To nie był sen

- Neony
- 2023-09-27
- 2023-09-27
- 9788383190143
Intrygująca opowieść z pogranicza jawy i snu!
Nowa książka Natalii Klewicz, kontynuacja bestsellerowego „Czy to sen?”.
Kiedy Łucja pierwszy raz zobaczyła Nikodema w jednym ze swoich snów, nie wiedziała, że chłopak już na zawsze zmieni jej życie. Zanurzała się w sennym świecie coraz bardziej by przeżywać rzeczy, których nie potrafiła doświadczyć na jawie. Uciekła przed szkołą, rodzicami, i samą sobą. Uciekła do chłopaka, którego sobie wyśniła. Ale przecież nie da się spać wiecznie.
Czy Łucja obudzi się ze snu, w który tak bardzo chciała zapaść? Czy Nikodem jest tym, kim się wydaje? I czy marzenie, które wyśniła, na pewno nie jest koszmarem?
Kup To nie był sen w ulubionej księgarni
Oceny książki To nie był sen
254 użytkowników ma tytuł To nie był sen na półkach głównych- Przeczytane 136
- 2023 5
- Audiobooki 2
- 2025 2
Tagi i tematy do książki To nie był sen
Cytaty z książki To nie był sen
(...) bałam się, że nigdy nie poczuję się ponownie tak, jak czułam się przy nim".
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce To nie był sen
Ten tom był zdecydowanie gorszy od poprzedniego. Są w nim poruszane dużo cięższe tematy niż w 1 co akurat jest na plus. Ogólnie myślałam że będzie w nim cieakwasza kontynuacja wątku z Nicolasem lecz trochę siw zawiodłam. Ogólnie od połowy książki można było się spodziewać jakie było zakończenie a szkoda bo książka naprawdę ma potencjał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część "Czy to sen" w której wszystko zostaje wyjaśnione.
Druga część "Czy to sen" w której wszystko zostaje wyjaśnione.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła opowiada o realistycznych problemach psychicznych, z którymi zmaga się wielu ludzi.
Była lepsza niż pierwsza część ale i tak strasznie przynudzała i była słabo napisana
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł na książkę świetny, tylko wykonanie trochę gorsze...
Samo zakończenie to oburzające wariactwo.
Pomysł na książkę świetny, tylko wykonanie trochę gorsze...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka zmaga się z poważnymi problemami, ale jednocześnie wydaje się to dla niej zabawne przez co, my jako czytelnicy jesteśmy ogłupiani jej zachowaniem. Dużo niedopowiedzeń i zagmatwania.
Samo zakończenie to oburzające wariactwo.
Jednym słowem NIE
Jednym słowem NIE
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChcemy kontynuacji !! 😃🥰
Chcemy kontynuacji !! 😃🥰
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Gdybyśmy umieli spojrzeć na życie drugiego człowieka jego oczami, zobaczylibyśmy świat, który on widzi, poczulibyśmy to, czego nie czujemy, nie będąc w jego skórze, i zrozumielibyśmy rzeczy, których nie potrafiliśmy wcześniej zrozumieć."
„Czy to sen?” autorka sprawnie mieszała nam w głowach. W pewnym momencie ciężko było zorientować się, który świat jest prawdziwy. Co otrzymamy w tym tomie?
Łucja popełnia drastyczny krok. To sprawia, że pewne sprawy chodzą na jaw. Zrozpaczeni rodzice oraz przyjaciele czekają na to co się stanie z Łucją. Łucja zaś całkowicie zanurza się w świat Nikodema. Jednak dzieje się coś, co sprawia, że zaczyna mieć wątpliwości. Budzi się i wie, że musi coś ze sobą zrobić. Bo nie da się żyć w dwóch miejscach. Kogo wybierze? Co będzie dalej?
„To nie był sen” jest ciekawą kontynuacją. Przede wszystkim w tym tomie dowiadujemy się więcej. Więcej o Łucji, jej rodzicach, jej przyjaciołach. Możemy obserwować, jak wygląda, życie z depresją. Nie tylko od strony chorego, ale również ze strony bliskich. To codzienna walka o wszystko, o normalne funkcjonalnie, o niepoddanie się, o zwykłe życie. Ze strony bliskich jest to też codzienna walka, ale również też jak wspierać, jak nie pogarszać stanu, ale jednoczenie dawać znać, że osoba nie jest sama. To ciężka praca, często takie osoby odpychają, ranią bliskich. Z tym też trzeba sobie radzić, a to często jest bardzo ciężkie.
Autorka bardzo sprawnie przedstawia nam bardzo ciężkie tematy. Depresja, próby samobójcze, wyobcowanie. Bardzo dobrze ukazuje nam jak jakaś trauma, którą czasem nie jesteśmy świadomi, jak wpływa na nasze całe życie. Temu bardzo ważne jest, by umieć prosić o pomoc. Znalezienie i próba przyjęcia pomocy to dobre kroki ku uzdrowieniu. Tu świetnie przedstawione są wzloty i upadki. Autorka świetnie przedstawia, jak może być, tu nie jest cukierkowo, że pstryk i wszystko działa. Raz jest lepiej raz gorzej. Ważne jest jednak to, że walczymy i mamy wsparcie. To jest bardzo ważne.
Bardzo podoba mi się to, że autorka nie skupiła się tylko na osobie chorej na depresje. Ona pokazała też, jak otoczenie może reagować, jak ktoś może być zagubiony i również szukać pomocy, by wiedzieć, jak sobie radzić w ciężkich sytuacjach.
Ta seria to nie tylko książki o tematyce skierowanej dla nastolatków. Jest ona skierowana również i do starszych. To pomaga dostrzec większy obrazek, nie tylko jedną stronę medalu. Dzięki temu może, niektórzy bardziej zrozumieją, co może czuć druga osoba.
Jeśli jednak ktoś szuka tu szybkiej akcji to nie w tej książce. Tu jest sporo przemyśleń, refleksji jak i ostrzeżeń. W którymś momencie domyśliłam się, o co chodzi, choć może nie do końca. Jednak to jak autorka zakończyła tę część, sugeruje, że może będzie trzecia część. Jeśli tak to z chęcią sięgnę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Czy to sen?” autorka sprawnie mieszała nam w głowach. W pewnym momencie ciężko było zorientować się, który świat jest prawdziwy. Co...
Według mnie ta część jest dużo lepsza od pierwszej. Wiem już że mamy do czynienia z dziecięca traumą...I jak wielkie znaczenie ma dla człowieka przebaczenie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo cichu liczę, że bedzie trzeci tom...I historia bohaterow zakończy się dobrze...polecam...
Wspaniała jest, chociaż zdziwiłam się że nie ma żadnych rozdziałów tylko jest ciąg co mi osobiście trochę utrudniało czytanie jednak ,,fabuła” bardzo wciągająca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"To nie był sen" było drugą książką jaką przeczytałam (bo pierwsza to Czy to sen) i dzięki niej pokochałam czytanie! Natka Klewicz ma wielki talent do pisania książek, ponieważ wciągnęłam się od pierwszych stron. Nie było to jakieś fenomenalne ale mimo wszystko pokochałam głównych bohaterów całym sercem i mam nadzieję że to dzieło doczeka się trzeciego tomu😍.
Polecam!>3
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!>3