Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona

- historia
- Nature humaine et Révolution française: Du siècle des Lumières au Code Napoléon
- 2023-01-01
- 2023-01-01
- Piotr Tylus
Jaką koncepcję człowieka wytworzyli francuscy rewolucjoniści? O dziwo, mało kto stawia takie pytanie, a przecież powinna być to kwestia pierwszorzędnej wagi dla każdego, kto dostrzega sens w zastanawianiu się nad „prawami człowieka”, których ustanowienie przypisywane jest Rewolucji. Takie właśnie pytanie sobie zadałem w związku z wykonywanym przeze mnie zawodem historyka prawa, jednocześnie przeczuwając już na samym początku, iż rzeczywistość, która roztacza się przed czytelnikiem dzięki choćby pobieżnej lekturze mało znanych źródeł historycznych, skłania do zanegowania oficjalnego przekazu, powiedzmy, że „akademickiego” przekazu, bardzo rozpowszechnionego wśród prawników, ale również, i to bardzo często, wśród historyków, „literatów”, filozofów i politologów. Bo oto spontanicznie okazuje się, że mamy do czynienia z tematem „transdyscyplinarnym”. (…)
Albowiem niektóre aspekty wydobyte na światło dzienne okazywały się zaskakujące. A ponieważ sposób postrzegania Rewolucji, kultywowany we Francji przez oficjalną historiografię, wydaje się organicznie sprzęgnięty z wyobraźnią zbiorową Francuzów, wszelkie odstępstwo od jedynego słusznego, akademickiego przekazu jest odbierane jako naruszenie pewnego intelektualnego dobrostanu, który czasem wiąże się z dobrostanem materialnym. Nie ulega jednak wątpliwości, że niektóre osoby będą mogły całkowicie w dobrej wierze zdziwić się z powodu konkluzji, do których prowadzi ta książka i które w kolejnych rozdziałach będą pojawiały się w takiej obfitości, że nie uda się wszystkich ująć w konkluzji w dosłownym tego słowa znaczeniu. W trakcie tej lektury nie zapominajmy, że „filozofia jest córką zdziwienia”.
Fragment z Wprowadzenia
Xavier Martin (ur. 1945),profesor emeritus Uniwersytetu w Angers, historyk prawa i idei politycznych, autor kilkunastu książek poświęconych francuskiemu oświeceniu, z czego Wolter niepoznany. Ukryte strony oświeceniowego humanizmu (1750-1850) oraz Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona ukazały się w polskim przekładzie.
Kup Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona w ulubionej księgarni
Oceny książki Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona
48 użytkowników ma tytuł Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona na półkach głównych- Chcę przeczytać 40
- Historia XVI-XIX 1
- Etnologia, antropologia kultury, socjologia, polityka 1
- Od XIX do współczesności 1
- Nieprzeczytane 1
- Filozofia 1
- Nowożytność 1
Tagi i tematy do książki Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona
Cytaty z książki Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona
Dodaj cytat z książki Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rewolucja Francuska a natura ludzka. Od wieku Oświecenia po Kodeks Napoleona
To jest wyciąg z oświeceniowej filozofii XVIII w. pod kątem jej wpływu na wydarzenia między rokiem 1789 a 1804 (kodeks Napoleona). Szczególny nacisk jest położony na antropologię, zwłaszcza w aspekcie wolności, zdolności człowieka do niej, która w tej filozofii jest negowana. Rozdziały są poświęcone albo jakiejś postaci/ postaciom albo przekrojowo jakiejś kwestii u różnych autorów z podanymi przykładami jak to było wcielane w życie. Przykład: po rozdziałach, w których było dużo o tym jak to człowiek, według tych myślicieli, jest bierną istotą kształtowaną przez wrażenia, nieświadomą własnych impulsów, ale ślepo za nimi podążającą, następuje rozdział pt. "Wywierać wrażenia" i tam jest o tym, jak władza wcielała tą myśl w życie organizując święta, widowiska, jak to uzasadniano wydając ustawy nakazujące w nich udział.
Dużą wadą książki jest bardzo ciężkostrawny styl wypowiedzi autora. Zdania mają wydziwioną struktórę, w dodatku często zawierają niepotrzebne łacinizmy i inne wyszukane słowa, które z powodzeniem mogłyby zostać zastąpione szerzej znanymi odpowiednikami. To niepotrzebne utrudnienie dla czytelnika. Bardzo dużo jest powtórzeń, co bywa nużące, choć nie jest pozbawione sensu, autor zdaje się chcieć w ten sposób wykazać, że dana myśl przewija się gęsto u autora, że jest elementem stałym, istotnym. Mnóstwo cytatów, mnóstwo przypisów. Takie to bardziej akademickie, ciężkie, choć oceniam jako wartościowe, zdecydowanie na temat, zdecydowanie przybliża do zrozumienia wpływu tej filozofii na wiadome wydarzenia. Powiem jeszcze, że wydarzenia są przywoływane tylko po łebkach, autor zakłada znajomość historii. Ilościowo i pod każdym innym względem dominuje filozofia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFascynująca książka, wykazująca jak w epoce Oświecenia i Rewolucji - mimo oficjalnie głoszonych ideałów człowieczeństwa, wiary w rozum i wolność - na gruncie filozoficznym i politycznym przejawiano pogardę do ludzi, których traktowano jako biernych i bezmyślnych, wymagających kształtowania za pomocą różnych środków manipulacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoryczna a jednak...
Historyczna a jednak...