Zawsze chodziło o ciebie

- literatura młodzieżowa
- Siostry Winters (tom 1)
- 2023-06-07
- 2023-06-07
- 9788383207216
Życie siedemnastoletniej Maeve Winters kręci się wokół szkoły, rodziny, przyjaciół oraz chłopaka. Dziewczyna mierzy się z problemami związanymi z samoakceptacją, w dodatku bywa wyśmiewana przez rówieśników, jednak próbuje być silna i pokonywać wszelkie przeciwności.
Udaje się – przynajmniej do czasu, gdy do domu wprowadza się jej największy wróg.
Mae zostaje niespodziewanie poinformowana, że matka zaproponowała swojej przyjaciółce oraz jej synowi, by na czas remontu zniszczonego w pożarze mieszkania zatrzymali się u nich. Problem w tym, że syn przyjaciółki to Shane Campbell. Chłopak od dziecka lubi prowokować Maeve, dlatego sama myśl, że zamieszka w pokoju naprzeciwko, jest dla niej nie do zniesienia. A jakby ich codzienne potyczki to było za mało, dziewczyna napotyka nowe kłopoty oraz odkrywa pewną nieprzyjemną prawdę, z którą nie wie, czy sobie poradzi.
Chyba że znajdzie się ktoś, kto jej we wszystkim pomoże.
Ktoś, komu zawsze chodziło tylko o nią.
Kup Zawsze chodziło o ciebie w ulubionej księgarni
Oceny książki Zawsze chodziło o ciebie
3328 użytkowników ma tytuł Zawsze chodziło o ciebie na półkach głównych- Przeczytane 2 276
- Chcę przeczytać 1 002
- 2023 90
- 2024 60
- Legimi 48

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zawsze chodziło o ciebie
Świetna! Ciężko było się oderwać a niby to taki młodzieńczy romans..
Świetna! Ciężko było się oderwać a niby to taki młodzieńczy romans..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMłodzieżówka która całkowicie mnie kupiła !
Młodzieżówka która całkowicie mnie kupiła !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorusza tematy samoakceptacji, zaufania, przyjaźni i nękania. Przyjemna lektura.
„Zawsze chodziło o ciebie” Agaty Polte to historia, przy której bawiłam się naprawdę świetnie. Od pierwszych stron pokochałam Shane, bo to zdecydowanie jeden z tych książkowych chłopaków, o których można powiedzieć że takich to ze świecą szukać. Czuły, wspierający, uważny, a jednocześnie z charakterem.
Maeve to bohaterka, z którą łatwo się utożsamić. Dziewczyna zmagająca się z brakiem akceptacji swojego wyglądu, z trudnymi doświadczeniami szkolnymi i niską samooceną. Bardzo podobało mi się to, że jej przemiana nie dzieje się nagle, tylko stopniowo, dzięki wsparciu najlepszej przyjaciółki i wspaniałego współlokatora. To właśnie wątek akceptacji siebie i budowania poczucia własnej wartości wybrzmiał tu najmocniej.
Ogromną przyjemność sprawiały mi też dialogi między Maeve i Shane. Ich wzajemne dogryzanie, drobne uszczypliwości i chemia między bohaterami sprawiały, że uśmiech często nie schodził mi z twarzy. To taki romans, który daje dużo ciepła i komfortu podczas czytania.
Na drugim biegunie mamy Jacka, czyli bohatera, który tylko utwierdza w przekonaniu, że nie każdemu warto poświęcać czas i emocje. Ten kontrast jeszcze mocniej podkreśla, jak wartościową osobą jest Shane.
To lekka, wciągająca historia romantyczna z ważnym przesłaniem o samoakceptacji, relacjach i poczuciu własnej wartości. Idealna książka na poprawę humoru i jedno z tych czytelniczych spotkań, które zostawiają po sobie dużo ciepła. Zdecydowanie poproszę więcej takich historii.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaeve to bohaterka, z którą łatwo się utożsamić. Dziewczyna zmagająca...
🎧📚 Recenzja audiobooka
Historia opowiada o dojrzewaniu do uczucia, o emocjach, które nie zawsze są proste ani oczywiste. Jednocześnie porusza bardzo ważny i aktualny temat, czyli nielegalne publikowanie zdjęć bez zgody osoby widocznej na fotografii oraz naśmiewanie się i hejt, z którym mierzy się bohaterka. To szczególnie istotny wątek dla młodzieży w wieku szkolnym i ogromny plus tej książki.
Na szczęście nie brakuje też zabawnych momentów, które równoważą trudniejsze tematy i sprawiają, że całość naprawdę dobrze się słucha 🎧✨
👉 Polecam z czystym sumieniem
⭐ Moja ocena: 5/5
#recenzja #audiobook #youngadult #czytambosłucham #książkana5 #bookstagram 🎶📖
🎧📚 Recenzja audiobooka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Zawsze chodziło o ciebie” to bardzo przyjemny w odbiorze audiobook, którego słucha się lekko i z uśmiechem. Co prawda jest to literatura typu young adult, ale… miłość nie ma metryki — jest dla każdego, bez względu na wiek 💛
Typowa książka od Polte, przesłodka do granic, praktycznie bez dram, dla mnie idealna książka po jakiejś wcześniejszej poważnej lekturze
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo przyjemna oraz momentami dość zabawna. Idealna na zimowe wieczory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTą książkę czytałam dawno temu, ale to jest jedna z książek, które będę polecać każdemu. Ponieważ to jest wartościowa książka i porusza ważne tematy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo komfortowa książka przy której można się rozluźnić, przez dużą część książki nie dzieje się nic nowego ale mimo to nie męczy i czyta się to przyjemnie. Bohaterów da się polubić i cała historia ma ręce i nogi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInne autorki wydawnictwa niezwykłego powinny uczyć się od Agaty Polte. Postacie dobrze wykreowane, nienawiść ze strony Maeve posiadająca realny powód do nienawiści Shane'a.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli ktoś jest dla ciebie tak bardzo ważny powiedz to, bo wszystko inne tylko odwróci się przeciwko tobie. Polecam