Stara Słaboniowa i spiekładuchy

Okładka książki Stara Słaboniowa i spiekładuchy autora Joanna Łańcucka, 9788366899001
Okładka książki Stara Słaboniowa i spiekładuchy
Joanna Łańcucka Wydawnictwo: Oficynka fantasy, science fiction
2021-01-01
2021-01-01

Kup Stara Słaboniowa i spiekładuchy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stara Słaboniowa i spiekładuchy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stara Słaboniowa i spiekładuchy

To książka, która wciąga od pierwszych stron, zwłaszcza jeśli ktoś, tak jak ja interesuje się słowiańskimi wierzeniami i dawnymi ludowymi wyobrażeniami świata. Autorka sięga po mniej znane istoty i motywy, tworząc gęstą, niepokojącą, a jednocześnie bardzo autentyczną atmosferę wsi i jej codzienności.
Ogromnym atutem powieści jest sposób prowadzenia dialogów. Gwara wiejska nadaje historii wyjątkowego klimatu i wiarygodności, a jednocześnie całość pozostaje zaskakująco przystępna i zrozumiała dla współczesnego czytelnika. To rzadkie połączenie stylizacja, która nie męczy, lecz pogłębia odbiór.
Pod warstwą ludowej grozy i fantastyki kryje się jednak coś znacznie ważniejszego: opowieść o wierze, samotności, wychowywaniu dzieci, alkoholizmie i ludzkiej bezradności wobec losu. Autorka nie idealizuje rzeczywistości pokazuje ją surową, bolesną i skomplikowaną, ale przez to prawdziwą.
To książka mroczna, poruszająca i bardzo dobrze napisana. Zdecydowanie jedna z tych lektur, które nie tylko się czyta, ale także przeżywa.

Ogromnym atutem powieści jest sposób prowadzenia dialogów. Gwara wiejska...

Miałam tę książkę na półce "Chcę przeczytać" od pięciu lat. W tym czasie wielokrotnie czytałam bardzo dobre opinie na jej temat, ale za każdym razem odstraszało mnie to, że została zakwalifikowana do fantastyki. Ostatecznie przekonała mnie jedna z opinii, w której padły słowa o słowiańskim klimacie. Niestety początkiem byłam bardzo zniesmaczona, zamiast słowiańskości PRL-owski erotyk, żeby nie powiedzieć p....l z elementami paranormalymi. Potem zdenerwowałam się jeszcze słysząc o herbatce koperkowej na kolki. W tamtych czasach zalecana była herbatka z kminku i to dzięki niej dzieci kolek nie miały (np. ja). Dalej na szczęście historia znacznie ciekawsza, bardziej strawna, z wątkiem kryminalnym.

Bardzo przyjemna lektura, napisana rzetelnie i stawiająca sprawy jasno. Motywy wsi, wiejskiej społeczności i wierzeń ludowych zestawione ze wschodnim krajobrazem - cudo i nostalgia. Nie jest to książka zagadkowa, jeśli czytelnik interesuje się słowiańskimi wierzeniami, łatwo rozpozna każdy "problem" już na początku rozdziału. Nie odmówię jej jednak przyjemnej tajemniczości, takiej pachnącej kurzem i zimowym powietrzem.

6019 użytkowników ma tytuł Stara Słaboniowa i spiekładuchy na półkach głównych
1156 użytkowników ma tytuł Stara Słaboniowa i spiekładuchy na półkach dodatkowych

Okładka książki City 5. Antologia polskich opowiadań grozy Agnieszka Biskup, Radosław Dąbrowski, Agnieszka Graca, Nina Igielska, Jarosław Jakubowski, Krystian Janik, Margota Kott, Jerzy A. Kozłowski, Kazimierz Kyrcz jr, Joanna Łańcucka, Kornel Mikołajczyk, Anna Musiałowicz, Dariusz Muszer, Tadeusz Oszubski, Maja Podolska, Marta Sobiecka, Anna Szczęsna, Katarzyna Szewczyk, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Zeter Zelke, Marek Zychla
Okładka książki Waruj Joanna Łańcucka, Joanna Mueller
Waruj Joanna Łańcucka, Joanna Mueller
Okładka książki City 4. Antologia polskich opowiadań grozy Dagmara Adwentowska, Adam Froń, Marek Grzywacz, Hubert Jarzębowski, Krzysztof Kochański, Kacper Kotulak, Tomasz Krzywik, Kazimierz Kyrcz jr, Joanna Łańcucka, Janusz Mika, Kornel Mikołajczyk, Dariusz Muszer, Bartosz Orlewski, Tadeusz Oszubski, Adam Podlewski, Jacek Skowroński, Marta Sobiecka, Anna Szczęsna, Jarosław Turowski, Istvan Vizvary, Mariusz Wojteczek, Flora Woźnica, Marcin Zwoleń, Marek Zychla
Joanna Łańcucka
Joanna Łańcucka
Urodzona w Skierniewicach, wychowana w małej wsi na wschodzie Polski. Z zawodu plastyczka realizująca się głównie w malarstwie olejnym. Z lubością zajmuje się czytaniem, pisaniem oraz haftem artystycznym. Obecnie mieszka i tworzy w Szczecinie.

Cytaty z książki Stara Słaboniowa i spiekładuchy