Sandman: Uwertura

Okładka książki Sandman: Uwertura autora Neil Gaiman, Dave Stewart, J. H. Williams III, 9788328157088
Okładka książki Sandman: Uwertura
Neil GaimanDave Stewart Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Sandman Seria: Sandman Uniwersum komiksy
komiksy
Paulina Braiter

Kup Sandman: Uwertura w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sandman: Uwertura

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sandman: Uwertura

Nie chciałem czytać Uwertury.
I nie, nie dlatego że nie chciałem się żegnać na dobre z tą serią; po prostu nie czułem takowej potrzeby, miałem wrażenie, że ta seria zrobiła już w moi życiu swoje.

Ale oto jestem.

Nie będę udawał, że rozsupłałem wszystkie węzły, połączyłem wszystkie kropki, wypełniłem luki i dostrzegłem wszystkie elementy uniwersum, które ten zbiór uzupełnia. Główną serię skończyłem raptem kilka tygodni temu, a już nie pamiętam z niej wiele poza kilkoma obrazami i kilkoma (bodaj bardziej wyrazistymi) uczuciami.

Uwertura to stanowczo nie jest tylko okazja, żeby ponownie spotkać znane postaci. Dostajemy tu kontekst, poznajemy dokładniej złożoność uniwersum. Już główna seria “Sandmana” skrupulatnie budowała złożony, dziwny świat, deklarowała jego zasady, natomiast “Uwertura” idzie dalej: pozwala sobie te zasady łamać. Niesamowite to zjawisko, niesamowite studium wyobraźni. “Uwertura” dla Sandmana jest niejako tym, czym Sandman dla rzeczywistości.

Co kluczowe w przypadku tego albumu, mamy tu do czynienia z wizualnym cudem. Kreska jest nowoczesna, kreatywna, czasem szczegółowa, czasem eksperymentalna. Imponuje i zachwyca pomysłowością, rozmachem, kompozycją, wyczuciem, WYOBRAŹNIĄ.

Także polecam. Jest to „Sandman”, ale w pewnym sensie trochę bardziej niż zazwyczaj.

Po więcej recenzji zapraszam na Instagram: @traczytanko

Nie chciałem czytać Uwertury.

Ale oto jestem.

Wizualnie jest to zdecydowanie najwyższa półka. Kreska, kolory, innoświatowość, wielosnowość... Naprawdę niesamowite. Fabuła również stoi na wysokim poziomie. Na pewno nie jest to poziom niższy od głównego cyklu. Prequel, który pozwala patrzeć nieco inaczej na główną serię. - Gwiazdy, rodzice Snu, Kot-Sen, Pożądanie, Daniel... Wszystko wspaniale skręca się w fantastyczną historię. A że praktycznie akcja nie dzieje się w naszym świecie, jej pokręconość jest jak najbardziej uzasadniona. A i dodatek na końcu - szkice i rozmowy z twórcami warte docenienia.

Dostałem ten komiks na święta kilka lat temu. Z racji iż Gaimana, po poru książkach, unikam jak ognia, liczyłem, że może jego magnum opus zmieni zdanie o nim.

Rysunki piękne, ale chaotyczne. Pomysł na świat ciekawy, ale w zasadzie nie wiadomo o co chodzi. Tempo akcji, jak to zwykle u autora, niemal zerowe.

Jako ktoś do kogo Gaiman nie trafia, stanowczo odradzam. Dla fanów? Może?

Jako ktoś do kogo Gaiman nie trafia, stanowczo odradzam. Dla...

745 użytkowników ma tytuł Sandman: Uwertura na półkach głównych
290 użytkowników ma tytuł Sandman: Uwertura na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sandman: Uwertura

Okładka książki Księga Cmentarna - tom 2 Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Księga Cmentarna - tom 2 Neil Gaiman, Philip Craig Russell
Okładka książki Good Omens: the Official (and Ineffable) Graphic Novel Colleen Doran, Neil Gaiman, Terry Pratchett
Okładka książki Uniwersum DC według Neila Gaimana Neil Gaiman, Alan Grant, Mark Verheiden
Uniwersum DC według Neila Gaimana Neil Gaiman, Alan Grant, Mark Verheiden
Okładka książki Księga Cmentarna - tom 1 Neil Gaiman, Scott Hampton, Tony Harris, Kevin Nowlan, P. Craig Russell, Stephen B. Scott, Galen Showman, Jill Thompson
Okładka książki Sandman: Noce nieskończone Glenn Fabry, Neil Gaiman, Milo Manara, Miguelanxo Prado, Frank Quitely, P. Craig Russell, Bill Sienkiewicz, Barron Storey

Okładka książki Sandman: Koniec Światów Mark Buckingham, Neil Gaiman, Tony Harrison
Sandman: Koniec Światów Mark Buckingham, Neil Gaiman, Tony Harrison
Okładka książki Sandman: Zabawa w ciebie, cz. 1 Colleen Doran, Neil Gaiman, Dick Giordano, Shawn McManus, George Pratt, Brian Talbot
Okładka książki Sandman: Preludia i nokturny Mike Dringenberg, Neil Gaiman, Malcolm Jones III, Sam Kieth
Okładka książki Sandman: Dom lalki, cz.1 Chris Bachalo, Mike Dringenberg, Neil Gaiman, Malcolm Jones III, Steve Parkhouse, Michael Zulli
Okładka książki Wieczna wojna (Wydanie zbiorcze) Joe Haldeman, Bruno Marchland, Marvano
Wieczna wojna (Wydanie zbiorcze) Joe Haldeman, Bruno Marchland, Marvano
Okładka książki Sandman: Pora mgieł, cz.1 Mike Dringenberg, Malcolm Jones III, Kelley Jones, Philip Craig Russell, Matt Wagner

Cytaty z książki Sandman: Uwertura

Dodaj cytat z książki Sandman: Uwertura