Księżyc. Podbój Srebrnego Globu

- popularnonaukowa
- 2025-10-20
- 2025-10-20
Księżyc od wieków inspirował poetów, malarzy i marzycieli. Dziś stał się celem naukowców i inżynierów, którzy planują ponowne wyprawy na jego powierzchnię. To nie tylko srebrny punkt na nocnym niebie – to fascynujący świat pełen tajemnic, śladów kosmicznych katastrof i wskazówek na temat historii całego Układu Słonecznego. Ta książka zabierze Cię w podróż na powierzchnię Księżyca. Dowiesz się, jak powstał, dlaczego wpływa na nasze życie na Ziemi, co odkryli astronauci podczas pierwszych lądowań i dlaczego ludzie planują tam wrócić.
Kup Księżyc. Podbój Srebrnego Globu w ulubionej księgarni
Oceny książki Księżyc. Podbój Srebrnego Globu
14 użytkowników ma tytuł Księżyc. Podbój Srebrnego Globu na półkach głównych- Chcę przeczytać 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Księżyc. Podbój Srebrnego Globu
Świetna pozycja na temat naszego pierwszego przystanku w kosmosie. Nie mogę się doczekać kiedy w końcu zasiedlimy księżyc. A stamtąd otwarta droga na podbój Marsa. Uwagi tylko co do wyboru tytułów gier na temat księżyca. Jest np. Call of Duty ale mapki multiplayer do zombie zamiast dać znakomitą kampanię z Infinite Warfare. Albo Duke Nukem 3D - wizjonerskiego arcydzieła 3D Realms, pierwszej gry w historii, która tak sugestywnie, z pozycji jednostki, pozwala poczuć kosmos, w tym zwiedzanie założonej na księżycu bazy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzemysław Rudź człowiek, który nieustannie gwarantuje mi pasjonujące podróże po niebie, tym razem zabrał mnie na jeden z bardziej tajemniczych obiektów nocnego nieba, czyli Księżyc.
Autor jak zawsze pisze w sposób przystępny i inspirujący, wzbudzając we mnie za każdym razem coraz większą ciekawość, by sięgać w niebo dalej i dalej. Rudź krok po kroku przytacza historię badan Srebrnego Globu, od starożytności i obserwacji gołym okiem, aż po misje kosmiczne i aktualne plany agencji kosmicznych. Ciekawy też jest aspekt jak duże kulturowe znacznie ma naturalny satelita Ziemi.
Spodobała mi się perspektywa przedstawiania Księżyca jako klucz do zrozumienia powstawania planet i formowania całego Układu Słonecznego. Autor bardzo często nawiązuje do dzieł kultury, które od wieków czerpały ze Srebrnego Globu inspiracje i nawet ta artystyczna perspektywa pokazuje, jak ważny jest dla ludzkości ten satelita.
Informacje stricte popularnonaukowe w typowy dla autora sposób przedstawione są rzetelnie i z dbałością o szczegóły. Fascynujące dla mnie było zwłaszcza czytanie o procesie powstawania Księżyca i jego wpływu na Ziemię, autor porusza także temat badan, które są kluczem dla dalszej eksploracji kosmosu. Fragmenty z misją Apollo 11 mają w sobie coś z powieści, bo czytając je, udzieliła mi się dramaturgia i emocje przedstawianych wydarzeń.
Rudź kolejny już raz dostarcza na rynek wydawniczy książkę dla każdego, kto jest ciekawy kosmosu i lubi poznawać realia wszechświata ze znacznie szerszej perspektywy. Ja nieustannie jestem pod wrażeniem pasji i wiedzy Rudźa. Książka uczy i zachęca, by spojrzeć nawet gołym okiem w niebo, bo liczba ukrytych tam tajemnic jest znacznie większa, niż nam się wydaje.
Polecam zarówno najnowszą publikację autora jak i cały jego dorobek literacki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor jak zawsze pisze w sposób przystępny i inspirujący, wzbudzając we mnie za każdym razem coraz większą ciekawość, by sięgać w niebo dalej i dalej. Rudź krok po kroku przytacza historię...