Podróże z pazurem. Kalima nosi piaski Sahary.

- komiksy
- Podróże z pazurem (tom 2)
- Podróże z pazurem. Kalima nosi piaski Sahary.
- 2021-01-01
- 2021-01-01
Iza, Piotr i pies Snupek. Od kilku lat w podróży dookoła świata. Autostopem, jachtostopem i jak się tylko da, byle do przodu. Pewnego dnia wyruszyli w drogę, by sprawdzić jak wygląda życie ludzi w różnych zakątkach globu. O czym marzą, co jedzą, co ich uszczęśliwia, a co chcieliby zmienić. Młody czytelnik dostaje jedyną w swoim rodzaju bezpośrednią relację z podróży, w dodatku podróży z psem. Zwierzęta, przyroda, stan naszej planety to ważne tematy w tej historii. Iza i Piotr prowadzą popularny blog podróżniczy. On jest dziennikarzem, ona graficzką, a Snupek, adoptowany przed laty z warszawskiego schroniska, to bez wątpienia najbardziej znany pies w Polsce. Zapraszamy do zapoznania się z serią komiksową: Podróże z pazurem. W każdym odcinku-księdze czeka na Was niespodzianka. Tym razem wybierzemy się do Maroka.
Kup Podróże z pazurem. Kalima nosi piaski Sahary. w ulubionej księgarni
Oceny książki Podróże z pazurem. Kalima nosi piaski Sahary.
40 użytkowników ma tytuł Podróże z pazurem. Kalima nosi piaski Sahary. na półkach głównych- Przeczytane 36
- 2021 4
- Komiks 3
- Komiksy 3
- 2022 2
- Polskie 1
- Rozczarowanie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podróże z pazurem. Kalima nosi piaski Sahary.
Czym jest tytułowa kalima? To drobny pył albo piasek Sahary, który rozprzestrzenia się przy sprzyjających warunkach pogodowych. Najczęściej dociera do Wysp Kanaryjskich, lecz zdarza mu się również nawiedzić Polskę. No dobrze, to tyle jeśli chodzi o informacje z zakresu geografii, a teraz może słów kilka o komiksie. Cóż, nie przypadł mi do gustu. Może dlatego, że nie jestem docelowym czytelnikiem. A może dlatego, że nie lubię być pouczana, i to takim stylem ex cathedra, na co drugiej stronie. A może dlatego, że drażnią mnie napisy w języku arabskim, które są pojedynczymi literami a nie wyrazami. A może dlatego, że nie lubię, gdy komiks nie ma historii, a ma opowiadać o podróży. Tymczasem miałam wrażenie, że oglądam pojedyncze slajdy – tu jedliśmy, tu spaliśmy, a tu pojechaliśmy. Brak gawędy w tej liście, brak opowieści, dreszczyku emocji. Szkoda, ponieważ miałam duże oczekiwania względami tej lektury po przeczytaniu wielu entuzjastycznych recenzji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część komiksowej serii chyba jeszcze lepsza niż pierwsza- ciekawostki o odwiedzonych krajach podane w formie uroczego komiksu z futrzatym głównym bohaterem, a do tego wątki edukacyjne o ekologii i ogólnym szanowaniu planety. Jak dla mnie 10/10!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna część przygód Izy, Piotrka i wspaniałego Snupka. Z niecierpliwością czekam na kontynuację! A tę, jak i pierwszą część komiksu polecam zarówno dzieciom, jak i dorosłym - mądra, zabawna (i co niesamowite prawdziwa!),która przede wszystkich uczy wspaniałych wartości, pokazuje świat i edukuje nawet tych starszych, jak żyć bardziej ekologicznie :)
Polecam całym sercem!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam całym sercem!
PODRÓŻE Z PSEM
„Podróże z Pazurem” to rodzima seria komiksowa, która wydaje się być z jednej strony nawiązaniem do klasyki przygodowych opowieści graficznych dla całej rodziny, jakich wiele na rynku (spójrzcie tylko na okładkę, która z miejsca kojarzy się z jednym z albumów legendarnego, doskonale znanego także w naszym kraju „Tintina”) a z drugiej kojarzy się z komiksowymi relacjami z podróży, jakimi co jakiś czas raczy nas Guy Delisle. Powtórka z rozrywki? Tak, ale jak się okazuje całkiem przyjemna, nieźle napisana, ładnie zilustrowana i nadająca się doskonale w sam raz na wakacje, czy to jako lektura do plecaka bądź w środku lokomocji, czy gdy letnie miesiące spędzacie w czterech ścianach Waszego domu.
Iza i Piotr to zapaleni podróżnicy, którzy od kilku lat podróżują po świecie. Interesują ich jednak nie tylko miejsca, ale i mieszkający ludzie. Jacy są, jak żyją, co lubią, a czego nie? W podróżach pary towarzyszy im pies, którego przed laty adoptowali ze schroniska. W tej części cała trójka trafia do Maroka, gdzie czekają na nich piach, upał i… No właśnie, co na nich czeka? Co odkryją? Kogo spotkają? I gdzie zawędrują?
PODRÓŻE Z PSEM
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Podróże z Pazurem” to rodzima seria komiksowa, która wydaje się być z jednej strony nawiązaniem do klasyki przygodowych opowieści graficznych dla całej rodziny, jakich wiele na rynku (spójrzcie tylko na okładkę, która z miejsca kojarzy się z jednym z albumów legendarnego, doskonale znanego także w naszym kraju „Tintina”) a z drugiej kojarzy się z...
Podobnie jak pierwsza część super! A nawet powiem , że graficznie lepiej dopracowany. Treść bardzo edukacyjna, porusza ważne tematy a przy tym jest lekka i zabawna. Nie tylko dla dzieci bo ja również dowiedziałam się wielu ciekawostek. Czekam na kolejne!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecamy. Mój 9 letni syn chyba nasty raz czyta raz jeden raz drugi komiks naprzemiennie. Uczy się dbania o naszą planetę, poznaje ciekawe miejsca na świecie. No i oczywiście Snupek go urzekł. Czekamy na kolejne przygody zapisane w komiksie.