Wyroki Marii tom 1

- Maria no Danzai
- 2024-09-12
- 2024-09-12
- Agata Marczyk
Prześladowany młody chłopak ginie, ale sprawcy tej tragedii pozostają bezkarni. Zrozpaczona matka zrobi WSZYSTKO, aby winni śmierci jej syna zapłacili za swoje czyny…
Kup Wyroki Marii tom 1 w ulubionej księgarni
- Komiksy 2
- Mam 2
Tagi i tematy do książki Wyroki Marii tom 1
Cytaty z książki Wyroki Marii tom 1
Jeśli dziecko nie czuje się bezpiecznie przy rodzicach... To jaki by nie był powód jego śmierci...czyż oni też nie są współwinni, skoro go nie ochronili?
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyroki Marii tom 1
POPKULTUROWY KOCIOŁEK: Pierwszy tom serii już od początkowych stron nie oszczędza czytelnika, prezentując mu różne oblicza przemocy. Manga nie unika brutalnych scen, w tym dręczenia i znęcania się psychicznego. Oznaczenie „+18” w pełni odzwierciedla treść, która porusza tu naprawdę trudne tematy.
Każdy rozdział buduje napięcie, prowadząc do dramatycznych i brutalnych konfrontacji. Na kolejnych stronach widzimy również przemianę tytułowej Marii z zatroskanej matki w zdeterminowaną kobietę, owładniętą chęcią zemsty. Czytelnik od początku doświadcza więc emocjonalnej intensywności, która może przytłoczyć co bardziej wrażliwego odbiorcę.
Zaletą Wyroków Marii jest realistyczna psychologia głównej bohaterki. Maria działa z motywacją, którą można zrozumieć, mimo ekstremalnych metod. Każdy przeciwnik Marii zostaje zaś ukazany jako moralnie zdegenerowana jednostka, która nie zasługuje na przebaczenie. Kryje się jednak za tym pewna głębia, którą musi sam odkryć czytelnik.
Tytułowi nie brakuje jednak wad, które mogą zniechęcić część czytelników. Jedną z nich są kompletnie niepotrzebne i niewnoszące nic istotnego do fabuły sceny seksualne. Pewne zastrzeżenia można mieć również do postaci drugoplanowych. Są one stosunkowo płytkie i rzadko otrzymują głębszy kontekst.
Jeśli chodzi o oprawę graficzną, to ta prezentuje się tu naprawdę dobrze. Starannie narysowane postacie i szczegółowe tła nadają mrocznemu klimatowi autentyczności. Historia jest odpowiednio brutalnie zilustrowana, momentami dość drastyczna, ale bez przekraczania akceptowalnej granicy....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy rozdział buduje napięcie, prowadząc do dramatycznych i brutalnych...
Pierdolnięta hot matka morduje super 🙂👍
Pierdolnięta hot matka morduje super 🙂👍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzkola dla młodego człowieka może być strasznym i brutalnym miejscem. Sama będąc w gimnazjum stałam się obiektem wyzwisk i docinek . Pracuje w szkole gdzie słysz się różne historię, więc człowiek dostaje nowego punktu widzenia na dzieci I nastolatków.
Manga stworzona przez dwójkę autorów Kazuki oraz Junto Kamejima. Wyroki Mari przedstawiają historię mszczącej się młodej matki, nastolatka który padł ofiarą przemocy szkolnej bandy uczniów. Seria łączy w sobie różne gatunki, takie jak thriller, dramat oraz gore. Manga ukazała się dzięki wydawnictwu Waneko.
Pierwszy tom przybliża nam brutalna codzienosc nastolatka który jest ofiarą przemocy w szkole. Jego oprawcy są brutalni i pełni zepsucia, czują się bezkarni. Pewnego wieczoru dochodzi do tragedii, ginie na oczach swojej matki. A grupa nastolatków jest bezkarna , przedstawiają incydent minionej nocy jako samobójstwo, z czym nie może się pogodzić jego matka. Kobieta pchana chęcią zemsty pragnie ukarać winnych. Wykonuje wyroki na oprawcach swojego syna. Popada w szlanstwo, jej rodzina przestaje istnieć. Rozwodzi się z mężem, który jest policjantem, podaję się różnym zabiega aby zmienić swój wygląd, jest gotowa na wszystko aby dopiąć swojego celu.
Manga nie jest dla każdego, napewno nie nadaje się dla osób młodszych i osób nie lubiących ciężkich tematów. Seria od początku zaczyna się mocno i bardzo szybko przechodzi do maksimum. Od śmierci syna do drastycznych scen wyroków.
Kreska w mandze idealnie do niej pasuje, pokazuje serię okrucieństwa, możne wydawać się że nie które momenty są przerysowane. Przykładem tego będzie moment kiedy matka tuli do siebie wnętrzności swojego syna czy same wyroki, można powiedzieć że to nie na miejscu bo tragedia przemienia się w gore. Jednak ta manga właśnie taka jest.
Tak jak wcześniej wspomniałam manga nie będzie dla wszystkich, tutaj nie będzie miłego zakończenia. Myślę że spodoba się osoba które spodobały się mangi typu krew na szlaku czy przyjacielskie rozgrywki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toManga stworzona przez dwójkę autorów Kazuki oraz Junto Kamejima. Wyroki Mari przedstawiają historię mszczącej się młodej...
Manga, która poniewiera i rzuca o ścianę. Historia, koło której nie ma szans przejść obojętnie.
Kiedy zaczynamy czytać od razu obrywamy prosto w splot słoneczny. Nie ma tu wolno rozwijającego się wstępu ukazującego początkową sielankę, już w kilku pierwszych kadrach dostajemy brutalny obraz sytuacji. Młody chłopak z kochającego domu pada ofiarą prześladowania przez grupę uczniów - prześladowania podanego w każdy możliwie brutalny sposób. I ginie. Sprawcy, z pozoru bez karnie, żyją sobie nadal, wyszukując kolejne osoby do dręczenia, instynktownie wyławiając z tłumu najsłabszych.
Jednak jest ktoś kto pamięta. Kto wie. A nie ma nic silniejszego od rozpaczy matki. Nie ma nic potężniejszego od jej determinacji by winni dostali to na co zasługują.
Maria bierze sprawy w swoje ręce. Nie przeobraża się jedna w "super mścicielkę" z dnia na dzień. Ta przemiana kosztuje ją czas i poświęcenie. Teraz jednak, kiedy jest gotowa, nic nie powstrzyma jej zemsty.
Manga ma oznaczenie "+18" i należy wziąć to na poważnie. Poruszony tu, bardzo poważny, temat dręczenia w szkole jest pokazany obrazowo i zahacza o sadyzm odarty z ułagodzeń. Opowieść, którą tu dostajemy, zaserwowana ładną kreską, jest brudna i dająca do myślenia. Zostawiająca w głowie wypalone dziury.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiedy zaczynamy czytać od razu obrywamy prosto w splot słoneczny. Nie ma tu wolno rozwijającego się wstępu ukazującego początkową sielankę, już w kilku pierwszych kadrach dostajemy brutalny obraz sytuacji. Młody chłopak z kochającego domu pada ofiarą prześladowania przez grupę...
Naprawdę mocna i brutalna historia. Ładna kreska więc fajnie się czyta ale z pewnością manga nie dla każdego. Mamy tutaj nękanie w szkole i kilku psychopatów którzy dla własnej uciechy i wygodny dręczą i rujnują życie innym uczniom. Jeden z tych uczni traci życie w skutek chorych gierek i to zapoczątkowuje późniejszą serię wymierzanych "wyroków".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Święta Maria pielęgniarka" - na co dzień super babka, która potrafi pomóc. Wieczorami mroczna postać z filmu Piła, która ma ochotę na gierki z oprawcami jej syna. Mroczna, brutalna, wciągająca. Oby kolejne tomy nie rozczarowały. Więcej w filmiku
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tobrutalna manga z ładną kreską, wszystko czego potrzebuję do szczęścia
brutalna manga z ładną kreską, wszystko czego potrzebuję do szczęścia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to💜Bardzo dobra i ciekawa seria moi państwo💜
~W tym roku powychodziło sporo nowości mangowych, a jedną z nich jest to cudeńko dla dorosłych i dojrzałych czytelników nieprzejmujących się takimi tematami jak morderstwo, zemsta, krew, patologia, toksyczność, a zwłaszcza dyskryminacja pojedynczej osoby przez rówieśników.. czyli to co się dzieje typowo na naszym świecie, tyle że tu to zostało pokazane w sposób "wyolbrzymiony", ale niestety, prawdą jest że dzisiejsza "młodzież" ma znieczulicę *jakby sami socjopaci i psychopaci rodzili się na tym świecie* i robią bez problemu, bez jakiejkolwiek pokory, sumienia i braku daru do odróżniania dobra od zła, krzywdę drugiej osobie💜
💜Bardzo ciekawie poprowadzona fabuła, samo cię ciągnie z ciekawości co się dalej dzieje, do następnych tomów (niestety na kolejne tomy musimy czekać :( są obecnie tylko dwa).
Czytając to, warto nie oceniać nikogo a czytać z perspektywy Obiektywnej osoby, ponieważ tak łatwiej postawić się na czyimś miejscu i zrozumieć daną osobę💜
💜Chętnie zobaczę to wszystko na ekranie, mam nadzieję że wyjdzie anime💜
💜Okładki bardzo ładne, śliskie, kolory przejrzyste i wpadające w oko💜
Dla mnie ta seria stała się jedną z moich ulubionych💜🥰
💜Bardzo dobra i ciekawa seria moi państwo💜
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to~W tym roku powychodziło sporo nowości mangowych, a jedną z nich jest to cudeńko dla dorosłych i dojrzałych czytelników nieprzejmujących się takimi tematami jak morderstwo, zemsta, krew, patologia, toksyczność, a zwłaszcza dyskryminacja pojedynczej osoby przez rówieśników.. czyli to co się dzieje typowo na naszym świecie, tyle że...
„Wyroki Marii to manga autorstwa Kazukiego, zilustrowana przez Junto Kamejimę. Jest to komiks skierowany do dorosłego czytelnika - to brutalna opowieść o przemocy rówieśniczej, prześladowaniu i krwawej zemście.
Kiritaka Nagare to uczeń drugiej klasy gimnazjum. Chłopiec - po tym , jak pomógł jednemu z kolegów, kiedy ten był dręczony przez grupę szkolnych chuliganów – został nową ofiarą klasowych dręczycieli. Spokojny, bardzo kochający swoich rodziców chłopak nie chce zadręczać opiekunów swoimi problemami i przysparzać im zmartwień, dlatego postanawia znosić coraz to nowe upokorzenia w ciszy. Kiedy jeden z wybryków grupy kierowanej przez psychopatycznego Nozamu Okayę zachodzi za daleko, Kirikita traci życie w makabrycznych okolicznościach.
Zrozpaczona po śmierci syna Mari Nagare, przeglądając jego rzeczy, odkrywa pamiętnik i nagrania, na których widzi, jak grupka uczniów znęca się nad jej dzieckiem. W Marii budzi się pragnienie krwawej zemsty. Po dwóch latach przygotowań zatrudnia się w zespole szkół, do której chodził Kirikita i rozpoczyna realizację swojego planu. Nic nie jest w stanie powstrzymać zrozpaczonej matki poszukującej sprawiedliwości za śmierć syna. Mari jest gotowa na każde poświęcenie, by zmienić życie oprawców w piekło.
„Wyroki Marii” to brutalna, historia przepełniona przemocą przyjmującą każdą formę –fizyczną, psychiczną i seksualną. W komiksie nie brak mocnych, niezwykle brutalnych i makabrycznych scen, które wzbudzają w czytelniku dreszcze przerażenia, a momentami nawet mdłości. W historii pojawia się dużo przepełnionych sadystyczną przemocą kadrów. Jeśli chodzi o warstwę graficzną, to moją uwagę przyciągała głównie mimika twarzy bohaterów, a zwłaszcza ich pełne wyrazu oczy – przerażony i zrezygnowany wzrok ofiar, wypełnione przemocą i szaleństwem oczy oprawców oraz na zmianę pełne współczucia, szaleństwa lub niewzruszonej obojętności oczy Marii.
„Wyroki Marii” to komiks dla pełnoletnich fanów komiksowych thrillerów mocno ocierających się o horror. We mnie ta manga wywołała szereg emocji – przerażenie, niedowierzanie, wściekłość, współczucie w stosunku do ofiar grupy prześladowców i głównej bohaterki, która straciła ukochanego syna. „Wyroki Marii” to według mnie bardzo dobry komiks grozy, który oferuje czytelnikowi przejmującą, krwawą opowieść z dreszczykiem, w której znajdzie elementy psychologiczne. Jestem ciekawa, jak dalej potoczy się historia pragnącej zemścić się na oprawcach syna matki i czy nic nie przeszkodzi jej w zrealizowaniu planów. Zdecydowanie mam zamiar kontynuować tę serię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKiritaka Nagare to uczeń drugiej klasy gimnazjum. Chłopiec - po tym , jak pomógł jednemu z kolegów, kiedy ten był dręczony przez grupę szkolnych chuliganów –...
Zaskakująco ciekawa fabuła i ładna kreska. Dużo scen przemocy, ale wcale to nie przeszkadza w odbiorze. Historia kręci sie wokół grupki uczniów znęcających się nad innymi. Raz przesadzili i doprowadzili do tragedii, a teraz matka zabitego przez nich Kiritaki pragnie zemsty i jest w tym nieobliczalna. Powiało co prawda grozą, ale chce się tego więcej i wiecej :)