Z jak Zło

Okładka książki Z jak Zło autora Sławomir Nieściur, 9788367504225
Okładka książki Z jak Zło
Sławomir Nieściur Wydawnictwo: Wydawnictwo Odmienne Stany Fantastyki "OdeSFa" Cykl: PoStFa - PoStapokaliptyczna Fantastyka (tom 02) Seria: PoStFa - PoStapokaliptyczna Fantastyka literatura piękna
PoStFa - PoStapokaliptyczna Fantastyka (tom 02)
PoStFa - PoStapokaliptyczna Fantastyka
2023-05-22
2023-05-22

Kup Z jak Zło w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z jak Zło

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z jak Zło

Sławomira Nieściura miałam okazję poznać w jego „kosmicznej” i „Zonowej” twórczości. Teraz postanowiłam sprawdzić, jak autor poradził sobie z literaturą faktu wzbogaconą o elementy fabularne.

Migawki z wojny.
Jest to książka, którą bardzo trudno ocenić.

Bo z jednej strony trzeba oddać autorowi, że prostym językiem, bez szczegółów technicznych i zbędnych upiększaczy, oddał bardzo sprawnie, to co działo się na kilka dni przed wybuchem wojny na Ukrainie z różnych perspektyw.

Przede wszystkim pokazał proste codzienne życie zwykłych obywateli, którzy, choć odczuwają pewne podskórne napięcie, zajmują się zwykłymi sprawami, cieszą się z wyremontowanego domu, przeprowadzki czy przyjazdu synów. Na przeciwnym biegunie autor pokazuje zgrupowanie Orków na Białorusi, którzy również żyją w sporym napięciu, ale w przeciwieństwie do mieszkańców Ukrainy znają już scenariusz, który ma nastąpić i w zasadzie, pomału dzielą już między siebie przyszłe łupy.

Ten kontrast między Ukraińcami a najeźdźcą, jest również widoczny po 24 lutego 2022 roku, gdzie autor, nawiązując do znanych nam z „pierwszych stron Internetów” wydarzeń, nie oszczędza obu stron. Ofiary ścielą się bowiem gęsto po obu stronach barykady.

Same walki, heroizm cywilów oraz wojskowych i organizacja życia obu stron, to jednak nie wszystko. Autor bez cenzury pochyla się też nad słynnymi nad całą Europę szabrami — nie tylko sedesów, gwałtami czy mordami dokonanymi na cywilach z zimną krwią.

W tym całym zamieszaniu nie zapomina też o tych, którzy zdecydowali się uciec. Pokazując, że dla wielu kobiet i dzieci, decyzja o pozostawieniu swoich mężów i synów, nie była łatwa, ale konieczna, by Ci mogli skupić się na walce, a nie ciągłym „doglądaniu”, czy ich najbliżsi wciąż pozostają przy życiu.

Jak możecie przeczytać powyżej, książka jest bardzo emocjonująca, dynamiczna i wręcz chwytająca za serca. Dlaczego więc mam problem ją ocenić?

Gdyż wpisując ocenę od 1 do 10, czuję się, jakbym wyceniała ogrom cierpienia ludzi. A wojna przecież nie przynosi splendoru, kwiatów i zysków, tylko śmierć, smutek i łzy.

Dlatego pozostawię Z jak Zło Sławomira Nieściura, bez „gwiazdek”, ale z informacją, że książkę, warto przeczytać.

Polecam!

P.S. Ten epilog, w którym Polska została wyniesiona pod na piedestał z ledwie widoczną rysą na szkle, był dla mnie elementem fantastycznym tej powieści. ;)

Migawki z wojny.
Jest to książka, którą bardzo trudno ocenić.

Takie książki rzeczywiście nie powinny powstawać. Sławek zrobił kawał dobrej roboty - ta pozycja jest do bólu antywojenna. War - War never changes.

Bardzo dobra robota. Autor ma wielki talent do konstruowania ciekawej i wciągającej fabuły wokół prawdziwych wydarzeń. Byłoby doskonale gdyby opisał tak całą wojnę.

43 użytkowników ma tytuł Z jak Zło na półkach głównych
10 użytkowników ma tytuł Z jak Zło na półkach dodatkowych

Okładka książki Tarnowskie Góry Fantastycznie 2 Jakub Bielawski, Michał Cetnarowski, Agnieszka Hałas, Anna Hrycyszyn, Grzegorz Janusz, Marta Kładź-Kocot, Paweł Matuszek, Marcin Melon, Sławomir Nieściur, Tadeusz Oszubski, Romuald Pawlak, Bernadeta Prandzioch, Michał Studniarek, Aleksandra Zielińska
Sławomir Nieściur
Sławomir Nieściur
Rocznik 1973. Z wykształcenia prawnik. Literaturą zafascynowany mniej więcej od siódmego roku życia, kiedy to po heroicznych bojach przedarł się przez znaleziony na strychu, doszczętnie sczytany i lekko nadgryziony przez myszy egzemplarz „Krzyżaków”. Pierwsze opowiadanie wystukał na tablecie za pomocą dotykowej klawiatury w spartańskich warunkach wsi polskiej bez dostępu do technologicznych udogodnień. Popełnił wiele zbrodni, na razie tylko wirtualnych. Miłośnik gier komputerowych, zapamiętały kinoman, trochę kociarz. Rozpoczynał swoją stalkerską przygodę, zagryzając płyn „Lugola” „pszczółką”. Debiutował w 2016 roku powieścią "Wedle zasług" i od razu zyskał przychylność miłośników S.T.A.L.K.E.R.a.  Książka "Ostatniego zeżrą psy" (2017) tylko umocniła jego pozycję w Fabrycznej Zonie i zapewniła mu uwielbienie fanów. "Do zobaczenia w piekle" (2018) kończy na jakiś czas jego przygodę z Zoną. Autor ma marzenie, by resztę życia spędzić gdzieś na Alasce, w wygodnym fotelu, z zapełnionym e-bookami czytnikiem, drzemiącym na kolanach kotem oraz kubkiem mocnej kawy w zasięgu ręki.

Okładka książki Taki Dziki Zachód Jacek Fleiszfreser, Grzegorz Gilewicz, Agnieszka Kasprzyk, Mateusz Korzeniewski, Paweł Korzeniewski, Barbara Krupa, Helena Leblanc, Wojciech Lewandowski, Łukasz Migura, Maria Peplińska, Mariusz Pieniążek, Bruno Schwarz, Emilian Wojnowski, Anna Wołosiak-Tomaszewska, Martyna Wróbel

Cytaty z książki Z jak Zło

Sławomir Nieściur Z jak Zło Zobacz więcej