Zanim się obudzę

- literatura obyczajowa, romans
- Gorzka Czekolada
- 2024-01-15
- 2024-01-15
Z rzeki zostaje wyłowiona kobieta – wyziębiona i prawie martwa. W szpitalu zapada w śpiączkę. Ma nikłe szanse na wybudzenie się. Policja nie potrafi ustalić jej tożsamości, nikt nie zgłasza jej zaginięcia. Opiekująca się nią siostra Brygida nadaje jej imię Selena i od tej pory poświęca się opiece nad dziewczyną.
Do tej samej sali trafia Kamil, chłopak z objawami śmierci mózgowej. Ordynator namawia jego rodziców do podpisania zgody na pobranie organów od Kamila, ale oni się nie zgadzają. Matka, patrząc na syna, nie wierzy w jego śmierć.
W szpitalu pracuje również doktor Yao Nakamura – wychowanek domu dziecka, samotny dziwak i przeciwnik orzekania śmierci mózgowej. Czy zdoła przywrócić swoich pacjentów do świata żywych? Kto ma decydować, gdzie leży granica między życiem a śmiercią? Co dzieje się za świadomością człowieka, który jest zbyt słaby, by wrócić, lecz wciąż niegotowy, by odejść?
Kup Zanim się obudzę w ulubionej księgarni
Oceny książki Zanim się obudzę
822 użytkowników ma tytuł Zanim się obudzę na półkach głównych- Przeczytane 467
- 2024 20
- 2019 15
- Audiobooki 13
- 2025 10

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim się obudzę
To jest najpiękniejsza książka jaką ostatnio czytałam. Wzruszyła mnie do łez wiele razy, tak samo wiele razy mnie zaszokowała. Wiem, ze to nie jest reportaż ale tak bardzo mi otworzyła oczy! Wczuwałam się w każdą postać po kolei. Jestem oczarowana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężki kawał materiału, bardzo podobają mi się postacie, które naprawdę swoimi historiami pogłębiają naszą ciekawość - są takie autentyczne.
Nie nazwałabym tej książki thrillerem medycznym - bo po prostu nie była ona niepokojąca - jasne były niezbyt przyjemne opisy ale to tyle.
Polecam ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka porusza naprawdę ciężką tematykę, may elementy życia po śmierci, duszy ludzkiej, transplantacji czy radzenia sobie ze stratą bliskich.
Piękna książka. Dawno nie przeczytałam niczego, co by mnie tak zachwyciło.
Piękna książka. Dawno nie przeczytałam niczego, co by mnie tak zachwyciło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie dałam rady :(
Nie dałam rady :(
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCienie
Dusze niczyje
A już nie ich czas…
Pomiędzy nimi ludzie
Zrozpaczone rodziny
Lekarze
Transplantolodzy widzący w nich nadzieję dla innych
Jak w Selenie
Dziewczynie z wodorostami we włosach
Wyłowionej z rzeki
Blada
Niema
Zamknięta w swoim ciele
Samotna
W stanie nieważkości, do którego nie dociera ani strach, ani ból.
Ale jeszcze żyje
Ma doktora Yao Nakamurę
Siewcę nadziei
Obrońcę niemych
Strażnika życia
Dróżnika otwierającego szlaban do bycia
I ma doktora Bernarda
Duchowego obrońcę jej lęku
Łagodnego tłumacza jej strachu
Ciepłego otulacza jej bezdechu
Pożeracza jej smutku
Który nic od niej nie chce
Nie namawia
Nic nie sugeruje
Po prostu ją akceptuje
I cierpliwie czeka
Dlatego czuje go bardziej niż innych
Spowite żelazną barierą głosy tych „kotwic” trzymają ją tu i teraz
Bez nich chyba byłaby niczym
Zasiewają w niej niepokój, jakąś iluzoryczną myśl, którą stara się uchwycić
I nie wypuścić
Pielęgnować
Odchwaszczać
by znów nie zniknęła w czerni
W jądrze ciemności
Dzięki nim wciąż tu jest
W poczekalni życia
I czeka na ostatni autobus…
Próbuje do niego wsiąść
Ale nadal tkwi w zawieszeniu
Pomiędzy…
A potem już tylko spowiedź
„słowa modlitwy, przeznaczone tylko dla niej, brzmiące kojąco jak kołysanka, której matka nigdy jej nie zaśpiewała”
I jak w Kamilu
Potencjalnym dawcy
Dawcy dla lekarzy
Dla rodziców wciąż syn
Dlatego nie mogą pogodzić się z jego śmiercią mózgową
Nie wierzą w nią
Wierzą, że on tam wciąż jest
że potrzebuje czasu
Oni potrzebują czasu
Bo przecież wczoraj jeszcze z nimi był
Będą go chronić
Za wcześnie dla nich
Dla niego też
Nie można
Tak nie można
Tak po prostu pobrać jego organy?
Może on wciąż balansuje na krawędzi pomiędzy jednym a drugim życiem?
Może to „życie tak się w nim skurczyło, tak wypompowało z objętości i zapadło się w najdalszą, najbardziej szarą komórkę, że żadne urządzenie nie jest w stanie wykryć jego objętości?”
Mamo posłuchaj…
„Przesiąknięty Twoją rozpaczą jestem tak ciężki, że z trudem się poruszam. Uwalniając mnie, uwolnisz też siebie”…
„Celem tej książki jest zachęcenie was do refleksji.
Nad przemijaniem, nad kruchością ludzkiej egzystencji, jak również nad tym, kim jestem, dokąd zmierzam i ile znaczę w świecie, o którym tak niewiele wiem. A przede wszystkim danie wam nadziei (…)
Po tej bądź po tamtej stronie…”
I rzeczywiście tak jest, bo to nie tylko niezwykle skomplikowany świat ludzkiego mózgu, wszystkich za i przeciw w walce o ludzkie organy, powinności, nauka, nadzieja oraz trudne decyzji i moralne dylematy.
To także dramat przeszłości.
Majaczące widma bidula
Zmory ojców
Potworów
I zapłakanych dziecięcych oczu
I Generał
Pies, który tak bardzo kochał…
A także Ci, którzy są ślepi na „na skierowany w ich stronę błagalny gest”
To również przekaz, który wizualizuje myśl, że istnieje coś poza, coś czego nie można dotknąć i racjonalnie wyjaśnić, jakaś „potrzeba obcowania z baśnią i zaufania do aniołów”.
Ten tytuł ma jeszcze jeden niezaprzeczalny atrybut, sprawia, że zaczynamy myśleć o własnym życiu i o swoich bliskich.
O tym, że może moglibyśmy mieć z nimi lepszy kontakt
Dzwonić częściej
Odwiedzać więcej
być
bardziej…
Dlatego zachęcam Was ogromnie do spotkania z tą przepiękną interpretacją poczekalni życia i życia skondensowanego w ludzkich dramatach.
Jedyną możliwa ocena to 10/10
@agnieszkabednarska.pisarz jesteś wielka i mam nadzieję, że o tym wiesz
A Wy pamiętajcie:
„Nie uzależniaj swojego losu od nikogo. Idź tam, gdzie poniosą Cię Twoje własne nogi. Na każdego z nas przypada tylko jedno życie i tylko jedna śmierć.
Nikt go za ciebie nie przeżyje, tak samo jak nikt za ciebie nie umrze. Ten pakiet jest już twój. Wykorzystaj w pełni to, co jest w nim przewidziane”
Cienie
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDusze niczyje
Dusze czyjeś
I te, które chciałyby
A już nie ich czas…
Pomiędzy nimi ludzie
Zrozpaczone...
Nudy. Omijać szerokim łukiem.
Nudy. Omijać szerokim łukiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarta przeczytania, ciekawie przedstawiony temat z różnej perspektywy. Nie wiem, czy do końca podobał mi się motyw tego świata nierealnego, chociaż rozumiem, dlaczego został użyty. Mam również wrażenie, że dodano troszkę za dużo dramatów (np. historia lekarza w domu dziecka),sama tematyka jest wystarczająco przygnębiająca, nie było potrzeby dodawać takich historii. Z drugiej strony dodało to głębi postaciom, więc zależy jak się do tego podejdzie.
Warta przeczytania, ciekawie przedstawiony temat z różnej perspektywy. Nie wiem, czy do końca podobał mi się motyw tego świata nierealnego, chociaż rozumiem, dlaczego został użyty. Mam również wrażenie, że dodano troszkę za dużo dramatów (np. historia lekarza w domu dziecka),sama tematyka jest wystarczająco przygnębiająca, nie było potrzeby dodawać takich historii. Z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy raz spotkalam się z taka tematyka i musze przyznać,ze spodobała mi się. Bardzo ciekawa,dająca do myślenia i refleksji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWzruszająca. Pełna inspirujących myśli i skłaniająca do refleksji nad życiem.
Wzruszająca. Pełna inspirujących myśli i skłaniająca do refleksji nad życiem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałam się, że mimo iż fikcyjne spojrzenie na kwestię "życia po zyciu" tak na mnie wpłynie. Chciałabym, żeby po "wszystkim" rzeczywiście istniało "dalej" bez problemów, bez złych emocji, bez strachu. Książka niezwykle poruszająca mimo iż tematy tam przedstawione są mi (na szczęście) obce. Warta każdej minuty przeczytania. Polecam!