Murder at Cleve College

- Murder at Cleve College
- 2024-07-19
- 2024-07-19
- angielski
Bookshop owner Flora Steele and writer Jack Carrington fell in love solving mysteries. Now they’re taking their first steps as husband and wife… straight into their most perplexing case yet.
Sussex, 1958: A radiant Flora is being twirled across the dancefloor by her dashing new husband, Jack. It’s the perfect wedding in Abbeymead, until a mysterious stranger is found dead just outside the village.
But when Flora finds an envelope tucked into the man’s silver cigarette case, the address is key to discovering the poor chap’s name – Russell Farr. He isn’t known to any of the villagers, so at first all signs point to a tragic accident. That is, until they discover Farr previously worked at the esteemed Cleve College, where Jack is now a writer-in-residence.
The college has made Jack feel uneasy ever since he learned his predecessor drowned in its lake, and now it appears a second suspicious death is connected to it. But who would want two mild-mannered academics dead?
Could it be Jocelyn, the ambitious young teacher with her sights set on the top? Joe, the sly porter living beyond his means? Or perhaps Maurice, the college dean who seems far more interested in power than educating students?
Just when it looks like no amount of studying will crack this case, a chance encounter brings Flora closer to the truth. But when Jack goes missing, it seems someone is determined to teach them both a lesson.
Can Flora and Jack outwit the killer before they graduate to becoming the next victims? Or will their first case as husband and wife be their last?
Kup Murder at Cleve College w ulubionej księgarni
Oceny książki Murder at Cleve College
35 użytkowników ma tytuł Murder at Cleve College na półkach głównych- Chcę przeczytać 31
- Do kupienia 2
- Wishlist 1
- Nie interesuje mnie 1
- Kindle 1
- Flora Steele 1
- 2024 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Murder at Cleve College
Nieznajomy pojawił się w Abbeymead w przeddzień ślubu Flory Steele z Jackiem Carringtonem. Nikt może nie zwróciłby na przybysza uwagi, gdyby młoda para nie natknęła się w przydrożnym rowie na jego zwłoki. Policja nie ma pojęcia, kim był. Jak zwykle więcej szczęścia mają Flora i Jack. Nie tylko odkrywają tożsamość ofiary, ale również udaje im się poznać jego rodzinną historię i wytropić powiązania z ludźmi, z którymi los niedawno zetknął …ich samych.
Jest rok 1958. Dwadzieścia lat wcześniej w pobliskim Rillington, sierocińcu dla chłopców, zginął jego dyrektor Benedict Farr. Choć koroner uznał, że był to nieszczęśliwy wypadek, wieść gminna głosiła, że to wychowankowie pomogli znienawidzonemu dyrektorowi rozstać się z życiem. Kiedy obecna ofiara z Abbeymead okazuje się synem Farra, Russellem, trudno nie wziąć pod uwagę wydarzeń sprzed lat. Tym bardziej że w otoczeniu Carringtonów pojawiają się osoby, które wówczas, dwadzieścia lat temu, były przesłuchiwane przez policję. I nie są to przypadkowe, niewiele znaczące towarzyskie znajomości lecz wszystkie wiążą się z miasteczkiem Lewes, a konkretnie z mieszczącym się tam Cleve College, w którym od jakiegoś czasu Jack Carrington prowadzi zajęcia z kreatywnego pisania. Czy dopiero gdy jego i Flory życiu zacznie zagrażać śmiertelne niebezpieczeństwo policja, na czele z notorycznym inspektorem Alanem Ridleyem, potraktuje ich śledcze intuicje poważnie?
Nadal w cosy mysteries Merryn Allingham atrakcję stanowią dla mnie realia czasu, miejsca i języka - staromodna, elegancka dbałość o szczegóły i logiczny wywód, w połączeniu, na szczęście, z coraz bardziej wyczuwalną złośliwością w stosunku do charakterologicznych dziwactw, nawet u bliskich przyjaciół. Prawdziwy relaks! Mimo ze na brak napięcia w opowieści z Cleve College narzekać nie można, tym razem najważniejszą zagadkę kryminalną udało mi się rozwiązać wcześniej niż Florze. A wydanie kolejnego, dziesiątego tomu serii autorka przewiduje jeszcze w tym roku.