Sandman: Preludia i nokturny

- 2021-05-19
- 2006-01-01
- 1993-01-01
- Paulina Braiter
Pierwszy tom jednej z najpopularniejszych i najbardziej uznanych powieści graficznych wszech czasów. „Sandman”, wielokrotnie nagradzane arcydzieło Neila Gaimana, stworzyło nowy standard dojrzałej, literackiej fantastyki we współczesnym komiksie. Seria, zilustrowana przez najwybitniejszych artystów komiksowych, obfituje w nawiązania kulturowe i religioznawcze, a w fabule płynnie przeplatają się wątki współczesne, fikcja, dramaty historyczne i legendy. „Preludia i nokturny” rozpoczynają niezwykłą graficzną sagę, wprowadzając czytelników do mrocznego i zaczarowanego świata snów i koszmarów – domu Morfeusza, Króla Snów, i jego rodu – Nieskończonych.
Autorem scenariusza jest pisarz i scenarzysta Neil Gaiman, czternastokrotny zdobywca Nagrody Eisnera, a także laureat licznych nagród literackich, uznawany za jednego z najwybitniejszych pisarzy fantasy i science fiction. Rysunki wykonali wybitni amerykańscy ilustratorzy – Sam Keith („Arkham Asylum: Madness”, „X-Men Unlimited”),Mike Dringenberg („Doom Patrol”, „Doktor Strange”) i Malcolm Jones III („Marvel Comics Presents”).
Kup Sandman: Preludia i nokturny w ulubionej księgarni
Oceny książki Sandman: Preludia i nokturny
3086 użytkowników ma tytuł Sandman: Preludia i nokturny na półkach głównych- Przeczytane 2 031
- Chcę przeczytać 1 031
- Komiksy 171
- Komiks 113
- 2022 40
- Fantastyka 38

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sandman: Preludia i nokturny
Chłonę wszystko co od Gaimana i w barwie Sandmana.
Chłonę wszystko co od Gaimana i w barwie Sandmana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna.
Genialna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakochałam się w tej historii i pragnę więcej!
Zakochałam się w tej historii i pragnę więcej!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnałam już te historie że względu na obejrzany serial. To jednak ciekawe jak dużo się zgadza, jak dobrze to odwzorowali. Czytanie tego było dla mnie po prostu wow!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie do końca przekonuje mnie ta kreska, choć rozumiem dlaczego tak ją wykonano. Całość nieźle, naprawdę. Chcę teraz przeczytać cała serię.
W sumie serial wyciągnął mnie w książkę. A seria wciągnęła w pozostałe komiksy, których dotąd nie akceptowałam. I potoczyło się jak lawina.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMusiałam sięgnać po komiks, bo serial niesamowicie mnie wciągnął. To nie jest jakaś moja ulubiona kreska, jednak ma swój klimat, który pasuje do historii.
Ale bardziej jednak podoba mi się serial.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAle bardziej jednak podoba mi się serial.
Wysokie oceny w wielu rankingach jak najbardziej zasłużone.
Wysokie oceny w wielu rankingach jak najbardziej zasłużone.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRaczej nie przepadam za komiksami, ale ekranizacja i zbliżający się drugi sezon zachęciły do zapoznania się z materiałem źródłowym. Wyjątkowa kreska, zabawa kolorem i narracja sprawiają, że poszczególne historie są bardzo klimatyczne. Mój ulubiony to chyba "24 godziny". Do tego sen ciągłego przebudzenia tak mi zapadł w pamięć, że... aż mi się przyśnił. Poza głównym bohaterem mamy wgląd na różne inne, ciekawe, drugoplanowe postaci. Wizyta w piekle, poszukiwanie narzędzi, spotkanie z siostrą... Było to naprawdę wartościowe wejście w komiksowy świat Sandmana.
Raczej nie przepadam za komiksami, ale ekranizacja i zbliżający się drugi sezon zachęciły do zapoznania się z materiałem źródłowym. Wyjątkowa kreska, zabawa kolorem i narracja sprawiają, że poszczególne historie są bardzo klimatyczne. Mój ulubiony to chyba "24 godziny". Do tego sen ciągłego przebudzenia tak mi zapadł w pamięć, że... aż mi się przyśnił. Poza głównym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSuper!!
Super!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Sandman" to przyjemna rozrywkowa lektura z inteligentnymi nawiązaniami do mitów (np. bramy z rogu i kości słoniowej, doceniam). Nie odkryło to przede mną żadnych nowych horyzontów, ale zaciekawiło na tyle, żeby planować wypożyczenie kolejnego tomu.
Najciekawszy (i najbardziej ponury) chyba zeszyt "24 godziny", wg samego Gaimana o autorach i opowiadaniu historii. No i cóż, trochę przypomina, że słaby to może czas na czytanie Gaimana, ale przeważnie oddzielam twórcę od dzieła (chyba że chodzi o "Mgły Avalonu" i Bradley) i tu na razie też postanowiłam tak zrobić.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajciekawszy (i najbardziej ponury) chyba zeszyt "24 godziny", wg samego Gaimana o autorach i opowiadaniu historii. No i cóż,...