Par les chemins de la soie

- fantasy, science fiction
- Temeraire (tom 3)
- Fantasy
- Black powder war
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- francuski
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Par les chemins de la soie w ulubionej księgarni
Oceny książki Par les chemins de la soie
1232 użytkowników ma tytuł Par les chemins de la soie na półkach głównych- Przeczytane 879
- Fantastyka 34
- Fantasy 27
- Smoki 12
- Temeraire 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Par les chemins de la soie
Kapitan Laurence wraz z Temerairem niespodziewanie dostają rozkaz natychmiastowego udania się do Stambułu w celu odebrania smoczych jaj. Dlaczego jednak ściągają ich z Chin, skoro dużo szybciej byłoby zlecić to któremuś ze smoków z Gibraltaru?
Ale jak rozkaz, to rozkaz, więc nasi bohaterowie przemierzają trasę z Chin do Turcji starym Jedwabnym Szlakiem, a ich przewodnikiem jest dość tajemniczy jegomość...
Czy ich misja zakończy się sukcesem? No i dlaczego nikt inny nie mógł jej wykonać?
Nadal bardzo dobra opowieść, chociaż moim zdaniem słabsza od poprzednich tomów.
Moja ocena 6,5 gwiazdki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle jak rozkaz, to rozkaz, więc nasi bohaterowie przemierzają trasę z Chin do Turcji starym Jedwabnym Szlakiem, a ich przewodnikiem...
Nowy bohater który nam sie pojawia w pierwszej chwili wprowadzony jako nieco podejrzana jednostka, skradał moje serce z każdym tomem mocniej. Pisze ten opis po przeczytaniu kolejnych trzech części, więc już mogę inaczej ocenić. W trakcie czytania miałam wrażenie, że może jest po nic.. a okazuje się, że to kolejny kroczek do pięknej, zamkniętej, serii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem główni bohaterowie wędrują przez Chiny, Turcję, Austrię i Prusy. Zamieszanie w Stambule, bitwa pod Jeną czy oblężenie Gdańska to tylko niektóre wątki występujące w trzeciej części cyklu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWojna Prochowa, jak tytuł zdradza, prowadzi nas ponownie w ramiona konfliktu zbrojnego. Poprzedzone na szczęście długim fragmentem podróży przez Azję, elementy wojenne wracają do nas wraz z przekroczeniem granic Europy. Czy to dobrze? Zapewne dla tych, których fascynowała historia wojen napoleońskich z pewnością, ale dla mnie, jako laika, zdecydowanie brakło ciekawych rozważań społeczno-filozoficznych z Nefrytowego Tronu.
Nie brakło oczywiście wspaniałej niewinności i prostoduszności Temeraire'a, jak i problemów Laurence'a, który niejednokrotnie musi kwestionować własny światopogląd, aby zaspokajać ciekawość swego towarzysza. Tematy te naturalnie zostały odepchnięte na nieco dalszy plan w obliczu ochrony smoczych jaj oraz walki z Francuzami, co wzbudza odrobinę żalu, kompensowanego na szczęście ciekawymi obrazkami z podzielonej rozbiorami Polski.
Smaczek "narodowy" dla polskiego czytelnika był bardzo miły, zwłaszcza w obliczu nadziei Laurence'a oraz jego załogi, że Napoleon nie przekroczy Wisły. Z wiedzą nawet płynącą z ukończonej edukacji szkolnej, ciekawie obserwuje się przemyślenia kogoś, kto nie należał ani do narodu polskiego, ani do żadnego z trzech zaborców.
Książki niezmiennie czyta się dobrze, opowieść płynie wartko, a inteligentne dialogi z Temeraire'em jedynie zyskują na wartości wraz z dojrzewaniem smoka, jak i jego opiekuna. Seria zdecydowanie podbiła moje serce i z radością sięgam po kolejne tomy :)
Wojna Prochowa, jak tytuł zdradza, prowadzi nas ponownie w ramiona konfliktu zbrojnego. Poprzedzone na szczęście długim fragmentem podróży przez Azję, elementy wojenne wracają do nas wraz z przekroczeniem granic Europy. Czy to dobrze? Zapewne dla tych, których fascynowała historia wojen napoleońskich z pewnością, ale dla mnie, jako laika, zdecydowanie brakło ciekawych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo torzeci tom "Temeraire" autorstwa Naomi Novik to prawdziwa uczta dla miłośników przygód i smoków. Akcja książki rozpoczyna się w egzotycznych Chinach, przechodzi przez malowniczy Stambuł, a następnie prowadzi bohaterów przez różne zakątki Europy. Jednym z najprzyjemniejszych momentów było dla mnie odnalezienie wątku osadzonego w Polsce.
Największych z atutów tego tomu jest jego dynamiczność – akcja nie zwalnia tempa ani na chwilę. Naomi Novik umiejętnie rozszerza swoje uniwersum, ukazując wpływ smoków na politykę i kulturę różnych krajów. Fascynujące było czytanie o sytuacji smoków w różnych częściach świata i poznawanie ich unikalnych zwyczajów.
Temeraire, jak zwykle, dostarcza wielu przemyśleń i wyzwań dla swojego kapitana, Laurence'a. Ich relacja jest jednym z głównych filarów tej serii, a ich wzajemne zrozumienie i wsparcie są poruszające. Temeraire, mimo swojej młodości, wykazuje się niesamowitą mądrością i inteligencją, a Laurence zawsze wiernie stoi u jego boku, pomagając mu w trudnych momentach i chroniąc go przed niebezpieczeństwami.
Wojna powraca jako główny motyw, a bohaterowie zostają wrzuceni w sam środek konfliktów. Bitwy z udziałem smoków i awiatorów są pełne napięcia i emocji, nigdy nie nudzą i zawsze trzymają czytelnika w napięciu.
Nie mogę nie wspomnieć o tym, jak bardzo polubiłam duet Temeraire'a i Laurence'a. Ich relacja staje się coraz głębsza i bardziej złożona z każdym kolejnym tomem. Obserwowanie, jak Temeraire uczy się świata i formuje swoje poglądy, jest niezwykle satysfakcjonujące. Laurence, z kolei, nieustannie wspiera swojego smoka, starając się chronić go przed rozczarowaniami i ryzykiem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększych z atutów tego tomu jest...
Książka, od której trudno się oderwać. Mimo że wątki podróży często mnie nudzą, tutaj było inaczej. Autorka świetnie pokazuje różnice kulturowe także przy podejściu do smoków i różnice samych smoków przy okazji. Polecam fanom serii, a także wielbicielom napisanych z rozmachem scen batalistycznych. Miłośnicy historii również powinni być zadowoleni, bo mimo że to wersja alternatywna, w ogólnym rozrachunku wynik jest ten sam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem pod wrażeniem, jak dokładnie autorka korzysta z materiału źródłowego. Bitwy, które opisuje, przebiegają tak, jak w rzeczywistości, bohaterowie historyczni przeplatają się z fikcyjnymi, tworząc zgrabną całość.
Historia jest znacznie ciekawsza niż w poprzednich tomach. Tu w końcu widać zaangażowanie bohaterów w wojnę, o której do tej pory tylko gadali. W końcu są walki, w końcu jest napięcie. Temeraire i jego załoga przemierzają pół świata, wędrują przez pustynię, tkwią na dworze sułtana i na końcu lądują w Gdańsku. Jest świetnie.
Bohaterowie są tacy jak wcześniej. Smok jest piekielnie inteligentny i buntowniczy, Laurence sztywny, ale potrafiący umiejętnie nagiąć przepisy. Trochę lepiej poznajemy pozostałych członków załogi, choć na moje wciąż za mało. I zdecydowanie za mało było Roland.
Polecam. Na pewno zajrzę do kolejnych tomów, by poznać dalsze losy bohaterów, których zaczynam coraz bardziej lubić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jest znacznie ciekawsza niż w poprzednich tomach. Tu w końcu widać zaangażowanie bohaterów w wojnę, o której do tej pory tylko gadali. W końcu są...
Trzeci tom "Temeraire" to była wielka przygoda. Zaczęła się w Chinach, zatrzymała na dłuższą chwilę w Stambule, a później akcja zmusiła bohaterów do podróży przez Europę. Akcja działa się nawet w moim rodzinnym mieście Gdańsku, co naprawdę mi się spodobało!😁
Wielkim plusem tego tomu było, że akcji było niezwykle dużo od początku do końca i że było w nim dużo podróży. Naomi Novik pokazała w ten sposób jeszcze większy kawałek tego świata opanowanego przez smoki, ich wpływu na ludzką politykę i kulturę. Ciekawie czytało się o różnych sytuacjach smoków w różnych krajach i lepiej poznawało ich zwyczaje.
Sam Temeraire jak zawsze dostarczył wiele tematów do rozważań i zmusił swojego kapitana do przemyślenia wielu kwestii. Jestem bardzo ciekawa, jak zostaną one rozwinięte w dalszych częściach.
No i wrócił znowu motyw wojny - a bohaterowie trafili w sam środek konfliktów! Nigdy nie znudzą mi się te bitwy z udziałem awiatorów na smokach 😁
Nie mogę nie poświęcić chwili na zachwyty nad tym duetem. Z każdym tomem kocham Temeraire coraz bardziej. Uwielbiam obserwować jak uczy się on świata i czytać o jego przemyśleniach. W takich chwilach łatwo zapomnieć, że choć to bardzo mądry i inteligentny smok, ma zaledwie dwa lata i wciąż kształtuje swoje poglądy. A jego kapitan, Laurence, zawsze wiernie przy nim trwa, wspiera go i próbuje mu pomóc w zrozumieniu tych zapędach, ale także robi wszystko by uchronić go przed rozczarowaniem czy niepotrzebnym ryzykiem.
Naprawdę miło wróciło mi się do tego świata. Choć to tylko 350 stron, akcji było tak dużo, że mam wrażenie, że to była zdecydowanie dłuższą powieść! Autorka naprawdę wie co robi 😁 Tyle stron, a ani chwili nudy, tylko wielka przygoda pełna licznych zmagań i walk!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWielkim plusem tego tomu było, że akcji było niezwykle dużo od początku do końca i że było w nim dużo podróży. Naomi...
Po lekkim spadku jakości w II tomie, pani Novik wraca na właściwe tory. Autorka nie ma może najlżejszego pióra, ale ta część potrafi wciągnąć i na pewno nie można narzekać na brak akcji. W ostatniej części książki Iskierka kradnie całe show :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSMOKI, smoki i jeszcze więcej smoków. Ja chyba jestem w raju.
SMOKI, smoki i jeszcze więcej smoków. Ja chyba jestem w raju.