ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać2
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać11
LubimyCzytać10
ArtykułyUmrę, jeśli tego nie polubisz - weź udział w konkursie i wygraj wspomnienia influencerki
LubimyCzytać39
Nie zabijaj

- Zoja Sterlak (tom 2)
- Znak Crime
- 2023-10-02
- 2023-10-02
ON ZABIJA W IMIĘ SPRAWIEDLIWOŚCI.
ONA ZROBI WSZYSTKO, ABY GO ZATRZYMAĆ.
Influencer zamordowany na planie zdjęciowym.
Telewizyjna wróżbiarka przybita do stołu.
Modelka, która zachłysnęła się sławą.
Każde z nich szukało szczęścia w mieście grzechu.
Wszyscy popełnili ten sam niewybaczalny błąd.
Zoja Sterlak i Mariusz Kardas stają przed najtrudniejszą sprawą w swojej karierze. Żądza wymierzenia kary, która ich zdaniem kieruje mordercą, prowadzi do grupy fanatyków religijnych. Słynąca z intuicji i nieszablonowych działań policjantka czuje jednak, że za serią zabójstw kryje się coś więcej.
Czy to możliwe, że cały ten brutalny spektakl to artystyczna wizja psychopatycznego mordercy?
I czy Zoja zdąży go zatrzymać, zanim dokończy dzieło?
Niesamowity kryminał! Chylę czoła. Wciąga jak diabli, będziecie zachwyceni.
PRZEMYSŁAW PIOTROWSKI
Kup Nie zabijaj w ulubionej księgarnii
Oceny książki Nie zabijaj
335 użytkowników ma tytuł Nie zabijaj na półkach głównych- Chcę przeczytać 170
- 2024 8
- 2023 7
- Przeczytane 2023 3
- Egzemplarz recenzencki 2
- Kryminał, sensacja, thriller 2
Tagi i tematy do książki Nie zabijaj

Cytaty z książki Nie zabijaj
.....Dobra nie można zepsuć, a zła nie można naprawić.......
.....Dobra nie można zepsuć, a zła nie można naprawić.......
Pycha, próżność i na końcu hipokryzja. Trzy obrzydliwe cechy naszych czasów.
Pycha, próżność i na końcu hipokryzja. Trzy obrzydliwe cechy naszych czasów.
....Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi, próżność.....
....Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi, próżność.....

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nie zabijaj
Świetna powieść kryminalna. Interesujący bohaterowie, wciągająca, nieprzewidywalna intryga. Niestety, nadal nie polubiłam głównych bohaterek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ niecierpliwością czekam na cześć trzecią. Polecam serdecznie.
Z niecierpliwością czekam na cześć trzecią. Polecam serdecznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej mnie zawiedli para śledczych, tych dwoje w pewnych momentach działali mi na nerwy. Fabuła ciekawa, motyw religijny nadał wyjątkowości tej książce.
No i oczywiście morderca okazała sie osobą z trauma z dzieciństwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i oczywiście morderca okazała sie osobą z trauma z dzieciństwa.
Dynamiczny i mroczny kryminał, który wciąga w swoją historię i nie pozwala się oderwać aż do finału. To drugi tom serii z Zoją Sterlak i Mariuszem Kardasem - policjantami z Łodzi, którzy mierzą się z jedną z najbardziej niepokojących spraw w swojej karierze. Co ważne, mimo że nie czytałam pierwszej części, absolutnie nie czułam się zagubiona. 👌
Śmierć na planie zdjęciowym, makabryczna zbrodnia z udziałem telewizyjnej wróżki i tragedia, która dotyka świata mody. Każda z ofiar pochodzi z innego środowiska, na pierwszy rzut oka nic ich nie łączy, jednak szybko okazuje się, że dopuścili się tego samego "grzechu". Zabójca nie tylko odbiera życie, ale zostawia po sobie tajemnicze przesłanie, dbając przy tym o medialny rozgłos swojego makabrycznego spektaklu.
Śledztwo prowadzi duet Sterlak & Kardas przy aktywnym udziale młodej policjantki Jagody Szulc. Trop wiedzie do środowisk fanatycznych, religijnych i moralnie skrajnych, gdzie granica między wiarą, karą a obsesją zaczyna się niebezpiecznie zacierać. Czas ucieka, ofiar przybywa, a motywy mordercy wcale nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
Autorka bardzo sprawnie łączy wątek kryminalny z warstwą obyczajową. Sporo dzieje się także w życiu prywatnym bohaterów: Kardas zmaga się z problemami rodzinnymi i zawodowymi, Zoja musi zmierzyć się z demonami przeszłości, gdy w jej życiu ponownie pojawia się dawna miłość. Te osobiste historie nie spowalniają akcji, a wręcz przeciwnie, nadają jej autentyczności i emocjonalnej głębi.
To kryminał, który oprócz zagadki kryminalnej porusza bardzo aktualne tematy: kult sławy, próżność, moralne dylematy, fanatyzm religijny i społeczne zagrożenia naszych czasów. Wartka akcja, dobrze skonstruowani bohaterowie i mocne zakończenie sprawiają, że to naprawdę świetna lektura. 📖🩶
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to•
Śmierć na planie...
Zbrodnia, zazdrość o faceta. Policjantka, która jest zazdrosna o kolegę zrobi wszystko aby pogrążyć koleżankę z zespołu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła „Nie zabijaj” tak wciąga, że musiałam przeczytać ja przez jeden wieczór. To kolejne śledztwo prowadzone przez Zoję Sterlak i Mariusza Kardas. Śledztwo dotyczy morderstw dokonanych na popularnych w mediach osobach: influencerze, wróżbitce i modelce. Zoja i Kardas z pomocą Jagody muszą dojść co łączy te osoby i jaki motyw ma morderca oraz kim on jest. Jednym z tropów jest motyw religijny, gdyż morderca przy zwłokach pozostawia wskazówkę odnoszącą się do wersetów z biblii. Akcja jest wartka, pełna zawirowań z mylnymi tropami. Okazuje się, że psychopacie „Chodziło o wytknięcie ludziom ich słabości. Ich grzeszności. Wyolbrzymienie wstydliwych zachowań i ukaranie ich za nie. Pycha, próżność i na końcu hipokryzja. Trzy obrzydliwe cechy naszych czasów.”
Bohaterowie są przez autorkę bardzo dobrze wykreowani, autentyczni, mają swoje problemy osobiste. Watek obyczajowy jest mocno rozwinięty. Fabuła przedstawiona jest z perspektywy kilku głównych bohaterów, co pozwala nam bliżej ich poznać. Autorka przybliża wiele problemów z którymi zmagają się bohaterowie: przemoc domową i jej skutki, autyzm, fanatyzm religijny i usilne dążenie do rozgłosu.
Fabuła „Nie zabijaj” tak wciąga, że musiałam przeczytać ja przez jeden wieczór. To kolejne śledztwo prowadzone przez Zoję Sterlak i Mariusza Kardas. Śledztwo dotyczy morderstw dokonanych na popularnych w mediach osobach: influencerze, wróżbitce i modelce. Zoja i Kardas z pomocą Jagody muszą dojść co łączy te osoby i jaki motyw ma morderca oraz kim on jest. Jednym z tropów...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjny wątek kryminalny z religijnym motywem! Konkretny, kreatywny i nieuchwytny morderca (psychol z przesłaniem),tajemnice, intrygi, a do tego wybuchowy duet śledczych i dobrze znane mi okolice łodzkiego Śródmieścia🙂Dla mnie historia wciągająca od pierwszych stron. Bardzo polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo kolejna książka tej autorki która przyciąga jak magnes . Czekam na dalsze zawirowania z Zoją i Kardasem😊!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZwieńczenie tej historii to prawdziwe arcydzieło – precyzyjne, przemyślane w każdym szczególe i niezwykle satysfakcjonujące. Wcześniej jednak akcja nabiera zawrotnego tempa, a liczne zwroty wydarzeń skutecznie podsycają napięcie. Rozwiązanie zagadki kryminalnej nieustannie zaskakuje, sprawiając, że z ogromnym zainteresowaniem śledzimy każdy kolejny etap opowieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietnie się czyta. Cały czas się coś dzieje, nie sposób się oderwać. Polecam
Świetnie się czyta. Cały czas się coś dzieje, nie sposób się oderwać. Polecam