Pułtusk-Gołymin 1806

- historia
- Historyczne Bitwy
- 2023-12-13
- 2023-12-13
Po klęskach pod Jeną i Auerstädt w październiku 1806 roku armia pruska rozpoczęła generalny odwrót przed wojskami Cesarza Francuzów Napoleona I. W drodze nad Odrę machina wojenna króla Prus Fryderyka Wilhelma III zaczęła się rozpadać. W listopadzie 1806 roku Wielka Armia wkroczyła na ziemie polskie. Rozpoczęła się tzw. pierwsza wojna polska Napoleona. Ścigając pruskie niedobitki, wojska francuskie dotarły nad Wisłę. Z drugiej strony nadciągała armia rosyjska, przysłana przez cara Aleksandra I na pomoc Prusakom. Walki przybrały na zaciętości. Trudne warunki drogowe, pogodowe i aprowizacyjne dodatkowo utrudniały działania. Osobną „małą wojnę” z Francuzami toczył korpus pruski von Lestocqa, m.in. pod Bieżuniem czy Działdowem. W grudniu 1806 roku Napoleon podjął próbę zakończenia kampanii zimowej. Doprowadziło to do dwóch dramatycznych i krwawych bitew stoczonych tego samego dnia – 26 grudnia – pod Pułtuskiem i Gołyminem. Nie udało się wówczas rozbić wojsk rosyjskich, a wojna miała potrwać jeszcze pół roku. O kampanii zimowej 1806 roku na ziemiach polskich opowiada nowa książka Szymona Jagodzińskiego.
Kup Pułtusk-Gołymin 1806 w ulubionej księgarni
Oceny książki Pułtusk-Gołymin 1806
42 użytkowników ma tytuł Pułtusk-Gołymin 1806 na półkach głównych- Chcę przeczytać 26
- Historyczne Bitwy 5
- Prusy 1
- Historia - wszystkie 1
Tagi i tematy do książki Pułtusk-Gołymin 1806
Cytaty z książki Pułtusk-Gołymin 1806
Według księcia Eugeniusza Wirtemberskiego, który był adiutantem feldmarsz. Kamieńskiego, jego przełożony zaczął na poważnie zdradzać symptomy zaburzeń umysłowych. Miał chodzić ubrany w chłopski kożuch z głową owiniętą niczym turbanem, a o jego randze miała świadczyć jedynie zdobiona szabla u boku. W takim to stroju zaprezentował się przed pułkiem grenadierów pawłowskich, do któ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pułtusk-Gołymin 1806
Bardzo kompetentnie napisana książka o bardzo nudnych wydarzeniach. Wydarzenia pomiędzy Jeną, a Iławą Pruską nie obfitowały w jakieś spektakularne starcia, a do tego oferowały małą ilość ciekawych anegdot. Mamy tutaj o kapitulacjach pruskich twierdz (co opisano też w "Pomorzu 1807"),mamy anegdotę z Lasalle pod Gołyminem). Oraz głównodowodzący Kamiński, 69-letni demenciak, którego Car Aleksander na siłę mianował na to stanowisko.
Punktem kulminacyjnymi książki są bitwy pod Czarnowem (24 XII) i równolegle toczone bitwy pod Pułtuskiem, Gołyminem (Rosja) i Działdowem (Prusy). 26 XII. Żadne nie zakończyło się pogromem przeciwnika. Możemy przede wszystkim podziwiać niekompetencję i swary po obydwóch stronach.
Jeżeli czegoś brakuje to opisu armii rosyjskiej z tego okresu. Ale to mały detal. To takie porównanie z "Pomorzem".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka merytoryczna , składna i przyjemna w lekturze. Do tego całkiem fajna ikonografia w kolorze tak jak i zamieszczone mapki. Oby jak najwięcej takich HB-eków w przyszłości.