Co jedzą zwierzaki: część trzecia

26 str. 26 min.
- bajki
- 2023-11-10
- 2023-11-10
- 26 min.
Dzięki tej książce dzieci poznają ulubiony pokarm danego zwierzęcia.
Kto wie, być może ta książeczka będzie pierwszym krokiem dziecka, ku zgłębianiu zoologicznego zainteresowania?
Książka oferuje małemu czytelnikowi ciekawe ilustracje, edukacyjny rymowany tekst związany z pokarmem danego zwierzęcia oraz jego pełną nazwę. Wszystko po to, aby mały czytelnik poznał jak bardzo różnorodny potrafi być świat zwierząt!
Kup Co jedzą zwierzaki: część trzecia w ulubionej księgarni
Oceny książki Co jedzą zwierzaki: część trzecia
4 użytkowników ma tytuł Co jedzą zwierzaki: część trzecia na półkach głównych- Przeczytane 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Co jedzą zwierzaki: część trzecia
Krótka, treściwa i rymowana. Polecam!
Krótka, treściwa i rymowana. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO książeczce „Co jedzą zwierzaki” Dawida Wysockiego już miałam okazję pisać, a dziś chcę wam pokazać trzecią odsłonę tych wierszyków dla dzieci, które mój synek szczególnie polubił. Czy przy trzecim tomie może jeszcze wymyślić coś nowego? Zaskoczę was. Można. Dopiero podczas czytania tej książki wyszła pewna kwestia, na którą wcześniej nie zwróciłam uwagi.
Najpierw przypomnijmy sobie jednak formułę publikacji „Co jedzą zwierzaki”. Są to zbiory rymowanek o zwyczajach żywieniowych różnych zwierząt. Przy każdym wierszyku wyszczególniono nazwę bohatera, a także dodanego jego ilustrację. Z tomu trzeciego dowiemy się, co jedzą: bóbr europejski, ropucha szara, dżdżownica ziemna, dzięcioł trójpalczasty, kornik drukarz, królik europejski, padalec zwyczajny, komar brzęczący, sęp płowy, ślimak winniczek, niedźwiedź brunaty, pirania, błazenek plamisty, kapibara wielka.
Dawid Wysocki całkiem zgrabnie składa rymy, a takie wierszyki szczególnie mogą przypaść do gustu młodszym czytelnikom. Trochę ubolewam, że nie ma wydania kartonowego, bo mój synek miał ledwo dwa latka, kiedy je pokochał. Nie będę was dłużej trzymała w niepewności, bo to właśnie do warstwy wizualnej mamy z Juniorem małe „si”. Taka sytuacja. Czytam wierszyk o piranii. Jak wiemy jest to mięsożerna ryba, ale narysowana została na tle jakiejś wodnej rośliny. Junior myśli aż w końcu pada pytanie: „Ryba to am?”. Ja próbuję mu tłumaczyć, że ona woli mięcho, ale z dwulatkiem nie wygrasz. Po tym incydencie stwierdzam, że faktycznie można by podziałać jeszcze na zmysł wzroku, co ułatwiłoby zapamiętanie informacji z książki. Znajdziemy tu trafne rysunki np. dzięcioła wygrzebującego korniki, ale też „wtopy” jak ten z piranią.
„Co jedzą zwierzaki” to fajny cykl książek, dla każdego, kto szuka wierszyków o zwierzętach – spokojnie można dodać „edukacyjnych wierszyków”. Oceniając po reakcjach moich dzieci, raczej przypadła do gustu młodszej pociesze (lat 2) i właśnie razem z synkiem polecamy te publikacje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajpierw...
„Co jedzą zwierzaki - część trzecia” to ciekawe wierszyki dla najmłodszych, które krótko opowiadają, jakie przysmaki lubią zwierzęta. W tej części poznamy 15 zwierząt i ich dokładne nazwy, a wszystko to ukazane na przepięknych ilustracjach, które mnie i moje dzieci zachwycają!
Jakie zwierzęta najmłodsi spotkają tym razem w książeczce? Między innymi niedźwiedzia brunatnego, królika europejskiego, piranię, a nawet nieco mniejsze stworzenia, takie jak dżdżownicę i… komara! 😅
Książeczki nie muszą być czytane w kolejności, ponieważ w każdej części znajdziemy inne ciekawe zwierzątka. Bardzo miło spędzamy czas, czytając te wesołe, ale i mądre książeczki. Dzieci zapoznają się z różnorodnymi gatunkami i dowiadują się o pożywieniu zwierząt, o tym, kto poluje, a kto jest roślinożercą.
Co więcej, książeczki te są doskonałym sposobem na rozwijanie ciekawości świata u dzieci. Dzięki nim maluchy mogą nie tylko poznać fascynujące fakty o zwierzętach, ale także rozwinąć swoje zainteresowania przyrodą. Każda strona to okazja do zadania pytań i rozmów na temat świata przyrody.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakie zwierzęta najmłodsi spotkają tym razem w książeczce? Między innymi niedźwiedzia...