Culpa mía

- literatura obyczajowa, romans
- Trylogia winnych (tom 1)
- Culpa mía
- 2023-10-31
- 2023-10-31
- hiszpański
- 9788413142012
Nicholas Leister ha sido creado para amargarme la vida. Alto, ojos azules, pelo negro como la noche... Suena genial ¿verdad? Pues no tanto cuando te enteras de que va a ser tu hermanastro y además representa todo de lo que has estado huyendo desde que tienes uso de razón.
Peligro fue lo primero que me vino a la cabeza cuando lo conocí y descubrí que mantiene una doble vida oculta de su padre multimillonario.
¿Cómo terminé cayendo en sus redes? Fácil: con esos ojos es capaz de poner tu mundo patas arriba
Kup Culpa mía w ulubionej księgarni
Oceny książki Culpa mía
2305 użytkowników ma tytuł Culpa mía na półkach głównych- Przeczytane 1 441
- 2023 41
- 2025 35
- E-book 22
- 2024 20

OPINIE i DYSKUSJE o książce Culpa mía
Mam wrażenie, że wcześniej miałem do czynienia z bardzo podobną historią. Kilkukrotnie. Bo książka jest do bólu przewidywalna (szczególnie jeśli ktoś ma takie deja-vu). Komu można polecić? Myślę, że już starszym nastolatkom, którzy zaczynają przygodę z książkami. Słuchając miałem nadzieję, że autorka umieściła jakiś twist fabularny, niestety jak wspominałem dużo tu można przewidzieć.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Moja wina” Mercedes Ron totalnie mnie pochłonęła i wciągnęła w historię, która jest jak emocjonalny rollercoaster – szybka, intensywna i momentami absolutnie niebezpieczna.
Siedemnastoletnia Noah zostaje wyrwana ze swojego dotychczasowego życia i zmuszona do przeprowadzki z Kanady do pełnego przepychu i pozorów Los Angeles. Nowy dom, nowa rzeczywistość i… nowa rodzina. A w niej Nicholas – przyrodni brat, który wygląda jak spełnienie marzeń, ale bardzo szybko okazuje się magnesem na kłopoty.
Ich relacja to czysta eksplozja. Woda i ogień to przy tym spokojne zestawienie. Między Noah i Nickiem od pierwszych spotkań buzują emocje, napięcie jest wręcz namacalne, a granica między fascynacją a autodestrukcją bardzo szybko zaczyna się zacierać. Mercedes Ron świetnie buduje chemię między bohaterami – tę niebezpieczną, intensywną i uzależniającą. To właśnie ona sprawia, że od tej historii naprawdę trudno się oderwać.
Ogromnie kupił mnie klimat książki – luksusowe Los Angeles, tajemnice, podwójne życie, ryzyko i adrenalina. Natomiast wątek rajdów samochodowych tylko dodaje tej historii pazura i dynamiki. Szczerze? Mogłoby być ich jeszcze więcej, bo to właśnie te momenty podkręcały tempo i sprawiały, że serce biło szybciej.
Nie będę jednak udawać, że wszystko było idealne – Noah momentami potrafiła doprowadzić mnie do szału. Jej impulsywność i uciekanie w imprezy oraz alkohol przy każdym większym problemie bywały naprawdę frustrujące. Ale… jednocześnie właśnie to sprawia, że jest tak autentyczna. Jest niedojrzała, pogubiona, pełna sprzeczności – dokładnie taka, jaka często bywa młodzież.
„Moja wina” to historia o zakazanych uczuciach, trudnych emocjach i relacji, która od początku balansuje na granicy wybuchu. To książka, która uzależnia tempem, atmosferą i bohaterami, których można kochać i jednocześnie mieć ochotę potrząsnąć.
Ja przepadłam i bez chwili wahania sięgam po kolejny tom, bo MUSZĘ wiedzieć, co wydarzy się dalej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSiedemnastoletnia Noah zostaje wyrwana ze swojego dotychczasowego życia i zmuszona do przeprowadzki z Kanady do pełnego przepychu i pozorów Los Angeles. Nowy dom, nowa rzeczywistość i… nowa rodzina. A...
Sam styl nie był idealny ale tak mnie wciągnęła była taka prosta i ciekawa. Nie pamiętam kiedy ostatnio tak szybko i tak mocno pochłonęła mnie jakąkolwiek historia
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem zawiedziona. Spodziewałam się czegoś znacznie lepszego. Nie było tragedii, ale ta książka mogłaby być polowe krótsza, gdyby usunąć niepotrzebne opisy. Same postaci - no cóż - bez charakteru, albo raczej z jedną, dwoma dominującymi cechami, a poza tym wszystko inne się nie spina. Liczyłam na rozwój sytuacji, powolną przemianę bad boya w zakochanego chłopaka, a wszystko rozegrało się tak szybko, że kompletnie nie rozumiem motywacji tego bohatera. Nic się tu nie klei. Postaci drugo- i trzecioplanowe bez charakteru. A opisy uczuć bohaterów (szczególnie Nicka) były żenujące. Sam wątek sensacyjny oklepany i do bólu przewidywalny. Przeczytam całą trylogię, bo mam ją już na półce, ale gdybym nie miała, to 1. część absolutnie nie zachęca, aby sięgnąć po kolejną. Liczyłam na typowe guilty pleasure, ale się zawiodłam. Męczyła mnie ta historia i chciałam ją po prostu skończyć. A i oczywiście zastanawia mnie, czemu absolutnie nikt nie miał obiekcji wobec związku przyszywanego rodzeństwa? Tak, tak, wiem, że nie są spokrewnieni, ale to wciąż nietypowa sytuacja, a tutaj w zasadzie wszyscy przeszli nad tym do porządku dziennego, a wręcz niektórzy namawiali ich do związku. Szczególnie ciekawi mnie zerowa reakcja rodziców, którzy w prawdziwym życiu (jak sądzę) byliby najbardziej przeciwni takiemu stanowi rzeczy.
Jestem zawiedziona. Spodziewałam się czegoś znacznie lepszego. Nie było tragedii, ale ta książka mogłaby być polowe krótsza, gdyby usunąć niepotrzebne opisy. Same postaci - no cóż - bez charakteru, albo raczej z jedną, dwoma dominującymi cechami, a poza tym wszystko inne się nie spina. Liczyłam na rozwój sytuacji, powolną przemianę bad boya w zakochanego chłopaka, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzysty guilty pleasure
Czysty guilty pleasure
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoja wina – Mercedes Ron to powieść młodzieżowa z pogranicza romansu i dramatu obyczajowego, otwierająca popularną serię Culpables. Sięgnęłam po tę książkę głównie ze względu na jej ogromną popularność – zarówno w mediach społecznościowych, jak i wśród młodych czytelników – oraz liczne, skrajne opinie. Spodziewałam się historii intensywnej emocjonalnie, pełnej napięcia, zakazanego romansu i dynamicznych relacji, ale jednocześnie miałam świadomość, że może to być literatura bardziej rozrywkowa niż ambitna. Fabuła opowiada o młodej dziewczynie, która po przeprowadzce trafia do luksusowego świata swojego przybranego brata. Między bohaterami rodzi się trudna, pełna sprzecznych emocji relacja, balansująca na granicy nienawiści i fascynacji. To historia o pożądaniu, buncie i próbie odnalezienia siebie w nowej rzeczywistości, bez zdradzania kluczowych zwrotów akcji.
Styl Mercedes Ron jest prosty, bezpośredni i mocno nastawiony na emocje. Język jest przystępny, momentami bardzo potoczny, a dialogi dominują nad opisami. Książkę czyta się szybko, ale kosztem jakości literackiej. Emocje często są podawane wprost, bez subtelności, co sprawia, że historia bywa przesadzona i momentami melodramatyczna. Mimo to styl skutecznie buduje napięcie i sprawia, że trudno oderwać się od lektury.
Bohaterowie są wyraziści, choć mocno schematyczni. Główna bohaterka została przedstawiona jako dziewczyna niezależna, impulsywna i uparta, co czyni ją postacią dynamiczną, ale czasem irytującą. Jej relacja z przybranym bratem opiera się na intensywnych emocjach, ciągłych konfliktach i przyciąganiu, które napędza całą fabułę. Postacie drugoplanowe pełnią głównie rolę tła, wzmacniając kontrasty między bohaterami, ale rzadko dostają szansę na głębsze rozwinięcie.
Fabuła rozwija się dynamicznie, z licznymi napięciami i scenami konfliktów. Akcja jest wciągająca, choć przewidywalna – wiele wydarzeń można przewidzieć na podstawie znanych schematów romansów typu enemies to lovers. Wątki są ze sobą powiązane, ale nie zawsze logicznie pogłębione. Struktura książki sprzyja szybkiemu czytaniu, jednak brakuje momentów wyciszenia i refleksji.
Świat przedstawiony opiera się na kontraście między zwyczajnym życiem bohaterki a luksusowym, pełnym pieniędzy i przywilejów środowiskiem, do którego trafia. To tło działa głównie jako katalizator konfliktów i emocji, nie jako samodzielnie rozbudowany świat. Autorka skupia się przede wszystkim na relacjach międzyludzkich i napięciu emocjonalnym.
Pod względem tematycznym Moja wina porusza kwestie buntu, pożądania, granic moralnych i trudnych relacji rodzinnych. Nie ma tu głębokiego przesłania – książka skupia się raczej na intensywnych emocjach niż na refleksji. Emocjonalnie lektura wywołuje ciekawość, ekscytację i momentami irytację, ale skutecznie angażuje czytelnika aż do końca.
Podsumowując, Moja wina to typowa powieść rozrywkowa – daleka od literackiej doskonałości, ale skuteczna w przyciąganiu uwagi. Do plusów zaliczam dynamiczną akcję, wyrazistą relację między bohaterami i emocjonalne napięcie. Minusy to schematyczność, przewidywalność i momentami przesadzony dramatyzm. Poleciłabym ją fanom intensywnych romansów młodzieżowych, motywu zakazanego uczucia i historii typu hate-love. Moja ocena to 7/10 – książka kontrowersyjna, ale wciągająca, idealna jako emocjonalna rozrywka.
Moja wina – Mercedes Ron to powieść młodzieżowa z pogranicza romansu i dramatu obyczajowego, otwierająca popularną serię Culpables. Sięgnęłam po tę książkę głównie ze względu na jej ogromną popularność – zarówno w mediach społecznościowych, jak i wśród młodych czytelników – oraz liczne, skrajne opinie. Spodziewałam się historii intensywnej emocjonalnie, pełnej napięcia,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytało się szybko i leko ale momentami fabuła była bardzo chaotyczna. Niemniej jednak, wciągnęła mnie historia Noah i Nicka ba tyle żeby sięgnąć po druga część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza część trylogii Winnych. Poznajemy bohaterów i ich życie. Miłość, pieniądze i sekrety. Wciągająca od pierwszej strony. Ja jestem oczarowana. Szybko się czyta. Sięgam po kolejną. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨
Jej nowy dom opływa w luksusy, a przyrodni brat jest niezwykle przystojny. Jednak chłopak reprezentuje sobą wszystko to, od czego Noah ucieka. Ncik prowadzi podwójne życie w tajemnicy przed ojcem, a Noah nosi w sobie przeszłość, która odcisnęła na niej swój ślad.
Między tą dwójką rodzą się skrajne emocje - zakazana miłość, wybuchowe temperamenty, sprzeczne sygnały i.. obsesja.
Dokąd ich to zaprowadzi?
✨
Podobała mi się, nie dziwię się, że te książki oraz filmy są takim hitem, bo fabuła jest wciągająca. Natomiast czuć, że to debiut i to wattpadowy - język, a także dziecinne zachowanie bohaterów pozostawia sporo do życzenia. Jednak warta akcja to wynagradza i przyjemnie mi się czytało tę książkę. Niepoprawne zachowania i relacja głównych bohaterów przywodziły mi na myśl "After", obie historie są do siebie podobne w moim odczuciu, a że "After" bardzo lubię, to nie mogło być inaczej - dzieło Mercedes Ron także mi się spodobało.
W "Mojej winie" dużo się dzieje, mamy liczne zwroty akcji, a autorka wciąga nas do świata Noah i Nicka. I mimo, że na pozór książka wydaje się lekką, to nie brak w niej trudniejszych tematów.
Dobrze, że miałam całą trylogię pod ręką, to z marszu mogłam poznać całą tę historię. I podsumowując, mimo, iż nie jest wolna od wad - to debiut, więc możemy to wybaczyć. Rozumiem fenomen tej historii i to dlaczego stała się tak popularna w wielu krajach. Najlepiej poznać, aby się przekonać i wyrobić sobie własne zdanie. Ja teraz, po lekturze, skuszę się na filmy, aby mieć porównanie i przeżyć tę historię jeszcze raz.
✨
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie 17-letniej Noah wywraca się do góry nogami, gdy jej matka wychodzi za mąż za nowo poznanego mężczyznę i zostaje zmuszona do przeprowadzki z Kanady do Los Angeles. Ma zamieszkać z mężem matki i jego synem Nickiem, który jest dorosły.
1,5/5 ✨
"Moja wina" to pierwszy tom bestsellerowej trylogii winnych z hiszpańskiego Wattpada.
Najpierw obejrzałam film na Prime Video 📸 Był na niego ogromny szał, dlatego chciałam też przeczytać książki z okładką filmową, ale przeczytałam z tą starą. Szybko się czytało. Kocham relacje enemies to lovers 😍🫶
Ale z drugiej strony to moja wina, że jednak to przeczytałam. Widać gołym okiem, że książka pochodzi z watt (co nie zawsze jest negatywem!!). Ma słabą redakcję i w dodatku te błędy... Kiwnęłem głow??
Sceny erotyczne były niesmaczne. Szczególnie te opisane z perspektywy Nicholasa... Trochę mnie to obrzydziło.
Dan zdecydowanie nie jest takim aniołem jak w filmie 😂
Ciągłe kłótnie między bohaterami... W dodatku jeszcze ten nieszczęsny ✨ iPhone ✨
Ale może Twoja wina 💔 Uleczy moje złamane serce.
1,5/5 ✨
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to❝Nie byłam gotowa na ponowne złamanie serca, w zasadzie moje serce nadal było złamane, w ogóle go nie miałam, tylko tysiąc kawałków, które codziennie starałam się posklejać.❞