Jestem Tobą

Okładka książki Jestem Tobą autora Marika Grądkowska, 8397019901
Okładka książki Jestem Tobą
Marika Grądkowska Wydawnictwo: Amazon nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Jestem Tobą
2024-01-01
2024-01-01
8397019901

Kup Jestem Tobą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jestem Tobą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jestem Tobą

Ta książka skojarzyła mi się z dłuuugim opowiadaniem.
I można byłoby ją skrócić, a jednocześnie wszystko co w niej zawarte wydawało się potrzebne dla pełnego obrazu życia bohaterki.
Do czasu…

Spodziewałam się historii kobiety, która w dzieciństwie borykała się z brakiem miłości, mieszkając pod jednym dachem z matką fanatyczką religijną, która strzegła ją przed grzechem, a jednocześnie obarczała winą za grzech, nawet ten nie popełniony. Historii kobiety, która została terapeutką i pomagała innym pokonywać problemy, wplątując się w ich życie ponad miarę.
I niby to dostałam, ale…

Co mnie nie przekonało, to:
-książka napisana została jak zbiór opowiadań o kolejnych pacjentach, trochę sucho i z minimalną ilością dialogów, zabrakło w tym spójności;
-do tego autorka wprowadziła hokusy pokusy, czary mary i zrobiła z tego coś w rodzaju fantasy.
Ja jednak wolę racjonalne historie, bez udziwnień i fantazjowania.

Jedynie ostatnia historia zrobiła na mnie wrażenie i przykuła moją uwagę. I gdyby autorka darowała sobie te wszystkie pozostałe opowiastki, a skupiła się tylko na tym jednym wątku pokaleczonego małżeństwa, rozbudowała go, dodała więcej dialogów, zbudowała napięcie i poszarpała naszymi emocjami, to miało to szansę zostać naprawdę świetnym thrillerem. I nawet w tym przypadku ten hokus pokus byłby bardziej akceptowalny, bo dałby nam vibbe jak w książce Sarah Pinborough “Co kryją jej oczy”.
Myślę, że gdyby autorka poszła w tym kierunku, to książka mogłaby wnieść jakąś świeżość i zrobić furorę na polskim rynku wydawniczym.
A tak rozmyło się wszystko w skupisku nijakich historii.

Ta książka skojarzyła mi się z dłuuugim opowiadaniem.
Do czasu…

Ksiażka w miękki sposób zaprasza nas do przejścia przez historie ktore nie bez powodu zostają dla "wybranych" zamknięte głęboko w podświadomości. Na podstawie obcych historii zachęca czytelnika do otwarcia się na część z nas którą pielęgnujemy i ukrywamy pod wieloma warstawmi wstydu, złości, żalu..
"Jestem Tobą" swoimi odważnymi historiami zachęca do rozmowy i szukania głębiej aby dać skrzydła każdemu kto tam zagląda. Z innej perspektywy pokazuje ciemne strony empatii która jest darem i przekleństwem.
A gdyby tak wejść w czyjeś buty i doświadczyć tego samego dnia innymi oczami?
Marika napisała książkę w lekkim stylu co sprawia, że można ją pochłonąć w ciagu jednego dnia. Natomiast jest haczyk :) To jest ksiażka do ktorej chce się wracać, której nie pożyczasz tylko trzymasz w specjalnym miejscu jak przewodnik po życiu. Mariczko bardzo dziękuję Tobie za to doświadczenie. Nie chciałam aby się skończyło, dlatego tak długo czytałam ostatnie strony.

"Jestem Tobą" swoimi odważnymi historiami zachęca do rozmowy i szukania...

Pożarłam w 2 dni. Nie spodziewałam się, że tak mnie wciągnie.
Weszłam w historię głównej bohaterki ale też życia pojawiających się postaci z łatwością. Możemy pobyć z próbami rozwiązań problemów psychoterapeutycznych ale też żądzy tych, którzy je rozwiązują. Podglądanie cudzego życia bywa fascynujące, a jakby to było gdyby była możliwość przeżycia cudzego życia, choć przez chwilę...
Zakończenie cię zaskoczy

Pożarłam w 2 dni. Nie spodziewałam się, że tak mnie wciągnie.

42 użytkowników ma tytuł Jestem Tobą na półkach głównych

Cytaty z książki Jestem Tobą