Poradnik grzebania kotów

Okładka książki Poradnik grzebania kotów autora Mika Modrzyńska, 9788383353296
Okładka książki Poradnik grzebania kotów
Mika Modrzyńska Wydawnictwo: Zysk i S-ka kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2024-10-01
2024-10-01

Kup Poradnik grzebania kotów w ulubionej księgarnii

Poradnik grzebania kotów

Oceny książki Poradnik grzebania kotów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poradnik grzebania kotów

Zaintrygował mnie tytuł tej książki. Ale choć koty się w niej przewijają, stanowią bardziej element tła, niż osnowę wokół której snuje się fabuła powieści. Mimo, iż spodziewałam się raczej fantasy, szybko zorientowałam się , że to historia kryminalna. A przytłaczająca, ponura atmosfera powieści kojarzy się thrillerem. Lektura nawet ciekawa i wciągająca, ale bardzo przeszkadzała mi trzecioosobowa narracja w czasie teraźniejszym. Nie wiem czemu, ale irytowało mnie czytanie o tym co bohaterowie robią, mówią, widzą, czy słyszą. A jeszcze główna bohaterka mnie po prostu denerwowała.

Jedna z najsłabszych książek przeczytanych w tym roku.
Liche wątki. Słabe zakończenie.
Do tego strasznie mnie irytowała główna bohaterka. Po prostu, nijak nie dało się jej polubić.
Marnie oceniam i można sobie darować lekturę.

Jedna z najsłabszych książek przeczytanych w tym roku.
Liche wątki. Słabe zakończenie.
Marnie oceniam i można sobie darować lekturę.

Lekki kryminał z dość ciekawym motywem, sprawnie napisany do połknięcia w jeden wieczór :)

278 użytkowników ma tytuł Poradnik grzebania kotów na półkach głównych
39 użytkowników ma tytuł Poradnik grzebania kotów na półkach dodatkowych

Okładka książki Półsny Wojciech Chmielarz, Przemek Corso, Jakub Ćwiek, Tomasz Duszyński, Joanna W. Gajzler, Juan Gómez-Jurado, Aneta Jadowska, Joanna Kanicka, Jarosław Kukiełka, Jakub Małecki, Marissa Meyer, Mika Modrzyńska, Marcin Mortka, Aleksandra Okońska, Łukasz Orbitowski, Katarzyna Podstawek, Alek Rogoziński, Katarzyna Rutowska, Magdalena Świerczek-Gryboś, Hanna Szczukowska-Białys, Anna Włodarkiewicz, Milena Wójtowicz, Katarzyna Wolwowicz, Tomasz Żak
Okładka książki Gastronomicon Krzysztof Banach, Radosław Dąbrowski, Joanna Dzięciołowska, Joanna W. Gajzler, Marta Kers, Mateusz Kimak, Łukasz Kucharczyk, Mika Modrzyńska, Maja Podolska, Anna Sikorska, Katarzyna Szymonik, Barbara Zambrzycka
Mika Modrzyńska
Mika Modrzyńska
Magister lingwistyki stosowanej. Od sześciu lat podróżuje na pełen etat, a pracowała m.in. jako operator rollercoasterów w Karolinie Południowej czy systemów VR w Nowej Zelandii. Gdy nie planuje kolejnej wyprawy na koniec świata, można ją spotkać na Mazurach, z kubkiem kawy, książką w dłoni i kotem na kolanach. W 2024r. nakładem Wydawnictwa SQN ukazała się jej powieść pełna słowiańskich demonów i potworów - Welesówna.

1.3.1.4. Śmierć nas nie rozłączy Aleksandra Maciejowska
1.3.1.4. Śmierć nas nie rozłączy
Aleksandra Maciejowska
Gdy Lucy zamieszkuje w zamku, w którym mieszkają dwie rodziny, jej życie diametralnie się zmienia. Z jednej strony cieszy się, że ma wokół siebie tak wspaniałych ludzi, a z drugiej boi się, że jej tajemnica ujrzy światło dzienne. Lucy ukrywa przed wszystkimi coś bardzo ważnego. Coś, co mogłoby zaważyć na jej pobycie w zamku. Poznaje tam Kaia, chłopaka, który miesza jej w głowie tak bardzo, że momentami wydaje się to wręcz nierealne. Gdy zakochują się w sobie, wiedzą jedno, że ich związek będzie poddany próbie. Ich rodziny nie darzą się sympatią, co znacząco utrudnia im zarówno komunikację, jak i spotkania. A gdy w zamku zaczyna dochodzić do morderstw, sytuacja pogarsza się jeszcze bardziej. Kto jest mordercą? Czy jest to ktoś z zaufanych osób? Czy może jest to osoba, której nikt nie podejrzewa? Pytań jest wiele, a odpowiedzi tak mało. ••• Gdy kończyłam czytać tę książkę, nie wiedziałam już tak naprawdę, co jest prawdą, a co iluzją. Czytałam ją z zapartym tchem, chcąc dowiedzieć się wszystkiego jak najszybciej, a nie było to proste, bo książka ma około 800 stron! Ale wiecie co Wam powiem? Przeczytałam ją w pięć dni. A to wszystko dlatego, że jest ona tak wciągająca, że ciężko było mi się od niej oderwać. Myślę, że to nierealne, odłożyć książkę, która jest napisana w tak dobry sposób! Ilość tajemnic jest tu ogromna, zagadka goni zagadkę, teorii pojawia się masa, ale czy którakolwiek z nich jest właściwa? Relacja Lucy i Kaia to dopiero prawdziwy ewenement tej historii! Tu nic nie jest proste, wszystko co chwilę się komplikuje, a oni sami nie wiedzą do końca, na czym stoją. Czytając tę książkę, przeżywałam tyle emocji naraz, że jest to wręcz nie do opisania. I powiem Wam, że ogromnie mi się to podobało! Kocham jak książka mnie rozwala emocjonalnie, bo to oznacza, że jest naprawdę dobra! Jeśli jesteście ciekawi tej historii, to z czystym sercem Wam ją polecam! I naprawdę nie zniechęcajcie się ilością stron, bo ta książka wręcz czyta się sama! Przez te strony się płynie!
Gardenofbooks - awatar Gardenofbooks
ocenił na101 miesiąc temu
Żerowisko Igor Adamczyk
Żerowisko
Igor Adamczyk
Kręcą Was tematy niedalekiej przyszłości i całkowitego upadku ludzkiej moralności? Jeśli tak, to zapraszam Was do świata "Żerowiska" Igora Adamczyka. Edward to były policjant, który budzi się z wieloletniej śpiączki. Nie jest to miła pobudka, bo minęło kilkanaście lat, jego żona nie żyje, a świat zmienił się prawie że nie do poznania. Przypomina bowiem wczesny cyberpunk, a dysproporcje społeczne widoczne są w nim jak nigdy wcześniej. Mężczyzna próbuje odnaleźć się w nowej rzeczywistości, lecz rzucony w jej wir uwikłany zostaje w sprawę mordercy zwanego "Lalkarzem", który w brutalny sposób zabija swoje ofiary, przymocowując plastikowe elementy w miejscach odrąbanych części ciała. Tytułowe "Żerowisko" to miejsce zamieszkiwane przez biedotę i patologię, o którym zapomniał świat. Nie dociera tam żadna pomoc, a jego mieszkańcy kierowani są najbardziej podstawowymi instynktami. To druga książka autora, którą miałam przyjemność czytać. Przyjemność, bo Igor ma dar opisywania świata w sposób, który sprawia, że przez jego prozę dosłownie się płynie. Muszę przyznać, że momentami "Żerowisko" budziło we mnie solidny niepokój, a cała powieść trzymała w napięciu. Bohaterowie nie grają tutaj pierwszej roli i nie wyróżniają się jakoś szczególnie, świat też jest zarysowany na tyle, ile to konieczne, bo w przeciwieństwie do innych powieści, nie te elementy są najważniejsze. Najmocniejszą stroną książki jest zobrazowanie niepokojącego kierunku, jaki było w stanie obrać społeczeństwo przez zaledwie kilkanaście lat, a co bardziej przerażające, jest to kierunek obecnie bardzo realny. Książka nie jest długa, a jej zakończenie potęguje poczucie niepokoju. Przyznam szczerze, że po przeczytaniu ostatniej strony w mojej głowie zaświtała myśl, że mógłby być to niezły początek dla cyberpunkowej serii, w której... to już zostawię dla siebie, żeby nie spoilerować! Podsumowując, "Żerowisko" to powieść poprawnie skonstruowana i wciągająca, choć pozostawiła mnie z niedosytem. Niemniej jednak, pisarstwo Pana Igora bardzo lubię i polecam śledzić jego poczynania! Recenzja we współpracy.
Magic_Nana - awatar Magic_Nana
oceniła na75 dni temu
Z zimną precyzją Michael Tsokos
Z zimną precyzją
Michael Tsokos
Szyfrowanie TLS Z zimna precyzją, Wielkie dzięki za polecenie tej serii, Medycyna i zbrodnia? Lubię to! #współpraca❤ 💉 Ciało ludzkie nie ma przede mną tajemnic. Najpierw wyborny, choć ciężki czas w prosektorium (studenckie czasy),a teraz codzienna rutyna – dla odmiany z promieniami Roentgena. Wnikam w głąb człowieka, widzę to co nie każdy zobaczy. Podobnie jest z główną bohaterką Sabine Yao, tylko w przeciwieństwie do mnie, jej miejsce pracy to Wydział Medycyny Sądowej w Berlinie, a więc w skrócie prosektorium. 💉 Pierwszą sprawą w tym wydziale jest tajemniczy zgon żony znanego chirurga plastycznego Rodericha Krachta (można powiedzieć sławnego celebryty, że szczególnie mocnymi plecami (o anatomię się tutaj nie rozchodzi). Tymczasem stare i nowe zgony dość skutecznie gmatwają cała sytuację i pracę wydziału. Szczególnie, że morderca jest cwany i nie cofnie się przed niczym. 💉 W dodatku to nie koniec kłopotów Sabine – jej siostra z dziećmi są po traumatycznych przejściach, które naprawdę mocno wywróciło ich życie i psychikę do góry nogami. 💉 Miły akcent w postaci polskich bohaterów (szkoda tylko, że albo to sprawcy albo ofiary),a przede wszystkim za wzmianki o promieniach rentgenowskich 😊 💉 A z tym opowiadaniem to też niezła heca, szczególnie, że to ono rozpoczyna książkę. Czytasz sobie, a tu cyk – nowa historia i to ta właściwa. Ale bez obaw, polecam gorąco! 💉 #współpraca #medycyna #zwłoki #sekcja #zabójstwa #Polacy #promienieRTG
KsiążkowyRentgen - awatar KsiążkowyRentgen
Awaria prądu Katarzyna Berenika Miszczuk
Awaria prądu
Katarzyna Berenika Miszczuk Dagmara Adwentowska Paulina Hendel Agnieszka Kwiatkowska Sandra Gatt Osińska Agata Suchocka Anna Musiałowicz Flora Woźnica Agnieszka Biskup Agnieszka Kuchmister Klaudia Zacharska Monika Kowalska Kamila Bryksy Paulina Stępień Magdalena Sobota Aleksandra Bednarska Karolina Mangusta Kaczkowska
Awaria prądu” wydanie zbiorowe. Wydawnictwo Mięta “ Kiedy krwawił już tak mocno, że uformowała się pod nim mała kałuża posoki, kable przestały go tłuc. Wbiły się w mokre mięso, spod którego gdzieniegdzie wyzierały ogołocone kości, i poraziły ledwo żywego napastnika prądem. Wszczepy w ciele mężczyzny nie wytrzymały ładunku elektrycznego: paliły się, topiły i wybuchały, dodatkowo go raniąc. Wrzask jaki wydarł się z jego gardła, niemal wprawił w drżenie pancerne szyby wokół.” Prąd i elektryczność to zjawiska bez których ciężko byłoby nam dziś funkcjonować. Energia elektryczna wypełnia nasze domy, jest obecna w przyrodzie i w nas samych. Prąd jednak potrafi być wyjątkowo niebezpieczny… Awaria prądu” to książka w której głównym przewijającym się motywem jest właśnie elektryczność. Nigdy jeszcze nie spotkałam się w swojej karierze czytelniczej z taką właśnie antologią. Jest to z pewnością coś innego niż zwykle. Przyznam, że pomysł na temat przewodni tego zbioru opowiadań bardzo mnie zaintrygował. Osobiście sięgnęłam po to wydanie w dużej mierze z ciekawości (na ile sposobów można pisać o prądzie?),ale też nie ukrywam, że mocno skusił mnie wygląd samej książki - barwione brzegi i przyciągająca wzrok twarda oprawa (jestem wzrokowcem, nie da się ukryć, że tutaj wydawnictwo Mięta naprawdę się postarało). Postarali się też autorzy, a raczej autorki bo mamy tu do czynienia z totalnie babskim teamem, co akurat ja uznaję za atut. We wnętrzu znajdziemy siedemnaście opowiadań z dreszczykiem i jak to bywa często z takimi antologiami, opowiadania te bywają mocno zróżnicowane. Każda z autorek stworzyła swoją odrębną opowieść, w swoim własnym stylu. Każda z nich w zupełnie inny sposób podeszła do tematu przewodniego. Według mnie to duży plus, bo ta różnorodność sprawia. że nie jest nudno. Druga sprawa, że dzięki temu każdy czytelnik który sięgnie po tę książkę będzie w stanie znaleźć w niej coś dla siebie. Są tu opowiadania, które potrafią naprawdę wystraszyć, są takie które idą trochę w kierunku fantastyki, są takie, które pozostawiają czytelnika z nutką niepewności, ale też takie które mogą rozbawić. Do moich ulubionych zaliczę teksty: “ Kieszonkowy potwór” Klaudii Zacharskiej - opowiadanie o mrocznym eksperymencie i zemście małego chomika. Zaskoczyło mnie opisanie wydarzeń z perspektywy zwierzęcia. Zakończenie nieźle mnie rozbawiło. “Kiedy zgasło słońce” Anny Musiałowicz. Uwielbiam styl tej autorki i wyjątkowy klimat jaki potrafi zbudować. To opowiadanie wywarło na mnie duże wrażenie i nie daje o sobie zapomnieć. Dużo tutaj o samotności, poszukiwaniu swojego miejsca i odrzuceniu. “Rides on the Storm” Agnieszki Kuchmister. Opowiadanie o grupce hipisów. Narkotyki, pustynia i burza - to połączenie może być katastrofalne i naprawdę przerażające w skutkach. Osobiście naprawdę dobrze bawiłam się przy lekturze tego zbioru. Przeczytałam go od deski do deski i miałam sporą frajdę z lektury. Większość autorek była mi już znana, ale z niektórymi miałam styczność po raz pierwszy i cieszę się, że mogłam poznać ich twórczość. Świetnym pomysłem są wklejki z ilustracjami, poprzedzające każdy znajdujący się w “Awarii prądu” tekst. Nie tylko wzbogacają to wydanie wizualnie, ale też dobrze wprowadzają w klimat i nawiązują do treści. Dodatkowo znajdziemy też tu krótkie notki biograficzne o autorkach. Doceniam bardzo takie dodatki. Według mnie “Awaria prądu” to naprawdę warta uwagi pozycja. Dostarcza konkretnej rozrywki i z pewnością fani lekkiej grozy będą usatysfakcjonowani z lektury. Ja żadnym ze znajdujących się tu opowiadań się nie zawiodłam, choć były takie, które podobały mi się po prostu dużo bardziej niż inne. Książka niesie za sobą też pewien przekaz: Prąd choć jest elementem naszego codziennego życia i jest nam bardzo potrzebny, może być dla nas niebezpieczny, a nawet może stać się zabójczy. Dlatego nie możemy go bagatelizować. W styczności z elektrycznością musimy być zawsze ostrożni i uważni. Podobnie jak w styczności z każdym żywiołem. Nigdy nie wiadomo kiedy prąd stanie się naszym przekleństwem i jakie będą tego konsekwencje. Druga sprawa - w tej antologii elektryczność możemy potraktować jako pewnego rodzaju metaforę naszych lęków i ludzkiej zależności. Czy nie wydaje wam się to interesujące? Ta książka sprawi, że zupełnie inaczej każdy z was spojrzy na zwykłe gniazdko elektryczne i zastanowi się dwa razy zanim dotknie kabla od jakiegoś urządzenia w swoim domu. To co kryje się w tych kablach i gniazdkach może naprawdę mocno zaskoczyć! Polecam
Olga Zgrzębska - awatar Olga Zgrzębska
oceniła na71 miesiąc temu
Profesorka Layne Fargo
Profesorka
Layne Fargo
Przychodzę dzis do Was z recenzją książki „Profesorka”. Poznajemy tu Scatlett Clark, ambitną wykładowczynię języka angielskiego, która raz w roku zabija mężczyznę. Wybiera ona ofiary w ten sposób, że wie, że skrzywdzili oni w jakiś sposób kobiety. Tym razem ktoś dostrzega problemy i rozpoczyna śledztwo, a przerażona Scarlett zaczyna pomagać w szukaniu zabójcy… Oprócz profesorki poznajemy studentkę Carly, której przyjaciółka doświadcza molestowania seksualnego. Carly zaczyna fantazjować o zemście… Jak przeczytacie opis tej książki, to może on wydawać Wam się brutalny i szalony. I ta książka taka jest 😅 Poznajemy teoretycznie dobry powód zabijania profesorki, czyli ukaranie mężczyzn, ale widzimy, jak brutalnie ona to czyni. Książka zaskoczyła mnie w wielu fragmentach, a najbardziej wtedy, gdy okazało się, jak blisko związane są studentka i profesorka. Historia mam wrażenie straciła wtedy trochę swoje tempo, ale dalej byłam ciekawa, jaki finał mnie spotka. Spodziewałam się innego zaskoczenia. Muszę przyznać, że takie rozwiązanie bardzo daje do myślenia, a cała książka pobudza do myślenia o kwestii zemsty, hierachii w świecie i pozycji kobiet. Kolejny mroczny thriller i jedna z najnowszych premier Czwartej Strony przemawiają do mnie. Było tu coś innego niż zazwyczaj, bo morderca znakomicie się tuszował i brał jeszcze udział w śledztwie, więc emocje gwarantowane!
Katarzynaa97 Kupijaj - awatar Katarzynaa97 Kupijaj
ocenił na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Poradnik grzebania kotów