Blask Wiecznego Płomienia

- fantasy, science fiction
- Klątwa Przodków (tom 2)
- Glow of the Everflame
- 2024-10-08
- 2024-10-08
- 2023-07-14
- Maciej Kęsy
Tom drugi w serii "Klątwa Przodków"
Niespodziewany dar oferuje niezwykłą moc, zdolną odmienić los Diem, a jednocześnie może pozbawić ją życia.
Dziewczyna znalazła się w centrum nadchodzącej wojny i jednocześnie odkryła coś, co mogłoby jej pomóc ocalić swoich pobratymców. Aby z tego skorzystać, musi przetrwać najbliższe trzydzieści dni, zawarłszy piekielny układ z najbardziej znienawidzonymi przez siebie ludźmi – królewską rodziną z rodu Corbois.
Jednak gdy wkracza w środowisko elity Potomków, szybko zdaje sobie sprawę, że odróżnienie dobra od zła nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. Nowe sojusze zacierają granice między przyjaźnią a wrogością.
W dodatku matka Diem nadal się nie odnalazła, a pozostawionych przez nią tajemnic nie da się już dłużej ignorować, podobnie jak Strażników Wiecznego Płomienia oraz ich żądań. Uwięziona między starym uczuciem a nowym gorącym pożądaniem, dziewczyna musi spojrzeć prawdzie w oczy i zrozumieć, kim się stała i czego tak naprawdę pragnie, zanim skończy się jej czas.
Kup Blask Wiecznego Płomienia w ulubionej księgarni
Oceny książki Blask Wiecznego Płomienia
1099 użytkowników ma tytuł Blask Wiecznego Płomienia na półkach głównych- Przeczytane 751
- 2025 35
- 2024 25
- Fantastyka 13
- Legimi 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Blask Wiecznego Płomienia
👑Zapominacie czasem o rozpoczętych seriach? 👑
W tej części znacznie głębiej poznajemy świat Potomków, ich specyficzne zwyczaje oraz surowe prawa. Do tego intrygi polityczne, które zostają dodane przez autorkę, by jeszcze bardziej podkręcić tempo.
Główna bohaterka, Diem, zaczyna dostrzegać, że rzeczywistość wokół niej nie jest tak czarno-biała, jak jej się dotąd wydawało. Zaczyna kwestionować swoje wybory i decyzję, przez co dość trudno za nią nadążyć w tym chaosie.
Pojawiają się też nowe postaci, które świetnie ubarwiają historię i budzą szczerą sympatię. I jest też kłamliwy Henri...
Relacja między bohaterami aż iskrzy od napięcia. Choć początkowo Diem pała do Luthera niechęcią, jej uczucia dość szybko ewoluują, zwłaszcza gdy poznaje jego przeszłość i motywy stojące za jego czynami. Akcja w tym wątku toczy się żwawo, więc zdecydowanie nie jest to typowy slow burn.
Sama Diem bywa irytująca, ale tym razem jestem w stanie to zrozumieć, w końcu jej całe życie wywróciło się do góry nogami w momencie, gdy na jej głowie spoczęła korona. Jednak jeśli chodzi o Luthera... przez ponad połowę książki klasyfikował się wysoko, skłonna byłam powiedzieć, że jest to kandydat na "książkowego męża", ale końcowy plot twist 🫣 jestem nim zawiedziona. Świetnie wykreowana postać, z charakterem. Mój ulubieniec.
Książka to niezła „cegiełka”, więc zdecydowałam się na audiobooka - co było dobrym ruchem. Mimo to muszę przyznać, że momentami fabuła wydawała się niepotrzebnie rozwleczona i nieco nużąca. To ponad 700 stron, które spokojnie można było zmieścić w 500. Jednak nie żałuję. Koniec końców było warto 🥰
👑Zapominacie czasem o rozpoczętych seriach? 👑
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJa niemal zapomniałam o tej - i cholernie żałuję! Plusem jest fakt, że dzięki subtelnym nawiązaniom w drugim tomie, dość szybko i bezboleśnie przypomniałam sobie fabułę „Iskry wiecznego płomienia”.
Zdecydowanie wymęczyła mnie ta seria. Nie mam ochoty wracać.
Zdecydowanie wymęczyła mnie ta seria. Nie mam ochoty wracać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślałam że gorzej być nie może a jednak się myliłam. Diem - jeszcze bardziej infantylna, nie dająca się polubić, głupia i niedojrzała emocjonalnie, która nie wyciąga wniosków z własnych błędów. Jedna z głównych bohaterek tak źle napisanych że trafiła na moją listę "znienawidzonych". Chyba nie trafię już w tym roku na książkę w której główna bohaterka będzie myśląca i stabilna emocjonalnie 😔 czytając cały czas jej rozterki i durne wywody oraz pochopnie podejmowane decyzje- chociaż wszystko wokoło mówi jasno że to red flag -nie da się ocenić książki wyżej. To bohaterowie tworzą historię. Tutaj ją zabijają od 1 tomu. Nie polecam.
Myślałam że gorzej być nie może a jednak się myliłam. Diem - jeszcze bardziej infantylna, nie dająca się polubić, głupia i niedojrzała emocjonalnie, która nie wyciąga wniosków z własnych błędów. Jedna z głównych bohaterek tak źle napisanych że trafiła na moją listę "znienawidzonych". Chyba nie trafię już w tym roku na książkę w której główna bohaterka będzie myśląca i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzala ostatecznie została przechylona. Za kolejny tom podziękuję. Gówniara zostaje królową i tak naprawdę niczego nie wnosi poza swoimi humorkami. Nawet nie mogę napisać, że dziewczyna zwyczajnie poczuła się zagubiona przez nadmiar obowiązków. Jej decyzje są irracjonalne, a napady dobrego lub złego humoru momentami niestosowne i męczące. Na koniec, a jakżeby inaczej, wielka "drama" z mamusią mająca być wisienką na torcie i zachęceniem do sięgnięcia po kolejny tom. Nie, dziękuję.
Szala ostatecznie została przechylona. Za kolejny tom podziękuję. Gówniara zostaje królową i tak naprawdę niczego nie wnosi poza swoimi humorkami. Nawet nie mogę napisać, że dziewczyna zwyczajnie poczuła się zagubiona przez nadmiar obowiązków. Jej decyzje są irracjonalne, a napady dobrego lub złego humoru momentami niestosowne i męczące. Na koniec, a jakżeby inaczej, wielka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✨ Blask Wiecznego Płomienia to drugi tom serii „Klątwa Przodków”, który jeszcze bardziej pogłębia świat wykreowany w pierwszej części. Przygotuj się na prawdziwą dawkę magii, intryg i emocji.
Diem zostaje obdarzona mocą, która może odmienić los jej ludu, ale za cenę wejścia w świat pełen zdrad i niebezpiecznych sojuszy, przed którym matka próbowała ją chronić przez całe jej życie. Współpraca z królewską rodziną Corbois zmusza ją do stawiania trudnych wyborów, a ona nie wie już, gdzie kończy się dobro, a zaczyna manipulacja. Autorka mistrzowsko buduje napięcie, mieszając polityczne intrygi z osobistymi dramatami bohaterów, co sprawia, że historia jest nieprzewidywalna i wciągająca.
Każda scena jest pełna detali, a świat przedstawiony przez Penn Cole jest barwny, bogaty i wiarygodny. Postacie są wyraziste i złożone. Diem jest odważna i pełna determinacji, ale pokazuje też ludzkie słabości, co czyni ją bardzo autentyczną.
Fabuła balansuje między dramatem, magią i akcją, a każdy zwrot akcji zaskakuje i sprawia, że nie sposób się od niej oderwać. Dodatkowym atutem jest akcja, która nigdy nie zwalnia, a emocje bohaterów angażują czytelnika na każdym kroku. Druga książka Penn Cole podobała mi się zdecydowanie bardziej niż pierwsza część.
🌟 Blask Wiecznego Płomienia to lektura obowiązkowa dla fanów fantasy, którzy kochają historie pełne magii, nieoczywistych wyborów moralnych i skomplikowanych relacji.
Jeśli szukasz książki, która wciągnie Cię od pierwszej strony, zmusi do refleksji i dostarczy niezapomnianych emocji, to myślę, że ta pozycja spełni Twoje oczekiwania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDiem zostaje obdarzona mocą, która może odmienić los jej ludu, ale za cenę wejścia w świat pełen zdrad i niebezpiecznych sojuszy, przed którym matka próbowała ją chronić przez całe...
Blask Wiecznego Płomienia kontynuuje historię Diem, bohaterki serii. Diem otrzymuje wyjątkowy dar, który może być zarówno błogosławieństwem, jak i przekleństwem – jego moc jest wielka, ale niesie za sobą ogromne ryzyko. Zostaje wplątana w konflikt pomiędzy Potomkami (elita, do której wcześniej była nastawiona negatywnie) a jej własnymi ideałami. Musi zawrzeć trudny układ z rodu królewskiego Corbois. Matka Diem wciąż pozostaje nieobecna, a związane z nią tajemnice coraz bardziej komplikują sytuację. Diem stoi przed wyborem: lojalność, własne przekonania, nowe sojusze, a przede wszystkim – to, czego pragnie, kim jest i jaką rolę musi odegrać. Równolegle autorka rozwija świat przedstawiony — polityczne intrygi, napięcia między klasami (Potomkowie vs Śmiertelnicy),lojalności, zdradę, zaufanie – wszystko to w kontekście magicznym i z romantycznym wątkiem, który jest mocno „slow burn”.
Osadzenie dużej części akcji wśród Potomków, intrygi dworskie, polityka — to dodaje głębi i wyróżnia tę książkę spośród typowego romantasy. Recenzentki często podkreślają, że ten tom ma lepszą dynamikę i więcej akcji niż pierwszy.
Diem przechodzi znaczącą przemianę, musi zmierzyć się z własnymi przekonaniami, nauczyć się zauważać, że świat nie jest czarno‑biały. To dodaje jej autentyczności, mimo że czasem jej decyzje bywają frustrujące.
Pojawia się stopniowy (slow burn),istnieje napięcie między bohaterami, co sprawia, że relacje są bardziej wciągające. Nie wszystko od razu, co wielu czytelników uważa za plus.
Nowe sojusze, sekrety związane z przeszłością Diem i jej matki, stopniowe odkrywanie, kto jest wrogiem, kto przyjacielem – to buduje napięcie.
Książka ma imponującą objętość, ale mimo tego „połyka się” ją szybko, tom drugi jest lepiej skonstruowany narracyjnie niż pierwszy.
Choć zmiany bohaterki są plusem, to jej upór, emocje, czasem impulsywność i niemal bojowe podejście do wszystkiego potrafią być męczące. Niektórzy czytelnicy krytykują ją za brak refleksji lub działanie bez zastanowienia.
W wątku romantycznym pojawia się dylemat starego vs. nowego uczucia (stary związek / nowe uczucie) oraz konflikt między uczuciem a lojalnością. Nie wszystkim się to podoba — niektórzy uważają, że Diem zbyt mocno idealizuje jedną osobę, ignorując sygnały świadczące o czymś innym.
Pomimo że akcja się rozkręca, zdarzały się fragmenty, w których tempo słabnie — opisy, refleksje, rozbudowane sceny, które mogą sprawiać, że książka momentami ciągnie się.
Część wątków i relacji może wydawać się standardowa lub schematyczna – np. konflikt między klasami, zdrady, zawieranie sojuszy, tajemnice z przeszłości, wewnętrzny dylemat bohaterki. Jeśli ktoś czytał dużo fantasy / romantasy, może już znać elementy, które tutaj występują w podobnej formie.
Zdecydownie dla czytelników lubiących romantasy ze sporą dawką intryg, dworskiego życia, polityki, magii, konfliktów moralnych. Także dla tych, którzy nie przeszkadzają bohaterki czasem irytujące (emocjonalne, impulsywne),ale za to cenią ich rozwój i wewnętrzne zmagania, ale też a ksób, które lubią powieści, w których relacje nie są natychmiastowe, jest slow burn, napięcie, niejasne granice między „dobrem” a „złem”.
Czy warto? Dla mnie zdecydowanie tak — jeśli podobała wam się Iskra Wiecznego Płomienia (tom pierwszy) albo jeśli cenicie fantasy‑romantasy, które poza wątkiem miłosnym oferuje coś więcej: tajemnice, politykę, moralne wybory. Blask Wiecznego Płomienia to rozwinięcie tego, co zainicjowała część pierwsza — z mocniejszym zaangażowaniem, większym rozmachem, ale też z większymi oczekiwaniami co do bohaterów.
Jednak jeśli szukasz spektakularnie oryginalnej fabuły bez żadnych typowych motywów lub bardzo wyważonych decyzji bohaterki — mogą Ci przeszkadzać momenty, w których Diem doprowadza czytelnika do złości, albo gdy opisy/tempo chwilami przytłaczają.
Niemniej książka warta uwagi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAaajjj! Kocham tą serię! Teraz jak już poznałam trochę bardziej bohaterów - wciąga jeszcze mocniej! Historia jak dla mnie bardzo na plus! Zabieram się za kolejną część! Polecajka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzepadłam – doszczętnie i bez reszty wciągnęła mnie ta seria. Już dawno żadna książka nie sprawiła mi tyle czytelniczej frajdy. Oczywiście główna bohaterka wciąż potrafi irytować, a o Henrim wolę nawet nie wspominać, ale Luther i Taran? Kocham ich całym sercem.
Ogromne ukłony należą się Autorce za stworzenie tak wyrazistych bohaterów i wykreowanie barwnego, fascynującego świata. Wszystko idealnie się dopełnia, a aura tajemnicy otaczająca Diem sprawia, że czytelnik z zapartym tchem śledzi jej losy i czeka na rozwiązanie tej zagadki.
Polecam z całego serca! 💜
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgromne ukłony należą się Autorce za stworzenie tak wyrazistych bohaterów i wykreowanie barwnego, fascynującego...
Ciekawy rozwój historii. W tym tomie mamy możliwość zwiedzenia poszczególnych krain z przedstawionego świata. Główna bohaterka bywa boleśnie przewidywalna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZanudziła mnie, a styl pisania też nie przypadł mi do gustu.
Zanudziła mnie, a styl pisania też nie przypadł mi do gustu.