Bój się sąsiada swego…

- Fear Thy Neighbor
- 2024-02-28
- 2024-02-28
- Anna Bergiel
Wciągający thriller bestsellerowej autorki!
Alison Marshall jest gotowa, by w końcu znaleźć miejsce, które nazwie domem. Gdy dociera na wyspę Palmetto, myśli, że już go znalazła. Mała, zżyta społeczność wyspiarska wydaje się mieć wszystko, czego potrzebuje młoda kobieta. Wkrótce osiedla się w starym, wystawionym na sprzedaż domu, który okazuje się spełnieniem marzeń. Ale gdy dni zmieniają się w tygodnie, Alison odkrywa ciemną stronę tej rzekomo spokojnej przystani. Miejscowi mają bowiem swoją tajemnicę, a gdy kobieta odkryje co nią jest, stanie przed trudnym wyborem: uciec, czy zostać i dołączyć do społeczności. Czy przyjazd na wyspę był ostatnim błędem, jaki kiedykolwiek popełniła?
Kup Bój się sąsiada swego… w ulubionej księgarni
Oceny książki Bój się sąsiada swego…
182 użytkowników ma tytuł Bój się sąsiada swego… na półkach głównych- Przeczytane 125
- 2024 6
- Legimi 4
- 2025 3
- Kryminał 2
- Audiobooki 2
- KRYMINAŁ, SENSACJA, THRILLER 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bój się sąsiada swego…
Polecam gorąco przeczytać książkę mile się ją czyta i jest mega wciągająca jak już za nią się weźmiesz musisz ją kończyć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHej 👋🤗
Alison po wielu lata życia w drodze gdzie cały czas zmieniała miejsce pobytu i nigdzie nie udało się zadomowić i zostać na dłużej. Pewnego raz Alison podczas podróż zatrzymuje się na pewnej wyspie gdzie dowiaduje się o pewnym urokliwym domku na plaży na sprzedaż w atrakcyjnej cenie, dziewczyn po obejrzeniu domu jest pewne, że to jest jej miejsce na ziemi i w końcu ma swoje miejsce które będzie mogła nazwać swoim własnym domem.
Na początku wszystko wydaje się w porządku. Nie długo później Alison spotkały dziwne wydarzenia, a ona sam zaczyna odkrywać tajemniczą i ciemną stronę tej przestrzeni, a do tego dziewczyna ma wrażenie , że każdy z miejscowych coś ukrywa. A niektórzy mają wspólne tajemnice o których nikt nie miał się dowiedzieć. Lecz Sprytna Alison odkrywa prawdę i poznaje tajemnice przez co naraża się na wielki niebezpieczeństwo.
Jak potoczą się dalsze losy Alison tego się dowiecie jak przeczytacie książek.
Autorka stworzyła i opisuje ciekawią i pełna emocji historię której jest wiele tajemnice które trzymają w napięciu aż do samego zakończenie książki.
Przyzna szczerze książkę bardzo dobrze mi się czytało, a historia wciągnęła mnie od pierwszej, aż do ostatniej strony, a dzięki ciekawej i mrocznej fabule książkę czytałem się jedyne tchem aby jak najszybciej poznać całą historię i jej zakończenie.
Było to moje pierwsze spotkanie z Panią Fern i było bardzo udane i na pewno sięgne po kolejne książki autorstwa Pani Fern Michaels.
Hej 👋🤗
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj przychodzę do was z książką "Bój Się Sąsiada Swego" której autorką jest Pani Fern Michaels.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Skarpa Warszawska
Alison Marshall prowadzi koczownicze życie. Pewnego dnia skuszona wyjątkową okazją postanawia osiedlić się na wyspie Palmetto w uroczym domku na plaży. Mała społeczność wyspiarska wydaje się idealna dla kobiety, która poszukuje ciszy i spokoju. Jednak tajemnice, które skrywają mieszkańcy postawią pod znakiem zapytania dalszy pobyt Alison na wyspie. Czy przyjazd do tej miejscowości okaże się dla kobiety błędem?
Przyznaję, że ta historia wciągnęła mnie od pierwszych stron mimo pewnych niedociągnięć. Postać Alison jest bardzo dobrze wykreowana. Chyba najlepiej ze wszystkich bohaterów. Postacie drugoplanowe są potraktowane trochę po macoszemu. Część informacji serwuje nam autorka, jednak niektórych musimy się domyślać.
Podoba mi się motyw nierozwiązanej tajemnicy sprzed lat, którą Alison przypadkowo odkrywa na wyspie. Pomysł ciekawy, jednak jego potencjał nie został w pełni wykorzystany. Niektóre wątki wydają się urwane i ciekawość czytelnika nie zostaje do końca zaspokojona. Natomiast część wydarzeń rozgrywa się zdecydowanie zbyt szybko.
Historia przeplatana jest retrospekcjami z dzieciństwa Alison. Nie wnoszą one nic do aktualnych wydarzeń rozgrywających się na wyspie Palmetto, pokazują nam jednak sytuacje, które zmusiły kobietę do takiego, a nie innego trybu życia. W sumie jest to bardzo fajny zabieg, który pozwala nam lepiej poznać główną bohaterkę.
Szkoda, że autorka nie poświęciła więcej uwagi Val i Kitowi zwłaszcza, że sprawa nad którą pracuje mężczyzna dodałaby książce tak potrzebnego dreszczyku emocji, gdyby ją bardziej rozwinąć. Podobnie jest w przypadku tajemnicy mieszkańców wyspy. Trochę za szybko otrzymujemy rozwiązanie pomimo, że jest ono nieco zaskakujące. Ta historia byłaby lepsza, gdyby była o połowę dłuższa.
Bój się sąsiada swego nie jest typowym thrillerem. Powiedziałabym, że jest to raczej powieść obyczajowa z elementami thrillera i kryminału. Styl pisania autorki jest przyjemny w odbiorze, dzięki czemu książkę czyta bardzo szybko. Niestety pozostaje nam pewien niedosyt po jej przeczytaniu. Jak dla mnie przydałoby się poświęcić więcej uwagi wątkowi kryminalnymi, ale cóż...
Mimo wszystko polecam wam tą historię.
Współpraca barterowa z Wydawnictwem Skarpa Warszawska
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Przez większość życia walczyła o to, by przeżyć. Nie traciła nadziei pomimo okropności, jakich doświadczyła dorastając w rodzinach zastępczych i na ulicy."
Dlaczego dobra (czyli 6)?
W sumie niezły thriller (do czasu)
Ale to kładzie tą książkę to rozwiązanie.
Jakieś wzięte z tabloidu. Wziął i zabił.
Jak masz czas to przeczytaj. Weź ebooka bo szkoda drzew
Dlaczego dobra (czyli 6)?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to90% tej książki jest dobre. Thriller pokazujący jak Alison walczy o swoją przyszłość, jak poznaje swoich przyjaciół.
W sumie niezły thriller (do czasu)
Ale to kładzie tą książkę to rozwiązanie.
Jakieś wzięte z tabloidu. Wziął i zabił.
Jak masz czas to przeczytaj. Weź ebooka bo szkoda drzew
Główna bohaterką jest Alison Marshall. Do 18 roku życia wychowywana była w rodzinach zastępczych, z których z różnych powodów uciekała. Mając 29 lat próbuje osiąść na stałe w malowniczym Palmetto. Udaje jej się kupić uroczy domek, poznać miłe sąsiadki oraz uczynnego i miłego dziennikarza. Ale jest też i ciemna strona tej wyspy, zaczynają się piętrzyć utrudnienia. Może nie jest to thriller, ale powieść ma ciekawą fabułę. Niestety niektóre wątki zostały bez rozwinięcia, nie wiadomo o co chodzi. Zakończenie zupełnie mnie zaskoczyło
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie nie polecam. Główna bohaterka jest dosłownie magnesem na pechowe wydarzenia i zły ludzi. Ucieka przed samą sobą tak na prawdę. Historia nie trzyma się kupy. Alison pomimo, że zapiera się iż nie zaufa już nikomu nagle zaprzyjaźnia się w sumie z 4 osobami. Autorka opisuje ją jako rozważną praktyczną i młodą kobietę poczym dziewczyna przez resztę książki nagle zaczyna być lekko myślna i dosyć głupiutka.
Zdecydowanie nie polecam. Główna bohaterka jest dosłownie magnesem na pechowe wydarzenia i zły ludzi. Ucieka przed samą sobą tak na prawdę. Historia nie trzyma się kupy. Alison pomimo, że zapiera się iż nie zaufa już nikomu nagle zaprzyjaźnia się w sumie z 4 osobami. Autorka opisuje ją jako rozważną praktyczną i młodą kobietę poczym dziewczyna przez resztę książki nagle...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to" - Wszystko może być przyjemne, jeśli ma się odpowiednie nastawienie.”
Jednak im dłużej zamieszkuje tę wyspę, tym straszniejsza staje się ta przystań.
Miejscowi mają bowiem swoją tajemnicę, a Alison stanie przed wyborem uciec czy stać się nierozłączną częścią społeczeństwa już na zawsze.
Jaką decyzję podejmie Alison?
Co tak naprawdę ukrywa wyspa Palmetto?
“Bój się sąsiada swego” historia, co do której miałam mieszane uczucia.
Akcja książki byłam naprawdę świetna, jednak chwilami bardzo przewidywalna. Brakowało mi takich plot twistów, które wywołałoby efekt wow.
Na duży plus jest kreacja bohaterowie, choć autorka za dużo nam o nich nie mówi, mi odpowiadała taka aura tajemniczości wokół nich.
Historia zawiera tajemnice i intrygi, które pomimo przewidywalności, potrafiły mnie zaintrygować.
Co do opisu, że to thriller, tu bym się sprzeczała. Moim zdaniem to bardziej książka obyczajowa z dodatkiem kryminału, a nawet pokusiłabym się o szczyptę sensacji.
Oczywiście kolejnym plusem, jest okładka, która swoją tajemniczością przyprawia o delikatne ciarki.
No i na koniec dodam, że pomimo jakie minusów posiada książka, dzięki lekkiemu i przyjemnemu w odbiorze stylowi autorki, spędziłam z tą książką dwa przyjemne wieczory.
Polecam ❣️
Idealna książka na restart umysłu.
" - Wszystko może być przyjemne, jeśli ma się odpowiednie nastawienie.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlison Marshall, przeprowadzając się na wyspę Palmetto, miała nadzieję znaleźć spokój. Kobieta zamieszkuje w starym domu, który wydaje się spełnieniem marzeń.
Jednak im dłużej zamieszkuje tę wyspę, tym straszniejsza staje się ta przystań.
Miejscowi mają bowiem swoją tajemnicę, a Alison stanie przed...
„Boj się sąsiada swego” autorstwa Fern Michaels to powieść, która wprowadza czytelnika w malownicze otoczenie wyspy Palmetto, pełne tajemnic i skrywanych historii.
Główna bohaterka, Alison Marshall, przybywa na wyspę z nadzieją znalezienia swojego miejsca na ziemi. Michaels stworzyła interesujące otoczenie, w którym mieszkający tam ludzie, na pierwszy rzut oka przyjazni i gościnni, kryją wiele sekretów. Niestety, w miarę rozwoju historii, brakuje głębszego zgłębienia postaci i ich motywacji. Czytelnikowi pozostaje na ogół powierzchowne zrozumienie ich działań, co utrudnia pełne zaangażowanie w losy bohaterów.
Pomimo obietnicy tajemniczej atmosfery, która otacza wyspę Palmetto, momentami akcja zdaje się być nieco przewidywalna. Brakuje zaskakujących zwrotów, które mogłyby wzbudzić większe emocje i zainteresowanie czytelnika. Co więcej, tempo narracji czasem spowalnia, co może sprawić, że czytanie staje się nieco monotonne.
Jednym z elementów, których można by było oczekiwać więcej, jest rozwinięcie głównego konfliktu, który Alison napotyka na wyspie. Tajemnice, które odkrywa, nie zawsze są odpowiednio rozwinięte ani wyjaśnione, co może prowadzić do uczucia niedosytu po zakończeniu lektury.
Mimo wszystkich zastrzeżeń, które można mieć wobec powieści „Boj się sąsiada swego” autorstwa Fern Michaels, nie da się zaprzeczyć, że autorka posiada przyjemne pióro.
Język Michaels jest płynny i przyjemny w czytaniu, co sprawia, że nawet w momentach, gdy akcja mogłaby być bardziej dynamiczna, czytelnik może być zaintrygowany samym stylem autorki. Dialogi są naturalne, a narracja płynnie prowadzi przez historię, co czyni lekturę łatwą i przyjemną.
Pomimo wszystkich uwag, „Boj się sąsiada swego” nadal oferuje czytelnikowi solidną historię w tajemniczym otoczeniu małej społeczności. Dla miłośników gatunku może to być przyjemna lektura, jednak ci, którzy szukają głębszych charakterów i bardziej zaskakujących zwrotów akcji, mogą odczuć pewien niedosyt po zakończeniu czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka, Alison Marshall, przybywa na wyspę z nadzieją znalezienia swojego miejsca na ziemi. Michaels stworzyła interesujące otoczenie, w którym mieszkający tam ludzie, na pierwszy rzut oka przyjazni i...
Fern Michaels
"Bój się sąsiada swego"
@skarpawarszawska
* " - Wszystko może być przyjemne, jeśli ma się odpowiednie nastawienie."
* " - Jak już mówiłem, plotki są tylko plotkami, chyba że się udowodni, że są prawdziwe. Wtedy stają się faktami."
Poznamy Alison Marshall, która jest gotowa znaleźć swoje miejsce. Kiedy dociera do wysypy Palmetto myśli, że właśnie znalazła to czego szukała. Mała, zżyta społeczność, czego chcieć wiecej? A no miejscowi i ich tajemnice.
Fabuła jest jak wilgoć, która wsia nas i nasza widoczność, przez co czujemy się trochę zagubieni i momentami przerażeni tym co się dzieje, ale kiedy już poznamy okolice wtedy czujemy się pewniej, i nie obawiamy się tej niewiadomej. Chociaż potrafi nas zaskoczyć mimo, że wiemy w jakim kierunku idziemy.
Akcja jest jak spadający liść, nigdy nie wiesz w jakim kierunku ani z jaką prędkością zacznie spadać, możesz tylko przewidywać, w którą stronę się potoczy. Ale jedno jest pewne zawsze na równi z tym co dzieje się w książce! I nigdy za mało, a czasem za to szybko i to jest zaskakujące.
Kreacja bohaterów jest rewelacyjna, a w szczególności głównej bohaterki! Całą historię poznamy z jej przemyśleniami, rozterkami i powrotami do przeszłości. Ale żeby nie było to inni bohaterowie również byli dobrze wykreowani, każdy miał coś do ukrycia, był indywidualny i charakterny na swój sposób.
Opisy, ah niektóre zapierały dech w piersi, bo chciałoby się zobaczyć na żywo, natomiast inne powodowały, że miało się ochotę coś zjeść, a najlepiej to co bohaterowie, chociaż uwierzcie mi, że nie wszystko. Nie były długie, nie przytłaczały jak i nie powodowały pewnego dyskomfortu podczas czytania. Chociaż niektóre bolały i to bardzo!
Emocji również nie zabraknie, w szczególności kiedy bohaterka wraca myślami do swojej przeszłości, tutaj to chciałabym móc ja po prostu przytulić i wesprzeć!
Styl autorki jest lekki, prosty i przejrzysty. Zacznie się czytać i nie chce się kończyć. Napięcie jest budowane od pierwszej strony i tylko wyczekiwałam kiedy w końcu strzeli! Genialnie poprowadzona fabuła.
Podsumowując jeżeli szukacie thrillera, który wciągnie od pierwszych stron i dopiero teraz zaczynacie przygodę z tym gatunkiem, to będzie to pozycja idealna! Ja bawiłam się świetnie podczas czytania, ale dla typowych wydajaczy thrillerów, może być umilaczem czasu, który nie wzbudzi zbyt wiele.
Polecam!
Ps. Przeszłość, każdy z Nas ma swoją, nie zawsze jest ona kolorowa, czasem ma ciemne barwy, ale właśnie to ona głównie nas kreuję i to jak będziemy żyć. Autorka w tej powieści pokazała, że przeszłość może być trudna, tak samo jak życie, ale to od Nas głównie zależy czy poddamy się jej czy stawimy czoło!
Perun poleca książkę, dla tych co kochają napięcie i oczekiwanie aż w końcu wszystko może się wydarzyć! No i dla tych co lubią thrillery to książka psieidealna!
Fern Michaels
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Bój się sąsiada swego"
@skarpawarszawska
* " - Wszystko może być przyjemne, jeśli ma się odpowiednie nastawienie."
Książkę szybko się czyta i to jeden z niewielu jej plusów. Reklamowana jako thriller, tak naprawdę jest to obyczajówka z małym wątkiem kryminalnym. Nic wciągającego. Do tego w książce upchnięto kilka niepotrzebnych wątków.