Moje miejsce w antykwariacie Morisaki

Okładka książki Moje miejsce w antykwariacie Morisaki autora Satoshi Yagisawa, 9788366658356
Okładka książki Moje miejsce w antykwariacie Morisaki
Satoshi Yagisawa Wydawnictwo: Kwiaty Orientu Cykl: Moje dni w antykwariacie Morisaki (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Moje dni w antykwariacie Morisaki (tom 2)
2023-09-20
2023-09-20
2024-07-02
Dariusz Latoś

Kup Moje miejsce w antykwariacie Morisaki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Moje miejsce w antykwariacie Morisaki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje miejsce w antykwariacie Morisaki

Prosta, nie skomplikowana historia "ku pokrzepieniu serc"

Prosta, nie skomplikowana historia "ku pokrzepieniu serc"

Właściwie wszyscy bohaterowie w tej książce są bardzo irytujący, nie tylko Takako. Skusiłam się na drugą część i mam takie samo zdanie co o części 1. Plusem jest to, że więcej się tu dzieje, fabuła jest ciut bardziej rozbudowana. Jednak sama książka jest pełna niedociągnięć. Np. główna bohaterka ma przyjaciółkę, o której prawie nic nie wie - o śmierci jej siostry, rozterek miłosnych itp. Można sięgnąć z braku laku, ale nie jest to wybitna literatura japońska.

Bardzo mi się podobało 😊

Bardzo mi się podobało 😊

Drugi tom historii o antykwariacie Morisaki porusza głębsze i trudniejsze tematy niż poprzednia część. Pojawiają się tu choroba, śmierć, żałoba, a także problemy z otwarciem się na innych czy zaufaniem nawet tym, którzy są nam bliscy. Te wątki nadają historii dodatkowej głębi i sprawiają, że staje się ona naturalną, dojrzałą kontynuacją. Warto czytać oba tomy w kolejności, ponieważ dopiero razem tworzą pełny obraz.
Czytając, miałam w pamięci pytanie: „co dzieje się po i żyli długo i szczęśliwie?”. Pierwsza część: Moje dni w antykwariacie Morisaki - kończy się właśnie w takim tonie, wszystko zmierza ku dobremu. Jednak dopiero w Moim miejscu w antykwariacie Morisaki okazuje się, że klasyczny happy end to nie koniec historii. Jedne problemy można pokonać szybciej, inne wymagają czasu, a kolejne dopiero nadejdą.
Podoba mi się ten sposób opowiadania - książka nie jest przygnębiająca, a jednak pokazuje prawdziwe życie, w którym trudności przeplatają się z radościami i wspomnieniami. Optymizm obecny w tej opowieści nie jest krzykliwy, lecz subtelny. To raczej jak pierwsze promienie słońca w mglisty dzień: delikatny, ale wystarczający, by poczuć ciepło i nadzieję.
Jedynym minusem pozostaje dla mnie charakter Takako. W tej części było więcej sytuacji, które działały mi na nerwy. Nie zmienia to jednak faktu, że lektura upłynęła mi bardzo przyjemnie i jeśli kiedyś wyjdzie następna część, to chętnie do niej sięgnę :)

Równie przyjemna jak tom pierwszy. Bardzo sie ucieszyłam kiedy zobaczyłam że tom 1 ma swoją kontynuację i mogłam wrócić do historii takako. Polecam przesłuchać w audiobooku.

Audiobook.
Cudowna, pełna ciepła powieść o książkach i nie tylko. Mocny nacisk Yagisawa położyła na relacje międzyludzkie, hm, przyjaźń, miłość, zauroczenie,dzielenie się z kimś swoimi przeżyciami czy wiedzą. Może banalna uwaga ale tak to odebrałem.
Przepiękna lektura, uwielbiam takie klimatyczne historie jak ta, polecam👍

Audiobook.
Przepiękna lektura, uwielbiam takie klimatyczne historie jak ta, polecam👍

#rodzinnewyzwanie2025 "Moje miejsce w antykwariacie Morisaki".
Muszę przyznać, ze kontynuacja "Moich dni w antykwariacie Morisaki" była całkiem przyjemna lekturą. Może dlatego, że poruszała nieco inne tematy - chorobę, śmierć, sposób radzenia sobie z tymi doświadczeniami. I choć główna bohaterka nadal jest z mojej perspektywy bezwolną istotą, to to co działo się wokół niej był było ciekawe i budziło we mnie emocje.

#rodzinnewyzwanie2025 "Moje miejsce w antykwariacie Morisaki".

Bezpośrednia kontynuacja losów z pierwszego tomu, choć ta część nieco głębiej porusza i dotyka tematów trudniejszych niż zwykłe rozstanie i utrata pracy. Podobało mi się w jaki sposób rozwinięte zostały wątki pobocznych bohaterów, dzięki temu cała historia zyskała na jeszcze większej autentyczności.

Choć pozornie "Moje miejsce w antykwariacie Morisaki" przypomina niejedna już lekturę osadzona wśród książek, kwitnących wiśni i japońskiego spokoju, tym razem poznajemy bohaterów z nieco innej perspektywy. Otwierają się przed czytelnikiem powoli, szczątkowymi opisami wydarzeń z przeszłości by na koniec uświadomić nam, że każdy przyzywa swoje historie i problemy w inny sposób. "Drzwi, za którymi ktoś zamyka się z własnej woli, nie można otwierać na siłę - chodzi o to, by ta osoba otworzyła je od wewnątrz ".
Lekkie pióro Yagisawy sprawia, że czyta się te książkę przyjemnie, łatwo sklania do przemyslen nad własnym życiem, a opis miejsc pozwala przenieść się w klimatyczne zakątki Tokio.

Historia tak wciągająca, że po skończeniu 1 części kupiłem od razu 2 część, w zasadzie mogła to być jedna książka. Dalsze losy dziewczyny w antykwariacie.

689 użytkowników ma tytuł Moje miejsce w antykwariacie Morisaki na półkach głównych
206 użytkowników ma tytuł Moje miejsce w antykwariacie Morisaki na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Moje miejsce w antykwariacie Morisaki