Batman: Długie Halloween

- komiksy
- Długie Halloween/Mroczne zwycięstwo (tom 1)
- DC Deluxe
- Batman: Long Halloween
- 2024-05-29
- 1999-01-01
- 1999-10-29
- Tomasz Sidorkiewicz
Halloween. Boże Narodzenie. Dzień Świętego Patryka. Wielkanoc. Wraz z upływem dni w kalendarzu w Gotham rośnie liczba ofiar mordercy, który zabija tylko w święta. Prokuratura wypowiada zabójcy wojnę, jednak policja jest bezradna. W odpowiedzi na przemoc ogarniającą miasto pojawia się samozwańczy, działający nocą bohater, znany odtąd jako Batman.
Laureaci Nagrody Eisnera Jeph LOEB (BATMAN: HUSH, SUPERMAN NA WSZYSTKIE PORY ROKU) i Tim SALE (BATMAN: NAWIEDZONY RYCERZ, CATWOMAN: RZYMSKIE WAKACJE) przedstawiają wciągającą opowieść z początków kariery zamaskowanego obrońcy Gotham. Zobaczymy w niej największych wrogów Batmana, poznamy też tragiczną historię narodzin złoczyńcy zwanego Two-Face.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach THE LONG HALLOWEEN #1–13 oraz ABSOLUTE BATMAN: THE LONG HALLOWEEN, a także ponad 30 stron dodatków – wywiadów z twórcami, szkiców i rysunków.
Kup Batman: Długie Halloween w ulubionej księgarni
Oceny książki Batman: Długie Halloween
1189 użytkowników ma tytuł Batman: Długie Halloween na półkach głównych- Przeczytane 918
- Komiksy 165
- Komiks 47
- Komiksy 19
- DC Comics 17
- Komiksy 16
- Wielka Kolekcja Komiksów DC 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Batman: Długie Halloween
Opinia o całości serii: dobra kryminalna historia, choć niezbyt zróżnicowana w charakterach postaci. Mafiozi są tacy sami, przez co łatwo się pogubić kto trzyma z kim i kto kim jest (dlatego Loeb cały czas przypomina o tym w okienkach, gdy dana postać się pojawia). Ostatni twist również może mieszać w odbiorze całości, rodząc jeszcze więcej pytań odnośnie do tożsamości głównego mordercy. Galeria łotrów Batmana dostała ciekawe designy, choć nie zostali zbyt pogłębieni. Tym niemniej, wciąż dobrze się to czyta, zwłaszcza że po lekturze zaczyna się rozpoznawać wszelkie nawiązania w innych dziełach o Batmanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna klasyka z Batmanem. Czarne postacie i ich geneza to małe mistrzostwa świata. Dla fana i dla kogoś kto lubi nietoperza pozycja obowiązkowa. Tym bardziej trzeba korzystać ze na naszym polskim rynku pojawiło się dużo fajnych wydań i można zapoznać się niezłymi historiami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(M)ROCZNE HALLOWEEN
Kolejny komiks, który odświeżyłem sobie, bo czemu nie, skoro jest ochota, chociaż czytałem go tyle razy, że nawet nie będę się podejmował zliczenia ich. Nadal jednak, niezmiennie, pozostaje najlepszym, co Jeph Loeb napisał z Batmanem – i najlepszym, co Tim Sale z Gackiem zilustrował. I przy okazji wciąż to nie tylko jeden z ich najlepszych komiksów w ogóle (chyba tylko „Spider-Man: Niebieski” i może jeszcze „Daredevil: Żółty” mogą z nim konkurować),ale i jeden z najlepszych w ogóle. Dlaczego? Bo nie dość, że jest dokładnie tym, czym opowieści o Batmanie być powinny – czyli historią detektywistyczną, czarnym kryminałem osadzonym w mrocznej estetyce, pożenionym z superhero i odrobiną gotyckiego horroru balansującego gdzieś na styku legendy miejskiej i krwawej baśni – to jeszcze wyciska dokładnie kwintesencję tego wszystkiego i składa w naprawdę znakomitą rzecz, która satysfakcjonuje na każdym w zasadzie polu.
(M)ROCZNE HALLOWEEN
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny komiks, który odświeżyłem sobie, bo czemu nie, skoro jest ochota, chociaż czytałem go tyle razy, że nawet nie będę się podejmował zliczenia ich. Nadal jednak, niezmiennie, pozostaje najlepszym, co Jeph Loeb napisał z Batmanem – i najlepszym, co Tim Sale z Gackiem zilustrował. I przy okazji wciąż to nie tylko jeden z ich najlepszych komiksów w...
Doskonały!
Doskonały!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to468 stron
468 stron
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyznaję się bez bicia: dawno nie miałem do czynienia z panem Brucem. Swojego czasu przebijałem się przez większość Uznanych komiksów o Batmanie, z różnym skutkiem, ale niewiele z nich zostało ze mną na dłużej.
Jednak Krzysztof nie poddaje się tak łatwo. Zostało mi ich jeszcze kilka.
Ale z dniem dzisiejszym - o jeden mniej.
Wreszcie przeczytałem Długie Halloween.
Co cieszy na wejściu: mamy tu do czynienia z młodym Batmanem. Jest to noirowa, sensacyjna historia kontynuująca niejako “Rok pierwszy” Franka Millera, bez udziwnień czy wymyślnych gadżetów. No i…
Wpadłem. Totalnie. Od pierwszych stron.
Jest to tak elegancki, wdzięcznie poprowadzony komiks. Cholernie klimatyczny i wielowymiarowy, bardzo precyzyjnie skonstruowany scenariuszowo, ale i wizualnie. Emanuje wyrazistością i pomysłem, wszystkie elementy się bardzo ładnie spajają w jedną całość.
Mamy tu kryminał z prawdziwego zdarzenia, gdzie napotkamy całą barwną galerię znanych nam przeciwników Batmana, ale żonglowanie nimi wychodzi komiksowi bardzo zgrabnie i nienachalnie. Mimo że wielkim fanem kryminałów nie jestem, to tutaj klimat wylewa się ze stron i pochłania czytelnika.
Twisty fabularne są uroczo, noirowo umowne, ale czytałem tę historię ze szczerym zaangażowaniem i szerokim uśmiechem na mordzie.
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych pozycji o tym bohaterze i z sumieniem czystym jak łza - polecam.
Po więcej recenzji zapraszam na Instagram: @traczytanko
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednak Krzysztof nie poddaje się tak łatwo. Zostało mi ich jeszcze kilka.
Ale z dniem dzisiejszym - o jeden mniej.
Wreszcie przeczytałem Długie Halloween.
Co...
Super
Super
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGangsterski klimat, prowadzenie fabuły i zakończenie pierwsza klasa. Geneza Two-Face'a - złoto. Natomiast intryga sama w sobie dość prosta, a "główny" złol mimo wstrząśnięcia całym półświatkiem Gotham raczej do zapomnienia. W każdym razie warto przeczytać, nawet jeśli komiksy Batmana są komuś obce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBatman: Długie Halloween. Klasyczny kryminał w uniwersum Batmana to przepis na sukces i dokładnie tym jest Długie Halloween. Jeff Loeb i Tim Sale biorą najlepsze elementy noir i wrzucają je do Gotham, tworząc historię, która spokojnie mogłaby stać obok wielkich filmów gangsterskich.
Fabuła opiera się na serii brutalnych zbrodni. Holiday – tajemniczy morderca w każde kolejne święto zabija członka pewnej wpływowej rodziny mafijnej. Batman, wspólnie z komisarzem Jimem Gordonem i prokuratorem Harveyem Dentem, zawiązuje sojusz, by położyć kres tej serii zabójstw. To klasyczna mieszanka: detektywistyczna zagadka, klimat miasta przesiąkniętego zbrodnią i bohaterowie, którzy balansują na granicy prawa.
Trzeba przyznać, że całość wciąga od pierwszych stron. Autor potrafi bawić się intrygą, choć momentami aż zbyt długo wodzi czytelnika za nos. Ta gra z oczekiwaniami potrafi być fascynująca, ale bywa też lekko frustrująca, zwłaszcza gdy wydaje się, że rozwiązanie wciąż wymyka się z rąk. Do tego samo zakończenie… no cóż, nie wszystkim przypadnie do gustu. Miejscami można odnieść wrażenie, że jest odrobinę naciągane.
Mimo tego trudno odmówić komiksowi siły. Postacie są ciekawe, a ich losy nie pozostają nam obojętne. Batman jest tu przedstawiony w swojej esencji: mroczny, skupiony, bezlitosny wobec zła, ale też niestrudzony w poszukiwaniu prawdy. Świetnie rozpisany jest również Harvey Dent, którego przemiana nabiera tu szczególnej wagi.
Nie sposób pominąć też warstwy wizualnej. Duże, nastrojowe kadry, twarze bohaterów pełne emocji i tła, które przywołują klimat najlepszych filmów gangsterskich. Gęsta atmosfera potęguje wrażenia tej wizualnej uczty.
Komiks ma swoje drobne potknięcia, ale klimat, bohaterowie i oprawa graficzna czynią z niego pozycję obowiązkową. Polecam. Nawet bardzo.
Komik możesz zobaczyć na moim Instagramie: Lukkegeek
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła opiera się na serii brutalnych zbrodni. Holiday – tajemniczy morderca w każde kolejne...