Słomianie

2024-04-16

Kup Słomianie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Słomianie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Słomianie

Niestety niska ocena jak na mnie, rzadko kiedy stawiam tak nisko ale jednak oceniając wyżej czułbym że była by to potwarz dla innych pozycji ocenionych wyżej. O ile kreacja świata mi się podoba, czytalo mi się lekko i dość przyjemnie, w kilku miejscach nawet parsknalem śmiechem to jednak wszystko jest płytkie i dość proste, sama książka jest dość krótka, i ciężko jest przedstawić należycie świat czy bohaterów i właśnie zabrakło mi tej głębi, nawet nie głębi, ale żeby wciągnął mnie ten świat chociaż po kolana. Główny bohater posiada jakieś nieprzeciętne umiejętności ale mało kiedy pokazuje co potrafi.
Jednakże jakby autor zdecydował się kontynuować i pogłębić historię Przeboga to chętnie sprawdzę jak się rozwinie;)

Obiecałam sobie, że zostawię recenzję pod każdą książką, które były nagrodzone na Pyrkonie w konkursie Fantastycznie utalentowani i ta jest kolejna. Trochę nie trafiła w mój gust, jeśli chodzi o poczucie humoru (zaznaczam, że wielu osobom może się ono podobać). Fabularnie bardzo mocno odstaje od czołówki konkursu (fantasy „Kwestia wyboru” Borowskiego i postapo „Phenomen” Rapy, to literackie petardy, każda miażdży w swoim gatunku),ale konkurencja była bardzo mocna. Podkreślam też, że wszystkie nagrodzone książki są znacznie powyżej przeciętnej.
Tu warto docenić świetny klimat (jak ktoś jest fanem słowiańszczyzny, to lektura idealna),przymrużenie oka (zgadzam się, że ma coś z serialu „1670”) i lekką dobrą rozrywkę. Jak ktoś szuka pod zabawą głębszej warstwy, to nie znajdzie, ale nie wszystkie lektury muszą zbawiać świat. Ogólnie przyjemna pozycja.

Słuchałam tego w audio i co chwilę się gubiłam, za dużo postaci z dziwnymi imionami. Do tego humor taki prymitywny chociaż były momenty gdzie parsknęłam śmiechem. Dobra książka do odmóżdżenia, nic więcej raczej.

237 użytkowników ma tytuł Słomianie na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Słomianie na półkach dodatkowych