Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników

- literatura dziecięca
- 2024-09-26
- 2024-09-26
Wybierasz się do Warszawy z rodzicami, a może ze szkoloną wycieczką? To wspaniale! To będzie naprawdę niezapomniane przeżycie. Dzięki książce, którą trzymasz w rękach, dobrze poznasz stolicę, zobaczysz mnóstwo ciekawych miejsc i dowiesz się o tym mieście tak dużo, że otrzymasz dyplom przewodnika po Warszawie! Będziesz spacerować najpiękniejszymi ulicami miasta, przechadzać się alejami parków, nauczysz się poruszać metrem, zobaczysz słynny Stadion Narodowy, będziesz uczyć się i jednocześnie doskonale bawić w niezwykłym Centrum Nauki Kopernik.
Na koniec będziesz wiedzieć o Warszawie więcej niż niejeden rodowity mieszkaniec tego miasta! Nie czekaj, ruszaj w drogę!
Kup Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników w ulubionej księgarni
Oceny książki Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników
40 użytkowników ma tytuł Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników na półkach głównych- Przeczytane 27
- 2024 3
- Popularnonaukowe 1
- Dla Dzieci 1
- Współpraca recenzencka 1
- Papier 1
- Z dziećmi 1
Cytaty z książki Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników

OPINIE i DYSKUSJE o książce Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników
Ta książka została napisana w naprawdę bardzo ciekawy sposób. Jest w niej wiele różnych ciekawostek. A całość została ładnie oprawiona w kolorowe rysunki przez @agatadobkowskaillustration .
Autor w prosty i przystępny sposób przedstawia nam najciekawsze punkty, które możemy zwiedzić będąc w Warszawie. I choć wiele razy byłam w Warszawie, czy to na wycieczkach szkolnych, czy później prywatnie, to szczerze mówiąc nadal nigdy nie byłam w większości przedstawionych tutaj miejsc.
Dla mnie Warszawa jest ogromna i zawsze się w niej gubię i gdyby nie google maps, to nie odnalazłabym się w niej 🤭 .
A na koniec mamy kilka pytań i krzyżówkę do rozwiązania, by sprawdzić swoją wiedzę z przeczytanych informacji. Książka naprawdę jest warta uwagi i jest dobra zarówno dla małych, jak i dużych ciekawych świata osób.
Zdecydowanie warto mieć tę książkę na półce 😊.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor w prosty i przystępny sposób przedstawia nam najciekawsze punkty, które możemy zwiedzić będąc w Warszawie. I choć wiele razy byłam w Warszawie, czy to na wycieczkach szkolnych,...
Czy da się zwiedzać Warszawę z dzieckiem tak, by nie było nudno ani dla malucha, ani dla dorosłego? Tak – jeśli w ręku mamy odpowiedni przewodnik!
🏢
Książka Adriana Markowskiego to coś znacznie więcej niż klasyczny spis zabytków. To barwna, lekka i pełna humoru opowieść o stolicy, w której przewodnikami są nie tylko dorośli, ale też dzieci – Kuba i Patrycja. Dzięki nim młodsi i starsi czytelnicy poznają Warszawę przez pryzmat przygody, ciekawostek i pytań, które sami zadają sobie podczas spacerów po mieście. To przewodnik, który nie tylko prowadzi, ale i wciąga do wspólnego odkrywania.
Książka została stworzona z myślą o różnych grupach wiekowych. Dzięki łatwemu językowi i ilustracjom, znakomicie spełnia rolę przewodnika turystycznego – ale także edukacyjnej przygody.
🏢
Książka zaczyna się od planu Warszawy i mapy Starego Miasta z zaznaczonymi najważniejszymi punktami. Każda opisywana atrakcja (Zamek Królewski, Łazienki, Centrum Nauki Kopernik, Stadion Narodowy itd.) zawiera krótki opis historyczny i ciekawostki dla dzieci i dorosłych. Małe mapki ikony wizualnie pokazują dystans między punktami co jest niezwykle pomocne podczas zwiedzania. Dodane zagadki i łamigłówki angażują młodych czytelników, zachęcając ich do aktywnego zwiedzania.
🏢
Dodatkowo na końcu książki znajdziemy krzyżówkę i „dyplom przewodnika” co jest świetnym sposobem na utrwalenie wiedzy i nagrodę dla młodych czytelników.
🏢
Agata Dobkowska wykonała kolorowe, pełne detali ilustracje, które nie przytłaczają tekstu, lecz go uzupełniają. Książka ma twardą oprawę, większą czcionkę i jest solidnie zszyta – zaprojektowana tak, by wytrzymać wycieczkowe warunki.
🏢
„Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników” to idealne połączenie piękna wizualnego i przystępnego przekazu. Jest bardziej niż przewodnikiem, to klucz do odkrywania stolicy w sposób angażujący dla różnych pokoleń.
🏢
Polecam z całym przekonaniem. Dzieci, rodziny, nauczyciele i młodzi czytelnicy znajdą tu coś dla siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🏢
Jak dobrze znacie naszą stolicę ?
Warszawa to miasto mające dużo atutów i może zapewnić zwiedzającym wiele atrakcji. Sama co prawda mieszkać bym tam nie chciała, ale lubię po niej wędrować gdy nadarzy się okazja i przy każdej takiej wycieczce zaskakuje mnie czymś nowym. Mam szczególny sentyment do Krakowskiego Przedmieścia mimo, że bawi mnie iż znajduje się ono właśnie w Warszawie.
“Cudze chwalicie, swego nie znacie” - prawda ?
Nasze dzieci nie docenią zalet naszego kraju, nie poznają jego zabytków, architektury, jeśli im w tym nie pomożemy. Czy to na wycieczce szkolnej czy rodzinnej wyprawie, warto zwrócić ich uwagę na to czym nasz kraj może się szczycić. A w Warszawie nie brakuje miejsc wartych poznania. I z pomocą w ich odkrywaniu przychodzi “Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników”.
Książka w twardej oprawie, średniej wielkości, zmieści się w plecaku lub tej wyjątkowo pojemnej torebce mamy. A później wraz z nią można wyruszyć na spacer po stolicy. Chyba, że chcecie to zrobić poruszając się metrem - tego jak się nim przemieszczać tu też można się nauczyć.
Co warto odwiedzić ? Nie można być w Warszawie i nie odwiedzić Łazienek, Belwederu, Pałacu Kultury i Nauki. Ale ja też mam szczególny sentyment do Muzeum Powstania Warszawskiego. W tym mieście wydarzyło się naprawdę wiele i można poruszać się śladami przeszłości, poznać historię i miasta i całego kraju jeśli wie się gdzie zajrzeć.
Przewodnik jest przejrzysty, łatwo znaleźć w nim interesujące nas informacje. Ilustrowany, z czcionką na tyle dużą, że czytanie nie sprawia trudności maluchom. Zawiera najważniejsze informacje o danych miejscach, ciekawostki, które urozmaicą taką wycieczkę oraz wskazówki niezbędne by przebiegła ona bez przykrych niespodzianek. Znajdziecie tu nawet krzyżówkę oraz dyplom dla malucha, który zakończył wycieczkę po Warszawie.
Fajna książka tak jak tytuł wskazuje - dla młodszych i starszych podróżników. Nawet nie wychodząc z domu, można poczuć się z nią jak w trakcie zwiedzania Warszawy. Macie ochotę pozwiedzać ?
Dziękuję za egzemplarz do recenzji.
Jak dobrze znacie naszą stolicę ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarszawa to miasto mające dużo atutów i może zapewnić zwiedzającym wiele atrakcji. Sama co prawda mieszkać bym tam nie chciała, ale lubię po niej wędrować gdy nadarzy się okazja i przy każdej takiej wycieczce zaskakuje mnie czymś nowym. Mam szczególny sentyment do Krakowskiego Przedmieścia mimo, że bawi mnie iż znajduje się ono właśnie w...
„Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników” to niezwykle wartościowa lektura, która stanowi doskonałe wprowadzenie do stolicy Polski, zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Książka ta jest idealnym towarzyszem każdej podróży do Warszawy – niezależnie od tego, czy wybierasz się na wycieczkę szkolną, rodzinną czy po prostu planujesz spędzić czas z przyjaciółmi.
Już od pierwszych stron poczułam się zachęcona do odkrywania miasta w sposób interaktywny i zabawny. Przewodnik zawiera mnóstwo ciekawostek i informacji o najważniejszych miejscach stolicy, co sprawia, że nie tylko zyskujemy wiedzę, ale również czujemy się zmotywowani do eksploracji. Spacerując po pięknych ulicach Warszawy, można dowiedzieć się o historii i kulturze, które kształtowały to miasto przez wieki.
Książka w przystępny sposób przedstawia również praktyczne informacje, takie jak nauka poruszania się metrem czy planowanie wizyt w popularnych atrakcjach, jak Stadion Narodowy czy Centrum Nauki Kopernik. To doskonały sposób na oswojenie się z nowym miejscem i zdobycie pewności siebie w podróży.
Co więcej, przewodnik nie tylko informuje, ale również angażuje młodych czytelników, zachęcając ich do aktywnego uczestnictwa w odkrywaniu Warszawy. Dzieci na koniec otrzymują dyplom przewodnika po Warszawie oraz mogą rozwiązać krzyżówkę nawiązującą do wcześniej zdobytych informacji – to świetny sposób, by uczynić naukę bardziej ekscytującą i interaktywną.
Nie można zapomnieć o genialnych ilustracjach, które wzbogacają całą książkę, nadając jej niepowtarzalnego uroku. Każdy, zarówno mały jak i większy czytelnik, będzie zachwycony wnętrzem tej książki.
To pozycja, która łączy edukację z zabawą. Dzięki niej każdy, kto zdecyduje się odwiedzić stolicę, poczuje się pewniej i będzie miał szansę odkryć jej największe skarby. To książka, którą warto mieć ze sobą podczas każdej wizyty w Warszawie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników” Adriana Makowskiego to wspaniała książka, dzięki której wybraliśmy się z dziećmi w pierwszą podróż do Stolicy Polski. Mieliśmy możliwość odwiedzenia najsłynniejszych i zarazem najpiękniejszych atrakcji, obok których żaden turysta nie przejdzie obojętnie, wybierając się do Warszawy! Odwiedzamy najważniejsze miejsca na planie miasta jak, chociażby Zamek Królewski, Muzeum Powstania Warszawskiego, Warszawską Syrenkę, czy Stary Rynek! Oczywiście nie zostaje również pominięty Stadion Narodowy PGE Narodowy, czy atrakcje, które w większym stopniu zainteresują młodych, jak chociażby Centrum Nauki Kopernika!
Ta wyprawa została fantastycznie zilustrowana przez Agatę Dobkowską, która dosłownie przenosi nas w te miejsca! Przepięknie wydana książka dla wszystkich, bo ci, którzy mieli okazję zwiedzić Warszawę z pewnością będą czuć się wspaniale w ponownej podróży ulicami jej miasta, a ci, którzy nie mieli okazji zobaczyć na żywo Warszawy, z pewnością się w niej zakochają!
Piękna książka, która świetnie promuje naszą stolicę, a my wspaniale się z nią bawiliśmy! Dziękuję Wydawnictwu za możliwość przeczytania i zrecenzowania książki.
„Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników” Adriana Makowskiego to wspaniała książka, dzięki której wybraliśmy się z dziećmi w pierwszą podróż do Stolicy Polski. Mieliśmy możliwość odwiedzenia najsłynniejszych i zarazem najpiękniejszych atrakcji, obok których żaden turysta nie przejdzie obojętnie, wybierając się do Warszawy! Odwiedzamy najważniejsze miejsca...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarszawa. Stolica Polski, miasto z tak bogatą, jak bolesną historią i miejmy nadzieję świetlaną przeszłością. Adrian Markowski w bogato ilustrowanym przez Agatę Dobkowską przewodniku dla młodszych i starszych podróżników przedstawia 28 atrakcji stołecznego miasta, w tym Stare Miasto z najbardziej chyba znanymi miejscami będącymi wizytówką miasta, czyli Zamkiem Królewskim, Kolumną Zygmunta, Starym Rynkiem czy Syrenką, zaprasza do wejścia na dzwonnicę kościoła Świętej Anny, z której roztacza się piękny widok na Stare Miasto i Stadion Narodowy. Markowski przedstawia również miejsca, które w krajobraz miasta wpisały się całkiem niedawno: Centrum Nauki Kopernik, Planetarium Centrum Nauki Kopernik, Stadion Narodowy im. Kazimierza Górskiego, (PGE Narodowy),Muzeum Powstania Warszawskiego, metro czy Kopiec Powstania Warszawskiego. Każda przedstawiona atrakcja opatrzona jest krótką notatką, przy niektórych znajduje się „dymek” z ciekawostką lub zagadką. W książce znajdziemy również mapki: Plan Warszawy, Starego Miasta czy linii metra.
Wspaniałym pomysłem, który moim zdaniem jeszcze bardziej zaangażuje młodszych podróżników do zwiedzania, jest zamieszczenie na końcu książki sprawdzenia wiedzy: zgadywanka i krzyżówka. Dla dzielnych zwiedzających przewidziano Dyplom, na którym zostawiono miejsce do wpisania imienia podróżnika.
Warto wspomnieć, że książka została wydana w twardej oprawie, a strony zostały wykonane z grubszego papieru, dzięki czemu nawet intensywne kartowanie w trakcie zwiedzania, czy noszenie przewodnika w plecaku nie powinno doprowadzić do jego zniszczenia.
Po przeczytaniu tej pozycji widzę, że mam jeszcze sporo w Warszawie do zwiedzenia, a na taką wycieczkę wybiorą się mali i duzi podróżnicy.
Pozycja warta poznania!
Warszawa. Stolica Polski, miasto z tak bogatą, jak bolesną historią i miejmy nadzieję świetlaną przeszłością. Adrian Markowski w bogato ilustrowanym przez Agatę Dobkowską przewodniku dla młodszych i starszych podróżników przedstawia 28 atrakcji stołecznego miasta, w tym Stare Miasto z najbardziej chyba znanymi miejscami będącymi wizytówką miasta, czyli Zamkiem Królewskim,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy Wasze dzieci lubią zwiedzać, czy jednak wolą wpatrywać się godzinami w ekran? Na szczęście moja latorośl daje się bez problemu wyciągnąć na wycieczkę.
Jeśli chodzi o Warszawę to mamy tę komfortową sytuację, że mieszkamy blisko niej, przykładowo w ubiegłym tygodniu udaliśmy się do stolicy na zakupy w składnicy harcerskiej. A, że obok znajduje się park Skaryszewski to przy okazji zwiedziliśmy to miejsce. Na IG w moich rolkach możecie zobaczyć kilka jesiennych fotek z naszej wyprawy.
Mimo, że większość miejsc opisanych w przewodniku już dawno zwiedziliśmy to przed nami jeszcze sporo atrakcji.
Przewodnik po Warszawie dla młodszch i starszych podróżników może być ciekawym pomysłem na takie nie tylko jesienne wyprawy. Choć póki pogoda sprzyja a widoki mienią się najpiękniejszymi barwami w całym roku, to polecam wybrać się na zwiedzanie z przewodnikiem już dziś.
Kolorowe ilustracje, ciekawe opisy zachęcą każdego młodszego i starszego malucha do wyprawy. Na końcu znajduje się krzyżówka, zgadywanki oraz dyplom dla małego podróżnika. Więc jak? Jedziemy na wycieczkę po stolicy?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o Warszawę to mamy tę komfortową sytuację, że mieszkamy blisko niej, przykładowo w ubiegłym tygodniu udaliśmy się do stolicy na zakupy w składnicy harcerskiej. A, że obok znajduje się park Skaryszewski to...
"WARSZAWA. PRZEWODNIK DLA MŁODSZYCH I STARSZYCH CZYTELNIKÓW"
Adrian Markowski, Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Książka
Literatura dziecięca
#współpracabarterowa
" [...] Trudno w to uwierzyć, ale niemal połowę powierzchni Warszawy zajmuje zieleń, a w mieście jest prawie sto parków!
[...]"
"Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników" Adriana Markowskiego, to idealna lektura dla wszystkich miłośników przygód. Autor zabiera nas w podróż po Warszawie. Razem z nim odkryjemy, to co nieznane, mało znane i doskonale nam znane. Przeżyjemy niezapomnianą przygodę. Do tego wszystkiego zobaczymy przepiękne ilustracje stworzone przez Agatę Dobkowską.
Szczerze wam powiem, że nie znam dobrze Warszawy. Byłam tam może z dwa/trzy razy w życiu i niestety wszystkiego nie zdążyłam zobaczyć. Dzięki autorowi i jego małym pomocnikom poznałam wiele ciekawostek. Warto je poznać.
Jestem zachwycona umieszczonymi tutaj mapkami. Dzięki nim można szybko zobaczyć, w którym miejscu znajduje się między innymi Centrum Nauki Kopernik lub Ogród Saski.
Ta książka będzie idealna zarówno dla młodszych jak i starszych czytelników.
Czytajcie uważnie, ponieważ na końcu znajdziecie ciekawą niespodziankę od autora sprawdzającą waszą wiedzę.
Czy wiecie, co znajduje się na dachu Biblioteki Uniwersyteckiej? Nie martwcie się, też tego nie wiedziałam.
Podoba mi się okładka tej książki. Twarda oprawa i szyte kartki są jej dodatkowym atutem. Idealnie prezentuje się na półce. Moim zdaniem warto przeczytać, ten przewodnik.
Ps.
Nie wiedziałam, że w Warszawie znajduje się najwyższy wieżowiec Unii Europejskiej. Autor mnie miło zaskoczył.
"WARSZAWA. PRZEWODNIK DLA MŁODSZYCH I STARSZYCH CZYTELNIKÓW"
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAdrian Markowski, Wydawnictwo Prószyński i S-ka
Książka
Literatura dziecięca
#współpracabarterowa
[...]"
"Warszawa. Przewodnik dla młodszych i starszych podróżników" Adriana...
Dzięki tej książce wycieczka po stolicy będzie bardzo dobrze zorganizowana,zobaczysz m.in.zamek królewski, muzeum narodowe,krakowskie przedmieście,muzeum powstania warszawskiego,pałac w Wilanowie,Centrum Nauki Kopernik.
Po Warszawie oprowadzają Patrycja i Kuba oraz autor książki.
"Warszawa przewodnik dla młodszych i starszych podróżników" to książka napisana w bardzo przystępny sposób z pięknymi ilustracjami autorstwa Agaty Dobkowskiej.
Fantastyczna książka do zwiedzania,ale także do poszerzenia wiedzy na temat Warszawy.Polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo Warszawie oprowadzają Patrycja i Kuba oraz autor książki.
Książka opisuje te najważniejsze miejsca, które warto zobaczyć w Warszawie, ale jest tam też kilka nieoczywistych miejsc. Świetnie zwiedza się stolicę mając tę książkę pod ręką aby móc zajrzeć tam i dowiedzieć się nieco o historii danego miejsca a także poznać ciekawostki na jego temat. Ja przeczytałam ją w pociągu, jadąc do Warszawy, dzięki czemu podczas naszego spaceru uliczkami tego miasta mogłam zaskakiwać rodzinę swoją wiedzą na temat poszczególnych zabytków i ciekawych miejsc. Dodatkowo, książka oferuje interakcję z czytelnikiem dzięki różnorodnym zagadkom i zadaniom do rozwiązania na końcu. Gorąco polecam zarówno dorosłym, jak i dzieciom!