Nasza wina

Okładka książki Nasza wina autora Mercedes Ron, 9788383436562
Okładka książki Nasza wina
Mercedes Ron Wydawnictwo: HARDE Wydawnictwo Cykl: Trylogia winnych (tom 3) literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
Trylogia winnych (tom 3)
Culpa nuestra
2025-10-15
2022-10-26
2023-10-31

Kup Nasza wina w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nasza wina

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nasza wina

Kolejna część lepsza od poprzedniej. Nick jakby rzeczywiście się zmienił i nie jest już tak irytujący, za to Noah inaczej - główna postać mnie irytowała, głównie swoim postępowaniem. Nic nowego i ambitnego... Czym można zakończyć tęgo typu serię? Wiadomo: ciąża, dzieci i ogólnie standard - żyli długo i szczęśliwie. Cała seria niczym nie zaskakuje, jest bardzo przewidywalna. Teraz okaże się l, że Noah jest w ciąży - i ta myśl zaraz rzeczywiście przejdzie w fakt. Wiem, to książka. Tylko historia jest naiwna, mało ambitna i brakuje elementu zaskoczenia. Dla mnie romansidło jak każde inne bez większego polotu. Chyba pierwszy tom był najciekawszy.

Uwielbiam nic więcej nie ma co tutaj dodawać dawno żadna książka mnie nie wkręciła

Zdecydowanie najlepsza książka z tej serii. Relacje i uczucia bohaterów w końcu są pogłębione, ich zachowania w końcu stały się logiczne w swojej nielogiczności (w końcu czuć, ze zachowują się, jak prawdziwi ludzie - pogubieni w swoich emocjach). Widać, że pisała to już starsza osoba niż w przypadku 1. części. Druga była w porządku, ale 3. (poza paroma mankamentami) jest w końcu guilty pleasure, jakiego się oczekuje sięgając po taką lekturę. Bardzo wciągająca, przeczytałam ją w jedno popołudnie. W końcu mogę napisać, że nie ma potrzeby, żeby usunąć z książki połowę opisów. Jasne, pojawiają się pewne głupotki (a ja nie byłabym sobą gdybym o nich nie wspomniała),jak np. fakt, ze Noah była zaskoczona, ze Nick jako najlepszy przyjaciel Liona został jego świadkiem, czy głupi komentarz Jenny na temat tego, ze dziecko naprawi sytuację miedzy Noah a Nickiem - uważam, ze takie słowa są akurat bardzo szkodliwe, gdyż sprowadzanie dziecka na świat w celu ratowania związku nie zasługuje na pochwałę (wiem, wiem, w przypadku tych bohaterów był to przypadek, ale still, takie słowa są nie na miejscu). Z minusów - szkoda, że opisano więcej na temat odbudowywania relacji z rodzicami (szczególnie, ze Nick pogodził się z matką, której nienawidził - to mogłoby być ciekawe),bo mam wrażenie, że spłycono ten temat i time skippem załatwiono sprawę. Plot twist znów ciekawy, mimo że spodziewałam się, że Michael jeszcze coś odwali, to udział Briar akurat mnie zdziwił. Podsumowując, ta książka zasługuje na sporą pochwałę, na pewno najlepsza z serii i warto było przemęczyć się przez 1. część, żeby do niej dotrzeć.

Uwielbiam, to zakończenie, nawet nie przeszkadzał mi motyw ciąży. Moim zdaniem książka jest dużo lepsza niż film.

Nasza wina – Mercedes Ron to trzecia i ostatnia część serii Culpables, zamykająca historię burzliwej relacji bohaterów znanych z Mojej winy i Twojej winy. Sięgnęłam po tę książkę z potrzeby domknięcia całej trylogii oraz ciekawości, w jaki sposób autorka rozwiąże nagromadzone konflikty i emocjonalne napięcia. Oczekiwałam finału pełnego dramatów, ale też pewnego rodzaju dojrzewania bohaterów i konsekwencji ich wcześniejszych wyborów. Fabuła koncentruje się na próbach poukładania relacji po licznych kryzysach, mierzeniu się z przeszłością oraz odpowiedzialności za decyzje, które wcześniej były podejmowane impulsywnie.
Styl Mercedes Ron pozostaje spójny z poprzednimi tomami: prosty, dynamiczny i nastawiony na emocje. Język jest potoczny, a dialogi dominują nad opisami, co sprawia, że książkę czyta się bardzo szybko. Emocje są podawane wprost, często bez niuansów, co potęguje dramatyzm, ale jednocześnie sprawia, że historia bywa przesadzona i przewidywalna. Dla fanów serii będzie to zaleta, dla bardziej wymagających czytelników – istotna wada.
Bohaterowie w Naszej winie są wyraźnie zmęczeni własnymi emocjami, co dobrze oddaje klimat finału. Widać próby dojrzalszego podejścia do relacji, jednak nadal dominują impulsywne decyzje i skrajne reakcje. Główna para przechodzi kolejne kryzysy, które mają pokazać ich rozwój, choć nie zawsze wypada to przekonująco. Postacie drugoplanowe pojawiają się częściej niż wcześniej, ale wciąż pełnią funkcję wsparcia fabuły, a nie samodzielnych, pogłębionych bohaterów.
Fabuła ma bardziej uporządkowany charakter niż w drugiej części, choć nadal opiera się na licznych konfliktach i emocjonalnych napięciach. Akcja prowadzi w stronę finału, który ma domknąć wszystkie wątki. Zwroty akcji są mniej intensywne, ale bardziej nastawione na rozwiązanie problemów niż ich mnożenie. Struktura książki daje poczucie zakończenia, choć część rozwiązań wydaje się zbyt łatwa lub zbyt wygodna.
Świat przedstawiony pozostaje niezmienny: luksus, pieniądze, szybkie tempo życia i kontrast między zewnętrznym bogactwem a wewnętrznym chaosem bohaterów. To tło skutecznie wzmacnia emocjonalny charakter historii, choć samo w sobie nie jest szczególnie rozbudowane.
Pod względem tematycznym Nasza wina dotyka kwestii odpowiedzialności, dojrzewania emocjonalnego i potrzeby kompromisu. Choć książka sugeruje, że miłość wymaga pracy i poświęceń, nie zawsze krytycznie odnosi się do toksycznych zachowań, które wcześniej były romantyzowane. Emocjonalnie lektura wywołuje mieszane uczucia: ulgę z powodu zakończenia historii, ale też lekkie rozczarowanie brakiem głębszej refleksji.
Podsumowując, Nasza wina to poprawne, choć przewidywalne zakończenie serii Culpables. Jej zaletami są spójność z poprzednimi tomami, szybkie tempo i emocjonalne domknięcie historii. Wady to schematyczność, melodramatyzm i powierzchowne rozwiązania konfliktów. Poleciłabym ją przede wszystkim fanom trylogii, którzy chcą poznać zakończenie losów bohaterów. Moja ocena to 6/10 – satysfakcjonujący finał dla sympatyków serii, ale bez większego zaskoczenia czy literackiej głębi.

Ostatnia część trylogii Winnych. Dowiadujemy się jak potoczyły się losy bohaterów, co wydarzyło się w ich życiu. Polecam!

Na początek 𝐝𝐳𝐢𝐞̨𝐤𝐮𝐣𝐞̨ wydawnictwu oraz autorce za możliwość współpracy i przepraszam za takie opóźnienie.
𝐅𝐢𝐧𝐚𝐈 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐍𝐨𝐚𝐡 𝐢 𝐍𝐢𝐜𝐤𝐚, pomimo obejrzanych filmów, książki oddały całkiem inny vibe tej historii i zakończenie przeżyłam dwa razy mocniej❤️‍🩹

Wszyscy musimy się zgodzić z tym, że 𝐡𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐧𝐚 𝐩𝐚𝐩𝐢𝐞𝐫𝐳𝐞 𝐩𝐫𝐳𝐞𝐰𝐲𝐳̇𝐬𝐳𝐚 𝐭𝐞̨ 𝐧𝐚 𝐞𝐤𝐫𝐚𝐧𝐢𝐞… Z resztą nawet kilka aspektów np. odstępu pomiędzy drugą a trzecią częścią książki i filmu różnią się od siebie.
𝐊𝐢𝐥𝐤𝐚 𝐬𝐜𝐞𝐧 𝐰 𝐟𝐢𝐥𝐦𝐢𝐞 𝐳𝐨𝐬𝐭𝐚𝐈𝐲 𝐩𝐨𝐦𝐢𝐧𝐢𝐞̨𝐭𝐞, 𝐚 𝐮𝐰𝐚𝐳̇𝐚𝐦, 𝐳̇𝐞 𝐰 𝐤𝐬𝐢𝐚̨𝐳̇𝐜𝐞 𝐛𝐲𝐈𝐲 𝐨𝐧𝐞 𝐣𝐞𝐝𝐧𝐚𝐤 𝐤𝐥𝐮𝐜𝐳𝐨𝐰𝐞🥴

Wracając…
Jak wiemy druga część była burzliwa i bardzo emocjonalna, jednakże trzecia to jest istny rollercoaster - pełno bólu i nadziei na dobre zakończenie… no i żal, że nie będzie już więcej historii tych bohaterów 😭

,,𝐙𝐰𝐢𝐚̨𝐳𝐞𝐤” Noah i Nicka już nie istnieje, a oni od dłuższego czasu prowadzą już nowe życie.
Ich ponowne spotkanie następuje, gdyż ich najlepsi przyjaciele biorą ślub i 𝐝𝐳𝐢𝐰𝐧𝐲𝐦 𝐭𝐫𝐚𝐟𝐞𝐦 𝐨𝐛𝐲𝐝𝐰𝐨𝐣𝐞 𝐳𝐨𝐬𝐭𝐚𝐥𝐢 𝐬́𝐰𝐢𝐚𝐝𝐤𝐚𝐦𝐢…
Czy ich uczucia do siebie wygasły? Czy jednak obydwoje oszukują samych siebie? 🤭

Ich oddani przyjaciele mają własny plan - 𝐭𝐫𝐳𝐞𝐛𝐚 𝐭𝐞 𝐝𝐰𝐨́𝐣𝐤𝐞̨ 𝐩𝐨𝐠𝐨𝐝𝐳𝐢𝐜́ 𝐳𝐞 𝐬𝐨𝐛𝐚̨. Pragną aby Noah i Nick znów byli razem, bo wierzą w to, że ich miłość nie wygasła💕
𝐊𝐨𝐜𝐡𝐚𝐦 𝐭𝐲𝐜𝐡 𝐛𝐨𝐡𝐚𝐭𝐞𝐫𝐨́𝐰!

Pamiętajmy jednak, że ta dwójka jest tak naprawdę przyszywanym rodzeństwem, więc w grę wchodzi także ich 𝐫𝐨𝐝𝐳𝐢𝐧𝐧𝐲 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐞𝐬, który przejmuje Nick.
Noah jest w trakcie poszukiwania pracy i może jakoś przypadkiem stanie jej na drodze pewien chłopak… 𝐭𝐲𝐥𝐤𝐨 𝐤𝐭𝐨 𝐧𝐢𝐦 𝐛𝐞̨𝐝𝐳𝐢𝐞? 🤔
Czy dawny związek Noah i Nicka jest jeszcze do odratowania?
𝐂𝐳𝐲 𝐧𝐢𝐞𝐳𝐚𝐦𝐤𝐧𝐢𝐞̨𝐭𝐞 𝐬𝐩𝐫𝐚𝐰𝐲 𝐳 𝐩𝐫𝐳𝐞𝐬𝐳𝐈𝐨𝐬́𝐜𝐢 𝐧𝐢𝐞 𝐳𝐚𝐛𝐮𝐫𝐳𝐚̨ 𝐢𝐜𝐡 𝐩𝐫𝐳𝐲𝐬𝐳𝐈𝐨𝐬́𝐜𝐢? 🙃
Ja jestem usatysfakcjonowana zakończeniem,
a wy?
do następnego,
𝓴𝓼𝓲𝓪𝔃𝓴𝓸𝔀𝓪.𝓵𝓲𝓽𝓮𝓻𝓴𝓪 ✧

Momentami śmieszne, smutne i cudowne

Momentami śmieszne, smutne i cudowne

Nick i Noah rozstali się. Jednak to wcale nie oznacza, że się nie widują - wręcz przeciwnie. Przewrotny los co chwila przecina ich ścieżki, przypominając im o tym co do siebie czują i co wspólnie przeżyli.

Czy dadzą sobie jeszcze jedną szansę, czy sprawy między nimi zaszły już za daleko?

Tutaj, po drugim tomie, fabuła również obfitowała w zwroty akcji, ale było mniej dynamicznie niż w poprzedniej części, co nie znaczy, że mniej ciekawie.
Rozumiem skąd wynika aż taka popularność tej serii - wciągająca, pełna dramatów i rozterek opowieść o miłości dwojga młodych ludzi, którzy mają swoje bagaże życiowych doświadczeń.

"Nasza wina" wciągnęła mnie do świata bohaterów, Tutaj było już tak dojrzalej, poważniej, ale także dość dramatycznie i nie obyło się bez zwrotów akcji. Dobre zakończenie trylogii, pozytywne przede wszystkim. Była lekka ewolucja postaci, zmiana w zachowaniu.

Ta seria, choć nie idealna, to będzie świetna jako rozrywka dla wielu osób. Porywające plot twisty, burzliwa historia miłosna, która od początku jest skazana na niepowodzenie, na przekór wszystkim to uczucie nie gaśnie, a ogień trudności tylko je podsyca.

„Nasza wina” to ostatnia część Trylogii Winnych. W tej części Noah i Nick próbują ułożyć sobie swoje życia po rozstaniu, jednak ich drogi znowu się krzyżują na ślubie Jenny i Liona. Pomimo wydarzeń w finale poprzedniej części i prób życia osobno, między tą dwójką ewidentnie nadal jest bardzo silne uczucie. Jednak czy Nick będzie w stanie wybaczyć Noah to, co się stało? Odpowiedź znajdziecie w książce.

Trylogię Winnych zaczęłam czytać jakiś czas temu i pierwsza część bardzo mnie wciągnęła, mimo że zdecydowanie nie była to moja kategoria wiekowa. Z okazji premiery filmu postanowiłam sięgnąć po ostatnią część cyklu.

Muszę przyznać, że ciężko było mi przez nią przebrnąć z racji zachowania głównych bohaterów. Chyba oczekiwałam, że skoro ich toksyczne i destrukcyjne zachowania przyniosły im tyle bólu i rozczarowań w poprzednich częściach, to coś się zmieni. Niestety się rozczarowałam, przez co bardzo ciężko było mi im kibicować.

Mam wrażenie, że w tym wypadku film oglądało mi się znacznie lepiej, chociaż różnice między nim, a książką były dosyć duże.

1483 użytkowników ma tytuł Nasza wina na półkach głównych
257 użytkowników ma tytuł Nasza wina na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nasza wina

Cytaty z książki Nasza wina

Mercedes Ron Nasza wina Zobacz więcej