Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy

- poradniki
- 2023-08-23
- 2023-08-23
- Mateusz Rulski-Bożek
Nie musisz udawać Greka, by być odpornym na stres i nie dać się wyprowadzić z równowagi.
Jeżeli nie masz z okna widoku na ocean, bezskutecznie domagasz się podwyżki, martwisz się, że coś cię omija, ktoś hejtuje cię w internecie, boisz się życia, końca świata i braku papieru toaletowego, jeśli dopadł cię kryzys, porzuciła narzeczona, umarł ci kot, a kurier uparcie się spóźnia – ta książka prawdopodobnie jest dla ciebie.
Mamy dobrą wiadomość: ratunkiem na wszelkie życiowe porażki i katastrofy może być filozofia stoików: Seneki, Epikteta i Marka Aureliusza. Okazuje się, że starożytni poszukiwali odpowiedzi na te same pytania, które dzisiaj nurtują nas. Australijska dziennikarka Brigid Delaney postanowiła podążyć ich drogą i zebrała wskazówki, jak zachować spokój w czasach chaosu.
Autorka przekonuje, że aby przetrwać powyższe nieszczęścia, wystarczy odnaleźć w sobie kapitana, który świadomie steruje statkiem, ale wie, że nie ma wpływu na pogodę. Tak samo my w codziennym życiu możemy w pełni kontrolować tylko trzy rzeczy: swój charakter, swoje reakcje oraz to, jak traktujemy innych. Uświadomienie sobie, że na pozostałe nie mamy wpływu, paradoksalnie przynosi ulgę, poczucie sprawczości i wewnętrzny spokój. Nie bój się, że wyzbędziesz się przy tym emocji. Stoicyzm nie znieczula serca, lecz pomaga uwolnić się od lęku, rozedrgania, niepokoju – i pokazuje, jak stać się silnym człowiekiem.
Kup Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy w ulubionej księgarni
Oceny książki Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy
408 użytkowników ma tytuł Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy na półkach głównych- Chcę przeczytać 220
- Legimi 8
- 2023 8
- Poradniki 5
- 2025 4
- Filozofia 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zachowaj spokój. Stoicyzm w praktyce na dzisiejsze czasy
Fajnie się czyta. Do tego faktycznie w przystępny sposób, ale też rzeczowo pokazana filozofia stoików. Natomiast mam również wrażenie, że w książce chodzi o słowa. Jest ich po prostu za dużo. Zupełnie, jakby autorce płacili od strony. Na dodatek chwilami filozofia ta wygląda dziwnie w obliczu problemów, jakie są tutaj przedstawione. Problemy sytego, z lekka zblazowanego świata bogatego Zachodu. Problem z widokiem na ocean faktycznie dotyczy kogoś, kto nie musi się martwić o to, że w ogóle nie ma gdzie mieszkać albo co jeść. Cóż, ważne, że może pomóc. Nawet w tego typu problemach. Mnie ta książka o stoikach przypomniała i pomogła się nie przejmować.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPostawy stoicyzmu opisane w lekki i przystępny sposób. Podobało mi się przedstawienie tematu, jako narzędzia pracy nad sobą i osiągania dobrostanu psychologicznego, a nie moralizowania lub udowadniania siły własnego intelektu. Powiew świeżości.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka którą najprościej opisać jako wprowadzenie i zarys filozofii stoickiej. Opowiada o podstawach tego wywodzącego się ze starożytności systemu filozoficznego, w oparciu o trzech najważniejszych filozofów: Epikteta, Marka Aureliusza i Seneki. Narracja jest prowadzona głównie z perspektywy autorki, jako osoby która sama stosuje stoicyzm w praktyce od wielu już lat.
W moim odczuciu książka jest lekko przeciągnięta, jakby autorce zależało na zwiększeniu jej objętości bez dodawania treści. Czytało się momentami ciężko, nie wiem na ile to kwestia języka, na ile tłumaczenia, a na ile samego tematu. Nie czuję się też jakoś bardziej po niej ubogacony, ale zapewne to kwestia tego że większość omawianych tematów była mi już mniej lub bardziej znana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW...
Ciekawa lektura dla osób, które zmagają się ze stresem, lękiem albo przeładowaniem bodźcami codzienności, książka może stać się źródłem spokoju i poczucia większej wewnętrznej równowagi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura bardzo przyjemna i lekka. Refleksyjna. Motywuje do własnych przemyśleń.
Polecam!
👉 "Chcesz być szczęśliwy? Przez tydzień żyj jak STOIK"
👉 " Przyjmij do wiadomości, że większość wydarzeń, które zachodzą w Twoim życiu znajduje się poza Twoją kontrolą".
Lektura bardzo przyjemna i lekka. Refleksyjna. Motywuje do własnych przemyśleń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam!
👉 "Chcesz być szczęśliwy? Przez tydzień żyj jak STOIK"
RECENZJA W 5 ZDANIACH:
Biorąc tę książkę do ręki, trzeba wiedzieć, za co się zabieramy. Jest to podstawowe wprowadzenie do stoicyzmu, lekkie i przyjazne, z dużą ilością anegdot i sposobów zastosowania teorii w praktyce. Jako osoba, która za czytanie Marka Aureliusza i innych książek o stoicyzmie zabierała się kilka razy, doceniam ten sposób pisania. W łatwy i przystępny sposób przedstawia podstawy, zachęcając do dalszego zagłębienia tematu. Ale ważne: trzeba być choć minimalnie skupionym podczas czytania, żeby coś z książki wyciągnąć. Audiobook przeczytany dobrze.
RECENZJA W 5 ZDANIACH:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiorąc tę książkę do ręki, trzeba wiedzieć, za co się zabieramy. Jest to podstawowe wprowadzenie do stoicyzmu, lekkie i przyjazne, z dużą ilością anegdot i sposobów zastosowania teorii w praktyce. Jako osoba, która za czytanie Marka Aureliusza i innych książek o stoicyzmie zabierała się kilka razy, doceniam ten sposób pisania. W łatwy i przystępny...
Bardzo bardzo podstawowy kurs inspirowany stoicyzmem… kolejna wersja dochodzenia do prawdy z perspektywy „Panny” z klasy wyższej „otoczonej” świtą z Guardiana… szkoda czasu…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe wprowadzenie dla osób, które chcą zgłębić meandry stoicyzmu.
Ciekawe wprowadzenie dla osób, które chcą zgłębić meandry stoicyzmu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie znam Brigid Delaney ani jej twórczości, przez co książkę oceniam wyłącznie przez pryzmat treści.
Autorka w przystępny sposób przybliża filozofię stoicką i podaje praktyczne przykłady, jak ją stosować w naszej szalonej codzienności. Dla kogoś szukającej głębi temat może być zaledwie liźnięty. Ale mi to wystarczyło. Po tej lekturze chętnie sięgnę po dzieła samych stoików. Przedsmak już mam, bo w książce znajdziemy mnóstwo cytatów, zarówno ze stoików klasycznych, jak i współczesnych.
Plus za dobre tłumaczenie.
A czytelnikom szukającym czegoś w podobnym klimacie polecam "Pogodnych nihilistów".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka w przystępny sposób przybliża filozofię stoicką i podaje praktyczne przykłady, jak ją stosować w naszej szalonej codzienności. Dla kogoś szukającej głębi temat może być zaledwie liźnięty. Ale mi to wystarczyło. Po tej lekturze chętnie sięgnę po dzieła samych...
Obserwujemy ciekawą sytuację, w której autorka niegdyś krytykująca współczesne trendy coachowskie, sama wchodzi w rolę duchowego mentora. Książka lekka, doceniam przykłady z życia przytaczane przez autorkę, wolałbym żeby było ich więcej, bo jeśli chodzi o cytowane mądrości to ta publikacja jest generyczna. Po Wellmanii wiem, że autorka mogła napisać to dużo lepiej.