Okładka książki Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem autora Anoushka Davy, 9788327126283
Anoushka Davy Wydawnictwo: Publicat poradniki
poradniki
2022-08-24
2022-08-24
Martyna Żurawska

Kup Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem

Zainteresowałam się tą książką gdyż sama mam problemy zdrowotne, właśnie związane ze stanami zapalnymi w organizmie. Ale większość z nas zapewne doświadczyła - chociażby przy skaleczeniach czy infekcji zęba. Więc jest to poradnik dla każdego.

Książka podzielona jest na rozdziały:

I. Nauka
Dowiemy się ty czym jest stan zapalny, jakie są jego przyczyny, jaki ma wpływ na organizm, oraz jak zdiagnozować.
Okazuje się, że groźnie brzmiący -ostry stan zapalny nie jest taki straszny. W ten sposób organizm reaguje na zagrożenie, ostrzega też że dzieje się coś niedobrego. Lecz czasem sprawa wymyka się spod kontroli, a wtedy mamy już do czynienia z chronicznym stanem zapalnym.

II. Styl życia.
Dowiemy się jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe na co dzień. Oraz jak ważny jest wysiłek fizyczny i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

III. Odżywianie.
Co jeść by zapewnić sobie zdrowie? Metody gotowania, szkodliwe składniki w diecie oraz te o działaniu przeciwzapalnym.
Z tego działu dowiedziałam się więcej o insulinooporności, a jest problem który podejrzewam o siebie.

IV. Przepisy.
Tu znajdziecie 30 przepisów na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, przekąski oraz słodkości. Tak skomponowane by dostarczały kluczowych substancji odżywczych które zapobiegają stanom zapalnym oraz wspierają zdrowie i witalność.

Ta książka to prawdziwa skarbnica wiedzy, przekazana w bardzo przystępny sposób, wyjaśniająca dokładnie temat, tak by każdy czytelnik zrozumiał.

Leki jedynie łagodzą symptomy, nie likwidują źródła zapalenia. Warto więc wsłuchać się w swój organizm, starać się dopasować styl życia, zmienić nawyki by cieszyć się zdrowiem.

Pamiętajcie, że by zachować pełnię zdrowia trzeba zadbać też o zdrowie psychiczne.

Książka podzielona jest na rozdziały:

I. Nauka

Kochani dziś będzie poradnikowo a że diety są i były na topie, więc będzie trochę dietetyczne i przeciwzapalnie.
Nakładem wydawnictwa Publicat została wydana bardzo interesująca książka, dzięki której można się dowiedzieć bardzo dużo cennych informacji odnośnie swojego zdrowia i tego, że umiejętnym komponowaniem codziennych posiłków możemy pomóc swojemu organizmowi w walce z różnymi dolegliwościami. Zapobiec bakteriom lub nieproszony wzdęciom lub staniem w aptece po leki. Podziękuje nam za to nasz organizm i zapewne portfel 😉.
Książka podzielona jest na 4 działy :
1. Nauka - mowa w nim o stanie zapalnym, jak powstaje, dlaczego, jak wpływa na nasz organizm i jak z tym walczyć.
2. Styl życia czyli wszystko to o czym tak naprawdę wiemy a zazwyczaj się nie stosujemy 😉czyli picie wody, stres, sen i aktywność fizyczna.
3. Odżywianie czyli jak gotować, aby nie tracić tego, co najlepsze, czyli wartości odżywczych oraz co nam szkodzi a co pomaga.
4. Przepisy czyli ta najprzyjemniejsza część. Mamy tu przepisy na śniadania, przekąski i zupy, obiady i desery. Co mi najbardziej przypadło do gustu to kokosowe latte z kurkumą, nocna owsianka czy tęczowa surówka.....
Kochani uważam, że książka jest warta polecenia i popróbowania nowych przepisów, nowych nawyków czy chociażby picia wody 😉.

Jak niewielu wie, ja z zapaleniem w organizmie walczę już od kilku lat. Przyjmuję sterty antybiotyków i nic to nie daje, bo tydzień po kuracji wszystko powraca. Właśnie to było powodem sięgnięcia po tą książkę. I tak na samym początku przeczytamy tu co to w ogóle jest stan zapalny. Jest pięć objawów ostrego stanu zapalnego: zaczerwienienie, opuchlizna, podwyższona temperatura ciała, ból i utrata funkcji tkanki czy narządu. Wystarczy, że macie choć jeden z objawów, to już świadczy o ostrym stanie zapalnym. Zostanie opisana reakcja zapalna, która może zagrażać zdrowiu, a także jak to wpływa na nasze ciało. Jeśli nie wiecie skąd się bierze u was stan zapalny, to poznacie tutaj główne jego przyczyny. Wszystko jest bardzo prosto opisane, więc spokojnie można to zrozumieć i przyswoić. Bardzo pomocny był tutaj kwiz, dzięki któremu samemu można określić, czy mamy w sobie stan zapalny i gdzie może być umiejscowiony. Aby się go pozbyć trzeba wpierw wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i życiowe. Dowiecie się co można wpierw zrobić, by zacząć eliminować to, co nas wykańcza. Stres, niepełny sen i spożywanie dużych ilości cukrów bardzo sprzyja infekcjom. Poradnik ułożył dla nas dietę przeciwzapalną, by to, co nas niszczy, zaczęło się cofać. Pamiętajcie, że każda niezdrowa rzecz ma tutaj swój zamiennik:-) Jakich produktów unikać? Znajdziecie tutaj cały ich wykaz. Na koniec będzie cała masa dań, które możemy spożywać, by syto się najeść, smacznie i do tego bardzo zdrowo. Niekiedy same leki nie wystarczą, jak w moim przypadku. Sama zadecydowałam, że skorzystam z przepisów z książki, gdyż bardzo chcę wyzdrowieć. Książkę polecam nie tylko osobom zmagającym się z przewlekłym stanem zapalnym, ale i tym, którzy mają nadwagę, czy też cukrzycę, bądź zwyczajnie są zdrowi, lecz chcą wspomóc układ odpornościowy:-)

86 użytkowników ma tytuł Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem