A Shattered Empire

- fantasy, science fiction
- Hierarchia Magii (tom 3)
- A Shattered Empire
- 2016-09-13
- 2016-09-13
- angielski
In Mitchell Hogan's gritty and breathtaking conclusion to the Sorcery Ascendant Sequence—the award-winning fantasy series that started with A Crucible of Souls and Blood of Innocents—a young sorcerer must learn to wield his extraordinary powers to defeat two warring empires.
In a battle of armies and sorcerers, empires will fall.
After young Caldan’s parents were slain, a group of monks raised the boy and initiated him into the arcane mysteries of sorcery. But when the Mahruse Empire was attacked, and the lives of his friends hung in the balance, he was forced to make a dangerous choice.
Now, as two mighty empires face off in a deadly game of supremacy, potent sorcery and creatures from legend have been unleashed. To turn the tide of war and prevent annihilation, Caldan must learn to harness his fearsome and forbidden magic. But as he grows into his powers, the young sorcerer realizes that not all the monsters are on the other side.
And though traps and pitfalls lie ahead, and countless lives are at stake, one thing is certain: to save his life, his friends, and his world, Caldan must risk all to defeat a sorcerer of immense power.
Failure will doom the world.
Success will doom Caldan.
Kup A Shattered Empire w ulubionej księgarni
Oceny książki A Shattered Empire
447 użytkowników ma tytuł A Shattered Empire na półkach głównych- Przeczytane 249
- 2024 12
- 2023 10
- 2025 7
- Audiobooki 7
- Fantastyka 7
- Fantasy 7

OPINIE i DYSKUSJE o książce A Shattered Empire
Uświadomiłem sobie,któryś raz z kolei że czas leci niesamowicie.2 tom skończyłem w październiku 2024 r,a więc bardzo dawno temu.Jednak z nowym rokiem mam postanowienie-skończyć serię które kiedyś czytałem,a z różnych względów nie skończyłem.
„Rozbite Imperium” to propozycja przede wszystkim dla miłośników klasycznego, epickiego fantasy z naciskiem na politykę, historię i stopniowe budowanie napięcia. Nie jest to książka rewolucyjna, ale solidna i przemyślana, oferująca satysfakcjonującą lekturę dla czytelników ceniących spójny świat i dojrzałe podejście do tematu władzy oraz upadku imperiów.
Czyta się szybko i płynnie,akcja gna na złamanie karku,ale mi to akurat pasuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Rozbite Imperium” to propozycja przede wszystkim dla miłośników klasycznego, epickiego fantasy z naciskiem na politykę, historię i...
Trochę wymęczyłem ostatni tom, natomiast sama fabuła napisana jest poprawnie. No właśnie, jeśli ktoś szuka szaleństwa w świecie fantasy tu go nie znajdzie. Zakończenie w ogóle zostawiło tak dużo otwartych wątków, że zacząłem szukać czy nie ma jakiejś kontynuacji powieści. Po zakończeniu wiele historii bohaterów nadal jest niewyjaśnionych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana po dłuższym czasie, przez co ciężko było mi się wciągnać. Poza tym zbyt nudny początek mi w tym nie pomógł. Po ponad połowie książki poczułam się wkręcona. Ciekawe zakończenie. Ogólnie dobra historia. :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoprawa w stosunku do drugiego tomu, bardzo dobra rozrywka, ale dalej nie tak rewelacyjna jak pierwsza część. Mam wrażenie, że ta historia jest na tyle rozległa, że powinna być rozpisana na więcej niż trzy tomy. Niemniej, polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra, ciekawa magia. Przekonująco przedstawieni bohaterowie. Nie jest to jednak klasa "Imienia wiatru" lub "Wiedźmina". Po raz wtóry nie da się przeczytać cyklu z przyjemnością nawet po kilku latach. To nie ta półka, choć wysoka półka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[OPINIA O CAŁEJ TRYLOGII]
Naprawdę słaba seria, na którą nie warto tracić czasu. Tak nijakich bohaterów chyba jeszcze nie spotkałem. Cała fabuła cierpi na chorobę współczesnych książek, czyli koncepcję ,,magic box". Jest jakaś tajemnica, ale czytelnik nie wie jaka i nie ma jak się domyślić. A czytelniku trwaj cierpliwie, bo wszechwiedzący narrator może skubnie troszkę na następnej stronie, co nigdy nie następuje. Jak scrollowanie Facebook'a albo Youtube'a. Strasznie męczące, zwłaszcza kiedy czyta się to samo po raz enty. Najbliżej temu dziełu do Trylogii Licaniusa Islingtona, gdzie są podobne problemy, tylko że tam autor mam wrażenie miał większe umiejętności. A tu? Pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby pomyśleć o twórcy, że to może nie jest zawód dla niego.
Oprócz wspomnianego magic boxa, ta seria jest wewnętrznie sprzeczna. Pogubiłem się podczas czytania i nawet nie chciałem dociekać, o co tak naprawdę chodzi, tylko brnąłem do końca. Takich kilka pytań :
1. Dlaczego Kacper ciągle rzewnie wspomina tego Szymona i jego obrońców, skoro facet go zmanipulował i okłamał, co narrator zresztą stwierdza.
2. Czemu Felicja siedzi w tym mieście i myśli o jakichś pułapkach (znów, narrator wspomina, że to musi być pułapka),a potem doznaje olśnienia, że jednak nie i narrator potwierdza, że przecież rzeczywiście nie ma żadnej pułapki i chodzi o coś innego.
3. Co w ogóle oznacza Trzecia Arbiter i gdzie są pozostałe?
4. Kim byli rodzice Kacpra? (skądinąd, ten prolog w części pierwszej świetny, a dalej lepiej nie czytać).
5. Kacper chce być zwykłym osiedlowym chłopakiem, a tkwi w bagnie, chociaż nikt go nie zatrzymuje nigdy (!!!) i może śmiało hulać po drogach i uciec. Miał dobre serce i obowiązek. Mhm...
6. Co jest pod kapturem? To przecież zupełnie nie interesuje czytelników powieści FANTASY prawda?
7. Następuje tu dosłowne, pozakadrowe wskrzeszenie pewnej postaci. Czegoś takiego dawno nie czytałem.
8. Czemu ta seria nie zamyka w zasadzie żadnego wątku na koniec. A wszyscy żyli długo i szczęśliwie?
I tak dalej, i tak dalej. Problemów było co niemiara. Wspomnę jeszcze o czymś co mnie strasznie drażni w tego typu książkach, a mianowicie siła postaci. Przez wszystkie trzy części protagoniści dostają po głowie patelnią, a na dokładkę kijem. Nie ma żadnego wyważenia mocy. Antagoniści, to totalne kozaki, a tajne oddziały do walki z cyberprzestępczością to frajerzy jakich mało. I oni mają skusić czymś biednego Kacperka? Jakąś obietnicą mocy? Toż Kacper poznał wcześniej koksów z innego osiedla, co wszystkich tu mają w głębokim poważaniu. Jak czytelnik ma uwierzyć w taką pokusę? Kacper powinien powiedzieć władzom, jak przystało na chłopaka z osiedla : ,,gońcie się leszcze" i zmienić zespół. Ale nigdy tego nie robi. Czemu? Bo jest antycharyzmatyczny, jak zresztą każda postać w tej serii. Amadeusz taki na przykład. Prawdopodobnie chodziło o napisanie bohatera psychopaty. Wyszedł irytujący koleś, co przeszkadza Kacperkowi i czasami zabije jakiegoś bohatera o imieniu ByleKto. Cała pozostała banda... pozostaje bandą. Nikt się tu nie wyróżnia, nikt nie przyciąga, nikt nie intryguje. Ale ci źli przynajmniej zdradzają swoje niecne zamiary - UNLIMITED POWER!!! Nowe. Zupełnie tego wcześniej nie czytaliśmy. A potem narrator zdradza nam kolejny sekret i...
The End
[OPINIA O CAŁEJ TRYLOGII]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę słaba seria, na którą nie warto tracić czasu. Tak nijakich bohaterów chyba jeszcze nie spotkałem. Cała fabuła cierpi na chorobę współczesnych książek, czyli koncepcję ,,magic box". Jest jakaś tajemnica, ale czytelnik nie wie jaka i nie ma jak się domyślić. A czytelniku trwaj cierpliwie, bo wszechwiedzący narrator może skubnie troszkę na...
Caldan zwycięża . Miejscami bardzo przynudza, zbyt komplikuje. Koniec.
Caldan zwycięża . Miejscami bardzo przynudza, zbyt komplikuje. Koniec.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie trylogi jednak jak dla mnie z pewną furtka na koleje? Książka była bardzo nie równa, ubolewam że niektóre rzeczy zostały całkiem pominięte, niektóre nie wyjaśnione, a co do niektórych mam wątpliwości po co w ogóle się pojawiły. Jednak oceniając całą serię śmiało mogę ją polecić każdemu kto.che poznać i zacząć przygodę z lekką fantastyka a osoby lubujące się w tym gatunku na pewno zaciekawi orginalne i ciekawe podejście magi przedstawionej w świecie jak dla mnie jest to jedna z ciekawszych koncepcji obok tego co jest zaproponowane w serii o magach prochowych.
Zakończenie trylogi jednak jak dla mnie z pewną furtka na koleje? Książka była bardzo nie równa, ubolewam że niektóre rzeczy zostały całkiem pominięte, niektóre nie wyjaśnione, a co do niektórych mam wątpliwości po co w ogóle się pojawiły. Jednak oceniając całą serię śmiało mogę ją polecić każdemu kto.che poznać i zacząć przygodę z lekką fantastyka a osoby lubujące się w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle zmęczyłam ostatnią część Hierarchię Magii jednak zazwyczaj nie lubię zostawiać niedokończonych rzeczy. Ostatni tom trylogii jest mocno dłużący się, wiele wątków nie wnosi absolutnie nic do głównej fabuły. Caldanowi wszystko przychodziło dla mnie zbyt łatwo a Miranda kompletnie zatraciła swoją tożsamość, stała się tylko tłem zamiast fajnej bohaterki którą była chociażby w pierwszej części. Ta trylogia może jest dobra dla tych co zapoznają się z fantastyką ale nawet dla tych osób może być nużąca. Dla wytrawnych osób w tym gatunku tym bardziej. Dla początkujących może być okej ale dla mnie to była przygoda z kolejnym generycznym fantasy które wyróżniał trochę system magii. To było całkiem ciekawe ale nie wystarczające by podciągnąć moje noty. Chyba nigdy więcej nie zmęczę takich trylogii.
Ale zmęczyłam ostatnią część Hierarchię Magii jednak zazwyczaj nie lubię zostawiać niedokończonych rzeczy. Ostatni tom trylogii jest mocno dłużący się, wiele wątków nie wnosi absolutnie nic do głównej fabuły. Caldanowi wszystko przychodziło dla mnie zbyt łatwo a Miranda kompletnie zatraciła swoją tożsamość, stała się tylko tłem zamiast fajnej bohaterki którą była chociażby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkończyłam ostatnio przygodę z Cyklem Hierarchia Magii 🤗
Bardzo podobał mi się nowy oryginalny świat oraz panujący w nim system magiczny. Świetnie było stopniowo poznawać koncepcję rzemyślenia oraz tego jakie umiejętności dzięki niemu przyswoi główny bohater ✨️
Caldan z młodego, niepozornego chłopaka rozwija się a jego umiejętności stają się bardzo imponujące.
W pewnym momencie można było odnieść wrażenie, że jedynie Caldan przeciwdziała najeźdźcom Imperium Mahryzańskiego. Protektorzy, czarodzieje, arcymagowie i wreszcie sam imperator byli jakoś tak mało chętni do walki? Ja odniosłam takie wrażenie.
Finałowy tom jest najlepszy ❤️ Wszystkie wątki pięknie się zgrały, a samo zakończenie nie pozostawiało żadnego niedosytu.
Zdecydowanie polecam przeczytanie. Warto nie zrażać się początkowo wolno rozgrywająca się akcją, która później zdecydowanie rekompensuje wytrwałość 😊
Skończyłam ostatnio przygodę z Cyklem Hierarchia Magii 🤗
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiem, że opinie o tych książkach są różne. Sama przyznam, że zaczynając pierwszy tom miałam chwilę zwątpienia, ale to wszystko przez wolno rozwijającą się akcję. Jak wydarzenia wpadły w odpowiedni rytm to reszta szła już jak z płatka 💪