Na drugim końcu lata

Okładka książki Na drugim końcu lata autora Emma Mills, 9788382651188
Okładka książki Na drugim końcu lata
Emma Mills Wydawnictwo: Media Rodzina literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa
This Adventure Ends
2022-04-27
2022-04-27
Miłosz Urban

Kup Na drugim końcu lata w ulubionej księgarnii

Na drugim końcu lata

Oceny książki Na drugim końcu lata

OPINIE i DYSKUSJE o książce Na drugim końcu lata

bardzo mnie nudziła ale chyba nie bylam odpowiednim odbiorcą tej książki.

bardzo mnie nudziła ale chyba nie bylam odpowiednim odbiorcą tej książki.

Jest to książka, przy której robiłam z siebie idiotkę śmiejąc się na cały głos, ale to było w niej cudowne. Kocham po prostu kocham ❤️❤️❤️

Bardzo mi się podobało! Wciągająca i napisana w super sposób. Czyta się bardzoooo szybko. Zanim się obejrzysz już przeczytałeś kolejne 30 stron. Mega polecam!

796 użytkowników ma tytuł Na drugim końcu lata na półkach głównych
150 użytkowników ma tytuł Na drugim końcu lata na półkach dodatkowych

Emma Mills
Emma Mills
Hi I'm Emma. I am happily married with two lovely children. I have always loved reading and writing and have just written my first novel. After aquiring an obsessive love of supernatural teen novels...yes I'm a Twilight fan...I decided to write my own supernatural story based here in Manchester in the UK, near where I live and grew up. It's currently dark, windy, cold and very very wet... and easy to get inspiration!

For Ever More Julia Biel
For Ever More
Julia Biel
Kontynuacja „Be my ever” była dla mnie kolejną dawką wielu emocji, wzruszeń, niesamowitego poczucia humoru, grona cudownych cytatów, niespodziewanych zwrotów akcji oraz dalszej części tej pięknej, ale trudnej historii. Nowością było dla mnie czytanie z perspektywy czterech osób, a tak naprawdę sześciu. Cieszę się, że ta książka pokazała więcej Ashtona i Hayden, którzy byli moją drugą ulubioną parą. H a y d e n moja ulubiona postać, która nie przestawała mnie zaskakiwać z każdą stroną. Uwielbiam jej poczucie humoru, pozytywną energię i w sumie wszystko (niestety, kto widział opnie na temat „Be my ever” to wie, że właśnie strąciłam Mavericka z piedestału, ups). A s h t o n postać tajemnicza, zamknięta, ale momentami otwarta, przyjacielska. Nie do końca rozumiałam go, ale polubiłam za dobre serce. Jednak nie spodziewałam się takiego zakończenia tej historii. Pierwsze wbiło mnie w fotel i nie wiedziałam, co jest grane (haha to było bardzo zabawne, prawie dostałam jakiegoś udaru, czy czegoś, co było spowodowane niedowierzaniem, nadmierną ciekawością, niedosytem i dlatego, że musiałam wiedzieć, jak to się skończyło-jakaś nowa choroba u książkoholiczek) drugie zakończenie pozostawiło u mnie duży niedosyt oraz chęć poznania, co było dalej u Ashtona i Hayden. Czy polecam? Tak, ale koniecznie wcześniej zacznijcie od „Be my ever”. Myślę, że ta historia was nie zawiedzie.
frezjaksiążki - awatar frezjaksiążki
Tweet Cute Emma Lord
Tweet Cute
Emma Lord
Bardzo przyjemna młodzieżówka na dobry początek roku. Pochłonęłam ją w 3 dni, co nie przydarzyło mi się od dłuższego czasu, przez dość intensywny Grudzień i Święta. Mamy tutaj historię Pepper i Jacka – dwójki nastolatków, w klasie maturalnej, którzy znają się od 4 lat, ale ich ścieżki dotąd nie przecięły się, poza paroma docinkami Jacka pod adresem Pepper. A przynajmniej, tak im się dotąd wydawało. Dziwnym zrządzeniem losu, bohaterowie mają też „drugie życie”, w świecie wirtualnym, gdyż prowadzą profile na Tweeterze, biznesów swoich rodzin. W miarę jak konflikt między dwoma jadłodajniami się zaognia, tym bardziej wzrasta ich zaangażowanie w tę „tweeterową wojenkę”. Jednak, to nie jedyne miejsce w wirtualnym świecie, w którym utrzymują ze sobą kontakt, problem w tym, że nie mają o tym pojęcia, przez anonimowość jaką narzuca rzeczona aplikacja. To było dużo więcej niż początkowo oczekiwałam. Z zapartym tchem śledziłam rodzącą się i rozwijająca, relację pomiędzy Jackiem i Pepper. Jak to w młodzieżowych romansach, na równi z ekscytacją, trochę się bałam, sztampowych rozwiązań fabularnych, tym bardziej, że książka nie jest już nowa i przeleżała na półce 3 lata. Jak się okazało, nie było czego się bać, autorka nie buduje relacji bohaterów na niedopowiedzeniach czy kłamstwie, wręcz zaskoczyło mnie ja szybko niektóre wątki wyszły na pierwszy plan i bohaterowie grali w otwarte karty. To był ogromny plus i ulga. W sumie nie mam się do czego przyczepić, bo nawet jak trafiały się drobne nieporozumienia, to były tak szybko rozwiązywane i „przegadywane”, że niejeden romans, mógłby się uczyć, jak tworzyć relacje między osobami, które się kochają. Była pod tym względem bardzo dojrzała, co było sporym zaskoczeniem, biorąc pod uwagę na czym opierały się romanse czy to dla dorosłych czy młodzieżowe, jeszcze kilka lat temu. Polecam ten przyjemny pastelowy romans, który sprawdzi się zarówno na zastój czytelniczy jak i na gorszy dzień albo po prostu jako przyjemne wypełnienie czasu wolnego, którego na początku roku trochę nie brakuje. Jedyne czego żałuję, to tego, że sama tak późno się zabrałam za czytanie tej książki i prawie przeszła mi koło nosa, naprawdę świetna historia.
Dżoana - awatar Dżoana
oceniła na83 miesiące temu
Duma i podejrzenie Tirzah Price
Duma i podejrzenie
Tirzah Price
„Retelling to nie tylko powtórzenie znanej historii w nowych dekoracjach, to przede wszystkim dialog z oryginałem, który pozwala nam dostrzec w klasyce echa współczesnej wrażliwości i świeżość ukrytą pod warstwami tradycji” – te słowa idealnie oddają ducha powieści „Duma i podejrzenie” (ang. Pride and Premeditation) autorstwa Tirzah Price. Przyznaję tej pozycji mocne 8/10, ponieważ stanowi ona błyskotliwy, pełen szacunku, a zarazem odważny hołd dla Jane Austen. Intertekstualna gra z klasyką Największą siłą książki jest sposób, w jaki Price prowadzi intertekstualną grę z czytelnikiem. Autorka nie kopiuje fabuły Dumy i uprzedzenia jeden do jednego; zamiast tego wyciąga znane nam postacie i wrzuca je w ramy mrocznego, regencyjnego kryminału. Lizzie Bennet nie jest tu jedynie bystrą obserwatorką salonowych konwenansów – jest aspirującą prawniczką, która desperacko chce udowodnić swoją wartość w kancelarii ojca. Z kolei pan Darcy to sztywny, ale genialny młody adwokat. Ta zmiana dynamiki sprawia, że ich wzajemne uprzedzenia zyskują nowy, zawodowy wymiar, co czyni ich potyczki słowne jeszcze bardziej ognistymi. Zalety i świeżość spojrzenia Największym plusem powieści jest jej klimat. Price z powodzeniem łączy urok salonowych herbat i balów z dusznością londyńskich aresztów i mrokiem zaułków, w których czai się morderca. Transformacja klasycznego romansu w powieść typu murder mystery przebiegła zdumiewająco gładko. Ewolucja bohaterów: Lizzie jest tu silniejsza i bardziej sprawcza, co świetnie rezonuje z dzisiejszymi standardami, nie tracąc przy tym ducha epoki. Intryga: Zagadka kryminalna (niesłuszne oskarżenie pana Bingleya o morderstwo) jest sprawnie skonstruowana i trzyma w napięciu do samego końca. Humor: Autorka zachowała ironiczny ton Austen, puszczając oko do fanów pierwowzoru poprzez liczne nawiązania i subtelne modyfikacje znanych scen.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na81 miesiąc temu
Ludzie, których spotykamy na wakacjach Emily Henry
Ludzie, których spotykamy na wakacjach
Emily Henry
Kolejna bardzo przyjemna historia od Emily Henry. Co prawda po „Ludzi, których poznajemy na wakacjach” sięgnęłam dopiero po obejrzeniu filmu, ale mimo to świetnie się bawiłam. Autorka zabiera nas na spotkanie z dwójką przyjaciół, którzy od dwóch lat ze sobą nie rozmawiają. Lata ich relacji zostały wystawione na próbę podczas jednych wakacji w Chorwacji. Poppy i Alex różnią się jak ogień i woda - ona jest głośna i roztrzepana, on z kolei spokojny i odpowiedzialny. Znają się jak mało kto, a jednocześnie nie wiedzą o sobie jednej, najważniejszej rzeczy. Brzmi paradoksalnie, prawda? Mają tydzień, aby wszystko naprawić i spróbować wrócić do tego, co było kiedyś. Tylko czy to w ogóle możliwe, skoro oboje znajdują się już na zupełnie innych etapach życia? „Ludzie, których poznajemy na wakacjach” pozwalają zajrzeć w przeszłość Poppy i Alexa - zobaczyć, jak ich relacja rozwijała się przez lata i jak wygląda dziś. Dzięki temu lepiej rozumiemy ich emocje, straty i tęsknoty, a także zaczynamy zadawać sobie pytanie: co by było, gdyby pewne rzeczy potoczyły się inaczej… To ciepła, przyjemna, ale też skłaniająca do refleksji historia. Pokazuje, jak bardzo nasze wyobrażenia i oczekiwania mogą się zmieniać z czasem. Mimo że najpierw obejrzałam film, nie miałam poczucia, że odebrało mi to radość z lektury. W moim odczuciu obie wersje różnią się od siebie, mają wspólne punkty i główny motyw, ale filmowi brakuje tej głębi, którą oferuje książka. Jeśli chcecie lepiej poznać bohaterów i zrozumieć, co kryje się za tą historią, zdecydowanie warto po nią sięgnąć.
Beebeebee - awatar Beebeebee
ocenił na86 dni temu
Księga żywych sekretów Madeleine Roux
Księga żywych sekretów
Madeleine Roux
Macie swoją ulubioną książkę? Jeśli tak, to wyobraźcie sobie, że możecie się do niej przenieść. I co wtedy? Jeśli strasznie, czy może przyjemnie? Chcecie tam być, czy chcecie jak najszybciej stamtąd uciec? A co jeśli będąc tam, wszystko okazuje się zupełnie inne, niż czytaliście?Ta książka trafiła do mnie z tak zwanej drugiej ręki. Kiedy pojawiła się na rynku czytelniczym, chciałam ją mieć i mam, może z lekkim opóźnieniem, ale mam. ,,Księga żywych sekretów" to typowa powieść przygodowa z dodatkiem fantasty dla młodzieży. Nie jest może zachwycająca, ale u młodszego czytelnika na pewno rozbudzi wyobraźnię i dostarczy dreszczyku emocji. Mamy tu właśnie motyw podróży do świata fikcyjnego, który miał być romantyczny i piękny, a okazał się śmiertelną pułapką, z której jedynym wyjściem jest przepisanie historii. Główne bohaterki, przyjaciółki Adelle i Connie to dwa różne światy. Adelle buja w obłokach, kocha powieść ,,Moira" i uwielbia romantyczność, sama jest niepoprawną romantyczką. Connie to jest zupełną odwrotność. Dziewczyna stąpająca twardo po ziemi, ale wierna towarzyszka przyjaciółki. Autorka w tej książce podkreśla właśnie moc kobiecej przyjaźni, a dzięki przygodom ukazuje również wątek odkrywania własnej tożsamości i seksualności.Wraz z dziewczynami poznajemy fabułę ich ulubionej książki poprzez przeżywanie z nimi przygód. Niestety przed ich oczami ukazuje się świat zupełnie inny, niż znały. Każda z dziewczyn trafia do innej klasy społecznej. To, co miało być tylko tłem, staje się rzeczywistością dość brutalną. Jak zakończy się ta opowieść? Czy przyjaciółki wyjdą z tego cało?Książka szybka, lekka, bez większych uniesień, taka w sam raz do poczytania na nudę. Sam pomysł bardzo ciekawy. Klimat mógłby być bardziej dopracowany. Brakowało mi też intensywniejszych emocji, po których ta książka zostałaby, choć na chwilę w głowie. Młodzieżowa, ale taka trochę potraktowana po macoszemu moim zdaniem. Myślę, że jakby autorka celowała w dorosłych czytelników i dopasowała fabułę z takim zamysłem pod inną kategorię wiekową, to mogłoby być przerażająco i ekscytująco.Tak czy inaczej, książka nie jest zła. Dla młodszej młodzieży w sam raz. Myślę, że jakbym cofnęła się latami, to miałabym o niej zupełnie inne zdanie. Pewnie urzekłaby mnie totalnie. Jednak, że jak już stara jestem, to wiadomo, jest, jak jest. 😁Polecam, bo przeczytać zawsze warto i wyrobić swoje zdanie.
_mama_wojtka_ - awatar _mama_wojtka_
ocenił na81 miesiąc temu

Cytaty z książki Na drugim końcu lata