Oszukać miliardera

The Russian Billionaire
2023-01-25
2023-01-25
Gabriela Iwasyk

Kup Oszukać miliardera w ulubionej księgarnii

Oceny książki Oszukać miliardera

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oszukać miliardera

„Oszukać miliardera” to książka, która na pierwszy rzut oka obiecuje świeżość i emocje, oferując czytelnikom zderzenie dwóch światów: biednej, zdesperowanej kobiety oraz zamożnego miliardera uwikłanego w intrygi i spiski. Niestety, choć pomysł na fabułę wydaje się interesujący, realizacja pozostawia wiele do życzenia.

Historia Raine, która z powodu trudnej sytuacji życiowej decyduje się na ryzykowną misję zdobycia przedmiotu od tajemniczego miliardera, mogła stać się wciągająca. Niestety, już od pierwszych stron fabuła wydaje się chaotyczna i pełna luk logicznych. Motywacje bohaterów są niejasne, a wiele sytuacji sprawia wrażenie sztucznych i wymuszonych.

Największym mankamentem są postacie. Główna bohaterka Raine jest naiwna do granic możliwości, co czyni ją postacią irytującą i trudno z nią sympatyzować. Jej matka, choć występuje epizodycznie, również sprawia wrażenie niedopracowanej i przerysowanej. Konstantin który mógłby być intrygującym antybohaterem, staje się jedynie stereotypowym bogaczem – przystojnym, tajemniczym, ale całkowicie pozbawionym głębi.

Książka ma też swoje mocne strony – opisy scen erotycznych są napisane z wyczuciem i potrafią wzbudzić zainteresowanie. Jednak nawet one nie ratują tej historii, ponieważ brakuje w niej emocji i autentyczności. Relacja między Raine a Konstantinem rozwija się w sposób przewidywalny i nie wzbudza większych emocji.

Dodatkowo wątek spisku, który mógłby być intrygującym tłem, został potraktowany bardzo powierzchownie. Momentami książka wpada w absurd – kolejne zwroty akcji nie mają logicznego uzasadnienia, a dialogi są przewidywalne i schematyczne.

„Oszukać miliardera” może spodobać się czytelnikom, którzy szukają lekkiej, niezobowiązującej rozrywki i nie mają wysokich wymagań wobec fabuły 🧡

Historia Raine, która z powodu trudnej sytuacji...

Nie do końca wiem czego oczekiwałam po tej książce. Z jednej strony liczyłam chyba na lekki i dość przyjemne romans, jednak wiem że czasem coś co zaczyna się całkiem fajnie szybko może się zepsuć. I niestety tak było w tym przypadku.
Sam początek całkiem mi się podobał. Historia zaczynała się ktoś typowo jednak można było wczuć się w tą historię. Ale to co wydarzyło się potem było dla mnie jakby próbą wpakowania wielu absurdalnych motywów w jedno.
A I nie mam nic przeciwko jeśli w książce jest dużo informatycznych wątków, ale gdy w grę wchodzą jakieś absurdalne Spiski i tego typu rzeczy to ja podziękuję. Pewnie gdyby nie to zakończenie dałabym typowo trzy i pół gwiazdki ale tutaj ledwo jestem w stanie dać te dwie. Nawet początek nie rekompensuje tego co dzieje się potem.
Raczej nikomu nie polecam choć jest napisana całkiem fajnym językiem i szybko się czyta. Jest to jeden z tych romansów o których mam nadzieję że szybko zapomnę.

Brak głębszych emocji. Absurdalne odniesienia do teorii spiskowych. Autorka trochę za bardzo popłynęła. Fabuła przewidywalna.

308 użytkowników ma tytuł Oszukać miliardera na półkach głównych
51 użytkowników ma tytuł Oszukać miliardera na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Oszukać miliardera

Dodaj cytat z książki Oszukać miliardera