Klątwa żercy

Okładka książki Klątwa żercy
Maciej Szymczak Wydawnictwo: Planeta Czytelnika fantasy, science fiction
2022-11-05
2022-11-05

Kup Klątwa żercy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Klątwa żercy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klątwa żercy

Liczyłam na naprawdę dobra historię. Niestety moim zdaniem czegoś tutaj zabrakło. Przez większość książki nie mogłam w ogóle "wejść" w te historię. A temat miał potencjał.
Chrystianizacja, wierzenia, upiory i sporo krwii.
Mimo, że nie do końca "kupiła" mnie ta historia to przyznaje, ze autor całkiem zgrabnie pomieszał historię z fantastyką i elementami grozy.

Chrystianizacja, wierzenia, upiory i sporo krwii.

Akcja ksiazka to moment proby chrystianizacji pomorza. Kiedy Otton rozkazal zniszczyc swiatynie i posag trojglowa- kilku zercow znalazlo w sobie sile i uciekli na pobliska wyspe wraz ze swoim reliktem. Jak przystalo na chrzescijanskie proby nawrócenia- jednemu z zercow odcieli glowe, a zeby jeszcze bardziej upokorzyc- glowe zatopili, a cialo zostawili na wyspie. Wg wierzen slowian-taka smierc sprowadza na ziemie upiora, gdyz zmarly tylko w calosci może przeroczyc bramy zaswiatow.
Trwa chrystianizacja-chec posiadania wladzy jest silniejsza niz wiara przodkow. Proby przysposobienia nowej wiary koncza sie w chwili, gdy upior pozostawia przy zyciu jednego ocalonego.
Krotka ksiazka, szybko sie czyta, choc poczatki byly trudne ze wzgledu na typowo slowianskie imiona. Bardzo zaluje, ze oprocz historii upiora nie zostala zglebiona wiara przodkow.

Maciej Szymczak to znana postać na polskim rynku grozy. Człowiek, który stworzył i rozpropagował podgatunek słowiańskiego horroru. W ramy owego podgatunku wpisuje się również jego najnowsza powieść zatytułowana “Klątwa żercy”.

Akcja dzieje się podczas misji chrystianizacyjnej Ottona w XII wieku. Apostoł Pomorza wspomagany przez oddziały Bolesława i Warcisława zdobywa Szczecin i przystępuje do niszczenia słynnej świątyni Trygława. Kapłani miejscowej świątyni wszelkimi sposobami próbują ocalić swego idola. W tym samym czasie okolice zaczyna pustoszyć bezgłowy upiór zwany zmorzcem.

Szymczak opisał w powieści to w czym czuje się najlepiej, czyli konflikt pomiędzy pogaństwem, a chrześcijaństwem. Jest to pokazane w wieloznaczny i bardzo sugestywny sposób, dzięki czemu czytelnik może mieć pewien ogląd jak owe starcie mogło wyglądać. Widać research jaki wykonał autor, żeby odpowiednio wpisać fabułę w historyczne ramy.

Jedynym mankamentem, który nie do końca mi odpowiadał był brak jednego głównego bohatera powieści. Fabuła rozbita jest pomiędzy opętanego obsesją chrystianizacji Pomorza Ottona, neofity Mściwoja, rycerza Władysława czy broniących wizerunku Trygława żerców. Taka mnogość postaci w tak krótkiej powieści, sprawia, że nie wiedziałem do końca komu kibicować i nie mogłem zżyć się z żadnym z bohaterów.

Choć “Klątwa żercy” reklamowana jest jako historyczna dark fantasy, momentami bliżej jej do literatury grozy. Opisy walk czy masakr będących dziełem zmorzca, zdecydowanie są dla osób o mocnych nerwach. Jest sporo krwi, wnętrzności i połamanych kończyn. Do tego akcja jest wartka, wciąż gna do przodu, przeskakując z miejsca na miejsce. Nie daje chwili na nudę, co też jest wielkim plusem.

Maciej Szymczak w “Klątwie żercy” pokazał, że jest nie tylko jednym z prekursorów, ale również liderów jeśli chodzi o polską prozę słowiańską. Czekam na kolejną pozycję jego autorstwa.

251 użytkowników ma tytuł Klątwa żercy na półkach głównych
35 użytkowników ma tytuł Klątwa żercy na półkach dodatkowych

Okładka książki Zin Grozownia 2025 Dagmara Adwentowska, Sandra Gatt Osińska, Norbert Góra, Michał Górzyna, Dariusz Jakubik, Adam Klimczak, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Grzegorz Kopiec, Kazimierz Kyrcz jr, Małgorzata Lewandowska, Dariusz Ludwinek, Krzysztof Maciejewski, Graham Masterton, Karolina Mogielska, Marta Płaza, Joanna Pypłacz, D.A. Recki, Łukasz Rzadkowski, Tomasz Siwiec, Maciej Szymczak, Flora Woźnica, Zuzanna Wrona, Marcin Zwoleń, Marek Zychla
Okładka książki Bękart: antologia Studia Grozy Sylwia Błach, Jarosław Dobrowolski, Wojciech Gunia, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Joanna Kotala, Małgorzata Lewandowska, Marcin Majchrzak, Tomek Miłowicki, Anna Musiałowicz, Jacek Pelczar, Radosław Rogowski, Łukasz Rzadkowski, Magdalena Anna Sakowska, Tomasz Siwiec, Agata Suchocka, Maciej Szymczak, Joanna Trzaska, Zuzanna Wrona
Okładka książki Grozownia 2024 Dagmara Adwentowska, Aleksandra Bednarska, Norbert Góra, Michał Górzyna, Łukasz Gwiżdż, Dawid Kain, Maciej Klimek, Jarosław Klonowski, Aleksandra Knap, Małgorzata Lewandowska, Dariusz Ludwinek, Anna Musiałowicz, Tadeusz Oszubski, Joanna Pypłacz, D.A. Recki, Łukasz Rzadkowski, Tomasz Siwiec, Maciej Szymczak
Okładka książki Walentynki. Morderca z Instagrama Michał Larek, Maciej Szymczak
Walentynki. Morderca z Instagrama Michał Larek, Maciej Szymczak

Okładka książki Obiata. Antologia słowiańska Silke Brandt, Aleksandra Dobies, Krzysztof Dzieniszewski, Grzegorz Gajek, Michał Jankowski, Adam Kaczmarczyk, Agnieszka Kuchmister, Małgorzata Lewandowska, Monika Maciewicz, Graham Masterton, Karolina Mogielska, Tadeusz Oszubski, Olaf Pajączkowski, Jacek Pelczar, Kalina Sucharska, Katarzyna Wierzbicka, Zeter Zelke

Cytaty z książki Klątwa żercy

Dodaj cytat z książki Klątwa żercy