Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę

Okładka książki Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę autora Piotr Miklaszewski, Magdalena Wilczewska, 9788367324786
Okładka książki Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę
Piotr MiklaszewskiMagdalena Wilczewska Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Seria: Dzika seria poradniki
poradniki
Dzika seria
2023-07-12
2023-07-12

Kup Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę

Autorami tego poradnika są Magdalena Wilczewska i Piotr Miklaszewski, którzy w przyjemny i prosty sposób dzielą się z nami swoimi doświadczeniami i udowadniają, że z psami można podróżować wszędzie i wszystkimi środkami transportu .

Na samym początku zwracają uwagę na rzeczy, które będą nam niezbędne w podróży. Najważniejsze jest pozytywne nastawienie, ponieważ nasz pupil wyczuwa nasz nastrój. Jeśli my będziemy się czymś stresować to i on stanie się niespokojny i nieufny. To w dużej mierze na opiekuna spływa odpowiedzialność za siebie i swojego towarzysza podróży. By móc wyjechać trzeba się upewnić czy nasz zwierzak posiada książeczkę zdrowa oraz aktualne szczepienia w tym te przeciwko wściekliźnie. Udając się za granice powinniśmy mieć ze sobą świadectwo zdrowia psa. Jak je zdobyć (wszystko dokładnie jest opisane w książce) autorzy krok po kroku opowiadają w przewodniku. Z tą pozycja przygotujcie siebie i swoje zwierzaki do podróży. Można też zrobić sobie też mini ściągawki tak na wszelki wypadek by być dobrze przygotowanym na każdą ewentualność.

Autorzy zawracają też uwagę na rzeczy ważne przez pryzmat podróży ze swoimi pupilami .

Bardzo serdecznie zachęcam was do sięgnięcia po „Wyszczekane podróże, Jak przygotować siebie i psa na wyprawę?”.

Jest to świetna lektura, która pomoże przygotować się do podróży i uniknąć wielu błędów.

Ręka do góry, kto kiedyś podróżował z psem. Albo autostopem przemierzał dalekie kraje – może być bez psa! :D
Jeśli nie macie za sobą takich doświadczeń, bo swojego zwierzaka zostawiacie w domu / w hotelu, ale chcielibyście to zmienić – to ta książka może się Wam przydać.
🔹RECENZJA🔹
Zazwyczaj na każdy wyjazd zabieramy ze sobą nasze dwa pieski, ale przygotowanie do takiej wyprawy to niezłe wyzwanie. Szczepienia, psie paszporty, posłanie, jedzenie, apteczka, schodki, torba przytulanek... Mogę tak wymieniać bez końca. Dlatego gdy Wydawnictwo Poznańskie zaproponowało mi przeczytanie i opisanie książki „Wyszczekane podróże” (autorami są Magdalena Wilczewska i Piotr Miklaszewski),zgodziłam się z radością, bo chciałam się dowiedzieć, jak poprawić naszą rodzinną logistykę.
Magda i Piotr dzielą się swoimi doświadczeniami i udowadniają, że z psami można podróżować właściwie wszędzie i wszystkimi środkami transportu: głównie autostopem lub pociągiem. Pokazali oni swoim psom kawał świata – lasy, góry, jeziora, pustynie, a nawet ocean. Nauczyli się robić psu resuscytację i masaże relaksacyjne. Teraz pokazują innym ludziom, że granice takiego podróżowania tkwią przede wszystkim w nich samych.

Wydaje mi się, że to książka dla właścicieli większych psów (nie takich miniaturek, jak moje: 4 i 2 kg psiego szczęścia). To książka dla ludzi, którzy chcieliby zmierzyć się z podróżą autostopem, z plecakiem i namiotem w trudnym terenie, a nie takich jak my – wybierających wygodne apartamenty i podróżujących własnym autem.

Czego się zatem dowiecie z książki „Wyszczekane podróże”?
🔹Jak dokładnie zaplanować podróż pod psa?
🔹Jak z psem jeździć pociągiem i latać samolotem (mnóstwo praktycznych porad, ja jednak po lekturze tej książki wiem też, że nigdy nie zdecyduję się na lot z moimi pieskami.)
🔹Jak złapać stopa z psem?
🔹Gdzie nocować i dlaczego często warto wybrać namiot?
🔹Jak chodzić z psem po górach i zwiedzać miasta?

Autorzy poświęcają mnóstwo miejsca na odpowiednie przygotowanie do podróży (apteczka, ubezpieczenie, niezbędne dokumenty),zwracają uwagę na specyfikę podróży z różnymi rasami i w różnych porach roku, wielokrotnie przypominają o odpowiednim nawodnieniu psiaków.
Dzieląc się swoimi bogatym doświadczeniem opowiadają o różnych podróżach i przygodach. To naprawdę inspirująca lektura.
Przed kolejnymi wakacjami chcemy przyzwyczaić nasze pieski do odpowiedniego transportera, a także nauczyć wieczornego masażu i rutyny. Sądząc po minach Bianki i Neli – bardzo im się to podoba.

🔹RECENZJA🔹

"Wyszczekane podróże" wpadły w moje ręce totalnym przypadkiem i jestem wdzięczna za to, że padła propozycja przeczytania i zrecenzowania tej książki, bo uwielbiam psy, całym serduchem. Nie ukrywam, że dzięki niej odkryłam serię "Dzikie miejsca", pod którą już ukazało się kilka innych pozycji i dwie z nich bardzo mnie zainteresowały, będę chciała je przeczytać. A czy poradnik na temat podróżowania z psem może być ciekawy?
Wiele osób nie zabiera psów ze sobą na wyjazdy, zostawiają je u rodziny, znajomych, czy w hotelikach. A jak już zabierają czworonogi w trasę to nie sprawdzają czy do parku narodowego można z nimi wejść, czy to dobry pomysł, czy w ogóle pies jest przygotowany na większy wysiłek fizyczny? A czy powinien się kąpać w morzu? Niestety, właściciele często są po prostu zbyt mało przygotowaniu do takich wypraw, a nie muszą być one ani stresujące, ani drogie.
To właśnie udowadniają w tym poradniku dwie osoby, autorzy zwiedzający świat z psami bez zastanawiania się, gdzie powinni, a gdzie nie powinni pojechać. Morze, ocean, pustynia? Żaden problem! A środki transportu? Wszystko da się ogarnąć!
Powiem szczerze, że to jeden z lepszych poradników, jakie miałam przyjemność mieć w ręku. Trzeba też przyznać, że przepięknie wydany, a są w nim także zdjęcia!
Więc, jeśli kiedyś widzieliście filmiki w internecie z kotami na motocyklach ze swoimi właścicielami, w goglach, to absolutnie nie było to pod publikę, oni prawdopodobnie razem podróżowali. I z psami jest podobnie. Mimo, że może się wydawać, że przecież nie zostawicie ich w hotelu i nie pójdziecie zwiedzać... no owszem, ale po co je zostawiać?
Takich poradników nam trzeba. Ciekawie napisanych, z pomysłem od początku do końca i z wiedzą przydatną, bo umówmy się, czasami ta wiedza po prostu jest zbędna i podana jak małpce, gdzie czujemy się traktowani jak niekoniecznie inteligentni ludzie.
Dlatego, jeśli zastanawiacie się czy zabrać psa w podróż, jak się do tego przygotować, co ze sobą zabrać i jakie musi mieć szczepienia lub czy musi mieć paszport, to znajdziecie te informacje w tej książce.
Recenzja powstała we współpracy z Wydawnictwem Poznańskim.

95 użytkowników ma tytuł Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę

Okładka książki Podróże z pazurem. W objęciach pasatów Izabella Miklaszewska, Piotr Miklaszewski, Filip Sułkowski
Okładka książki Podróże z pazurem. Kalima nosi piaski Sahary. Izabella Miklaszewska, Piotr Miklaszewski

Cytaty z książki Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę

Dodaj cytat z książki Wyszczekane podróże. Jak przygotować siebie i psa na wyprawę