Dziedzictwo Hawthorne'ów

- literatura młodzieżowa
- The Inheritance Games (tom 2)
- The Hawthorne Legacy. An Inheritance Games Novel.
- 2022-10-26
- 2022-10-26
- 2021-09-16
- Maciej Potulny
The Inheritance Games. Tom II. Dziedzictwo Hawthorne’ów to drugi tom bestsellerowej trylogii autorstwa Jennifer Lynn Barnes.
Zabójcza gra. Błyskotliwa zagadka. Zawrotna stawka.
Na Avery Grambs na każdym kroku czyha niebezpieczeństwo, a Grayson i Jameson, magnetyczni i tajemniczy wnukowie Tobiasa Hawthorne’a, nadal nie zostawiają jej w spokoju. Pytanie, dlaczego to ona, niespokrewniona z Hawthorne’ami, odziedziczyła bajeczną fortunę, ciągle nie znajduje odpowiedzi, choć pewne poszlaki wskazują, że związek Avery z rodziną jest głębszy, niż kiedykolwiek sobie wyobrażała.
Kontynuacja The Inheritance Games z pewnością zachwyci zarówno fanów Jennifer Lynn Barnes, jak i nowych czytelników.
Kup Dziedzictwo Hawthorne'ów w ulubionej księgarni
Oceny książki Dziedzictwo Hawthorne'ów
4260 użytkowników ma tytuł Dziedzictwo Hawthorne'ów na półkach głównych- Przeczytane 3 013
- Chcę przeczytać 1 156
- 2023 125
- 2024 82
- 2025 37
- 2022 33

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziedzictwo Hawthorne'ów
Dynamika podobna do poprzedniej części. Gonimy za sekretem, akcja chyba znowu rozgrywa się na przestrzeni kilku dni. Ogólnie ostatnie strony bardzo wciągają, książka trzyma dobry poziom zaangażowania. Nie wiem jednak czy sięgnę po kolejny tom, na pewno nie od razu.
Mam w głowie filtr, że jest to młodzieżówka. Jednak brakuje mi trochę więcej treści w fabule, miejsca na więcej relacji między bohaterami, jakiegoś opisu codzienności, momentów gdy bohatera siedzi i snuje jakieś dłuższe rozważania, tak żebyśmy mieli czas wczuć się w wydarzenia. Tu jest jednak zachowane tempo raz i dwa raz i dwa, zagada goni zagadkę i nie za wiele miejsca na te dodatkowe rzeczy, które wzbogaciłby powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam w głowie filtr, że jest to młodzieżówka. Jednak brakuje mi trochę więcej treści w fabule, miejsca na...
Biorąc pod uwagę fakt, że pierwszy tom tej serii czytałam ponad rok temu, bałam się, że ciężko będzie mi się wczuć w tę historię. Ja jednak jeszcze bardziej się w nią wciągnęłam, czego się nie spodziewałam! Mogę śmiało przyznać, że jeszcze bardziej polubiłam historię Avery i braci Hawthorne <33.
W tej trylogii jest niestety jeden aspekt, który mnie irytuje - otóż są to bohaterowie, może nie wszyscy, ale wiele z nich. Mam wrażenie, że autorka aż za bardzo chciała wykreować ich na "tajemniczych", co skończyło się tak, że podczas czytania (szczególnie na początku tej książki) wydawało mi się, że co scenę zmieniają osobowość, szczególnie w stosunku do Avery, raz byli do niej pozytywnie nastawieni, a raz wręcz wrogo.
Jednak ta pozycja ma zdecydowanie więcej plusów niż minusów. Jak już wspominałam, nie spodziewałam się, że ten tom aż tak mnie wciągnie i dostarczy tyle emocji. W tej historii ciężko cokolwiek przewidzieć, a gdy jedna zagadka zostaje rozwiązana, natychmiast pojawia się kolejna, a autorka świetnie potrafi poprowadzić fabułę, gdyż mimo wielu wątków, na koniec i tak wszystko składa się w logiczną całość. Książka zawiera z naprawdę dużą ilość plot twistów. Kończąc ją, niejednokrotnie przeżyłam szok 🙈.
Ta trylogia to jednak nie same zagadki. Jeśli chodzi o motyw love triangle to ja zdecydowanie jestem team Jameson. Uwielbiam relację jego i Avery a ta część tylko utwierdziła mnie w tym przekonaniu 🖤. Podsumowując, uwielbiam tę książkę! Sprawiła, że nie czułam jedynie zaszokowania, a również ekscytację.
Kategoria wiekowa (wg mnie): +13
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej trylogii jest niestety jeden aspekt, który mnie irytuje - otóż są to...
❤️
❤️
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInteresująca książka pełna tajemnic i zagadek.
Interesująca książka pełna tajemnic i zagadek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła przekombinowana, pierwsza część była lepsza. Ciąg przyczynowo skutkowy naciągany. Martyrologia Toby’ego i to dlaczego po prostu nie uciekł z Hannah za granicę nie jest przekonujące. Związek mamy Avery z Rickym równie pozbawiony sensu, może więcej dowiemy się w kolejnej części ale czemu ta niesamowita inteligentna osoba związała się z nim będąc jednocześnie bezgranicznie zakochana w Tobym ? Czemu na prywatnej wyspie miliardera jest nieprzychylne mu miasteczko ? Tacy ludzie mogą przecież mieć wyspę na wyłączność. Tyle pytań tak mało odpowiedzi …
Fabuła przekombinowana, pierwsza część była lepsza. Ciąg przyczynowo skutkowy naciągany. Martyrologia Toby’ego i to dlaczego po prostu nie uciekł z Hannah za granicę nie jest przekonujące. Związek mamy Avery z Rickym równie pozbawiony sensu, może więcej dowiemy się w kolejnej części ale czemu ta niesamowita inteligentna osoba związała się z nim będąc jednocześnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mieszane uczucia wobec tej książki. Z jednej strony naprawdę fajnie mi się ją czytało i dość szybko zostałam wciągnięta w szaleństwo poszukiwań Toby'ego, zachodząc w głowę o co w tym wszystkim chodzi. Przyznaję, że chciałam rozwiązać tą zagadkę przed bohaterami, a żeby to mieć poczucie jaka to jestem sprytna :D Z drugiej strasznie to wszystko zawiłe, znikąd wyskakują jakieś wątki (które wprowadzają trochę zmieszania do fabuły) i w ogóle nie są rozwijane dalej. Poza tym zakończenie to jedno wielkie nieporozumienie. Zbyt szybko i zbyt dużo naraz.
Wydaje mi się jednak, że ostatecznie fajnie sięgnąć po tą pozycję. Styl pisania autorki jest przyjemny, a książka obfituje w zwroty akcji, które zaskakują (a przy najmniej mnie zaskoczyły).
Mam mieszane uczucia wobec tej książki. Z jednej strony naprawdę fajnie mi się ją czytało i dość szybko zostałam wciągnięta w szaleństwo poszukiwań Toby'ego, zachodząc w głowę o co w tym wszystkim chodzi. Przyznaję, że chciałam rozwiązać tą zagadkę przed bohaterami, a żeby to mieć poczucie jaka to jestem sprytna :D Z drugiej strasznie to wszystko zawiłe, znikąd wyskakują...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę czyta się bardzo szybko i płynie, jest naprawdę wciągająca ale nie przemęcza i nie przeciąga dzięki krótkim rozdziałom. W tej części liczyłam że trochę bardziej pokazana będzie zacieśniana więź pomiędzy wszystkimi braćmi i Avery. Sama fabuła i bohaterowie cóż..... Brak mi słów!!! Kocham i polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojestem zakochana w tej trylogii. do pierwszych 100 stron nie mogłam się wkręcić, ale dalej wszystko przeczytałam za jednym razem. uwielbiam też wątek między Jqmesonem i Avery bo dają mi tego tak mało, że chcę więcej. kocham po prostu to arcydzieło.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie zawiodłam się. Do samego końca trzyma w napięciu. Każdy rozdział to kolejna dawka informacji, z których składamy całość, ale czy na pewno? Nie mogłam powstrzymać się od uśmiechów i swoich dodatkowych komentarzy. Historia rozwija się pomału i każdy wątek ma swój czas, nie ma rzeczy niedokończonych. Książka wywołała we mnie wiele pozytywnych emocji i nie mogę się doczekać co autorka zaoferuje w następnym tomie.
Nie zawiodłam się. Do samego końca trzyma w napięciu. Każdy rozdział to kolejna dawka informacji, z których składamy całość, ale czy na pewno? Nie mogłam powstrzymać się od uśmiechów i swoich dodatkowych komentarzy. Historia rozwija się pomału i każdy wątek ma swój czas, nie ma rzeczy niedokończonych. Książka wywołała we mnie wiele pozytywnych emocji i nie mogę się doczekać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMega książka. Pierwsza część lepsza według mnie, ale autorka nadal dała wszystko z siebie. Większość książek które napisała Jennifer Lynn Barnes są wspaniałe. Wszystkie postacie są tak przepięknie opisane i stworzone, gdy czytasz masz wrażenie że jesteś tam gdzie oni i czujesz to samo. Na serio jest to jedna z lepszych książek napisanych w naszych czasach.