Szczęśliwe połączenie

2023-03-22
2023-03-22
2020-01-14
Miłosz Urban

Kup Szczęśliwe połączenie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szczęśliwe połączenie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęśliwe połączenie

Bardzo ładna historia. Trochę romans, trochę teenage drama, o przyjaźni, rodzinie i poszukiwaniu siebie. Bardzo pozytywna i przyjemna! Jak zresztą wszystkie książki Emmy.

❗️OSTATNI PUNKT ZAWIERA SPOJLER❗️
Nie było tragedii, ale szału także. Dużymi minusami w historii były:

-Opis z tyłu jest strasznie mylący. Praktycznie nic z tamtąd się nie sprawdza a ta "fabuła-petarda" jest płytką i dosyć powtarzalną fabułą. Była opisana tam też katastrofa na antenie przez, którą ściągają na siebie złość dwóch potężnych fandomów. Była mała wpadka ale żadnych plotek i krytyki nie było

-Książka miała mieć na pierwszym planie audycje radiowe w swojej treści miała jej chyba z 20% Na głównym planie były wspomnienia głównej bohaterki Niny (która swoją drogą była czasem irytująca) lub jakieś rozterki na temat życia.

❗️SPOJLER❗️
-Zakończenie było dla mnie trochę za proste. Wszystko się ułożyło w taki bardzo nieprawdopodobny sposób. No bo ile jest szans na to, że największa gwiazda popu przyjdzie na audycje radiową tylko przez głupie i prawdopodobnie nieprawdziwe plotki????

Żeby nie było, że ta książka to kompletne dno to tutaj są jej plusy
+Fajny sposób prowadzenia audycji.
+Lekki styl pisania
+Krótkie rozdziały
+Chwilowo mająca zabawne momenty

Historia napewno lepsza niż "Niemożliwa para", ale nie zasługuje na więcej niż 5\10
(To tylko moja opinia i moje odczucia)

❗️OSTATNI PUNKT ZAWIERA SPOJLER❗️
Nie było tragedii, ale szału także. Dużymi minusami w historii były:

"Szczęśliwe połączenie" to moje kolejne spotkanie z twórczością Emmy Mills. Książka jest przyjemną młodzieżówką z wątkiem romantycznym, ale porusza również problemy rodzinne. Styl pisania autorki jest lekki, dzięki czemu pozycję czyta się bardzo szybko, co ułatwiają również krótkie rozdziały. Fabuła jest spokojna i prosta, nie znajdziecie tutaj dużej ilości zwrotów akcji czy trudno rozbudowanych wątków. Bohaterowie są ciekawie wykreowani, a pojawiająca się grupa znajomych, mimo pozorów jest bardzo zgrana. Całość książki dopełnia umiejscowienie akcji, przez większość czasu, w szkolnej rozgłośni radiowej.
Nina chodzi do ostatniej klasy liceum i w ramach zajęć dodatkowych wybiera kurs radiowy. Dziewczyna myślała, że zajęcia będą łatwe i szybko miną, jednak nic bardziej mylnego. Zostaje przydzielona do grupy zupełnie przypadkowych osób, pośród nich jest jej były przyjaciel Jamie. Nina chciała jak najbardziej unikać chłopaka, lecz teraz ich spotkania są nieuniknione. Audycja radiowa nie do końca idzie po ich myśli. Okazuje się ona tragedią, a do tego dochodzą jeszcze plotki krążące po Internecie, ściągają grupę dwóch zupełnie różnych fandomów. Na dodatek rodzina Niny przechodzi trudne chwile. Jej mama wychodzi ponownie za mąż, a tata praktycznie przestaje pojawiać się w jej życiu. Czy dziewczyna odzyska kontrolę, czy może jej posiadanie jest przereklamowane?
Historia o rodzinie, przyjaźniach, pierwszych miłościach oraz rozczarowaniach. Nina nie należy do osób pewnych siebie, jest wręcz przeciwnie. W wielu sytuacjach dziewczyna czuje się niezręcznie, nie radzi sobie w nawiązywaniu nowych znajomości, czy popełnia błędy, ponieważ obawia się samotności. Najbardziej niezręczna jest jej relacja z Jamie'em, który był jej najlepszym przyjacielem. Chłopak natomiast jest bardzo rozczulający, kochany i totalnie zauroczony Niną. Ich relacja z początku, jak już wspomniałam, jest dość niezręczna i niepewna, a nad nimi wokół krąży zauroczenie, o którym nie mówią, a trwa od dłuższego czasu. Są nastolatkami, którzy nie potrafią mówić głośno o swoich uczuciach, dlatego też wolą rzucać sobie ukradkowe spojrzenia, myśląc że druga osoba tego nie zauważy. Oprócz wątku romantycznego przedstawione są realia nastoletniego życia, gdzie zawierane przyjaźnie są najważniejsze, a te utracone zostawiały po sobie długotrwały ból. Współpraca Niny, Jamie'go, Sashy i Joydeepa, wynikająca trochę wbrew ich woli, z początku idzie opornie i grupa się nie dogaduje. W momencie, gdy czytałam początek ich pracy w rozgłośni radiowej, najbardziej irytującą mnie postacią był Joydeep. Jego zachowanie i wygórowana pewność siebie była nie do zniesienia. Na szczęście chłopak zaczął się zmieniać, ale dopiero przy końcu książki. Wracając do naszej grupy, dzięki spędzonemu czasu razem nad audycjami radiowymi, rozwija się między nimi przyjaźń, którą będą pamiętać na wiele lat, jak nie do końca życia. Książka pokazuje także, że nie każde relacje w naszym życiu będą trwały wiecznie i jest to w zupełności normalne oraz nie ma w tym nic złego. Niektóre pojawiają się i znikają, jak przez dotknięcie magicznej różdżki, ale mają na nas wpływ i nas kształtują. Poruszony w książce wątek rodziny, relacji Niny z siostrami czy z nieobecnym tatą, pokazuje jak ważne są te osoby w naszym życiu.
Podsumowują, pozycja jest lekką i przyjemną młodzieżówką, przeplatająca wspomnienia z dzieciństwa oraz problemy nastoletniego życia. Książka dodatkowo ma bardzo dużo nawiązań do lat dziewięćdziesiątych, jak i miłości do muzyki. Historia o przyjaźniach, pierwszych miłościach, odnajdywaniu odwagi oraz spełnianiu swoich marzeń.

400 użytkowników ma tytuł Szczęśliwe połączenie na półkach głównych
59 użytkowników ma tytuł Szczęśliwe połączenie na półkach dodatkowych