Żar Wiecznego Płomienia. Część 2

- fantasy, science fiction
- Klątwa Przodków (tom 3.2)
- 2025-05-06
- 2025-05-06
- 9788368402087
- Maciej Kęsy
Podróż Diem i Luthera przez królestwa Emarionu powoduje, że jeszcze bardziej się do siebie zbliżają. Mogą ufać tylko sobie podczas misji mającej na celu zdobycie informacji o pochodzeniu dziewczyny, co nie jest takie proste z powodu intryg i kłamstw władców innych królestw.
Korony Emarionu wzięły Diem na celownik. Niektóre mogą okazać się największymi sprzymierzeńcami, podczas gdy pozostałe pragną wyłącznie jej śmierci. Aby położyć kres ich rządom, dziewczyna musi odseparować przyjaciół od wrogów i zaryzykować wszystko, by zgromadzić własną armię.
Tymczasem potężna postać z północy snuje plany mogące zmienić wszystko…
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej osiemnastego roku życia.
Kup Żar Wiecznego Płomienia. Część 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Żar Wiecznego Płomienia. Część 2
629 użytkowników ma tytuł Żar Wiecznego Płomienia. Część 2 na półkach głównych- Przeczytane 387
- 2025 33
- Legimi 8
- Fantasy 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żar Wiecznego Płomienia. Część 2
Tak jak 1 i 2 wywarła na mnie wrażenie " muszę teraz natychmiast przeczytać" i przeczytałam praktycznie w kilka dni tak 3, cześć trochę mi się dłużyła.
Diem i Luther podróżują po państwach Emarionu by szukać towarzyszy w walce z ojcem Diem wśród innych koron.
Jednakże droga pełna jest niebezpieczeństw i różnych zaskakujących wydarzeń.
Czy uda im się przekonać innych do swoich racji?
Czy Bogini Lumnos dobrą osobę wybrała do pogodzenia ludzi i potomków?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami nie mogłam się oderwać, a czasem odkładałam ją by powrócić dopiero za kilka dni.
Jednakże droga pełna...
"Kiedy naprawdę kogoś kochasz, to trwasz przy nim i nigdy go nie opuszczasz, bez względu na to, z czym przyjdzie ci się zmierzyć"
Diem wróciła do królestwa, tylko tak się składa, że nie do końca spotyka się z entuzjastyczną reakcją. Staje się więźniem we własnym domu, dosłownie. Ale czy to ją powstrzyma od działań? Oczywiście, że nie. Dalej planuje zrealizować swój plan i nikt ani ani nic jej w tym nie przeszkodzi. Bardzo dosadnie pokazuje, że nie jest słabą, delikatną dziewczynką, która się podporządkuje temu co jej każą. Nikogo ani niczego się nie boi. Ona ma moc i to jaką moc. Coraz silniejsza, coraz potężniejsza. Jej postać jest naprawdę coraz bardziej ciekawa. Dlaczego ona? Każdy moment, w którym pokazuje na co ją stać, pokazuje swoją potęgę powodował, że wręcz czułam satysfakcję.
"Jesteś kimś więcej, niż moglibyśmy sobie kiedykolwiek wymarzyć"
O ile poprzednia część tego tomu bardzo mi się podobała, to ta była jeszcze lepsza. Jeszcze więcej emocji, jeszcze więcej akcji. Książka trzyma w napięciu od pierwszej strony i jest tak do samego końca. Bohaterka dalej jest w niebezpieczeństwie. Czyha na nią z każdej strony i tak naprawdę, nie ma ani chwili spokoju. Razem z ukochanym dalej podróżuje po królestwach w celu poszukiwania sojuszników, odpowiedzi i tutaj też, w każdym królestwie czekają na nią niespodzianki. Z każdej podróży wraca inna, bogata w pewne doświadczenia. Każdemu pomaga, nikomu nie odmawia pomocy, a co ją za to czeka? Zdrada. Zdecydowanie, dziewczyna jest za dobra i momentami było to już troszeczkę frustrujące, bo pomaga nawet tym którzy nie raz ją skrzywdzili. Do tego jeszcze krok w krok ktoś za nimi podąża. Żołnierze, których celem jest sprowadzenie i osądzanie Diem. Ma pełno wrogów, ale również i znajdują się sojusznicy. Do tego dochodzi pewien tajemniczy mężczyzna, który jest coraz większym zagrożeniem. Ale jaki ma to związek z Diem? I jeszcze matka bohaterki.
Ta część, to część, w której w końcu tajemnice zaczynają wychodzić na jaw. Pytania w końcu znajdują odpowiedzi, ale na ich miejsce pojawiają się kolejne. Tutaj, bohaterka zaczyna odkrywać prawdę na temat siebie samej, swojego życia, ale jeszcze wiele przed nią. Im dalej tym jest jeszcze lepiej. Jak wydawałoby się, że autorka już niczym nie zaskoczy, to czytając kolejne strony okazuje się, że się myliło. Nie wiadomo, czego spodziewać się. Każdy kolejny rozdział to wielka niewiadoma, a w konsekwencji wielka niespodzianka. Ciągłe zwroty akcji, zaskoczenia, co powodowało, że od książki nie da się oderwać. Ja nie potrafiłam, dlatego tak jak zaczęłam to przerwałam dopiero wówczas kiedy ją skończyłam. Końcówka gwarantuje naprawdę bardzo dużo emocji, a te zakończenie? Jestem zszokowana, sfrustrowana i wściekła. Z jednej strony zdaję sobie sprawę, że nie może się to tak skończyć, a z drugiej i tak jestem zła. Aaaa czekam niecierpliwie na wielki finał, a przede na ten moment, kiedy wszyscy zaczną błagać Diem o pomoc. To będzie takie satysfakcjonujące. Chcę więcej, naprawdę chcę więcej.
"Przyznaję, że okazałaś się interesującym przeciwnikiem, Lumnos.
Ale ostatecznie płomienie zawsze wygrywają"
A wątek romantyczny?. Uwielbiam slow burn i ta seria idealnie go ukazuje. Luther i Diem? To para, od której czuć miłość. Książę zrobi dla niej wszystko, naprawdę wszystko i to widać. Jego miłość jest tak wielka, że nawet można byłoby ją trochę uznać za obsesję, bo tak naprawdę nikt ani nic poza dziewczyną dla niego nie istnieje. Nie brakuje pomiędzy nimi namiętności i iskier, ale czytelnik musi bardzo długo poczekać, żeby cokolwiek więcej się pomiędzy nimi wydarzyło.
To jedna z lepszych serii i wszystko zmierza w idealnym kierunku do tego, żeby stała się jedną z moich ulubionych. Bardzo polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDiem wróciła do królestwa, tylko tak się składa, że nie do końca spotyka się z entuzjastyczną reakcją. Staje się więźniem we własnym domu, dosłownie. Ale czy to ją powstrzyma od działań? Oczywiście, że nie. Dalej planuje zrealizować swój plan i...
mogłabym rozprawkę napisać na temat dziur fabularnych, nie bylo warto
mogłabym rozprawkę napisać na temat dziur fabularnych, nie bylo warto
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom trzeciej części Żaru wyszedł zdecydowanie lepiej niż pierwszy.
W ktorymś momencie w książce stwierdziła, że ma dosyć manipulowania jej decyzjami, że chciałaby podejmować je sama. Prawie strzeliłam sobie w głowę - przecież ona ciągle robo coś po swojemu i nikogo nie słucha xD
Ta cześć jest napewno bardziej dynamiczna i ciekawsza.
Drugi tom trzeciej części Żaru wyszedł zdecydowanie lepiej niż pierwszy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety nic nie jest w stanie pomóc mojej "ulubionej" bohaterce romantasy jaką jest Diem. Nie ma leku na głupote i podejmowanie NAJGORSZYCH decyzji w życiu EvEr!
06.01. 03:48 skończyłam 🫣
Autorka to istna sadystka! Skończyć takim cliffangetem!!! No masakra!!!!
Podobało mi się, nawet bardzo! Chwilami trochę rozwleczona przez zbyt dużo przemyśleń ale i tak było git.
Jedyne co mnie dalej drażnić to zbyt dużo wstawek o tym jak to Diem i Luther są w sobie szaleńczo zakochani i ile to Oni by dla siebie zrobili i bla bla bla bla.
06.01. 03:48 skończyłam 🫣
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka to istna sadystka! Skończyć takim cliffangetem!!! No masakra!!!!
Byłam dzielna i dotrwałam aż do tak zaawansowanej części serii. Słuchajcie, odpuszczam.
Problem z tą opowieścią jest taki, że nie interesuje. Nie zżera nas ciekawość, co jest na następnej stronie, historia miłosna bohaterów jest zupełnie miałka, ponieważ oni sami tacy są, ich kreacja zupełnie zawiodła. Nie jestem nawet w stanie wskazać, co dokładnie jest z nimi nie tak, ale jeżeli przez tyle części nie potrafiłam zapałać do nich, jakimkolwiek uczuciem, to chyba wina jednak nie jest po mojej stronie, czyż nie?
Polecam tylko z braku laku (jak już naprawdę przejdziecie przez wszystkie inne dużo lepsze romantasy).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProblem z tą opowieścią jest taki, że nie interesuje. Nie zżera nas ciekawość, co jest na następnej stronie, historia miłosna bohaterów jest zupełnie miałka, ponieważ oni sami tacy są, ich kreacja zupełnie zawiodła. Nie jestem nawet w stanie wskazać, co dokładnie jest z nimi nie tak,...
Generalnie seria mi się podobała.Postacie są w miarę dobrze poprowadzone- oprócz Diem, jest wyjątkowo irytująca aż ma się ochotę na nią krzyknąć żeby się ogarnęła.Akcja dość wartka.Jak dla mnie najsłabszy jest tom3.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzeci tom serii, „Żar wiecznego płomienia”, niestety bardzo mnie rozczarował. Książka nie wzbudziła we mnie emocji, a momentami wręcz irytowała. Główna bohaterka, która w pierwszym tomie Blask była ciekawa, odważna i dała się lubić, tutaj stała się arogancka i męcząca. Ciągle powtarza, że jest królową, co zamiast dodać jej siły, czyni ją sztuczną i nieznośną.
Fabuła w tej części jest chaotyczna, a niektóre sceny wypadają słabo lub po prostu nudzą. Brakuje napięcia i emocji, które wcześniej przyciągały uwagę. Drugi tom był jeszcze w porządku, ale trzeci zdecydowanie obniża poziom całej serii.
Szkoda, bo pomysł na świat i historię był interesujący, jednak wykonanie zawiodło. Daję tylko jedną gwiazdkę głównie z sentymentu do pierwszego tomu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła w tej...
Również przy tej części bawiłam się wyśmienicie! Zakończenie super! Jestem mega ciekawa co tam się dalej wydarzy…i czekam z niecierpliwością! Polecajka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„𝑴𝒐𝒋𝒂 𝒌𝒓𝒐́𝒍𝒐𝒘𝒂 𝒎𝒏𝒊𝒆 𝒑𝒐𝒕𝒓𝒛𝒆𝒃𝒐𝒘𝒂ł𝒂.
𝑨 𝒋𝒂 𝒛𝒂𝒘𝒔𝒛𝒆 𝒐𝒅𝒑𝒐𝒘𝒊𝒂𝒅𝒂ł𝒆𝒎 𝒏𝒂 𝒋𝒆𝒋 𝒘𝒆𝒛𝒘𝒂𝒏𝒊𝒆.”
Cześć wszystkim!☺️Sięgając po ten tom (ponad 1100 stron),miałam momenty, w których prawie straciłam zainteresowanie przygodami Diem. Może nie całkowicie bo jednak doczytałam do końca, ale w pewnym momencie musiałam przerzucić się na audiobooka, inaczej chyba bym tego nie dźwignęła. Nie zrozumcie mnie źle ten tom był w porządku- dzieje sie tu naprawdę sporo, jednak chwilami historia mnie nużyła.. ale to wciąż dobre romantasy.
Z tą częścią przeżywałam prawdziwe wzloty i upadki. Rozterki bohaterów i ich decyzje potrafiły doprowadzić mnie do irytacji. We wcześniejszych tomach uwielbiałam Luthera, tak w tym tomie miałam ochotę go palnąć, gdybym tylko mogła.🙈Diem to Diem dalej podejmuje nieprzemyślane i pochopne decyzje.
Za to bohaterowie drugoplanowi to prawdziwe perełki. Taran ze swoim genialnym poczuciem humoru wnosi do fabuły ciepło i przyjacielski klimat.. Alixe również zasługuje na wzmiankę, jest do bólu lojalna i waleczna.
Przyznaje, że książka jest pełna zwrotów akcji, a każdy wątek prowadzony jest bardzo sprawnie.
Czas na krótkie streszczenie. Wojna wybuchła na dobre. Diem trafia w samo centrum konfliktu między Potomkami a Strażnikami,a tajemnica jej pochodzenia wychodzi na jaw. Razem z Lutherem zostaje zmuszona do nieoczekiwanej podróży przez Emarion, która może odmienić losy wojny.
„𝑴𝒐𝒋𝒂 𝒌𝒓𝒐́𝒍𝒐𝒘𝒂 𝒎𝒏𝒊𝒆 𝒑𝒐𝒕𝒓𝒛𝒆𝒃𝒐𝒘𝒂ł𝒂.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝑨 𝒋𝒂 𝒛𝒂𝒘𝒔𝒛𝒆 𝒐𝒅𝒑𝒐𝒘𝒊𝒂𝒅𝒂ł𝒆𝒎 𝒏𝒂 𝒋𝒆𝒋 𝒘𝒆𝒛𝒘𝒂𝒏𝒊𝒆.”