Gdzie diabeł mówi dobranoc

- e-book
- 2021-01-01
- 1961-01-01
Powieść przygodowa autora znanego z miłości do przyrody, zwłaszcza rejonów północnej Polski. Wartka akcja, opisywane ze znawstwem piękno otoczenia, sprawnie zarysowane cechy osobowe bohaterów. Rzecz dzieje się na Mazurach, w Puszczy Piskiej. Sensacyjna fabuła współgra tutaj z przyrodą, jednocześnie jest to chyba najbardziej wędkarska powieść tego wybitnego prozaika. (powyższy akapit zaczerpnięto z iwonazmyslona.blogspot.com)
MICHAŁ (pansamochodzik.net.pl):
Powieść o resocjalizacji Edka Krasawczyka, który jest takim drobnym olsztyńskim niebieskim ptakiem i wskutek swoich wybryków musi uciekać z miasta na mazurską wieś i tam zaczyna się jego metamorfoza. Wszystko w tle pięknej przyrody, oczywiście do tego wątek miłosny, przygody łowieckie i wędkarskie. Gorąco polecam.
SPIS TREŚCI:
Większa rozróba
Niespodziewany wyjazd
Pyskate licho
Pierwsze strzały
Kraksa
Co leśniczy wyszukał w gazecie
Dziewczęta zza rzeki
Nieoczekiwane spotkanie
Grom z jasnego nieba
Zagmatwana sprawa
Znowu w Sumach
Kup Gdzie diabeł mówi dobranoc w ulubionej księgarni
Oceny książki Gdzie diabeł mówi dobranoc
210 użytkowników ma tytuł Gdzie diabeł mówi dobranoc na półkach głównych- Przeczytane 135
- Obyczajowe 2
- Przeczytane dawno temu 2
- Książki z dzieciństwa i młodości 1
- Czytane więcej niż jeden raz. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gdzie diabeł mówi dobranoc
Główni bohaterowie:
- „Krasawczyk” - olsztyński rozrabiaka, pobity do nieprzytomności przez Edka
- Mietek Gasiniec - szkolny kolega Edka, syn leśniczego w Sumach.
- Wera Dziadoń - córka nadleśniczego z Pisza.
- Michał - młody Mazur, podleśniczy.
- Klem Kulczyk - (Klemens) szkolny kolega Mietka i Edka, poeta.
- Wila - młoda ładna Mazurka której Edek ocalił życie.
Główni bohaterowie:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- Edek Zaleski - olsztyński „konik”, ucieka przed milicją do pracy w lesie gdzie jeździ traktorem.
- „Krasawczyk” - olsztyński rozrabiaka, pobity do nieprzytomności przez Edka
- Mietek Gasiniec - szkolny kolega Edka, syn leśniczego w Sumach.
- Wera Dziadoń - córka nadleśniczego z Pisza.
- Michał - młody Mazur, podleśniczy.
- Klem Kulczyk - (Klemens)...
Eugeniusz Paukszta to już chyba zapomniany autor. Sięgnęłam po jego książkę, bo miałam ochotę na coś starszego, ale z XX wieku, a ta powieść jest u mnie w domu odkąd pamiętam. Wreszcie przyszedł jej czas i nie żałuję. Sama historia jest prosta, ale niezwykle klimatyczna. Autor świetnie oddał realia tamtej epoki. Powieść była napisana pod koniec lat 50-tych XX wieku i prawdopodobnie też wtedy dzieje się jej akcja. Polubiłam tę książkę za atmosferę i bohaterów, sama historia też mnie wciągnęła. Należy podkreślić, że jest tu mnóstwo szczegółowych opisów przyrody . Nie przepadam za tym, ale w tej książce przyroda jest równoprawnym bohaterem, stanowi nieodłączną część fabuły. Poza tym autor ma talent do wplatania opisów przyrody, robi to umiejętnie i posługuje się pięknym językiem. Polecam tę zapomnianą już powieść, bo przenosi do innego świata, ma świetnie wykreowanych bohaterów, którzy są niejednoznaczni w swoim postępowaniu, ale przechodzą przemianę w trakcie trwania akcji. W tle mamy jeszcze echa niedawnej wojny, która cały czas odciska piętno na bohaterach. Piękna powieść, która może troszkę się zestarzała, ale warto ją znać, bo to już klasyka, a poza tym Eugeniusz Paukszta był w swoim czasie bardzo znanym pisarzem. Warto odświeżać te zapomniane już trochę książki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam ten styl ,tą atmosferę...czytając książki tego Autora słyszę szum jeziora ,czuję zapach ladu . .tęskno za czasem kiedy człowiek człowiekowi był bliski ..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita książka. Złożone postacie, nawiązanie do trudnej historii i przyroda jako lek dla człowieka. Przypomnienie, że można napisać wciągającą powieść bez retrospekcji, zmian narratora i innych ozdobników.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW czasach, kiedy wszystko próbuje być nadzwyczajne, a wszyscy chcieliby być niezwykli, zwykłość staje się towarem deficytowym i, paradoksalnie, nabiera cech niezwykłości. Tam, gdzie każdy zajada się homarem, bułka z masłem staje się rarytasem.
Takim rarytasem jest ta powieść, i jest nim dlatego, że żadnym rarytasem nie jest. I dlatego, że nie miała nim być. Autor napisał zwyczajną powieść o zwyczajnych ludziach, ci ludzie przeżywają w niej zwykłe ludzkie rozterki, natykają się na zwyczajne problemy, z których szukają zwyczajnych wyjść, i marzenia mają zwyczajne, nie takie znów trudne do spełnienia. Sceneria może nie jest zupełnie zwykła, przynajmniej jak na czas ukazany w powieści (i czas jej powstania),ale gdzież jej tam do egzotyki jakichś Toskanii czy Bahamów - to tylko las pod Olsztynem. Leśniczówka. Czasem wódka, czasem natura, czasem rozmowy, także o ważnych sprawach, ale zwyczajne. Nikt tu nie staje na czubkach palców.
Raz na jakiś czas dusza łaknie takiej literatury. Bo dusza jest zwykła. Po prostu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTakim rarytasem jest ta powieść, i jest nim dlatego, że żadnym rarytasem nie jest. I dlatego, że nie miała nim być. Autor napisał...
Kiedyś, a było to bardzo dawno temu, byłem wielkim fanem twórczości Eugeniusza Paukszty. Kupienie książki w księgarni graniczyło z cudem, lub jak kto woli z dużą dozą szczęścia, w antykwariacie można było tylko sporadycznie „trafić”, a w bibliotece trzeba było się zapisać w kolejce. No i wypożyczone z biblioteki książki Paukszty często „ginęły”. Nic dziwnego, że bardzo się ucieszyłem trafiając w centrum handlowym na półce służącej do dzielenia się książkami właśnie tą pozycję. Lata temu wiele dobrego słyszałem o książce „Gdzie diabeł mówi dobranoc” i teraz wreszcie miałem okazję przeczytać. Wszystko było takie jak pamiętałem – lekkie pióro autora, swobodna narracja, przemyślana fabuła przepleciona pięknymi opisami przyrody. Autor prowadził mnie przez kilka miesięcy życia bohaterów w drugiej połowie lat pięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Tamte realia, tamte problemy – niby odległe, a jednak ciągle aktualne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toznakomita czesto do niej wracam
znakomita czesto do niej wracam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLosy młodego Edka, jego przemiana z "konika" w Olsztynie w statecznego, zakochanego miłośnika Mazur :). Dobrze opisany stosunek ludności do rdzennych Mazurów, szacunek dla przyrody, walka z kłusownictwem. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka przypomniała mi czytanie, jakiemu oddawałam się jako nastolatka. I może niekoniecznie mam tu na myśli fabułę, narrację czy rodzaj literatury. Bardziej rys bohatera przypomina mi takie pełne nadziei patrzenie w przyszłość, jakim charakteryzują się bardzo młodzi ludzie. I w ten sam sposób oddałam się tej książce - zaczytanie bez pamięci. Przyjemnie było :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezapomniana, ciekawa, poruszająca.
Niezapomniana, ciekawa, poruszająca.