Otchłań. Księga I

- fantasy, science fiction
- Cykl Demoniczny (tom 5.1)
- The Core
- 2023-11-22
- 2018-01-31
- 2017-10-03
- Marcin Mortka
Od niepamiętnych czasów nocą władają krwiożercze demony, za sprawą których świat ludzi skurczył się do odosobnionych skupisk. Jedyna nadzieja na ocalenie to garść częściowo zapomnianych zaklęciach ochronnych.
Ludzkość musi stanąć do ostatecznej bitwy, w której, jak się zdaje, nie ma żadnych szans.
Arlen, Jardir i Renna porywają się na skrajne szaleństwo, wierząc, że ich poświęcenie da ludziom jakąkolwiek, choćby minimalną szansę.
Muszą zmusić schwytanego księcia demonów, by zaprowadziła ich do Otchłani, gdzie Matka Demonów rodzi nieprzeliczoną armię. Żadne z nich nie oczekuje, iż zdoła powrócić na powierzchnię.
Rozpoczyna się bitwa o wszystko. Sharak Ka-ostatnia wojna przeciwko demonom.
Nadchodzi czas roju.
Kup Otchłań. Księga I w ulubionej księgarni
Oceny książki Otchłań. Księga I
7013 użytkowników ma tytuł Otchłań. Księga I na półkach głównych- Przeczytane 4 888
- Chcę przeczytać 2 063
- 2018 162
- Fantastyka 104
- Fantasy 89

OPINIE i DYSKUSJE o książce Otchłań. Księga I
Boże co to była za nuda.3/4ksiazki to zbędne informacje i zapychacze. Mało samej akcji z Arlenem Renną itp miałam wrażenie że poznaje losowo kilkadziesiąt bohaterów tylko po to żeby zapomnieć o nich za dwie strony bo nigdy więcej się już nie pojawili. Nie czuć już tego klimatu co w poprzednich częściach i szczerze najnudniejsza z nich wszystkich. Dokończę to serię tylko dlatego że została ostatnia książka ale jeśli będzie to taka sama męczarnia to będzie najgorsze zakończenie na świecie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydaje mi się, że w tej części losy głównych bohaterów schodzą nieco na dalszy plan, ale o dziwo nie ujmuje to powieści. Akcja jest żywa, regularnie przecinana opisami walk, mamy ciekawe historie i nietypowe rozwiązania. Co prawda w dwóch wątkach mialam wrażenie, że autor trochę przekombinował, ale generalnie jest to świetna książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja wartko płynie, czyta się aż za szybko. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapięcie w tej książce można kroić nożem.. Jesteśmy już naprawdę blisko ostatecznej rozgrywki, więc zrozumiałe! Świetnie poprowadzone wątki. Wszystkie!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWbrew tytułowi bohaterowie nie zawitają do Otchłani w tym tomie. Odwiedzimy za to jakiś pierdyliard bohaterów pobocznych, niewiele wnoszacych do historii. Cofniemy sie w czasie, żeby po raz wtóry poznać historie które już znamy. Wybitny zapychacz w historii...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciąga od pierwszych stron — mroczny świat, w którym magia i przemoc splatają się bez litości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wrażenie, że wreszcie coś zaczęło się dziać. Dochodzimy do kulminacyjnych wydarzeń w powieści, więc bohaterowie ruszyli.
Nie mogę doczekać się zakończenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie mogę doczekać się zakończenia.
Mam mieszane uczucia co do pierwszej księgi. Z jednej strony mamy ciekawe wątki poboczne jak naznaczone dzieci czy wątek Abbana z Hasikiem, ale z drugiej otrzymujemy wydłużone pożegnania głównych bohaterów zanim już na dobre zajmą sie ostatnią misją.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałam dobre kilkanaście lat temu. Wówczas bardzo mi się podobała cała seria i historia w niej zawarta. Miałam wiele sympatii do jej bohaterów i byłam w nią bardzo zaangażowana. Niestety nie pamiętam już wielu szczegółów, więc ocena może nie jest adekwatna i gdybym dziś ją przeczytała, może byłaby inna. Ale nie planuję rereada, zostawię sobie to wspomnienie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę już się zmęczyłam tą serią. Tej części teoretycznie niczego nie brakuje, utrzymuje tempo i poziom poprzedniczek, jednak kończyłam ją chyba dwa tygodnie, cały czas sięgając po inne powieści. Brakowało wątku Abbana, podobnie jak Rojera, za dużo natomiast pojawiało się przybranych rodziców Arlena. Oby ostatnia księga ładnie wszystko domknęła.