodnią, tajemnicą i przejmującym śledztwem? "Świąteczna mordercza układanka" to kolejna książka autorstwa Akexandry Benedict, która uprzyjemniła mi ten okołoświąteczny czas.
Edie jest już po osiemdziesiątce, ale daleko jej do zniedołężniałej staruszki. Układanie skomplikowanych krzyżówek najwidoczniej działa na jej umysł jak balsam odmładzający. Mimo spełnienia zawodowego kobieta nosi w sobie wielkie tragedie, które sprawiły, że święta to dla niej najbardziej paskudny czas w roku. Gdy tuż przed wigilią znajduje przed swoim domem paczkę z tajemniczymi puzzlami, ani przez chwilę nie ma wątpliwości, że sytuacja jest poważna. Jej cioteczny wnuk, a jednocześnie adopcyjny syn, Sean, jest policjantem. Edie postanawia poprosić go o pomoc. Schwytanie nadawcy przesyłki, samego siebie nazywającego Spoczywającym w Kawałkach, będzie zadaniem karkołomnym. Starsza pani, choć ufa policji i wierzy w śledcze zdolności Seana, nie może pozbyć się myśli, że to ona i jej analityczny umysł mają stać się mocnym ogniwem sprawy. Zaczyna więc na własną rękę drążyć temat, co niestety doprowadza ją na skraj niebezpieczeństwa.
Bardzo lubię atmosferę książek Akexandry Benedict. Zbrodnia wisi w powietrzu, depcze bohaterom po piętach, a mimo to przez długi czas pozostaje niewyjaśniona. Winny śmieje nam się w twarz i choć wnikliwy i doświadczony czytelnik kryminałów odkryje prawdę przed odczytaniem jej z kart powieści, to przyjemność z brnięcia przez tę historię wynagradza ten potencjalny dyskomfort. Polubiłam wnikliwy umysł Edie, rozczulała mnie jej niechęć do świąt i nieporadna, acz bezgraniczna miłość do Seana. Czy coś w niej w końcu pęknie i z Grincha stanie się rasowym Ktosiem? Czy przełknie od lat tkwiącą w gardle gulę i zdobędzie się na wyrażenie swoich uczuć do bliskich? Trochę to mogło by "zepsuć" bohaterkę, a z drugiej strony ocieplić jej wizerunek... Te "miękkie" rzeczy bardzo zgrabnie przeplatają się w książce z poszukiwaniem zabójcy. Ja bardzo cenię to wyczucie, zatem zachęcam Cię do lektury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toEdie jest już po osiemdziesiątce, ale daleko jej do zniedołężniałej staruszki. Układanie skomplikowanych krzyżówek najwidoczniej działa na...
Taka świąteczna. Wątki kryminalne nie przeszkadzały :D rozwiązanie tak nie wiadomo skąd, bez wcześniejszych tropów. Nie kupiłam tej historii o pełnych życia staruszkach. Edie i Riga były zbyt komicznie przedstawione, żeby jakoś zmienić sposób patrzenia na starość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka z tych, które się bardzo szybko czyta, choc potem się człowiek cieszy, że już skończył. Dobra w okresie świątecznym. Rozwiązanie całej historii mnie nie przekonało, myślałam że to Liam jest mordercą. Te wypadki takie średnio możliwe do wydarzenia się na żywo, już na pewno ten z Edie (która była denerwująca do potęgi) i wypiciem cyjanku. I co z tą Challis? Chyba był jakiś trop ale nagle się urwał... Inny minus - moja kopia miała dużo błędów w druku, brakujące literki czy niepoprawne formy gramatyczne.
Książka z tych, które się bardzo szybko czyta, choc potem się człowiek cieszy, że już skończył. Dobra w okresie świątecznym. Rozwiązanie całej historii mnie nie przekonało, myślałam że to Liam jest mordercą. Te wypadki takie średnio możliwe do wydarzenia się na żywo, już na pewno ten z Edie (która była denerwująca do potęgi) i wypiciem cyjanku. I co z tą Challis? Chyba był...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo historia dla fanów krzyżówek i puzzli, a na dokładkę detektywistycznych zagadek. Kolejny raz sięgam po świąteczną historię w wykonaniu Alexandra Benedict i po raz kolejny świetnie się bawiłam.
Autorka nie tylko wciąga czytelnika w zagadkę Edie z puzzlami, ale również czytelnikowi karze rozwiązać zagadkę świątecznej piosenki. Bawiłam się świetnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Motyw [zbrodni] okaże się oczywisty, ale dopiero na samym końcu, kiedy on wygra. Bo wygrać musi, za wszelką cenę."
Autorka nie tylko wciąga czytelnika w zagadkę Edie z...
Było to dość nużące. Bohaterowie okazali się płytcy, a sama sprawa kryminalna nie była ani szczególnie wciągająca, ani jej zakończenie nie było zaskakujące. Całość miała znacznie większy potencjał, który niestety pozostał niewykorzystany