Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro.

Okładka książki Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro. autora Grzegorz Skorupski, 9788396832801
Okładka książki Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro.
Grzegorz Skorupski Wydawnictwo: Fundacja "Miejsce Moje" kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2023-05-29
2023-05-29

Kup Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro.

Pięć opowiadan retro Grzegorza Skorupskiego od II wojny światowej do okresu Solidarności i jedno opowiadanie z X wieku z okresu Mieszka I. Każde z opowiadań trzyma poziom. Krótkie ale ciekawe. Bawiłem się przy nich dobrze gdyż lubię opowieści retro a jak można się o nich jeszcze dowiedzieć czegoś z historii tak jak tutaj to jest dodatkowy plus.

"10 perełek w stylu retro - jak napisał Krzysztof Bochus". 10 kryminalnych opowiadań, które łączy wspólne miejsce: urocze, powiatowe miasto Gostyń w województwie wielkopolskim. Dodatkowo w pięciu z nich występuje prokurator Adam Karski, główny bohater poprzednich trzech powieści Grzegorza Skorupskiego. Obok wątków kryminalnych możemy wiele dowiedzieć się o życiu w Gostyniu na początku XX wieku, o hotelach, o ludziach. Przedostatnie z opowiadań sięga czasów solidarności, a ostatnie bonusowe dzieje się na początku XI wieku. Warto zagłębić się w ten klimat, gdyż autor z dokładnością historyczną opisuje miejsca rzeczy, ludzi.

Jeśli chodzi o tę pozycję, to trzeba liczyć się z opowiadaniami, które żal opuszczać. Osobiście mam pretensje do autora o to, że napisał tylko opowiadania albo opowiadania za krótkie, bo wątki, które "otwiera" przed nami autor, mają potencjał na dłuuuugie rozdziały, a nie krótkie opowiadania. Jednak warto przeczytać tę książkę, aby dać się porwać realistycznym postaciom oraz zanurzyć w świat opisany w sposób delikatny i dosadny jednocześnie. Polecam.

25 użytkowników ma tytuł Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro. na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro.

Okładka książki Zbrodnia w operze Katarzyna Gacek, Gaja Grzegorzewska, Joanna Jodełka, Janusz Onufrowicz, Robert Ostaszewski, Alek Rogoziński, Anna Rozenberg, Maciej Siembieda, Grzegorz Skorupski, Bartosz Szczygielski
Okładka książki Stulecie kryminału Anna Bińkowska, Wojciech Chmielarz, Ryszard Ćwirlej, Sebastian Imielski, Margota Kott, Rafał Lewandowski, Robert Małecki, Rafał Pawlak, Grzegorz Skorupski, Ewa Spławska, Łukasz Szuster, Stefan Weisbrodt, Marcel Woźniak

Cytaty z książki Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro.

Dodaj cytat z książki Czekając na wiatr. Opowiadania kryminalne retro.