Moje miejsce w antykwariacie Morisaki

- literatura obyczajowa, romans
- Moje dni w antykwariacie Morisaki (tom 2)
- 2023-09-20
- 2023-09-20
- 2024-07-02
- Dariusz Latoś
Moje miejsce w antykwariacie Morisaki to powieść, która przenosi nas do tokijskiej dzielnicy antykwariatów – Jinbocho – gdzie klimat starych ksiąg kontrastuje z nowoczesnością wieżowców w tle. Przez stronice nieśpiesznie prowadzi nas Takako, która w pierwszej części Moje dni w antykwariacie Morisaki, pogrążona była w apatii. Znów spotykamy jej wujka Satoru, ciocię Momoko, Wadę i nieliczne grono znajomych oraz przyglądamy się klientom – plejadzie antykwarycznych ekscentryków. Odkrywamy nie tylko meandry pisarstwa, lecz także międzyludzkich relacji, które rzutują na to, co jest i będzie. Nie jest to proza monumentalna o rzeczach wielkich, ale bez wątpienia skrywa się w niej przytulność i bliskość. Jest tu zwyczajność kupowania woluminów, które mają swoją historię. Są małe opowieści poukładane na regałach, a równocześnie i te z krwi i kości. To powieść dla tych, którzy mogą nie jeść, ale muszą czytać. Choć w rzeczywistości jest dla każdego, bo serwuje prostolinijnie podane prawdy egzystencjalne – o czytaniu, życiu i śmierci – które wspólnie tworzą barwny gobelin naszego bytu.
Kup Moje miejsce w antykwariacie Morisaki w ulubionej księgarni
Oceny książki Moje miejsce w antykwariacie Morisaki
689 użytkowników ma tytuł Moje miejsce w antykwariacie Morisaki na półkach głównych- Przeczytane 484
- 2024 52
- 2025 23
- 2023 23
- Legimi 22
- Audiobooki 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje miejsce w antykwariacie Morisaki
Prosta, nie skomplikowana historia "ku pokrzepieniu serc"
Prosta, nie skomplikowana historia "ku pokrzepieniu serc"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaściwie wszyscy bohaterowie w tej książce są bardzo irytujący, nie tylko Takako. Skusiłam się na drugą część i mam takie samo zdanie co o części 1. Plusem jest to, że więcej się tu dzieje, fabuła jest ciut bardziej rozbudowana. Jednak sama książka jest pełna niedociągnięć. Np. główna bohaterka ma przyjaciółkę, o której prawie nic nie wie - o śmierci jej siostry, rozterek miłosnych itp. Można sięgnąć z braku laku, ale nie jest to wybitna literatura japońska.
Właściwie wszyscy bohaterowie w tej książce są bardzo irytujący, nie tylko Takako. Skusiłam się na drugą część i mam takie samo zdanie co o części 1. Plusem jest to, że więcej się tu dzieje, fabuła jest ciut bardziej rozbudowana. Jednak sama książka jest pełna niedociągnięć. Np. główna bohaterka ma przyjaciółkę, o której prawie nic nie wie - o śmierci jej siostry, rozterek...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mi się podobało 😊
Bardzo mi się podobało 😊
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrugi tom historii o antykwariacie Morisaki porusza głębsze i trudniejsze tematy niż poprzednia część. Pojawiają się tu choroba, śmierć, żałoba, a także problemy z otwarciem się na innych czy zaufaniem nawet tym, którzy są nam bliscy. Te wątki nadają historii dodatkowej głębi i sprawiają, że staje się ona naturalną, dojrzałą kontynuacją. Warto czytać oba tomy w kolejności, ponieważ dopiero razem tworzą pełny obraz.
Czytając, miałam w pamięci pytanie: „co dzieje się po i żyli długo i szczęśliwie?”. Pierwsza część: Moje dni w antykwariacie Morisaki - kończy się właśnie w takim tonie, wszystko zmierza ku dobremu. Jednak dopiero w Moim miejscu w antykwariacie Morisaki okazuje się, że klasyczny happy end to nie koniec historii. Jedne problemy można pokonać szybciej, inne wymagają czasu, a kolejne dopiero nadejdą.
Podoba mi się ten sposób opowiadania - książka nie jest przygnębiająca, a jednak pokazuje prawdziwe życie, w którym trudności przeplatają się z radościami i wspomnieniami. Optymizm obecny w tej opowieści nie jest krzykliwy, lecz subtelny. To raczej jak pierwsze promienie słońca w mglisty dzień: delikatny, ale wystarczający, by poczuć ciepło i nadzieję.
Jedynym minusem pozostaje dla mnie charakter Takako. W tej części było więcej sytuacji, które działały mi na nerwy. Nie zmienia to jednak faktu, że lektura upłynęła mi bardzo przyjemnie i jeśli kiedyś wyjdzie następna część, to chętnie do niej sięgnę :)
Drugi tom historii o antykwariacie Morisaki porusza głębsze i trudniejsze tematy niż poprzednia część. Pojawiają się tu choroba, śmierć, żałoba, a także problemy z otwarciem się na innych czy zaufaniem nawet tym, którzy są nam bliscy. Te wątki nadają historii dodatkowej głębi i sprawiają, że staje się ona naturalną, dojrzałą kontynuacją. Warto czytać oba tomy w kolejności,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRównie przyjemna jak tom pierwszy. Bardzo sie ucieszyłam kiedy zobaczyłam że tom 1 ma swoją kontynuację i mogłam wrócić do historii takako. Polecam przesłuchać w audiobooku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook.
Przepiękna lektura, uwielbiam takie klimatyczne historie jak ta, polecam👍
Audiobook.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCudowna, pełna ciepła powieść o książkach i nie tylko. Mocny nacisk Yagisawa położyła na relacje międzyludzkie, hm, przyjaźń, miłość, zauroczenie,dzielenie się z kimś swoimi przeżyciami czy wiedzą. Może banalna uwaga ale tak to odebrałem.
Przepiękna lektura, uwielbiam takie klimatyczne historie jak ta, polecam👍
#rodzinnewyzwanie2025 "Moje miejsce w antykwariacie Morisaki".
Muszę przyznać, ze kontynuacja "Moich dni w antykwariacie Morisaki" była całkiem przyjemna lekturą. Może dlatego, że poruszała nieco inne tematy - chorobę, śmierć, sposób radzenia sobie z tymi doświadczeniami. I choć główna bohaterka nadal jest z mojej perspektywy bezwolną istotą, to to co działo się wokół niej był było ciekawe i budziło we mnie emocje.
#rodzinnewyzwanie2025 "Moje miejsce w antykwariacie Morisaki".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, ze kontynuacja "Moich dni w antykwariacie Morisaki" była całkiem przyjemna lekturą. Może dlatego, że poruszała nieco inne tematy - chorobę, śmierć, sposób radzenia sobie z tymi doświadczeniami. I choć główna bohaterka nadal jest z mojej perspektywy bezwolną istotą, to to co działo się wokół niej...
Bezpośrednia kontynuacja losów z pierwszego tomu, choć ta część nieco głębiej porusza i dotyka tematów trudniejszych niż zwykłe rozstanie i utrata pracy. Podobało mi się w jaki sposób rozwinięte zostały wątki pobocznych bohaterów, dzięki temu cała historia zyskała na jeszcze większej autentyczności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć pozornie "Moje miejsce w antykwariacie Morisaki" przypomina niejedna już lekturę osadzona wśród książek, kwitnących wiśni i japońskiego spokoju, tym razem poznajemy bohaterów z nieco innej perspektywy. Otwierają się przed czytelnikiem powoli, szczątkowymi opisami wydarzeń z przeszłości by na koniec uświadomić nam, że każdy przyzywa swoje historie i problemy w inny sposób. "Drzwi, za którymi ktoś zamyka się z własnej woli, nie można otwierać na siłę - chodzi o to, by ta osoba otworzyła je od wewnątrz ".
Lekkie pióro Yagisawy sprawia, że czyta się te książkę przyjemnie, łatwo sklania do przemyslen nad własnym życiem, a opis miejsc pozwala przenieść się w klimatyczne zakątki Tokio.
Choć pozornie "Moje miejsce w antykwariacie Morisaki" przypomina niejedna już lekturę osadzona wśród książek, kwitnących wiśni i japońskiego spokoju, tym razem poznajemy bohaterów z nieco innej perspektywy. Otwierają się przed czytelnikiem powoli, szczątkowymi opisami wydarzeń z przeszłości by na koniec uświadomić nam, że każdy przyzywa swoje historie i problemy w inny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria tak wciągająca, że po skończeniu 1 części kupiłem od razu 2 część, w zasadzie mogła to być jedna książka. Dalsze losy dziewczyny w antykwariacie.