Zaginiony Van Gogh

- 2024-06-24
- 2024-06-24
- Paweł Wieczorek
Przez lata krążyła plotka, że przed śmiercią van Gogh zdążył ukończyć swój ostatni autoportret. Historycy sztuki mieli nadzieję, że dzieło to będzie w stanie wyjaśnić niektóre z wielu tajemnic artysty, ale nawet oni musieli przyznać, że autoportret prawdopodobnie zaginął na zawsze. Na trop zaginionego obrazu trafiają Luke Perrone, artysta i prawnuk człowieka, który ukradł Monę Lisę , i Alexis Verde, córka znanego złodzieja dzieł sztuki. Jednak zaledwie kilka dni później obraz ponownie znika, a do akcji wkracza agent INTERPOLU John Washington Smith. Rozpoczynają się śmiertelnie niebezpieczne poszukiwania, które nie tylko ujawnią sekrety ostatnich dni artysty, ale także wciągną bohaterów powieści w jedną z najmroczniejszych historii.
Kup Zaginiony Van Gogh w ulubionej księgarni
Oceny książki Zaginiony Van Gogh
147 użytkowników ma tytuł Zaginiony Van Gogh na półkach głównych- Chcę przeczytać 86
- 2024 5
- Ebook 1
- Kryminał 1
- Literatura piękna 1
- Posiadam 📚 💖 1
- Przeczytam w 2025 1
Cytaty z książki Zaginiony Van Gogh
Gdy widzę kłócących się młodych ludzi, mam ochotę do nich podejść i powiedzieć: „Jest tak mało czasu, mniej, niż sobie wyobrażacie, i koniec...
RozwińSztuka to kłamstwo, które pozwala nam uświadomić sobie prawdę....?! PABLO PICASSO .?!

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaginiony Van Gogh
Nie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajnie się to czytało.
Z drugiej masa informacji z dziedziny historii sztuki i historii (nazistowskie rabunki dzieł)
Niezła lektura
Fajnie się to czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ jednej strony kryminał - czyli zaginiony Van Gogh, handlarze skradzionymi dziełami.
Niezła lektura
Czy można połączyć wątki historyczne ze współczesnością i na ich kanwie ułożyć fabułę pasjonującej powieści sensacyjnej? Owszem! Można też się przy niej nieźle bawić, a to już niebywała sztuka żeby dwa, wydawać by się mogło nie pasujące do siebie wątki, połączyć i zachwycić.
To już druga powieść, w której Luke Perrone i Alexis Verde, potomkowie złodziei dzieł sztuki, stają się poszukiwaczami prawdy, odkrywając tajemnice, które kryje historia sztuki.
Dla miłośników malarstwa, historii i muzealnych zakamarków ta książka to prawdziwy cymes, bowiem autor jest nie tylko utalentowanym pisarzem, ale i artystą. Z niezwykłą dbałością więc opisuje dzieła sztuki, ich lokalizacje, konteksty powstania i losy po śmierci artystów. Szczególnie fascynujący jest wątek Vincenta van Gogha, jego tajemniczej śmierci oraz teorii, że nie popełnił samobójstwa, lecz padł ofiarą nieszczęśliwego (lub celowego) zdarzenia.
To taka trochę alternatywna wersja wydarzeń, według której jeden z ostatnich obrazów Van Gogha został wystawiony obok jego trumny, po czym zniknął bez śladu. I to właśnie ten zaginiony obraz staje się osią całej historii oraz punktem wyjścia do pełnej napięcia podróży przez kontynenty i dekady.
Santlofer umiejętnie łączy tempo thrillera z refleksją nad tym, czym właściwie jest sztuka. Każe się bowiem zastanowić, czy jest ona obiektem estetycznym, czy może symbolem ludzkich pragnień, ambicji i grzechów. To fascynująca podróż przez świat galerii, muzeów i czarnych rynków sztuki pełna zwrotów akcji, tajemnic i piękna.
Takich historii nam trzeba. Wielowątkowych, złożonych i wyrafinowanych. Wspaniała, mocna książka z historycznym i pełnym sztuki kręgosłupem, który trzyma w ryzach całą opowieść. Doskonała rozrywka!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już druga powieść, w której Luke Perrone i Alexis Verde, potomkowie złodziei dzieł sztuki, stają...
Dziękuję za książkę do recenzji Wydawnictwo Letra , Wydawnictwo Arkady.
Uwielbiam wszystkie książki, które tchną duchem sztuki i unoszą w cieniu wielkich mistrzów. Nie potrafię się im oprzeć bo są jak obrazy, które ożywają w mojej wyobraźni, malując własne sceny, emocje i światło. Może właśnie dlatego tak bardzo kocham historie, w których płótna dawnych mistrzów stają się kluczem do zagadek a kolory niosą ze sobą nie tylko piękno, ale i niepokój. Gdy do tego dołączą intrygi, ślady dawnych tajemnic i dawka kryminalnego napięcia to tworzy się historia, od której trudno się oderwać.
Bohaterowie” Ostatniej Mony Lisy „ powrócili w kolejnej odsłonie artystycznej intrygi. Luke Perrone, prawnuczek słynnego złodzieja i Alexis Verde, córka współczesnego przestępcy układają sobie życie w Nowym Yorku. On maluje a ona studiuje, ale wszystko zmienia się, gdy Alexis przypadkiem nabywa obraz przedstawiający portret kobiety. Okazuje się że obraz skrywa coś więcej …Pod warstwą malarską ujawnia się twarz…być może samego van Gogha. Czy to zaginiony autoportret namalowany tuż przed śmiercią o którym krążyły legendy wśród kolekcjonerów od lat?
Jednak zanim Luke i Alexis zdążą zbadać autentyczność dzieła, obraz znika. W poszukiwaniu pomocy Luke zwraca się do dawnego znajomego z Interpolu. Byłego agenta Johna Washingtona Smitha. Czy znajdą odpowiedzi na dręczące ich pytania : dlaczego został zamalowany i dlaczego pozostawał w ukryciu?
To niezwykła, intrygująca opowieść kryminalna, w której świat sztuki splata się z cieniem zagadek i śledczych tropów. Autor z wyczuciem łączy literacką fikcję z historycznymi faktami, sięgając do mrocznych rozdziałów wojny i tragicznych losów żydowskiej społeczności. Bardzo poruszyły mnie właśnie te fragmenty dotyczące losów dzieł sztuki podczas II wojny światowej: historii grabieży, sekretnego przemieszczania obrazów i mechanizmów , które stały za tym mrocznym procederem. Zaintrygowało mnie, dokąd trafiały te skarby i kto stał na czele siatek zajmujących się ich kradzieżą oraz przemysłem zatajenia prawdy.
Przyznaję bez wahania, że Jonathan Santlofer po raz kolejny skradł moje serce. Jego pióro prowadzi jak wprawny przewodnik przez mroczne zaułki, porywa, zachwyca i nieustanie podsyca ciekawość. Fabuła wiruje…raz delikatna, by za chwilę przybrać formę burzy, takiej gwałtownej i nieprzewidywalnej. Zwroty akcji spadaj jak grom z nieba, rozbijając wszelkie przypuszczenia i zostawiając czytelnika z przyspieszonym oddechem. Czuć w każdym zdaniu, że autor doskonale zna realia o których pisze. Widać w tym jego pasję.
Na zakończenie czaka na czytelnika miły akcent w postaci kilku szkiców wykonanych przez samego autora. Widać w nich wielką precyzję i talent. A dopełnieniem całości jest krótki wywiad, który pozwala zajrzeć w kulisy twórczości Santlofera
Jeśli macie odwagę podążyć śladem zaginionego arcydzieła to ta książka czeka właśnie na Was.
Dziękuję za książkę do recenzji Wydawnictwo Letra , Wydawnictwo Arkady.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam wszystkie książki, które tchną duchem sztuki i unoszą w cieniu wielkich mistrzów. Nie potrafię się im oprzeć bo są jak obrazy, które ożywają w mojej wyobraźni, malując własne sceny, emocje i światło. Może właśnie dlatego tak bardzo kocham historie, w których płótna dawnych mistrzów stają się...
Sama koncepcja ciekawa, ale mam wrażenie, że rozeszła się w realizacji. Postaciom brakuje trzeciego wymiaru, ich motywacje są słabo zarysowane. Szkoda też, że wątek historyczny nie został bardziej pogłębiony, bo jest intrygujący. Nie jest to zła książka, ale miała potencjał do bycia nieodkładalną, a zdecydowanie nie jest.
Zakończenie co tu dużo mówić - banalne. Normalnie nie mam nic przeciwko banalnym zakończeniom, ale tutaj powoduje, że książka nie ma się czym bronić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie co tu dużo mówić - banalne. Normalnie...
Całkiem fajna powieść, której akcja kręci się wokół zaginionego ostatniego autoportretu van Gogha. Autor dzieli się swoją sporą wiedzą dotyczącą życia artysty i malarstwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemna rozrywka, chociaż temat sensacyjny sięga do dramatycznych czasów kradzieży sztuki przez nazistów i późniejszego nimi bezwzględnego handlowania na całym świecie. Autor zna historię, także malarstwa. Powieść dobrze skomponowana, sylwetki bohaterów nieco pobieżne, relacje ukazane poprawnie. Nie jest to uczta literacka czy poznawcza, ale czyta się dość dobrze, łatwo, szybko.
Przyjemna rozrywka, chociaż temat sensacyjny sięga do dramatycznych czasów kradzieży sztuki przez nazistów i późniejszego nimi bezwzględnego handlowania na całym świecie. Autor zna historię, także malarstwa. Powieść dobrze skomponowana, sylwetki bohaterów nieco pobieżne, relacje ukazane poprawnie. Nie jest to uczta literacka czy poznawcza, ale czyta się dość dobrze, łatwo,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsza książka w nowym roku.
Poprawna.
Fikcja przeplatana faktami. Czy wciągająca? Nie powiedziałabym, jednak autor świetnie uzupełnił "po słowie", pozostawił nas ze smaczkami takimi jak szkice na ostatnich kartkach książki i obszerną bazą ciekawostek.
Pierwsza książka w nowym roku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprawna.
Od wieków wiadomo, że dzieła sztuki są na wagę złota,
a zwłaszcza znanych i cenionych artystów.
W tej powieści obrazy są obiektem zainteresowania,
mowa tu o zaginionych, które cenniejsze są od życia.
Van Gogh podobno tuż przed śmiercią namalował
ostatni już obraz, który według historyków zaginął
bez szans na odzyskanie.
Jednak pewne informacje obiegły świat, i zaczęła się
gonitwa za dziełem sztuki, która wcale nie jest
taka łatwa. Zaczyna się wyścig z czasem, aby odzyskać
to cenne dzieło zanim znowu zniknie bez śladu.
Podczas poszukiwań do których zaangażowało się wielu
zainteresowanych, wychodzi na jaw wiele sekretów i tajemnic,
życia tuż przed śmiercią artysty.
Vincent van Gogh - ur. 30. 03. 1853 - zm. 29. 07. 1890.
Mało doceniany za życia, van Gogh zyskał sławę
po śmierci. Dziś jest powszechnie uważany za jednego z największych
malarzy w historii, artystę, którego twórczość
stanowi istotne źródło sztuki współczesnej.
Van Gogh zaczął malować na kilka lat przed ukończeniem
30. roku życia, a najbardziej znane dzieła stworzył
w ciągu dwóch ostatnich lat. Jest autorem ponad
2000 dzieł, w tym; 870 obrazów, 150 akwarel i ponad
1000 rysunków i 133 szkiców listowych.
Dziś jego liczne autoportrety, pejzaże, portrety i słoneczniki
należą do najbardziej rozpoznawalnych i najdroższych
dzieł sztuki.
Już od samego początku historia ta wciąga
czytelnika do świata o którym tak naprawdę
wiemy niewiele. Jak już wspominałam, dzieła sztuki
były bezcenne, dlatego były one w czasie wojny
smacznym kęskiem dla samego Hitlera.
Z każdą przeczytaną stroną akcja nabiera tempa
i co chwilę poznajemy nowe wątki, które przybliżą
nam miejsce zaginionego obrazu.
Jest mrocznie, niepewnie i walka nie tylko
o obraz, ale także swoje życie.
Książkę czyta się naprawdę bardzo szybko.
Emocje, intrygi i walka o dzieło, które
przez lata zostało schowane przed ludźmi.
Ciekawa, piękna, fascynująca historia, która
wciąga czytelnika aż do ostatniej strony.
Jest to Thriller historyczny, trzymający
w napięciu w oczekiwaniu na finał tej historii.
Dopiero pod koniec przekonamy się kto tak naprawdę
był wrogiem a komu zależało na odkryciu prawdy.
Ciekawi bohaterowie, a jest ich sporo,
zapraszają do wędrówki śladami mistrza malarstwa.
Polecam bardzo książkę nie tylko miłośnikom
tego gatunku, ale wszystkim którzy lubią czytać.
POLECAM 1!!!
Od wieków wiadomo, że dzieła sztuki są na wagę złota,
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toa zwłaszcza znanych i cenionych artystów.
W tej powieści obrazy są obiektem zainteresowania,
mowa tu o zaginionych, które cenniejsze są od życia.
Van Gogh podobno tuż przed śmiercią namalował
ostatni już obraz, który według historyków zaginął
bez szans na odzyskanie.
Jednak pewne informacje obiegły świat, i zaczęła...
Jak dla mnie początek książki dodał jej trochę tajemnicy i wprowadził główny temat, później bohaterowie chcieli zacząć działać i rozwiązać główną zagadkę, po czy wszystko co najważniejsze w książce wydarzyło się na połowie strony i praktycznie było już po książce. Ogólnie dobrze się ją czytało, były ciekawe momenty, których się nie spodziewałam - chociaż od pewnego momentu już tak bardzo mnie nie zaskakiwała i zaciekawiała. W gruncie jeśli szuka się czegoś szybkiego do przeczytania to to będzie dobra książka, ale według mnie nie jest ona czymś co zostanie ze mną na dłużej.