Okładka książki Wielka inwigilacja. Kto, jak i dlaczego nieustannie nas szpieguje? I dlaczego Internet potrzebuje resetu? autora Ronald J. Deibert, 9788380329287
Ronald J. Deibert Wydawnictwo: Wielka Litera nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2023-08-09
2023-08-09
2021-01-14
Małgorzata Maruszkin

Kup Wielka inwigilacja. Kto, jak i dlaczego nieustannie nas szpieguje? I dlaczego Internet potrzebuje resetu? w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wielka inwigilacja. Kto, jak i dlaczego nieustannie nas szpieguje? I dlaczego Internet potrzebuje resetu?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielka inwigilacja. Kto, jak i dlaczego nieustannie nas szpieguje? I dlaczego Internet potrzebuje resetu?

Pierwsza połowa całkiem ok, sporo konkretnych informacji i przykładów. Druga niestety taka se - trochę za bardzo rozwlekłe te rozważania polityczno-filozoficzne, niczego z nich nie wyniosłem.

Książka dużo mówiąca o czasach w jakich żyjemy i dokąd zmierzamy. Wszystko niby się rozwija, jesteśmy uczeni, a jednak nie potrafimy prawidłowo, czysto bez minusów korzystać z cyfryzacji. Lektura obowiązkowa dla każdego.

Jestem mile zaskoczony tą książką bo rzetelnie opisuje fakt tego jak my prości ludzie na każdym kroku podlegamy inwigilacji, najczęściej nieświadomie. Szczególnie ciekawy jest kontekst inwigilacji pod kątem korzystania z mediów społecznościowych.

334 użytkowników ma tytuł Wielka inwigilacja. Kto, jak i dlaczego nieustannie nas szpieguje? I dlaczego Internet potrzebuje resetu? na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Wielka inwigilacja. Kto, jak i dlaczego nieustannie nas szpieguje? I dlaczego Internet potrzebuje resetu? na półkach dodatkowych

Ronald J. Deibert
Ronald J. Deibert
Kanadyjski politolog i filozof. Założyciel i dyrektor Citizen Lab na Uniwersytecie w Toronto. Organizacja ta bada szpiegostwo cyfrowe wymierzone w społeczeństwo obywatelskie, analizuje cenzurę internetu, ataki na prywatność, zbieranie danych osobowych, cyberbezpieczeństwo w popularnych aplikacjach oraz bada mechanizmy przejrzystości w tych kwestiach istniejące (lub nie) w korporacjach oraz agencjach rządowych. Zasłynęła wykrywaniem i analizowaniem ataków za pomocą programu Pegasus – również tych dokonywanych przez polski rząd na dziennikarzy, prawników i polityków. Deibert jest także autorem książki Black Code: Surveillance, Privacy, and the Dark Side of the Internet, jak również licznych publikacji naukowych.

Cytaty z książki Wielka inwigilacja. Kto, jak i dlaczego nieustannie nas szpieguje? I dlaczego Internet potrzebuje resetu?