Szczęśliwe połączenie

- 2023-03-22
- 2023-03-22
- 2020-01-14
- Miłosz Urban
Fabuła-petarda i bohaterowie, których chcesz natychmiast poślubić.
Kiedy Nina w ostatniej klasie liceum wybiera kurs radiowy, ma nadzieję, że to będzie bułka z masłem. No cóż, nie ma pojęcia, jak bardzo się myli. Dziewczyna trafia do grupy złożonej z przypadkowych osób, a jedną z nich jest Jamie, przyjaciel z dzieciństwa, którego z pewnych względów planowała do końca życia unikać. Ich audycja radiowa okazuje się katastrofą, plotki w Internecie ściągają na całą grupę złość dwóch potężnych fandomów, a jakby tego było mało, jej rodzina przechodzi bardzo burzliwy okres.
Nina ma wrażenie, że świat wymyka się spod kontroli – ale… może kontrola jest przereklamowana?
Kup Szczęśliwe połączenie w ulubionej księgarni
Oceny książki Szczęśliwe połączenie
400 użytkowników ma tytuł Szczęśliwe połączenie na półkach głównych- Chcę przeczytać 241
- 2023 6
- Literatura młodzieżowa 3
- 2024 3
- Do kupienia 2
Tagi i tematy do książki Szczęśliwe połączenie
Cytaty z książki Szczęśliwe połączenie
... można nawiązać takie znajomości, mimo że nigdy więcej się tych ludzi nie zobaczy, i że to w żaden sposób nie umniejsza wartości dzielony...
RozwińNajlepsze riposty pojawiają się w głowie długo po zdarzeniu, na które trzeba było zareagować i to zazwyczaj w chwilach samotności, na przykł...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęśliwe połączenie
Bardzo ładna historia. Trochę romans, trochę teenage drama, o przyjaźni, rodzinie i poszukiwaniu siebie. Bardzo pozytywna i przyjemna! Jak zresztą wszystkie książki Emmy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to❗️OSTATNI PUNKT ZAWIERA SPOJLER❗️
Nie było tragedii, ale szału także. Dużymi minusami w historii były:
-Opis z tyłu jest strasznie mylący. Praktycznie nic z tamtąd się nie sprawdza a ta "fabuła-petarda" jest płytką i dosyć powtarzalną fabułą. Była opisana tam też katastrofa na antenie przez, którą ściągają na siebie złość dwóch potężnych fandomów. Była mała wpadka ale żadnych plotek i krytyki nie było
-Książka miała mieć na pierwszym planie audycje radiowe w swojej treści miała jej chyba z 20% Na głównym planie były wspomnienia głównej bohaterki Niny (która swoją drogą była czasem irytująca) lub jakieś rozterki na temat życia.
❗️SPOJLER❗️
-Zakończenie było dla mnie trochę za proste. Wszystko się ułożyło w taki bardzo nieprawdopodobny sposób. No bo ile jest szans na to, że największa gwiazda popu przyjdzie na audycje radiową tylko przez głupie i prawdopodobnie nieprawdziwe plotki????
Żeby nie było, że ta książka to kompletne dno to tutaj są jej plusy
+Fajny sposób prowadzenia audycji.
+Lekki styl pisania
+Krótkie rozdziały
+Chwilowo mająca zabawne momenty
Historia napewno lepsza niż "Niemożliwa para", ale nie zasługuje na więcej niż 5\10
(To tylko moja opinia i moje odczucia)
❗️OSTATNI PUNKT ZAWIERA SPOJLER❗️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie było tragedii, ale szału także. Dużymi minusami w historii były:
"Szczęśliwe połączenie" to moje kolejne spotkanie z twórczością Emmy Mills. Książka jest przyjemną młodzieżówką z wątkiem romantycznym, ale porusza również problemy rodzinne. Styl pisania autorki jest lekki, dzięki czemu pozycję czyta się bardzo szybko, co ułatwiają również krótkie rozdziały. Fabuła jest spokojna i prosta, nie znajdziecie tutaj dużej ilości zwrotów akcji czy trudno rozbudowanych wątków. Bohaterowie są ciekawie wykreowani, a pojawiająca się grupa znajomych, mimo pozorów jest bardzo zgrana. Całość książki dopełnia umiejscowienie akcji, przez większość czasu, w szkolnej rozgłośni radiowej.
Nina chodzi do ostatniej klasy liceum i w ramach zajęć dodatkowych wybiera kurs radiowy. Dziewczyna myślała, że zajęcia będą łatwe i szybko miną, jednak nic bardziej mylnego. Zostaje przydzielona do grupy zupełnie przypadkowych osób, pośród nich jest jej były przyjaciel Jamie. Nina chciała jak najbardziej unikać chłopaka, lecz teraz ich spotkania są nieuniknione. Audycja radiowa nie do końca idzie po ich myśli. Okazuje się ona tragedią, a do tego dochodzą jeszcze plotki krążące po Internecie, ściągają grupę dwóch zupełnie różnych fandomów. Na dodatek rodzina Niny przechodzi trudne chwile. Jej mama wychodzi ponownie za mąż, a tata praktycznie przestaje pojawiać się w jej życiu. Czy dziewczyna odzyska kontrolę, czy może jej posiadanie jest przereklamowane?
Historia o rodzinie, przyjaźniach, pierwszych miłościach oraz rozczarowaniach. Nina nie należy do osób pewnych siebie, jest wręcz przeciwnie. W wielu sytuacjach dziewczyna czuje się niezręcznie, nie radzi sobie w nawiązywaniu nowych znajomości, czy popełnia błędy, ponieważ obawia się samotności. Najbardziej niezręczna jest jej relacja z Jamie'em, który był jej najlepszym przyjacielem. Chłopak natomiast jest bardzo rozczulający, kochany i totalnie zauroczony Niną. Ich relacja z początku, jak już wspomniałam, jest dość niezręczna i niepewna, a nad nimi wokół krąży zauroczenie, o którym nie mówią, a trwa od dłuższego czasu. Są nastolatkami, którzy nie potrafią mówić głośno o swoich uczuciach, dlatego też wolą rzucać sobie ukradkowe spojrzenia, myśląc że druga osoba tego nie zauważy. Oprócz wątku romantycznego przedstawione są realia nastoletniego życia, gdzie zawierane przyjaźnie są najważniejsze, a te utracone zostawiały po sobie długotrwały ból. Współpraca Niny, Jamie'go, Sashy i Joydeepa, wynikająca trochę wbrew ich woli, z początku idzie opornie i grupa się nie dogaduje. W momencie, gdy czytałam początek ich pracy w rozgłośni radiowej, najbardziej irytującą mnie postacią był Joydeep. Jego zachowanie i wygórowana pewność siebie była nie do zniesienia. Na szczęście chłopak zaczął się zmieniać, ale dopiero przy końcu książki. Wracając do naszej grupy, dzięki spędzonemu czasu razem nad audycjami radiowymi, rozwija się między nimi przyjaźń, którą będą pamiętać na wiele lat, jak nie do końca życia. Książka pokazuje także, że nie każde relacje w naszym życiu będą trwały wiecznie i jest to w zupełności normalne oraz nie ma w tym nic złego. Niektóre pojawiają się i znikają, jak przez dotknięcie magicznej różdżki, ale mają na nas wpływ i nas kształtują. Poruszony w książce wątek rodziny, relacji Niny z siostrami czy z nieobecnym tatą, pokazuje jak ważne są te osoby w naszym życiu.
Podsumowują, pozycja jest lekką i przyjemną młodzieżówką, przeplatająca wspomnienia z dzieciństwa oraz problemy nastoletniego życia. Książka dodatkowo ma bardzo dużo nawiązań do lat dziewięćdziesiątych, jak i miłości do muzyki. Historia o przyjaźniach, pierwszych miłościach, odnajdywaniu odwagi oraz spełnianiu swoich marzeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to7,5/10
Jest to młodzieżówka, w której pojawiają się motywy takie jak: szkoła, miłość, radio i muzyka. Czyli tak trochę klasycznie. Niemniej jednak wcale nie świadczy to o nudzie.
Były takie momenty, gdzie akcja się rozkręcała i mnie wciągała. Naprawdę ciekawie zrobiło się pod koniec, kiedy to nastąpił pewien zwrot akcji. Chociaż jedna zagadka chyba nie została rozwiązana. Nie wiem, czy tak miało być, czy ja czegoś nie zauważyłam .
Z kolei, niezbyt podobały mi się początkowe sprzeczki między bohaterami - były takie trochę bezsensowne. Także ich audycja była moim zdaniem trochę przynudzająca.
7,5/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZanim zaczęłam czytać "Szczęśliwe połączenie" zerknęłam na opis i zaciekawił mnie on.
Generalnie nie polecam.
Główna bohaterka ma dziwne uprzedzenia wobec jamie co jest dziwne i nie jest wytłumaczone.
Spoiler⬇️⬇️⬇️
To że są nagle razem i tal się kochają jest BARDZO NAGŁE I NIE WYTŁUMACZONE JAK ZWYKLE W TEJ KSIĄŻCE!!!
Generalnie nie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka strasznie mi dłużyła. Tył okładki mówił że fabuła yo petarda lecz dla mnie to było dnem.
Spoiler⬇️⬇️⬇️
Było ok, ale bez szału. Szybko się czytało, ale zdecydowanie dla młodszych czytelników. Ja czułam się już za stara.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"**Szczęśliwe połączenie**" autorstwa Emma Mills to książka, która doskonale łączy w sobie lekkość humoru z głębokimi emocjami. Postacie są wyjątkowo dobrze wykreowane, a narracja pełna jest nieoczekiwanych zwrotów akcji. Cieszę się, że miałem okazję zanurzyć się w tej inspirującej historii, pełnej przyjaźni i miłości. Mills stworzyła naprawdę szczególną powieść, której nie można się oderwać.
"**Szczęśliwe połączenie**" autorstwa Emma Mills to książka, która doskonale łączy w sobie lekkość humoru z głębokimi emocjami. Postacie są wyjątkowo dobrze wykreowane, a narracja pełna jest nieoczekiwanych zwrotów akcji. Cieszę się, że miałem okazję zanurzyć się w tej inspirującej historii, pełnej przyjaźni i miłości. Mills stworzyła naprawdę szczególną powieść, której nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖🐲
Miałam taki moment, gdzieś w połowie, kiedy chciałam zrobić DNF. No bo tak:
— Opis z okładki ma się nijak do treści, a czekając na to, co zaspojlerowano, można dojść niemal do końca książki. Nie wiem, czy to takie super, bo na przykład we mnie narastała frustracja, że nic takiego się nie dzieje. A już claim o tym, że bohaterów tej książki chce się natychmiast poślubić, to nie wiem dla kogo reklama. Przecież to są jeszcze nastolatki, które dopiero co kończą liceum. Hello? Zastanawiam się, czy osoba pisząca ten tekst nie pomyliła czasem książek.
— Fragmenty o tym, jak robią audycję, zajmują może 10% treści? W całej reszcie są jakieś wspominki z dzieciństwa i Nina, która mnie koszmarnie drażniła jako bohaterka i miałam ochotę nią potrząsnąć.
— Poza tym cała główna uczuciowa drama jest normalnie migającym neonem zaznaczona nad głowami postaci.
Męczyłam się i zastanawiałam się, czy jest sens iść dalej, ale jako że inna książka tej samej autorki mi się podobała, to stwierdziłam, że dam szansę i tej powieści, a przede wszystkim Ninie, która fakt jest samolubna, bezmyślna, kompletnie nieprzebojowa i w rezultacie nudnawa, ale z drugiej strony sporo nastolatek jest dokładnie taka. Część się nigdy nie zmienia i dalej żyje jako bezmyślne i samolubne kobiety, a część jednak dojrzewa pod wpływem życiowych doświadczeń. I może jednak to dobrze czasem dokładnie opisać taką protagonistkę, którą chyba nikt nie chciałby być, po to żeby popchnąć ten rozwój u nas, czytelników i stać się lepszą osobą, która nie rani innych, które wie, jak stawić czoła trudnościom, zamiast chować głowę w piasek. W związku z tym ostatecznie skończyłam i polecam tym, którzy nie boją się zmierzyć w książce z tego rodzaju dyskomfortem. Ostatecznie daję 5/10.
📖🐲
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiałam taki moment, gdzieś w połowie, kiedy chciałam zrobić DNF. No bo tak:
Mam wrażenie, jakby przez całą fabułę nic się nie działo, trudno mi powiedzieć o czym tak naprawdę to jest. Część wątków była słabo zarysowana i poucinana. Czytało się szybko i nawet przyjemnie, ale nie sądzę, żebym dłużej pamiętała o tej książce
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFantastyczna!
Doskonała do oderwania od burej codzienności.
Z niecierpliwością czekam na więcej pozycji od tej autorki!
Fantastyczna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonała do oderwania od burej codzienności.
Z niecierpliwością czekam na więcej pozycji od tej autorki!