Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem

Okładka książki Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem Anoushka Davy
Okładka książki Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem
Anoushka Davy Wydawnictwo: Publicat poradniki
128 str. 2 godz. 8 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Publicat
Data wydania:
2022-08-24
Data 1. wyd. pol.:
2022-08-24
Liczba stron:
128
Czas czytania
2 godz. 8 min.
Język:
polski
ISBN:
9788327126283
Tłumacz:
Martyna Żurawska
Średnia ocen

8,1 8,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
8,1 / 10
26 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
199
146

Na półkach:

Zainteresowałam się tą książką gdyż sama mam problemy zdrowotne, właśnie związane ze stanami zapalnymi w organizmie. Ale większość z nas zapewne doświadczyła - chociażby przy skaleczeniach czy infekcji zęba. Więc jest to poradnik dla każdego.

Książka podzielona jest na rozdziały:

I. Nauka
Dowiemy się ty czym jest stan zapalny, jakie są jego przyczyny, jaki ma wpływ na organizm, oraz jak zdiagnozować.
Okazuje się, że groźnie brzmiący -ostry stan zapalny nie jest taki straszny. W ten sposób organizm reaguje na zagrożenie, ostrzega też że dzieje się coś niedobrego. Lecz czasem sprawa wymyka się spod kontroli, a wtedy mamy już do czynienia z chronicznym stanem zapalnym.

II. Styl życia.
Dowiemy się jak wypracować zdrowe nawyki żywieniowe na co dzień. Oraz jak ważny jest wysiłek fizyczny i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

III. Odżywianie.
Co jeść by zapewnić sobie zdrowie? Metody gotowania, szkodliwe składniki w diecie oraz te o działaniu przeciwzapalnym.
Z tego działu dowiedziałam się więcej o insulinooporności, a jest problem który podejrzewam o siebie.

IV. Przepisy.
Tu znajdziecie 30 przepisów na smaczne i zdrowe śniadania, obiady, przekąski oraz słodkości. Tak skomponowane by dostarczały kluczowych substancji odżywczych które zapobiegają stanom zapalnym oraz wspierają zdrowie i witalność.

Ta książka to prawdziwa skarbnica wiedzy, przekazana w bardzo przystępny sposób, wyjaśniająca dokładnie temat, tak by każdy czytelnik zrozumiał.

Leki jedynie łagodzą symptomy, nie likwidują źródła zapalenia. Warto więc wsłuchać się w swój organizm, starać się dopasować styl życia, zmienić nawyki by cieszyć się zdrowiem.

Pamiętajcie, że by zachować pełnię zdrowia trzeba zadbać też o zdrowie psychiczne.

Zainteresowałam się tą książką gdyż sama mam problemy zdrowotne, właśnie związane ze stanami zapalnymi w organizmie. Ale większość z nas zapewne doświadczyła - chociażby przy skaleczeniach czy infekcji zęba. Więc jest to poradnik dla każdego.

Książka podzielona jest na rozdziały:

I. Nauka
Dowiemy się ty czym jest stan zapalny, jakie są jego przyczyny, jaki ma wpływ na...

więcej Pokaż mimo to

avatar
160
125

Na półkach:

Kochani dziś będzie poradnikowo a że diety są i były na topie, więc będzie trochę dietetyczne i przeciwzapalnie.
Nakładem wydawnictwa Publicat została wydana bardzo interesująca książka, dzięki której można się dowiedzieć bardzo dużo cennych informacji odnośnie swojego zdrowia i tego, że umiejętnym komponowaniem codziennych posiłków możemy pomóc swojemu organizmowi w walce z różnymi dolegliwościami. Zapobiec bakteriom lub nieproszony wzdęciom lub staniem w aptece po leki. Podziękuje nam za to nasz organizm i zapewne portfel 😉.
Książka podzielona jest na 4 działy :
1. Nauka - mowa w nim o stanie zapalnym, jak powstaje, dlaczego, jak wpływa na nasz organizm i jak z tym walczyć.
2. Styl życia czyli wszystko to o czym tak naprawdę wiemy a zazwyczaj się nie stosujemy 😉czyli picie wody, stres, sen i aktywność fizyczna.
3. Odżywianie czyli jak gotować, aby nie tracić tego, co najlepsze, czyli wartości odżywczych oraz co nam szkodzi a co pomaga.
4. Przepisy czyli ta najprzyjemniejsza część. Mamy tu przepisy na śniadania, przekąski i zupy, obiady i desery. Co mi najbardziej przypadło do gustu to kokosowe latte z kurkumą, nocna owsianka czy tęczowa surówka.....
Kochani uważam, że książka jest warta polecenia i popróbowania nowych przepisów, nowych nawyków czy chociażby picia wody 😉.

Kochani dziś będzie poradnikowo a że diety są i były na topie, więc będzie trochę dietetyczne i przeciwzapalnie.
Nakładem wydawnictwa Publicat została wydana bardzo interesująca książka, dzięki której można się dowiedzieć bardzo dużo cennych informacji odnośnie swojego zdrowia i tego, że umiejętnym komponowaniem codziennych posiłków możemy pomóc swojemu organizmowi w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1677
1676

Na półkach: ,

Jak niewielu wie, ja z zapaleniem w organizmie walczę już od kilku lat. Przyjmuję sterty antybiotyków i nic to nie daje, bo tydzień po kuracji wszystko powraca. Właśnie to było powodem sięgnięcia po tą książkę. I tak na samym początku przeczytamy tu co to w ogóle jest stan zapalny. Jest pięć objawów ostrego stanu zapalnego: zaczerwienienie, opuchlizna, podwyższona temperatura ciała, ból i utrata funkcji tkanki czy narządu. Wystarczy, że macie choć jeden z objawów, to już świadczy o ostrym stanie zapalnym. Zostanie opisana reakcja zapalna, która może zagrażać zdrowiu, a także jak to wpływa na nasze ciało. Jeśli nie wiecie skąd się bierze u was stan zapalny, to poznacie tutaj główne jego przyczyny. Wszystko jest bardzo prosto opisane, więc spokojnie można to zrozumieć i przyswoić. Bardzo pomocny był tutaj kwiz, dzięki któremu samemu można określić, czy mamy w sobie stan zapalny i gdzie może być umiejscowiony. Aby się go pozbyć trzeba wpierw wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe i życiowe. Dowiecie się co można wpierw zrobić, by zacząć eliminować to, co nas wykańcza. Stres, niepełny sen i spożywanie dużych ilości cukrów bardzo sprzyja infekcjom. Poradnik ułożył dla nas dietę przeciwzapalną, by to, co nas niszczy, zaczęło się cofać. Pamiętajcie, że każda niezdrowa rzecz ma tutaj swój zamiennik:-) Jakich produktów unikać? Znajdziecie tutaj cały ich wykaz. Na koniec będzie cała masa dań, które możemy spożywać, by syto się najeść, smacznie i do tego bardzo zdrowo. Niekiedy same leki nie wystarczą, jak w moim przypadku. Sama zadecydowałam, że skorzystam z przepisów z książki, gdyż bardzo chcę wyzdrowieć. Książkę polecam nie tylko osobom zmagającym się z przewlekłym stanem zapalnym, ale i tym, którzy mają nadwagę, czy też cukrzycę, bądź zwyczajnie są zdrowi, lecz chcą wspomóc układ odpornościowy:-)

Jak niewielu wie, ja z zapaleniem w organizmie walczę już od kilku lat. Przyjmuję sterty antybiotyków i nic to nie daje, bo tydzień po kuracji wszystko powraca. Właśnie to było powodem sięgnięcia po tą książkę. I tak na samym początku przeczytamy tu co to w ogóle jest stan zapalny. Jest pięć objawów ostrego stanu zapalnego: zaczerwienienie, opuchlizna, podwyższona...

więcej Pokaż mimo to

avatar
472
403

Na półkach:

„Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem”. Struktura poradnika składa się z czterech rozdziałów, w których tematycznie znajdują się najważniejsze informacje, porady i bezcenne wskazówki jak dbać, jak zapobiegać, jak leczyć, jak żyć, aby było żyło nam się ciut lepie, i zdecydowanej zdrowiej. Wiedza podana jest w bardzo przystępny i zrozumiały sposób. Zatem nie ma potrzeby studiowania medycznej encyklopedii, aby zrozumieć pierwszy rozdział ZDROWIE. Znajdziemy w nim główne objawy stanów zapalnych, które powinny być dla ans sygnałem, że coś złego się dzieje z naszym organizmem i należy skontrolować swój stan zdrowia. Następnie rozdział STYL ŻYCIA, jak dla mnie najważniejszy. Dwa czynniki stres i sen, jeśli są na deficycie to uwierzcie mi, potrafią wszystko zniszczyć i nawet najlepszy krem i najsmaczniejsza potrawa nam nie pomoże. Tego trzeba się nauczyć, wyrobić w sobie nawyk snu, takiego zdrowego, kiedy mózg odpoczywa a ciało nabiera życia. Mnie stres doprowadził do nadciśnienia i stałej kontroli lekarskiej, nie wspominając już o systematycznym zażywaniu leków. A przecież można tego uniknąć. To jest naprawdę możliwe. ODŻYWIANIE to rozdział dedykowany produktom, które pomagają nam w walce o zdrowie i dobre samopoczucie. Święta zasada lepiej zapobiegać niż leczyć, to w przypadku czosnku, kurkumy czy zwykłego lnu jest zdecydowanie na wagę złota. Obecnie mamy dostęp do tak wielu przepisów, w którym możemy „przemycić” te składniki, ze nie ma obawy, że komuś coś nie smakuje. W ostatnim rozdziale znajdziecie trzydzieści PRZEPISÓW, które można szybko i łatwo przygotować.
.
Poradnik jest bardzo pomocny, zwłaszcza w początkowej fazie zgłębiania wiedzy. A już zdecydowanie powinien nas zmobilizować, do walki o swoje zdrowie, kontrolnych badań, i własnej świadomości tego co jemy, co dzieje się z naszym organizmem. Polecam! Bo zdrowia nikt nam nie odda.

„Dieta przeciwzapalna. Jak zapobiegać stanom zapalnym i jak je zmniejszać, by cieszyć się zdrowiem”. Struktura poradnika składa się z czterech rozdziałów, w których tematycznie znajdują się najważniejsze informacje, porady i bezcenne wskazówki jak dbać, jak zapobiegać, jak leczyć, jak żyć, aby było żyło nam się ciut lepie, i zdecydowanej zdrowiej. Wiedza podana jest w...

więcej Pokaż mimo to

avatar
290
289

Na półkach:

Stosujemy różne diety. Jedne działają lepiej, inne mniej. A co powiecie na dietę przeciwzapalną? Nie od dziś wiadomo, że przewlekłe stany zapalne wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie.

Książka “Dieta przeciwzapalna” podzielona została na cztery rozdziały: nauka, styl życia, odżywianie i przepisy. W pierwszym autorka wyjaśnia czym jest stan zapalny, jakie są jego przyczyny oraz jakie badania wykonać, by dowiedzieć się, czy ten problem nas dotyczy. A wszystko opisane prostym, łatwym do zrozumienia językiem, co bardzo mi się podoba.

W kolejnym rozdziale opisana jest zależność naszego stylu życia, a pojawiającym się stanem zapalnym. Niedobory snu, nadmierny stres to tylko część powodów toczących się w naszym organizmie stanów zapalnych. Dla lepszego samopoczucia warto nieco zmienić swój styl życia.

Trzeci rozdział to omówienie wielu kwestii dotyczących odżywiania. Dowiecie się z niego, co należy jeść, a czego unikać. Poznacie także zdrowe techniki gotowania. A wszystko po to, by cieszyć się zdrowiem.

Ostatni rozdział to ciekawe propozycje dań działających przeciwzapalnie. Muszę przyznać, że wyglądają one bardzo smacznie. Te proste, łatwe do przyrządzenia przepisy na pewno zagoszczą w naszym domu.

Stosujemy różne diety. Jedne działają lepiej, inne mniej. A co powiecie na dietę przeciwzapalną? Nie od dziś wiadomo, że przewlekłe stany zapalne wpływają niekorzystnie na nasze zdrowie.

Książka “Dieta przeciwzapalna” podzielona została na cztery rozdziały: nauka, styl życia, odżywianie i przepisy. W pierwszym autorka wyjaśnia czym jest stan zapalny, jakie są jego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach:

Przychodzę dziś recenzją książki „DIeta przeciwzapalna”, którą jako dietetyk otrzymałam od wydawnictwa Publicat.

Ogólnie mówiąc książka ma swoje plusy i minusy.

Plusy

Dieta przeciwzapalna to przystępny przewodnik dla wszystkich, którzy chcą zgłębić temat przewlekłego stanu zapalnego w organizmie i jego długofalowych skutków oraz zadbać o przeciwzapalny charakter swojej diety. Jest napisany ludzkim językiem, w nieskomplikowany sposób, pozwalający na zrozumienie złożonych pojęć związanych z tematyką stanu zapalnego. Autorka w bardzo prosty i obrazowy sposób - bo również za pomocą grafik wyjaśnia, omawia i różnicuje ostry (krótkotrwały) i przewlekły stan zapalny z zaznaczeniem (co bardzo istotne),że stan zapalny to naturalna odpowiedź obronna organizmu na czynniki, które uszkadzają jego tkanki i wręcz korzystny pod warunkiem, że jest to stan przejściowy, a nie przewlekły.

Książka zawiera dużo praktycznych informacji i wskazówek, które umożliwią w łatwy sposób wdrożenie zasad diety przeciwzapalnej w życie.

Poruszone zostały również nie mniej ważne od diety przeciwzapalnej dla zdrowia aspekty życia takie, jak - sen, aktywność fizyczna i redukcja stresu.

Poza tym znajdziemy tu również część praktyczną w postaci odżywczych i dobrze zbilansowanych przepisów, które stanowią świetną inspirację i pokazują, jak przemycić produkty o potencjale przeciwzapalnym do swojej diety.

Minusy

Niestety w książce znajdziemy informacje, które na obecny stan wiedzy są nieprawdziwe - chociażby kwestia dotycząca szkodliwości słodzików, tutaj jus wiemy, że główną rolę odgrywa rodzaj słodzików i ich ilość.
Poza tym w podziale na produkty „popularne” (swoją drogą nie wiem skąd taka nazwa) i „przeciwzapalne” jest sporo nieścisłości.

Sól kamienna jako produkt przeciwzapalny, a negowanie soli zwykłej - gdzie niestety żadna z nich nie jest przeciwzapalna, a wręcz powinno zalecać się ograniczenie soli na rzecz świeżych lub suszonych ziół. Podobnie smalec i olej kokosowy - jako produkty przeciwzapalne zamiast oleju rzepakowego - tego już kompletnie nie rozumiem.
Poza tym jest kilka przepisów, które wymagają modyfikacji pod produkty polskie (to książka zagraniczna).

Dla mnie jako dietetyka zdecydowanie za mało wiedzy popartej aktualnymi badaniami naukowymi i za dużo nieścisłości.
Natomiast dla osób, które chcą zgłębić po raz pierwszy temat diety przeciwzapalnej może posłużyć jako przewodnik, ale czytany z głową i weryfikacją zawartych tam informacji.

Przychodzę dziś recenzją książki „DIeta przeciwzapalna”, którą jako dietetyk otrzymałam od wydawnictwa Publicat.

Ogólnie mówiąc książka ma swoje plusy i minusy.

Plusy

Dieta przeciwzapalna to przystępny przewodnik dla wszystkich, którzy chcą zgłębić temat przewlekłego stanu zapalnego w organizmie i jego długofalowych skutków oraz zadbać o przeciwzapalny charakter swojej...

więcej Pokaż mimo to

avatar
8
8

Na półkach:

„Jesteś tym co jesz” to wcale nie pusty frazes a szczera prawda

Ba!!

To co i w jako sposób jemy może przyczynić się zarówno do utraty jak i poprawy naszego zdrowia

Dokładnie o tym można poczytać w książce „Dieta przeciwzapalna” od @wydawnictwo_publicat

Znajdziemy w niej 4 rozdziały:
1️⃣ nauka
A w nim m.in. o tym czym jest stan zapalny, jął go rozpoznać, który to ten „dobry” a który sieje spustoszenie w organizmie jak również test, dzięki któremu możemy dokonać wstępnej diagnozy czy mamy z nim do czynienia i siebie
2️⃣styl życia
Gdzie pojawiają się informacje na temat tego w jako sposób zła jakość snu, nadmierny stres o toksyny obniżają odporność jął również jak zmienić codzienne nawyki by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem
3️⃣odżywianie
W nim wykaz produktów które mogą wpłynąć negatywnie na jakość naszego życia oraz te, które wspomagają prace jelit i wszystkich kluczowym organów
4️⃣przepisy
30gotowych przepisów na śniadanie, obiad, przekąskę i deser, które maja działanie przeciwzapalne

Książka podejmuje tematykę zdrowa w sposób holistyczny, całościowy. Nie jest reklama leków czy suplementów a drogowskazem dla kluczowych elementów życia codziennego oraz funkcjonowania organizmu dla prawidłowego funkcjonowania psychosomatycznego

Dowiemy się z niej mnóstwo ciekawych rzeczy, m.in. Dlaczego warto moczyć orzechy, jął prawidłowo pic wodę by nie rozcieńczyć soków trawiennych czy dlaczego dla zdrowia tak ważne są jelita czy ruch

Polecam każdemu a szczególnie osobom zmagającym się na codzień z problemami zdrowotnymi

„Jesteś tym co jesz” to wcale nie pusty frazes a szczera prawda

Ba!!

To co i w jako sposób jemy może przyczynić się zarówno do utraty jak i poprawy naszego zdrowia

Dokładnie o tym można poczytać w książce „Dieta przeciwzapalna” od @wydawnictwo_publicat

Znajdziemy w niej 4 rozdziały:
1️⃣ nauka
A w nim m.in. o tym czym jest stan zapalny, jął go rozpoznać, który to ten...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach:

Przychodzę dzisiaj z recenzją książki, którą otrzymałam od wydawnictwa Publicat.
Zacznę od plusów. Przede wszystkim książka jest napisana bardzo prostym językiem, nawet osoby nie zajmujące się dietetyką z pewnością ja zrozumieją. Moją uwagę przykuły też ładne grafiki.
Autorka świetnie opisuje jak powstają stany zapalne, na co wpływają i jak im zaradzić. Jakie znaczenie mają jelita i styl życia w powstawaniu i zmniejszaniu stanów zapalnych oraz chorób metabolicznych i otyłości. Można też się dowiedzieć z niej jakie badania zrobić.
Książka zawiera też opis produktów przeciwzapalnych w diecie oraz wskazówki jak wkomponować je w codzienny jadłospis. Dodatkowo znajdują się w niej przepisy na przeciwzapalne śniadania, przekąski, zupy, obiady i desery.

Z minusów, niektóre informacje nie wiążą się z obecnym stanem wiedzy lub nie wiadomo skąd są (brakuje źródeł naukowych). Badanie mówiące o szkodliwości słodzików jest stare (z 2008 roku),mamy w tym temacie więcej informacji i wiemy, że zależy wszystko od konkretnego słodzika i jego ilości. Kontrowersyjna jest np. sukraloza, ale nie aspartam.
Podział na produkty "popularne i przeciwzapalne". Pomijając niefortunną nazwę, niektóre nie wiem skąd się wzięły w przeciwzapalnych. Nie jest określone jak stosowany był podział, ja bym zrobiła to po ilości związków pro- do przeciwzapalnych. Przykładowo sól kamienna (a jako zła sól zwykła),niestety żadna z nich nie jest przeciwzapalna, a powinno być zalecone ograniczenie soli na rzecz ziół. Podobnie smalec i olej kokosowy zamiast rzepakowego (to dla mnie szok). Albo mięso ekologiczne zamiast zwykłego - każde jest prozapalne. Warto stosować eko, ale niekoniecznie wprowadzać w błąd. Pojedyncze przepisy trzeba zmodyfikować pod polskie możliwości (to zagraniczna książka). Do niektórych potraw brakuje mi też zdjęć, pomagających wybrać na co mamy ochotę.

Ostatecznie dla mnie jako dietetyka, jest zbyt mało źródeł naukowych (szczególnie aktualnych) potwierdzających informacje. Jednak przy czytaniu z głową większość jest w porządku i może posłużyć jako książka wprowadzająca do podstaw diety przeciwzapalnej.

Przychodzę dzisiaj z recenzją książki, którą otrzymałam od wydawnictwa Publicat.
Zacznę od plusów. Przede wszystkim książka jest napisana bardzo prostym językiem, nawet osoby nie zajmujące się dietetyką z pewnością ja zrozumieją. Moją uwagę przykuły też ładne grafiki.
Autorka świetnie opisuje jak powstają stany zapalne, na co wpływają i jak im zaradzić. Jakie znaczenie mają...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach:

Pod koniec sierpnia premierę miała książka "Dieta Przeciwzapalna", której autorką jest terapeutka żywieniowa Anoushka Davy. Temat jest mi bardzo bliski, dlatego przyjemnością oddałam się lekturze, gdy tylko książka do mnie dotarła.

Książka została podzielona na cztery rozdziały. Z pierwszego dowiadujemy się, czym jest stan zapalny, jakie są przyczyny i konsekwencje dla organizmu stanów zapalnych, a także jak diagnozować stany zapalne. Szczególnie podoba mi się tutaj prosta forma przekazu – autorka posługuje się prostym i zrozumiałym językiem, przedstawia treści w formie pięknych grafik, dzięki czemu nawet osoba nie mająca wiedzy na temat immunologii, bez problemu zrozumie przekazywane treści.
W kolejnym rozdziale autorka omawia relację pomiędzy stanem zapalnym a stylem życia, dzieląc się także praktycznymi wskazówkami. W trzeciej części autorka bardzo szczegółowo omawia kwestie żywieniowe. Dowiadujemy się, jakie są zasady diety przeciwzapalnej, omawiane są także techniki gotowania oraz wybrane produkty o działaniu prozapalnym i przeciwzapalnym. Ostatnia już część do 30 przeciwzapalnych przepisów – przepisy są ciekawe, proste i bazujące na znanych nam składnikach, co uważam jest zdecydowanie zaletą.

Natomiast są też elementy, które spodobały mi się mniej. Przy niektórych stwierdzeniach autorki brakuje odniesienia do badań naukowych, np. w kwestiach dotyczących glutenu czy nabiału - uważam, że te tematy powinny zostać omówione przez autorkę szerzej. Nie zgodziłabym się też z pewnymi wskazówkami, np. autorka zachęca do zamiany cukru i sztucznych słodzików na cukier kokosowy, a soli stołowej na sól kamienną i morską, co nie ma uzasadnienia – rekomendujemy ograniczenie soli i choć częściową zamianę jej na zioła i przyprawy. Podobnie niestety pojawiają się rekomendacje do stosowania oleju kokosowego czy sugerowanie smalcu jako przeciwzapalny zamiennik tłuszczów roślinnych.

W skrócie, książkę czytało mi się bardzo przyjemnie. Polecam tę pozycję osobom zainteresowanym tematem diety przeciwzapalnej oraz chcącym zrozumieć sam problem stanu zapalnego i jego wpływ na nasze zdrowie. Plusy tej pozycji to na pewno:

- prosty język przekazu, dużo grafik pomagających przyswoić wiedzę
- estetyka – treści są bardzo dobrze uporządkowane
- temat jest kompleksowo opisany: autorka skupia się nie tylko na diecie i stylu życia, ale też dość szczegółowo omawia temat samego stanu zapalnego i jego wpływu na organizm
- proste, ciekawe przepisy.

Pod koniec sierpnia premierę miała książka "Dieta Przeciwzapalna", której autorką jest terapeutka żywieniowa Anoushka Davy. Temat jest mi bardzo bliski, dlatego przyjemnością oddałam się lekturze, gdy tylko książka do mnie dotarła.

Książka została podzielona na cztery rozdziały. Z pierwszego dowiadujemy się, czym jest stan zapalny, jakie są przyczyny i konsekwencje dla...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1
1

Na półkach:

Bardzo się ucieszyłam, że wydawnictwo Publicat umożliwiło mi przeczytanie i zrecenzowanie tej książki! Jest to naprawdę ciekawa pozycja na rynku dla wszystkich osób żyjących w XXI-wiecznym świecie, stylu życia, który mocno odbiega od prawidłowego, dzięki któremu utrzymujemy zdrowie. Książka tak naprawdę dla każdego, jako dietetyk uważam, że każdy powinien przeczytać i zaznajomić się z pojęciami stanu zapalnego i prawidłowego odżywiania a także stylu życia.
Na początku autorka Anoushka Davy objaśnia pojęcie stanu zapalnego i robi to bardzo umiejętnie, ponieważ nawet ktoś kto nie zna słownictwa medycznego jest wstanie to zrozumieć. Omawia też wpływ stanu zapalnego na ciało, ale i jego przyczyny wszystko w jak najlepszym porządku i zgodnie z badaniami naukowymi.
W rozdziale o odżywianiu jako, że jestem dietetykiem raczej sceptycznie nastawionym do diet eliminacyjnych zauważyłam kilka niuansów np. to jak łatwo autorka posługuje się zaleceniem diety eliminującej nabiał i gluten oraz faktem zespołu nieszczelnego jelita. Owszem istnieje pojęcie zaburzonej bariery jelitowej, jednak zabrakło mi tutaj, aby autorka zaznaczyła, że nadal trwają badania nad tym zagadnieniem i temat nie jest do końca jasny. Niewątpliwie jednak autorka obroniła się w kwestii ograniczeń i eliminacji, ponieważ pomimo zaleceń diet eliminacyjnych zaznaczyła, że nie trzeba na zawsze eliminować danych produktów, a właśnie po ogarnięciu problemów jelitowych i zdrowotnych ta tolerancja może zostać odbudowana.
Na samym końcu można znaleźć naprawdę świetne i zdrowe przepisy, które planuje sama przetestować!
Podsumowując oprócz opisanych niuansów, książka jest naprawdę świetnie napisana, powinien przeczytać ją każdy kto chce poczuć się lepiej i poznać podstawowe elementy prawidłowego stylu życia!

Bardzo się ucieszyłam, że wydawnictwo Publicat umożliwiło mi przeczytanie i zrecenzowanie tej książki! Jest to naprawdę ciekawa pozycja na rynku dla wszystkich osób żyjących w XXI-wiecznym świecie, stylu życia, który mocno odbiega od prawidłowego, dzięki któremu utrzymujemy zdrowie. Książka tak naprawdę dla każdego, jako dietetyk uważam, że każdy powinien przeczytać i...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    41
  • Przeczytane
    29
  • Posiadam
    4
  • 2023
    1
  • Zdrowie, medycyna 🏥
    1
  • 📑📑 0<200 stron
    1
  • Żywienie
    1
  • 2022
    1
  • Różne
    1
  • Poradniki
    1

Cytaty

Podobne książki

Przeczytaj także