X-Men. Punkty zwrotne. Powtórne przyjście

- komiksy
- X-Men: Punkty zwrotne (tom 3)
- Marvel Classic
- 2022-07-27
- 2022-07-27
- Nika Sztorc
Poznajcie przełomowe momenty historii mutantów Marvela w serii „X-Men – Punkty zwrotne”!
Dla mutantów wybiła czarna godzina. Na świecie zostało ich mniej niż dwustu i wszyscy wyczekują przyjścia Hope, młodej mesjanki i wychowanki Cable’a, która ma powrócić z przyszłości. Tylko ona może ocalić swoich pobratymców przed Bastionem – nowym przepotężnym wrogiem, który przysiągł śmierć wszystkim mutantom! Czy Hope spełni nadzieje, które pokłada w niej tak wielu, czy wręcz przeciwnie – sprowadzi na swój gatunek ostateczną zagładę?
Autorami tej opowieści, kontynuującej wątki z albumów „X-Men. Punkty zwrotne – Kompleks mesjasza” i „X-Men. Punkty zwrotne – Wojna o mesjasza”, są Mike Carey („Lucyfer”),Matt Fraction („Hawkeye”),Zeb Wells oraz Craig Kyle i Christopher Yost – współtwórcy scenariusza do filmu „Thor: Ragnarok”. Rysunki stworzyli Mike Choi, Terry Dodson, David Finch, Nathan Fox, Stuart Immonen, Greg Land oraz Ibraim Roberson. Album zawiera zeszyty „Second Coming: Prepare”, „X-Men: Second Coming” #1–2, „Uncanny X-Men” #523–525, „New Mutants” #12–14, „X-Men: Legacy” #235–237 i „X-Force” #26–28.
Kup X-Men. Punkty zwrotne. Powtórne przyjście w ulubionej księgarni
Oceny książki X-Men. Punkty zwrotne. Powtórne przyjście
50 użytkowników ma tytuł X-Men. Punkty zwrotne. Powtórne przyjście na półkach głównych- Przeczytane 30
- Komiksy 9
- Marvel 7
- Komiks 5
- 2023 3
- Komiksy 2
- X-Men 1
- 0 ZDC 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce X-Men. Punkty zwrotne. Powtórne przyjście
Naprawdę udane zakończenie trylogi Mesjasza. Ten tom jest jak porządne kino akcji ciągle podbijające stawkę i intensywnoś wydarzeń.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałem się zdecydowanie słabszej historii, ale jest bardzo dobrze. "Powtórne przyjście" wypada dobrze na tle poprzednich części z trylogii mesjańskiej. Jest zaskakująco brutalnie, ale to głównie zasługa członków X-Force. W trakcie czytania "Powtórnego przyjścia" byłem nawet zachwycony niektórymi elementami, ale po skończeniu lektury zdałem sobie sprawę z tego, że wiele motywów zostało tutaj po prostu zmarnowanych i można było tę historię uczynić jeszcze bardziej atrakcyjną. Trochę niewykorzystanych szans tutaj jest, ale może to też kwestia zbiorczego wydania, które omija niektóre zeszyty (tak tylko zgaduję). Graficznie jest nierówno, są tutaj zeszyty znacznie wybijające się ponad pozostałe.
Spodziewałem się zdecydowanie słabszej historii, ale jest bardzo dobrze. "Powtórne przyjście" wypada dobrze na tle poprzednich części z trylogii mesjańskiej. Jest zaskakująco brutalnie, ale to głównie zasługa członków X-Force. W trakcie czytania "Powtórnego przyjścia" byłem nawet zachwycony niektórymi elementami, ale po skończeniu lektury zdałem sobie sprawę z tego, że...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toX-Men Punkty Zwrotne: Powtórne Przyjście to zwieńczenie historii zapoczątkowanej w świetnym tomie Kompleks Mesjasza. Niestety, mimo iż jest tu lepiej niż w nudnym drugim tomie Wojna Mesjasza, to niestety do pierwszego tomu dużo brakuje.
Fabula dalej toczy się wokół Hope, która wraca z Cablem z przyszłości. Wszyscy X-Men oczekiwali jej nadejścia, ponieważ jest ona pierwszym od wielu lat narodzonym człowiekiem z mocami. Oczywiście pojawia się nowe zagrożenie przed którym wszyscy pozostali mutanci muszą ją chronić. Historia jest tylko pretekstem do kolejnych dużych bitew. Niestety momentami wkrada się nuda, zwrotów akcji też nie ma za dużo. Nie pomaga nawet gościnny występ Avengers. Jest to po prostu kolejny średni akcyjniak.
Najgorzej wypada warstwa wizualna. Mamy tu mieszankę bardzo wielu stylów. Niestety przeważają te gorsze. Pod tym względem jest bardzo nierówno. Bywa tak, że raz mamy piękne i realistyczne ilustracje by po kilku stronach przejść na brzydkie, kreskówkowe i bardzo umowne rysunki.
Strasznie to przeszkadza podczas czytania.
Niestety o ile zamknięcie historii jest satysfakcjonujące tak całość mogę polecić tylko fanom X-Menów.
Recenzowany komiks możesz zobaczyć na moim Instagramie lukke_geek
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabula dalej toczy się wokół Hope, która wraca z Cablem z przyszłości. Wszyscy X-Men oczekiwali jej nadejścia, ponieważ jest ona pierwszym...
KONIEC TRYLOGII MESJASZA
Album „X-Men: Kompleks Mesjasza” był kawałem świetnego komiksu i jednym z najlepszych (jeśli nie najlepszym) tytułów o mutantach wydanych w Polsce w zeszłym roku. Jego kontynuacja, niewiele wnosząca i raczej zbędna, „Wojna o Mesjasza”, na tym tle stanowiła spore rozczarowanie, choć wciąż czytało się ją nieźle. Zwieńczenie całości, „Powtórne przyjście” to jednak historia, która znów podnosi poziom. Nie jest to może ta sama półka, co „Kompleks”, ale rzecz dobrze wieńczy trylogię i zachęca do sięgania po kolejne mutanckie tytuły, które już niedługo trafią na polski rynek.
Mutanci przeżyli wielką tragedię. Ich istnienie niemal zostało wymazane i nie miał narodzić się żaden nowy przedstawiciel gatunku. Ale wtedy pojawiła się Hope, nadzieja, a teraz ma wrócić z przyszłości. Od niej zależy wszystko, ma być Mesjaszem i ma być też ratunkiem przed nowym wrogiem, Bastionem. Ale ta nadzieja może okazać się też przekleństwem i początkiem zagłady. Co więc tak naprawdę czeka teraz na mutantów?
KONIEC TRYLOGII MESJASZA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlbum „X-Men: Kompleks Mesjasza” był kawałem świetnego komiksu i jednym z najlepszych (jeśli nie najlepszym) tytułów o mutantach wydanych w Polsce w zeszłym roku. Jego kontynuacja, niewiele wnosząca i raczej zbędna, „Wojna o Mesjasza”, na tym tle stanowiła spore rozczarowanie, choć wciąż czytało się ją nieźle. Zwieńczenie całości, „Powtórne...