Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach

Okładka książki Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach autora Przemysław Rudź, 9788383480534
Okładka książki Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach
Przemysław Rudź Wydawnictwo: Wydawnictwo SBM popularnonaukowa
popularnonaukowa
2023-05-22
2015-05-01

Kup Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach w ulubionej księgarnii

Oceny książki Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach

OPINIE i DYSKUSJE o książce Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach

Dość dobra pozycja dla tych, co nie mieli wcześniej pojęcia o konstelacjach gwiazd, ładne fotografie galaktyk oraz mglowic, pokazane konstelacje widoczne na niebie na każdy miesiąc roku polecam 😊

Świetna książka dla osób, które chcą rozpoznawać na nocnym niebie coś więcej niż tylko Księżyc oraz Wielki Wóz i Małą Niedźwiedzicę. Solidnie wydana, ładnie ilustrowana, a także z klarownym podziałem - wg gwiazdozbiorów widzialnych u nas w kolejnych miesiącach. Treść również jest wciągająca, z wieloma ciekawostkami i odniesieniami do mitologii - dzięki czemu łatwo zapamiętać wiele faktów. To z kolei pozwala łatwiej robić kolejne kroki w "domowej" eksploracji nieba oraz zabłysnąć od czasu do czasu niebanalną anegdotą w trakcie rodzinnego spotkania. Jako ciekawostkę dodam, że z książką chętnie zapoznaje się już mój kilkuletni syn - co twórcy powinni potraktować jako komplement w czasach, gdy dzieci coraz rzadziej sięgają do książek (zwłaszcza tych, które nie są bajkami lub komiksami...).

Jestem na tak. Polecam ten atlas każdemu laikowi zahipnotyzowanemu pięknem nieba. Po przeczytaniu tej pozycji myślę o przypomnieniu sobie mitologii greckiej, bo wiele tu odnośników do niej. Niestety jestem zerem jeśli chodzi o astronomie, ale gdzieś w głowie jest mi bardzo bliska więc mimo że książka podejrzewam że jest dla laików , to większości nazw już nie pamiętam..... Książka w twardej oprawie z masą zdjęć które mają pomóc w odnalezieniu konstelacji. Na pewno będę szukać ich na niebie, ale gdzieś raczej poza Warszawą:). Książka łączy w sobie ciekawostki ,nutę mitów oraz zdobyte dotychczas fakty . Mimo zdjęć dalej ciężko mi zobaczyć niektóre z gwiazd ale do wytrwałych świat należy :)

216 użytkowników ma tytuł Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach na półkach głównych
54 użytkowników ma tytuł Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach

Przemysław Rudź
Przemysław Rudź
członek Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii, aktywny obserwator nieba, od wielu lat zgłębiający tajniki astronomii.

Cytaty z książki Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach

Dodaj cytat z książki Atlas gwiazd. Przewodnik po konstelacjach