Nie zabijaj

Okładka książki Nie zabijaj autora Agnieszka Płoszaj, 9788324067046
Okładka książki Nie zabijaj
Agnieszka Płoszaj Wydawnictwo: Znak Cykl: Zoja Sterlak (tom 2) Seria: Znak Crime kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Zoja Sterlak (tom 2)
Znak Crime
2023-10-02
2023-10-02

Kup Nie zabijaj w ulubionej księgarnii

Oceny książki Nie zabijaj

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie zabijaj

Świetna powieść kryminalna. Interesujący bohaterowie, wciągająca, nieprzewidywalna intryga. Niestety, nadal nie polubiłam głównych bohaterek.

Z niecierpliwością czekam na cześć trzecią. Polecam serdecznie.

Z niecierpliwością czekam na cześć trzecią. Polecam serdecznie.

Najbardziej mnie zawiedli para śledczych, tych dwoje w pewnych momentach działali mi na nerwy. Fabuła ciekawa, motyw religijny nadał wyjątkowości tej książce.
No i oczywiście morderca okazała sie osobą z trauma z dzieciństwa.

No i oczywiście morderca okazała sie osobą z trauma z dzieciństwa.

335 użytkowników ma tytuł Nie zabijaj na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Nie zabijaj na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nie zabijaj

Okładka książki Czarci młyn Agata Łuksza, Agnieszka Płoszaj
Czarci młyn Agata Łuksza, Agnieszka Płoszaj
Okładka książki Silna Anna Cieplak, Natalia Fiedorczuk, Aneta Jadowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Agnieszka Płoszaj, Dominika Słowik
Okładka książki Pałac pod Ptasimi Głowami Agata Łuksza, Agnieszka Płoszaj
Pałac pod Ptasimi Głowami Agata Łuksza, Agnieszka Płoszaj
Agnieszka Płoszaj
Agnieszka Płoszaj
Polska autorka powieści kryminalno - obyczajowych. Łodzianka, przedsiębiorca. Zadebiutowała w 2017 powieścią " Czarodziejka" (wyd. WAB),która otwiera cykl łódzkich kryminałów - "Ogrodnik" 2018 i "Bigamista" 2020, z duetem śledczych Karski i Mielczarek oraz niepokorną Julią Bronicką. Kryminalne intrygi, zabójstwa i związane z nimi mroczne tajemnice z przeszłości, porachunki i nieczyste układy biznesowe z którymi mierzą się policjanci miejskiej komendy rozgrywają się w rodzinnym mieście autorki. Poza zręczną fabułą kryminalną, w powieściach autorstwa A. Płoszaj mocnym akcentem rysują się problemy społeczne i wątki historyczne. Prywatnie jest mamą Nataszy i Poli. Ma słabość do kawy, szybkich samochodów i swojego męża. Nominowana do nagrody " Człowieka Łodzi" 2018. W roku 2019 została uznana za jedną z piętnastu najlepszych polskich autorek kryminałów. (Dane wg. portalu "Czytam mimo wszystko") " Łodzianka, która dba o detale w swoich książkach, rozumie czym jest kryminał a zwłaszcza jego społeczny kontekst. Pisze o sprawach trudnych [...] i jest w tym naprawdę dobra" - tak o jej twórczości pisze Maria Olecha-Lisiecka Dziennikarka i redaktorka DZ, Strefy Biznesu DZ, autorka programu wideo o książkach Prolog. "Petarda z Łodzi" - Mariusz Czubaj - autor kryminalnych bestsellerów.

Na jedną noc Magdalena Kawka
Na jedną noc
Magdalena Kawka
„Na jedną noc” Magdaleny Kawki to propozycja, która na pierwszy rzut oka obiecuje lekki romans, ale w swojej istocie okazuje się być czymś znacznie bardziej złożonym – słodko-gorzką opowieścią o tym, jak jedna przypadkowa decyzja może wywołać lawinę zmian, których nie sposób już zatrzymać. Zawartość tomu to subtelny portret współczesnych relacji, w których pragnienie bliskości często ściera się z lękiem przed odpowiedzialnością i stabilizacją. Kawka z właściwą sobie lekkością, ale i pewną dozą melancholii, prowadzi nas przez emocjonalny labirynt, w którym granica między jednorazową przygodą a początkiem czegoś trwałego jest niezwykle cienka. Moja ocena tej publikacji to solidne 7/10. Autorka stworzyła historię, która nadaje całości wyjątkowej głębi dzięki wiarygodności psychologicznej, unikając przy tym najtańszych schematów literatury kobiecej. Największym atutem książki jest sposób, w jaki Magdalena Kawka kreśli losy swoich bohaterów, umiejętnie wplatając ich osobiste dylematy w autentyczne realia wielkomiejskiego życia. To nie jest bajka o księciu z bajki; to opowieść o ludziach z „krwi i kości”, którzy mają za sobą bagaż doświadczeń i nieudanych związków. Wyczuwalna w tekście kunsztowna więź z emocjonalną codziennością sprawia, że łatwo nam utożsamić się z bohaterami, gdy stają przed pytaniem: czy warto zaryzykować spokój dla kogoś, kogo właściwie się nie zna? Autorka z dużą dozą fantazji literackiej, ale i życiowego pragmatyzmu, pokazuje, że tytułowa „jedna noc” to jedynie katalizator dla procesów, które i tak musiały zajść w ich wnętrzach. Kawka sprawnie operuje nastrojem – od iskrzącego erotyzmu, przez dreszcz niepewności, aż po bolesną refleksję nad samotnością w tłumie. Choć sama historia opiera się na klasycznym motywie, kunsztowna więź między kolejnymi scenami sprawia, że akcja toczy się płynnie i angażująco. Dlaczego jednak tylko siedem punktów? Do wyższej noty zabrakło mi nieco odważniejszego przełamania pewnych gatunkowych klisz w finale, który – choć satysfakcjonujący – wydaje się nieco zbyt przewidywalny. Ponadto, momentami kunsztowna więź między wątkami pobocznymi a główną osią fabuły staje się zbyt luźna, co nieco rozmywa dynamikę opowieści. Mimo tych drobnych zastrzeżeń, „Na jedną noc” to lektura obowiązkowa dla fanek prozy Magdaleny Kawki i osób szukających w romansach czegoś więcej niż tylko ucieczki od rzeczywistości. To solidna, mądra i bardzo „ludzka” książka o tym, że czasem to, co ma trwać tylko chwilę, zostaje z nami na zawsze, definiując na nowo nasze pojęcie szczęścia.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na725 dni temu
Splątanie Igor Brejdygant
Splątanie
Igor Brejdygant
Igor Brejdygant w „Splątaniu” udowadnia, że najmroczniejsze scenariusze nie rodzą się wcale z nagłego wybuchu szaleństwa, ale z precyzyjnego, niemal matematycznego planu, który dojrzewał w ciszy przez lata. Autor porzuca klasyczny schemat kryminału na rzecz dusznego, klaustrofobicznego thrillera psychologicznego, w którym granica między łowcą a ofiarą zostaje wyznaczona przez bezwzględną asymetrię wiedzy. Karolina Milewska nie walczy bowiem z duchem czy anonimowym cieniem, lecz z kimś, kto posiadł najpotężniejszą broń – intymną znajomość jej lęków i przeszłości. Lektura tej powieści przypomina obserwowanie powolnego zaciskania się pętli. Brejdygant z sadystyczną niemal starannością buduje atmosferę paranoi, gdzie każdy dzwonek telefonu i każdy szmer za drzwiami przestają być elementami codzienności, a stają się zwiastunami nieuchronnej katastrofy. To, co w „Splątaniu” uderza najmocniej, to nie sam akt przemocy, ale proces osaczania – moment, w którym ofiara uświadamia sobie, że jej życie przestało należeć do niej na długo przed tym, zanim napastnik wykonał pierwszy fizyczny krok. Autor mistrzowsko operuje napięciem, zmuszając nas do wejścia w skórę Karoliny i poczucia tego specyficznego, lodowatego dreszczu towarzyszącego świadomości, że jest się obserwowanym. To opowieść o obsesji, która przekracza granice pojmowania, i o tym, jak łatwo można zburzyć poczucie bezpieczeństwa drugiego człowieka, jeśli dysponuje się odpowiednią cierpliwością. Brejdygant nie potrzebuje spektakularnych pościgów, by wywołać u czytelnika niepokój; wystarczy mu mroczna psychologia postaci i duszny klimat osaczenia. „Splątanie” to literacka pułapka, z której nie chce się uciekać aż do ostatniej strony, nawet jeśli cena za tę ciekawość to kilka nieprzespanych nocy i nerwowe zerkanie w stronę zamkniętych drzwi.
Malwi - awatar Malwi
Barłóg Anna Stańczyk
Barłóg
Anna Stańczyk
Sara Wilczek otrzymuje tajemniczy list, który burzy jej dotychczasowy spokój. Nadawca, posługując się szantażem, zmusza ją do przyjazdu do ośrodka wczasowego i oczekiwania na dalsze instrukcje. Kobieta decyduje się pojechać, jednak wkrótce dochodzi do tragicznego wypadku – jej były mąż ginie na miejscu. Co gorsza, szantażysta nagle milknie. Sara zostaje sama z pytaniami i musi na własną rękę odkryć, o co w tym wszystkim tak naprawdę chodzi. To moje pierwsze spotkanie z twórczością Anny Stańczyk i muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona. Dopiero w trakcie lektury zauważyłam, że „Barłóg” jest kontynuacją, jednak absolutnie nie przeszkadzało mi to w odbiorze historii — książkę można bez problemu czytać niezależnie. Akcja jest dynamiczna, tempo nie zwalnia ani na moment, a zwrotów akcji zdecydowanie nie brakuje. Dużym atutem powieści jest jej konstrukcja — podział na części, z których każda opowiadana jest z perspektywy innego bohatera. Dzięki temu otrzymujemy pełny obraz wydarzeń, lepiej rozumiemy fabułę i motywy działań postaci oraz poznajemy przyczyny, dla których wszystko dzieje się właśnie tu i teraz. Autorka bardzo rzetelnie wykreowała bohaterów. Trzy kobiety — każda inna, z własną historią, motywacją i celem. Charyzmatyczne, silne, zdeterminowane do walki. Ich psychika i zachowania zostały rozłożone niemal na czynniki pierwsze, co sprawia, że postacie są autentyczne i niezwykle wiarygodne. Zakończenie lekko mnie zaskoczyło, co tylko podniosło moje wrażenia z lektury. Zdecydowanie polecam „Barłóg” wszystkim miłośnikom thrillerów psychologicznych i historii, które trzymają w napięciu do samego końca.
myszaczyta - awatar myszaczyta
oceniła na73 miesiące temu
Lalkarz Paulina Cedlerska
Lalkarz
Paulina Cedlerska
Kurcze... Fajne są książki tej autorki, ale to już druga bez happy endu🫣 i to przynajmniej dla mnie jest trochę rozczarowujące. Książka jako thriller jest całkiem ok, jest mrocznie, tajemniczo i zagadkowo, ale! No właśnie to ale musi być 🤣 Łucja studentka wraca przez las do wynajmowanego pokoju i słyszy krzyk. Postanowiła uciec, no sama się bała. Okazało się, że ktoś zamordował tam kobietę. Zamordowanych kobiet zaczyna być coraz więcej, a przy każdej z nich morderca zostawia laleczkę. Łucja ma koleżankę na studiach, która pracuje w policji i trochę o tym morderstwach wie, ale któregoś dnia znalazła taką laleczkę na lusterku swojego auta. Czy morderca ma ją na celowniku? I teraz przejdę do tego ale! Strasznie nudne śledztwo, nic nie robią, żeby go złapać. Łucja jest strasznie wkurzająca i każdy rozdział zaczyna się i kończy od tego, że Łucja zapaliła papierosa. Ona na swój sposób sama prowadzi dochodzenie, och to było durne. Wszyscy byli podejrzani, a mordercę miała pod nosem. Było strasznie dużo retrospekcji z dzieciństwa Łucji i powiem Wam, że mocno brutalnych. Do fabuły nie wnosiło to nic, chyba tylko tyle, by zrozumieć postępowanie tej dziewczyny. No i oczywiście ta końcówka. Wiemy kto i czemu, ale on dalej chodzi bezkarnie na wolności niczego się nie obawiając, a cholera wie co dalej z Łucją, znaczy można się domyślić. Sorry za spojler 🫢 Także, no nie wiem czy polecam 😂
Małgorzata S - awatar Małgorzata S

Cytaty z książki Nie zabijaj